Ruim 14 weken backpacken door Madagascar, Kenia, Uganda (Oeganda) en Rwanda: wat in hemelsnaam neem je allemaal mee? In dit blog geef ik je een gedetailleerde paklijst én vertel ik je enkele handige tips die ik graag vóór onze reis naar Afrika had geweten!
Paklijst Afrika: kies je een backpack of koffer?
Een super persoonlijke keuze natuurlijk, maar voor mij echt een no-brainer: mijn blauwe 65 L Slimfit Karoo Backpackvan NOMAD*. Door de dikke stof en de bijbehorende flightbag zijn al mijn bezittingen goed beschermd tegen stof, viezigheid en regen. Ries gebruikt de iets grotere 70 L Karoo Backpack in het groen. Mijn backpack weegt ingepakt 11,5 kilo en mijn daypack 5 kilo.
De reden dat ik liever met een backpack reis in Afrika is omdat we veel onderweg zijn. We reizen per openbaar vervoer (bus, trein, taxi, boot, motortaxi) en soms met een gehuurde auto. Een backpack past vaak makkelijker in een van deze voertuigen en zorgt ervoor dat je tijdens het lopen tussen de voertuigen door, je handen vrij hebt omdat de backpack op je rug zit. Dit voelt voor ons veiliger. Een koffer is een stuk logger en neemt meer ruimte in een gehuurde auto in beslag.
Ben jij van plan een backpack te kopen? Lees dan ons blog dat je precies vertelt waar je op moet letten bij de aanschaf én je een handige checklist geeft!
Grote backpacks en een kleine Daypack
Naast mijn grote backpack gebruik ik de North Face Router daypack met een inhoud van 35L. Deze is voor een daypack behoorlijk groot, maar qua formaat voor mij goed. We reizen met behoorlijk wat elektronica en verdelen dit allemaal tussen de daypack van mij en Ries. Ries gebruikt de North Face Recon tas.
Klik hier voor al onze Madagascar reisblogs.
Paklijst Afrika: Welke kleding neem je mee naar Afrika?
Oost-Afrika, daar is het alleen maar warm nietwaar? Ai, nee dat is niet helemaal het geval. Vooral in Madagaskar had ik het ’s avonds vaak behoorlijk fris. Pak dus zeker ook een lange broek en trui in. Hieronder vind je precies welke kleding je allemaal meeneemt naar Afrika. **
- overhemd 1x
- regenjas 1x
- hoodie 1x
- dunne trui 1x
- jurkjes 2x
- t-shirts 6x
- sportshirt met korte mouwen 1x
- sportshirt met lange mouwen 1x
- spijkerbroek 1x
- dunne broek lang 1x
- lange wijde rok 1x
- korte broekjes 3x
- lange sportbroek 1x
- korte sportbroek 1x
- half lange jumpsuits 2x
- bikini’s 2x
- badpak 1x
- sportbh 2x
- ondergoed 9x
- BH 1x
- paar lange sokken 2x
- enkelsokjes 3x
- zonnebril 1x
- buff 1x
- petje/safarihoed 1x
- paar wandelschoenen 1x
- sportschoenen 1x
- paar slippers 1x
- lichte omslagdoek
Klik hier voor al onze Rwanda reisblogs!
Paklijst Afrila: Toilettas en EHBO kit tijdens backpacken in Afrika!
Ries en ik delen een toilettas en EHBO kit. Voor Afrika hebben we uit voorzorg een hoop medicijnen meegekregen van de GGD. We slikken elke week Lariam tegen de malaria. Verder hebben we gelukkig het grootste gedeelte van onderstaande lijst niet nodig gehad!
Paklijst voor je EHBO kit
- dettol sterilon
- muggenstift
- pleisters
- lariam malariapillen
- gaas & verband
- tape
- reisziektepilletjes
- algemene antibiotica
- antibiotica crème
- diarree antibiotica voor Afrika
- Paracetamol & Ibuprofen
- Okugest
- Immodium
- zoutoplossingen
- tampons
- tijgerbalsem
- naalden en spuitenkit
- vitamines
Leestip: al onze Oeganda reisblogs!
Paklijst Afrika: Handige inpaklijst voor je toilettas op reis
We gebruiken deze toilettas van de Decathlon (€ 12,99), echt een aanrader. Er zit namelijk een haak in waarmee je hem in hostels ergens aan kunt ophangen en vervolgens rolt hij zich helemaal uit.
- zonnebrandcrème(factor 50 en 30)
- gezicht zonnebrandcrème(factor 50 en 30)
- shampoo navulbaar 100ml x2
- conditioner navulbaar 100ml
- facewash navulbaar 100ml x2
- gezichtsreinigingsdoekjes
- deodorant
- borstel
- nagelknipper
- gezichtscrème
- droogshampoo 50ml
- naaisetje
- make-up
- tandenborstel
- tandpasta
- tandenstokers
- gel
- oordopjes
- wattenstaafjes
- spiegeltje
- deet
Paklijst Afrika: Welke elektronica/ fotoapparatuur neem je mee naar Afrika?
Tja dit is nogal subjectief… omdat wij zelf behoorlijk wat fotograferen, filmen en blogs schrijven, reizen we met een hoop elektronica. Afrika is dé plek om op safari prachtige dieren te fotograferen en om dat goed te kunnen doen is volgens Ries een goede camera en 100-400 MM lens onmisbaar. Hieronder alle elektronica die wij bij ons hebben, echter is de kans groot dat jij minder nodig zult hebben!
- de FujiFilm XT-2 Silver
- FujiFilm Lens 100-400 mm,
- de FujiFilm Lens 10-24 mm, F4
- FujiFilm Lens 23 mm, F1.4
- Samyang voor Fuji Lens 12 mm, F2
- 2 camera accu’s en batterij oplader
- 3 SD kaartjes
- externe hardeschijf
- wereldstekker
Leestip: blog met welke camera apparatuur wij gebruiken voor reisfotografie!
Welke overige dingen staan er op je paklijst voor Afrika?
En dan zijn er natuurlijk nog een aantal andere dingen die niet in bovenstaande categorieën passen. Wij waren vooral heel erg blij met het zoutvaatje, minibestek en de opvouwbare bakjes. Hier aten we heel vaak ontbijt of lunch mee. Ook echt onmisbaar in Afrika is een geïmpregneerde klamboe. We hebben deze vaak gebruikt als er geen klamboe in onze ho(s)tel kamer aanwezig was, of als de aanwezige klamboe te veel gaten had. Hierbij, handige zaken om mee te nemen in je backpack of koffer.
- geïmpregneerde klamboe
- opvouwbare bakjes
- mini bestek + zakmes
- zoutvaatje
- kampeerbeker
- 1 lakenzak
- kussensloop
- opblaaskussen
- universele stop & waslijn
- spelletjes
- moneybelt
- paspoort
- inentingenboekje
- sneldrogende handdoek
- hamamdoek
- dopper(navulbare fles)
Leestip: al onze Kenia reisblogs!
Extra paklijst tips voor backpacken door Afrika
1. Camping gear: tent, slaapzakken en matjes
In zowel Kenia, Tanzania als Uganda en Rwanda, is kamperen heel normaal. In en buiten safariparken, maar ook rondom de steden heb je veel campings. Wij hadden dit keer geen kampeerspullen bij ons, maar zouden dit een volgende keer wel meenemen. Kamperen vinden we heerlijk en je bespaart er geld mee. Let op: de meeste campings hebben geen keuken. Wil jij koken dan dien je zelf al je kookgerei en een gaspitje mee te nemen.
2. Lichtgewicht opvouwbare yogamat voor naast je grote backpack
Yogastudio’s, sportscholen of andere sportmogelijkheden zijn wij nauwelijks tegengekomen in Oost-Afrika. Om toch een beetje fit te blijven, downloaden wij geregeld yogalessen op YouTube die we dan op een handdoek in ons hotel of in een park deden. Voor onze volgende reis heb ik deze lichtgewicht opvouwbare yogamat gevonden die precies in mijn backpack past. Echt een aanrader!
3. Kledingvoorschriften voor vrouwen in Afrika
Van tevoren had ik verwacht als vrouw, behoorlijk bedekt door Afrika te moeten reizen uit respect voor de lokale cultuur. Echter bleek dat in de realiteit bijna nergens uit te maken. Enkel in Lamu, een grotendeels islamitisch eiland voor de kust van Kenia, is het wel zo gewenst als vrouw je schouders en knieën te bedekken. Verder is een kort broekje en topje/T-shirt meer dan voldoende.
Ben jij je koffer of backpack voor een reis door Afrika aan het pakken en heb je vragen? Of heb je tips voor andere reizigers? Laat het me weten via een reactie!
Like this post? Pin it!
* NOMAD is een van onze partners, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw en ben ik een megagrote fan van het merk!
** Aangezien ik deze paklijst met mijn ervaringen gemaakt heb, is hij qua kleding wat vrouwelijk ingestoken ;-). Als man is het grootste gedeelte van de backlijst ook toepasbaar, maar qua kleding nét iets minder.