Ile Sainte-Marie: 7 leuke activiteiten op dit heerlijke eiland in Madagascar

In dit blog vind je alles dat je moet weten over Ile Sainte-Marie (ook wel Nosy Bohara), een tropisch eiland in Madagascar! Van 7 leuke activiteiten, tot de leukste plekjes om te eten en de fijnste hotels op Ile Sainte-Marie om te slapen. Ook vertel ik je waar Ile Sainte-Marie ligt én hoe je hier komt!


Een paradijs in Madagascar: Ile Sainte-Marie eiland!

Stel je voor: de sfeer van Bali, maar zonder de vele toeristen. Het water van Bora Bora maar vele malen goedkoper. En de ontzettend gastvrije mensen van Madagascar: welkom op Ile Sainte-Marie. Een onontdekt paradijs waar we nooit meer weg willen! Ook is dit dé plek om walvissen te zien! Meer hierover dus in deze reisgids van Ile Sainte-Marie!


Ile Sainte-Marie, hét pirateneiland van Madagascar!

Ile Sainte-Marie is slechts 50 kilometer lang en 7 kilometer breed. Het eiland was in de 17e en 18e eeuw een pirateneiland, bijna de hele bevolking was piraat. Je ziet dit o.a. terug op het piratenkerkhof. De Portugezen gaven het eiland de naam Ile Sainte-Marie maar het eiland staat ook bekend onder de naam Nosy Bohara, vernoemd naar ene Ibrahim.

Gek feitje over Ile Sainte-Marie: tijdens het onafhankelijk worden van Madagaskar is het eiland nooit officieel overgedragen aan de Malagassi overheid. Ook al is het maar een formaliteit, toch is het grappig om te bedenken dat dat ‘vergeten’ is.

Waar ligt Ile Sainte-Marie in Madagascar?

Sainte-Marie island is absoluut mijn favoriete plek in Madagascar. Ile Sainte-Marie ligt in het noordoosten van Madagascar. Je kan naar dit eiland vliegen of de veerboot pakken. Daarover lees je zo meer. Eerst een kaart met daarop Ile Sainte-Marie en de andere top bezienswaardigheden van Madagascar:

Kaart van de bezienswaardigheden van Madagaskar

Highlights of Madagascar Travel guide Madagascar


Ile Sainte-Marie


Hoe reis je naar Ile Sainte-Marie?

Er zijn slechts twee opties om vanuit Antananarivo naar Ile Sainte-Marie te gaan. De eerste is vliegen en de tweede is de  boot. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Vliegen van Antanananarivo naar Sainte-Marie

Je kunt ervoor kiezen om vanuit Tana in 50 minuten naar Ile Sainte-Marie te vliegen met airline Tsardia (onderdeel van Air Madagscar). De vluchtprijzen zijn niet goedkoop (€170 voor een enkeltje) en houd rekening met een mogelijke annulering van je vlucht. Het voordeel van vliegen is dat het snel is en je niet zeeziek kunt worden.

Per bus en boot van Antanananarivo naar Sainte-Marie

Het alternatief is om met de boot naar Nosy Bohara (Sainte-Marie island) te gaan. Dit deden wij en het is prima te doen mits je de tijd hebt én niet snel zeeziek wordt. Het makkelijkste is om de Costisse bus vanuit Tana naar Tamatave te pakken, 7 uur (reserveer van tevoren) en de volgende dag met bedrijf El Condor de bus naar Mahambo te pakken waarmee je in drie uur naar Ile Sainte-Marie vaart. Kosten: €5 euro voor de Costisse bus en €27 voor de El Condor bus + boot.

Vervoer op Ile Sainte-Marie zelf

Vervoer op Ile Sainte-Marie is voornamelijk per tuk-tuk. We huurden een paar keer fietsen, een scooter en een quad om het eiland te verkennen. Als de afstand kort is, is lopen natuurlijk ook mogelijk. Overdag zijn de wegen veilig om op te lopen.

Hoe reis je naar Ile Aux Nattes vanaf Ile Sainte-Marie?

Wil je naar Ile Aux Nattes? Neem dan de boot (pirogue) vanaf het zuidelijkste puntje van Ile Sainte-Marie. Deze brengt je in 5 minuten naar de kust van Ile Aux Nattes (voor slechts 2000 AR pp).

Ile Sainte-Marie


Lees hier alles dat je moet weten over het maken van een Madagascar roadtrip en auto huren in Madagascar!


Ile Sainte-Marie

Zeven leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Ile Sainte-Marie

Op Ile Sainte-Marie kun je meer dan genoeg activiteiten doen. De meest bijzondere activiteit was voor ons absoluut walvisspotten en de bekende humpback whale zien! Hoe mooi om deze grote zoogdieren in de (wilde) zee te bewonderen.

Natuurlijk is dit eiland erg geschikt om gewoon tot rust te komen en niets te hoeven doen. Daardoor is Ile Sainte-Marie ook een hele mooie honymoon bestemming! Toch actief op het eiland? Hieronder, zeven activiteiten en bezienswaardigheden op het eiland Ile Sainte-Marie.

1. Dé bezienswaardigheid van Ile Sainte-Marie in Madagascar: Walvisspotten

Dé reden voor ons om überhaupt naar Madagascar te komen, is om hier walvissen te spotten. En dat kun je het allerbeste hier op het eiland Ile Sainte-Marie doen. Van eind juni tot begin oktober bevinden zich hier duizenden walvissen om te paren en om baby’s te baren. We deden twee keer een walvis boottocht (met Cétamada, geboekt bij ons hotel Villas de Vihalova) en zagen tientallen walvissen. Zo spectaculair om de beesten te zien springen, spelen met elkaar en zelfs te horen.


Lees in dit blog over onze ervaringen met een diervriendelijke walvistour op Ile Sainte-Marie. Een absolute must-see in Madagascar!


Whales ile sainte MarieIle Sainte-Marie

Walvis organisatie Cétamada op Ile Sainte-Marie

Zorg ervoor dat je walvistocht boekt bij een bedrijf dat is aangesloten bij Cétamada. Dit is de organisatie die ervoor zorgt dat walvissen spotten op een verantwoordelijke manier gebeurt zonder dat de walvissen hier onder te lijden hebben. Ook doen ze onderzoek naar walvissen, als je de kans hebt, ga dan met het Cétamada team mee om ook een deel van hun research te zien!

Tip: het is verboden in Madagaskar om te dichtbij de walvissen te komen en om het water in te gaan als je in de buurt van de beesten bent. Je kunt dus niet met walvissen zwemmen hier, dit is gevaarlijk voor de beesten én voor jou.CetaMada

2. Bezoek de piratenbegraafplaats op Ile Sainte-Marie

Een grappig bezienswaardigheid op Ile Sainte-Marie maar niet enorm spectaculair is de piratenbegraafplaats (tevens de enige ter wereld) die op een eiland vlakbij de hoofdstad Ambodifotatra ligt. Je vindt hier een stuk of tien grafstenen van oude piraten, maar het mooiste is eigenlijk het uitzicht dat de graven hebben: over de baai en andere eilanden hier.

Toegang + gids kost 15.000 Ar per persoon.

3. Huur een motor/quad en verken het noorden van Ile Sainte-Marie

De mooiste stranden en blauwste zee vind je in het noorden van het eiland. Op de kaart lijkt het niet zo ver maar omdat de wegen niet geweldig zijn, duurt het best een tijdje voor je hier bent. Maar geloof me, op de motor of quad vliegt de tijd voorbij en op deze manier zie je een stuk meer van dit mooie eiland. Daarnaast is motor of quad rijden op Ile Sainte-Marie echt een avontuurlijke activitieit!

Tip: vertrek ’s ochtends vroeg om zoveel mogelijk van je dag te kunnen genieten!Ile Sainte Marie

Bezoek de Natural Pools in het afgelegen noorden van Ile Sainte-Marie

Rij in ongeveer twee uur naar het noordoosten waar je de natural pools vindt. Dit zijn twee baaien die van de hoge golven beschermd worden door grote rotsformaties in het water. Het water is hier net een aquarium, zo helder!

De zee slaat buiten de baai hard tegen de rotsen aan, metershoge golven zorgen voor spatwater dat tot wel 10 meter de lucht in vliegt. Het allermooiste: je bent hier helemaal alleen. Er komen nauwelijks toeristen!

Tip: je zult bij aankomst meteen benaderd worden door een aantal gidsen. Wij gingen op eigen houtje (wat echt prima te doen is, het is slechts 10 minuten lopen) en kozen voor de zuidelijke pool. De meeste gidsen nemen je mee naar de noordelijke pool, die stukken minder mooi is!

4. Het mooiste strand van Ile Sainte-Marie

Stap na een paar uur chillen bij de natural pools weer op je motor/quad en rij naar Les Tipaniers Lodge. Je komt hier via een lange zandweg die ook een stuk over de voormalige landingsbaan gaat. Blijf de weg volgen ook al is deze lang.

Het is absoluut de moeite waard, want uiteindelijk kom je op het mooiste strand van Ile Sainte-Marie. Je vindt dit strand bij Hotel-restaurant Tipaniers Lodge, een goede plek om te lunchen. Het strand is hier precies wat je je voorstelt van een tropisch strand, een must go dus!

Tip: om de lange rit te breken kun je op de heenweg een drankje doen bij restaurant Natiora Green Lodge, tevens een hotel in een mooie baai omring door groene palmbomen. Maak op de terugweg een stop bij Samaria Lodge (ook een hotel), voor een drankje vlak voor zonsondergang.

5. Activiteiten op Ile Sainte-Marie in het water: duiken en kitesurfen

Je schijnt geweldig te kunnen duiken hier in Ile Sainte-Marie. Helaas slikken wij het medicijn Lariam tegen malaria en mogen we dus niet duiken, maar wat hadden we dat graag gedaan! Duiken heeft niet altijd een goede naam in Madagascar, maar Padicentrum en duikschool Bora Dive heeft goede apparatuur en duikmasters.

Kitesurfen op Ile Sainte-Marie, Madagascar

Aan de oostkust van het eiland kun je goed kiten. We bezochten het Bora Kite centrum waar je voor €40 één uur les kunt nemen. Het water is ondiep en er is meer dan genoeg wind. Ideaal voor zowel de beginnende als meer ervaren kitesurfers.

6. Werwen jezelf met een massage!

Niets fijner dan na een dag op een boot, een kite of een motor, lekker een massage te nemen. Wij namen de full body massage van bij Vanille Beaute (bij ons hotel Villas de Vohilava) en ik vraag me af of ik me ooit eerder zo ontspannen heb gevoeld! Een full body massage van 1 uur kost 50.000 Ar (€12,50).

7. Een mooie bezienswaardigheid vlakbij Ile Sainte-Marie: het eiland Ile Aux Nates

Ten zuiden van Ile Sainte-Marie bevindt zich een nog kleiner eiland: Ile Aux Nates. Trek minimaal een dag uit om (te voet of per boot) dit eiland te verkennen. Wij verbleven hier ook een paar nachten. Dit eilandje heeft een heel relaxte ongedwongen sfeer. Een minireisgids over Ile Aux Nates in Madagaskar volgt snel.


Een andere highlight in Madagascar is het eiland Nosy Be! Lees hier alles over Nosy Be!


Waar eet je op Ile Sainte-Marie?

De meeste restaurants liggen vlak bij de haven waar je aankomt als je met de boot naar Ile Sainte-Marie reist. Ook vind je langs de hoofdstraat van het eiland allerlei restaurants en lokale eettentjes. Hieronder, een paar restaurants waar wij lekker hebben gegeten.

De beste restaurants van Ile Sainte-Marie

  • La Virangue: Bij het hotel waar we slapen zit restaurant La Virangue. Hier wordt lekker eten geserveerd in een ongedwongen (met je voeten in het zand) sfeer.
  • Voor lekkere pizza’s ga je naar Chez Nath, een restaurant enkele kilometer ten zuiden van Ambodifotatra.
  • Het beste diner tijdens zonsondergang heb je bij Samaria Lodge, op 27 kilometer ten noorden van Ambodifotatra.
  • Ontspannen lunchen en daarna even de zee in? Dat kan bij Natiora Lodge, op 20 kilometer ten noorden van Ambodifotatra.

De beste bakkerij van Ile Sainte-Marie

Boulangerie Choco Pain heeft de beste pain au chocolat die ik ooit gegeten heb. Zo goed zelfs dat ik in de brandende zon op een oude mountainbike ben gestapt om acht kilometer heen en acht kilometer terug te fietsen om extra pain au chocolat te halen.

Tip: er is een kleine supermarkt in hoofdstad Ambodifotatra, waar zich ook de boulangerie bevindt. Zowel de supermarkt als de boulangerie zijn gesloten tussen 12.00 uur en 14.00 uur (de boulangerie zelfs tot 15.00 uur). Wees dus op tijd.


Benieuwd of een reis door Madagascar duur is? Lees hier alles over in ons Madagascar budget blog!De beste en fijnste hotels van Ile Sainte-Marie

Er zijn meer dan genoege accommodaties op Ile Sainte-Marie. Als je een auto of scooter huurt maakt het niet zoveel uit waar je gaat slapen (houd wel rekening met slechte wegen in het noorden). Als je dat niet van plan bent, is handig om goed na te denken waar je wil overnachten. In de stad Ambodifototra, waar ook de haven is waar je aankomt met de boot, heb je een supermakt, een bakkerij en  allerlei restaurants.

Ben je meer op zoek naar mooie stranden dan moet je zuidelijker zijn of juist heel noordelijk. Helemaal in het zuiden, kan je de oversteek maken naar het veel kleinere eiland Ile Aux Nates. Hier heb je geen auto’s en leg je alles te voet of per boot af. Zie hier onze favoriete hotels voor Ile Sainte-Marie:

Villas de Vohilava €

Villas de Vohilava Ile Sainte-MarieWij sliepen in het zuiden bij Villas de Vohilava in een mooie bungalow op het strand. Men heeft hier verschillende villa’s, zowel geschikt voor families als voor stellen. De locatie is fijn met mooie stranden voor de deur, een heerlijk ontbijt en de plék voor een walvissafari! Vanaf €40 per nacht (2 personen).

Boek nu!

Samaria lodge €

Hotel guide Madagascar Samaria Lodge Ile Sainte MarieAls je direct aan het mooiste strand van Ile Sainte Marie wil slapen moet je in dit hotel zijn. Samaria lodge biedt prachtige kamers aan! Dit rustige hotel is ver weg van het centrum en andere bezienswaardigheden. Je verblijft hier vanaf €39 per nacht (twee personen).

Boek nu!

Princesse Bora Lodge €€€

Hotel guide Madagascar Princesse Bora Lodge Spa Ile sainte MarieToe aan luxe en meer comfort? Kies dan voor dit prachtige hotel met heerlijk zwembad. Je kan hier duiken, snorkelen en fijne massages krijgen. Deze lodge ligt in het zuiden van Ile Sainte-Marie. Je slaapt hier vanaf €144 inclusief ontbijt (twee personen).

Boek nu!


Meer fijne hotels in Madagascar vind je in onze hotelgids!


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Vind je deze reisgids voor Ile Sainte-Marie leuk? Pin hem dan!qa all you need to know about travelling in belize


Meer blogs over Madagascar

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites