Roadtrip Madagascar: Alles wat je moet weten over een auto huren in Madagascar

Zelf een rondreis door Madagascar per auto maken, zonder chauffeur! De weinige toeristen die we tegenkomen hier in Madagascar, reizen per vliegtuig of met chauffeur. Wanneer men hoort dat wij zelf auto rijden in Madagascar, worden we vreemd aangekeken: “hé maar dat kan hier toch helemaal niet?”. Nou en of kan dat en in dit blog vertel ik je alles over het maken van een roadtrip door Madagascar per 4×4 en het huren van een auto. Want een auto huren en zelfstandig rijden is dé manier is om door Madagascar te reizen!Roadtrip Africa


Een auto huren in Madagascar

Wanneer jij zelf een auto (4×4) huurt en een self-drive roadtrip door Madagascar maakt, is elke dag een nieuw avontuur! Het landschap verandert om de paar uur. ’s Je ontwaakt in een regenwoud, en slechts een paar uur later sta je op de savanne of aan de rand van een enorme Tsingy. Je bepaalt zelf je tempo en je route – de ultieme vrijheid.

Rond het middaguur stoppen we vaak in een dorpje. We lopen naar de markt, waar we baguettes en enorme avocado’s kopen. We openen de klep van onze jeep om als keuken te gebruiken en smeren de verse broden. Genietend van de natuur in de verte en het geroezemoes van het dorp, eten we onze broodjes op. En dan is het tijd om weer door te gaan!Roadtrip Africa

Tip roadtrip Madagascar: Van andere reizigers horen we dat ze het soms moeilijk vinden om onderweg lunch te vinden. Wij hadden een hele andere ervaring! In bijna elk dorp is er een markt waar het helemaal veilig (in termen van voedselveiligheid) is om vers fruit, groenten en brood te kopen. Maar wees wel voorzichtiger met het kopen van voorgesneden fruit of bereid voedsel hier.

Onze route door het noorden van Madagascar

Wij hebben onze route gepland met de hulp van Laura en Peter van Roadtrip Africa. Voor we onze roadtrip startte, gaven ze ons behulpzame inzichten in welke plaatsen niet mochten ontbreken op onze route en welke we prima konden skippen. Daarnaast boekten we geen hotels van tevoren, zodat we flexibel zijn om ons schema om te hooien. Ook al reizen we in juni en july, hoogseizoen in Madagascar, we komen bijna nooit een hotel tegen dat vol zit. Maar mocht jij willen verblijven in een specifiek hotel op een populaire plek zoals Nosy Be of Ile Sainte-Marie, dan kan het handig zijn om je verblijf wel van tevoren vast te leggen.

Met een 4×4 door Madagascar! Hoe zien onze reisdagen tijdens deze rondreis door Madagascar eruit?

Madagascar is een uitgestrekt land en door de slecht onderhouden wegen, zit je soms lange dagen in de auto. Van tevoren zagen we hier een beetje tegenop: zouden we ons niet gaan vervelen? Niets is minder waar. Het landschap is super afwisselend en we kijken onze ogen uit. Daarnaast luisteren we de hele dag podcasts, leren we Frans (best handig in dit Franstalige land) en zingen we keihard mee met de Backstreet Boys (jahoor, zelfs Ries!) en andere muziek die we van tevoren gedownload hebben. In elke auto van Roadtrip Africa, zit een USB-poort waardoor je je telefoon met de auto kunt verbinden.

Reistip: download podcasts, luisterboeken en muziek om tijdens de reisdagen af te spelen!

Roadtrip Africa

Hoe navigeer je in Madagascar tijdens het zelfstandig autorijden?

Auto rijden in Madagascar is meestal gemakkelijk. Er zijn slechts enkele ‘snelwegen’, genaamd ‘Route Nationals’ (RN’s). In realiteit zijn dit meestal tweebaanswegen met een hoop gaten erin. Wanneer je de Route Nationaal verlaat, wordt het iets lastiger. Zo reden wij vaak over een doolhof van zandwegen, niet aanwezig op de kaart. Het tegenovergesteld gebeurde ook vaak, op de kaart stonden verschillende wegen die in werkelijkheid niet blijken te bestaan. Bijvoorbeeld in Diego Suarez, waar we volgens Google Maps van een klif af zouden moeten rijden om de volgende straat te bereiken. Of die keer in Mahajanga toen Maps me ons via de vuilnisbelt naar het dichtsbijzijnde strand leidde (geen route die we kunnen aanraden, het stonk nogal).


Lees hier alles wat je moet weten om zelfstandig van Morondava naar Tulear te rijden! Een spannende en avontuurlijke roadtrip!


Maar met gezond verstand, de hulp van zowel Google Maps als Maps Me én vriendelijke lokale mensen, lukte het ons altijd om de weg te vinden. Het duurde alleen soms wat langer dan verwacht!

Tip roadtrip Madagascar: Download voor je vertrekt de offline kaarten van Google Maps en Maps Me. En gebruik deze altijd tegelijkertijd. Op die manier heb je een alternatief bij de hand wanneer een van de twee apps je een vreemde route voorlegt.

Vertrekken vroeg per 4×4 tijdens een rijdag in Madagascar!

We vertrekken meestal al vroeg. De zon komt hier in Madagaskar om 06.00 uur op en gaat rond 17.30 uur onder. Omdat we onze dagen zo optimaal mogelijk willen benutten zitten we dus vaak al bij zonsopkomst in de auto. Terwijl Ries rijdt, maak ik ons ontbijt bestaand uit yoghurt met cruesli klaar. Zo voorzichtig mogelijk voer ik hem hapjes, ondertussen proberend hem niet in zijn oog te raken als we weer een puthol omzeilen. Het is niet aan te raden om ’s avonds te rijden. Dit kan gevaarlijk zijn door de slechte wegen en het gebrek aan verlichting, maar ook vanwege mogelijke criminaliteit.

Tussen 13.00 en 15.00 komen we meestal aan op onze eindbestemming. Tijd voor een koud glas cola (of wijn) uit de koelkast die in de auto zit!

Roadtrip Madagascar tip: Alleen in de grote steden in Madagascar zitten supermarkten. Ben je van plan zelf te koken, of wil je internationale producten zoals wijn en yoghurt inslaan, doe dit dan meteen bij vertrek in Ivato/Tana.

Roadtrip Africa

Autopech en zelfredzaamheid: een onderdeel van je self-drive rondreis door Madagascar

Ook iets waar je tijdens een roadtrip door Madagascar minimaal één keer mee te maken gaat krijgen: autopech. Hoe goed onderhouden de Roadtrip Africa autos’ ook zijn, door de slechte wegen in Madagascar is het niet gek dat je een keer technische problemen krijgt. Ries en ik hebben twee linkerhanden en 0,0 kennis van auto’s dus toen Laura me vertelde hier wel rekening mee te houden, moest ik lachen. Nou dat zou zeker een avontuur gaan worden.

Lokale simkaart

Reistip: in elke auto van Roadtrip Africa, zit een telefoon met lokale simkaart. Hiermee kun je Peter bellen, de contactpersoon in Madagaskar, of van tevoren contact hebben met een hotel. Vergeet niet de telefoon regelmatig op te laden.

Gelukkig verzekerde Laura me dat je er bij autopech nooit alleen voor staat. En inderdaad, toen we autopech kregen, was het in het begin even spannend omdat we geen idee hadden wat te doen. Maar Peter hielp ons stap voor stap door het hele proces heen. Hij was onze rots in de branding en zorgde ervoor dat er anderhalve dag later, al een nieuwe auto naar ons toe gebracht werd. Een hele ervaring én een avontuur rijker konden we weer rustig verder met onze roadtrip!

Reistip: hou in je reisschema rekening met een dag speling voor het geval je inderdaad autopech krijgt.

Madagascar Roadtrip Africa


Een auto huren in Madagascar!

Wil jij ook een auto huren in Madagascar? Voor onze self-drive roadtrip huurden we een Nissan Double Cap auto met rooftoptent van Roadtrip Africa. Voor diegene die weinig van auto’s weten (zoals ik zelf ook), dit is een stevig 4×4, perfect voor de wegen in Madagascar!

Roadtrip Africa is opgericht door Nederlanders en gespecialiseerd in self-drive vakanties. Men starte in Uganda, waar de eigenaren Okke en Laura meerdere jaren woonden. Veel van hun vrienden brachten een bezoek aan Uganda, en wilden een auto huren om zelf het land te verkennen. Echter was er toendertijd geen enkel bedrijf dat betrouwbare auto’s en camping gear verhuurde om zelf een roadtrip mee te maken. Zo ontstond het idee om zelf een dergelijk bedrijf te starten.

Autoverhuur in Madagascar

Nu, acht jaar later, kun je een auto huren van Roadtrip Africa, en zelf op avontuur gaan in Uganda (en Rwanda) Tanzania, Kenia of Madagascar. In Madagascar is Peter je vaste contactpersoon. Samen met zijn gezin, woont hij al bijna twintig jaar in dit prachtige land. Hij kan je alles vertellen over de natuur, cultuur en het reizen door Madagascar. Maar ook heeft hij een hoop praktische tips voor je!

Reistip: Reis je toch liever met chauffeur? Roadtrip Africa biedt ook de optie om een gids bij je auto in Madagascar te boeken voor €30 euro per dag.

Roadtrip Africa Rooftop tent


Benieuwd of een reis door Madagascar duur is? Lees hier alles over in ons Madagascar budget blog!


Kamperen in Madagascar: Daktent versus gewone tent

Iedereen droomt natuurlijk van een Afrikaanse safari waarbij je ’s nachts op het dak van je auto slaapt. Nu is dat in Madagascar niet altijd even praktisch, in de meeste nationale parken kun je niet met de auto komen. Om te kunnen kamperen in een dergelijk park in Madagascar, heb je dus vaak meer aan een losse tent, dan aan een daktent. Houd hier rekening mee wanneer je een auto met kampeerspullen boekt. Dat gezegd hebbende, wij vonden het geweldig om in een daktent te slapen! Een hele nieuwe kampeer ervaring, ik vond het zo leuk om elke avond dat kleine laddertje op te klimmen om lekker te gaan slapen!

>>Je huurt een daktent vanaf €25,00 per dag (inclusief kampeerspullen).<<

>>Je huurt een los tentje van €5,00 per dag (inclusief kampeerspullen).<<

Let op: Het is niet veilig om ’s nachts langs de kant van de weg te kamperen. Kamperen doe je op campings, of in de tuin bij een hotel. Madagascar is nog niet helemaal gewend aan kampeerders, dus kom jij geen campings tegen, schroom dan niet om bij een hotel te informeren of het mogelijk is daar te kamperen.

Roadtrip Africa

Wil jij ook een zelfstandige roadtrip maken door Madagascar?

Roadtrip Africa is één van de weinige bedrijven die auto’s verhuurd voor self-drives in Madagascar en Oost-Afrika. Het autoverhuur bedrijf heeft de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid die je van een Nederlands bedrijf kent, met de flexibiliteit én hartelijkheid die kenmerkend is voor Madagascar! Momenteel is het mogelijk om in Madagascar, Oeganda (en Rwanda), Kenia en Tanzania  een auto te huren bij Roadtrip Madagascar. Voor meer informatie neem een kijkje op hun site, hier vind je ook handige routes en leuke blogs met ervaringen van andere roadtrippers!

Roadtrip Africa
website: www.roadtripafrica.com
e-mail: info@roadtripafrica.com
telefoon:+31 64 86 74 396


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Like this post? Pin it!Roadtrip Africa: All you need to know about self-driving in Madagascar


Meer blogs over Madagascar

*Dit blog is onderdeel van een samenwerking met Roadtrip Africa, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites