Diary blog Madagascar: Ile Sainte-Marie, Antsirabe & Avenue des Baobabs!

Time flies when you’re having fun en dat wordt maar weer eens bewezen door deze reis. We zitten al over de helft van onze tijd in Madagascar. In de vorige diary blog waren we net aangekomen in Ile Sainte-Marie. Lees snel verder om te lezen hoe het ons verder verging in Madagascar.


Ile Sainte-Marie: mijn nieuwe lievelingsplek!

Na ons avontuur met de walvissen spreken we af de komende dagen ook de tijd te nemen om te relaxen. Haha een mooi plan, maar als je ons een beetje kent dan snap je dat daar natuurlijk niets van kwam. We hebben zeven dagen in Ile Sainte-Marie, dat klinkt lang, maar geloof me ik had hier prima een maand kunnen doorbrengen. Er is van alles te zien en te doen op het eiland. Het eiland voelt trouwens aan als een combinatie van Bali en Frans-Polynesië, voor de oplettende lezer, twee van mijn favoriete reisbestemmingen.

Je snapt, ik ben helemaal weg van Ile Sainte-Marie. We vinden het hier zelfs zo geweldig dat we overwegen om terug te vliegen (i.p.v. per boot) om zo twee dagen langer te kunnen blijven. Uiteindelijk zijn de vluchten veel te duur (€170 voor een enkeltje p.p.) én we proberen het aantal vluchten zo laag mogelijk te houden i.v.m. klimaatoverwegingen. Wat er dan zo geweldig is aan Ile Sainte-Marie? Nou het volgende:

Piraten begraafplaats, watervallen en tientallen schakeringen blauw

Op onze tweede dag huren we een scootertje om wat meer van het zuiden van het eiland te zien. Zo bezoeken we de enige piraten begraafplaats ter wereld, rijden we door de groene heuvels en gaan naar een paar watervallen. Ile Sainte-Marie is smal en erg uitgerekt. De meeste wegen lopen langs de kust, na elke bocht zien we weer een mooie baai met palmbomen en verschillende kleuren blauw water.

Om het verre noorden van het eiland te bereiken om daar in de natural pools te zwemmen, huren we een quad en brengen we een hele dag toerend over het eiland door. De natural pools zijn prachtig.

Leestip: de reisgids voor het mooie eiland Ile Sainte-Marie.

Ile Sainte Marie

Hardlopen en nieuwe vrienden

Ile Sainte-Marie is ook de eerste plek waar we lekker kunnen hardlopen. De wegen zijn relatief goed en er rijden nauwelijks auto’s waardoor het veilig is om hier te rennen. Dat ik uit vorm ben merk ik al snel, met een hoofd als een tomaat, ren ik zwaar hijgend achter Ries aan. Op en neer naar het vliegveld (dat zo klein is dat het niet is afgezet met hekken en kinderen vlak langs de landingsbaan voetballen) is zes kilometer, de perfecte afstand om voor het ontbijt af te leggen.

Tijdens de boottocht naar Ile Sainte-Marie hebben we mensen leren kennen die als expat in Tana wonen. Één van hen, Vincent, die opgegroeid is in Réunion, maar door zijn studie in de UK heel Brits klinkt, nodigt ons uit om een avond met hen door te brengen. Vincent is de perfecte gastheer en zorgt ervoor dat we iedereen leren kennen en dat er, ondanks een stroomstoring, een heerlijke maaltijd geserveerd wordt. En zo hebben we een gezellig avond met een gemengde groep expats en Malagasy in een mooie villa.

Île Aux Nattes

De rest van onze dagen zijn gevuld met schrijven, hardlopen en nog een walvisspot-tripje. Onze laatste dagen brengen we door op het eiland île Aux Nattes. Dit eiland ligt bijna tegen Ile Sainte-Marie aan en is nog kleiner. Er zijn enkel zandpaden, mooie stranden en een paar piepkleine dorpjes. Ohja, en heel veel zandvlooien. Leuk om te bezoeken, maar in tegenstelling tot veel andere mensen, vinden we Ile Sainte-Marie leuker!

Roadtrip deel twee!

Na twee lange saaie reisdagen, waarop we dit keer gelukkig niet zeeziek worden, komen we terug in Tana. We slapen opnieuw in Meva Guesthouse dat lekker vertrouwd is. De volgende ochtend staat onze auto klaar voor de roadtrip naar het zuiden van Madagascar.

Fietsen in Antsirabe

Onze eerste stop is Antsirabe. Dit is een leuk dorp in het hooggebergte van Madagaskar. We maken hier een pittige fietstocht naar twee meren. Een ervan is een 160 meter diep kratermeer (Lake Tritriva). Het ijskoude water is diepblauw, met een gids maken we er een wandeling rondom heen.

Avenue des Baobabs

We rijden door naar het dorp Morondava, een plek waar we aanvankelijk niet naartoe zouden gaan. Bij Morondava ligt een van de bekendste plekken van Madagascar: Avenue des Baobab. Naast dat het één van de meest toeristische plekken van Madagascar is, ligt het ook nog eens behoorlijk uit de richting. Maar na te zijn aangespoord door verschillende locals, besluiten we onze route aan te passen en de moeilijk begaanbare weg via de kust te gaan rijden. Zo rijden we niet twee keer dezelfde afstand én ligt Avenue des Baobabs op de route.

Uiteindelijk zijn we erg blij met deze keuze. Ja, Avenue des Baobabs is het meest toeristische plekje van Madagascar, maar dat is dan ook met een reden. We hebben een korte nacht omdat we zowel zonsondergang, zonsopgang én ‘s nachts de bekende bomen willen fotograferen. Zoals je ziet resulteert dat in een aantal hele mooie plaatjes.

Lees hier waarom je Avenue des Baobabs moet toevoegen aan jouw reisroute door Madagascar!

Avenue de baobabAvenue de Baobab

Rijden over dirt roads en door rivieren

Na de zonsopkomst, stappen we de auto in en beginnen we aan een uitdagende rit. We rijden van Morondava naar Tulear, een route waar geen geasfalteerde wegen zijn, alleen nog maar dirt roads. Gelukkig hebben we een 4×4 en ondertussen al enige ervaring met rijden in Madagascar. Na vier uur rijden door mul zand, over zoutvlaktes en af en toe door een rivier, komen we aan in Belo Sur Mer. Een piepklein dorpje aan het water. De komende twee dagen blijven we hier om even op adem te komen en te genieten van de omgeving. Helaas loopt Ries een milde voedselvergiftiging op waardoor hij het grootste gedeelte van de tijd in bed door brengt.

Na twee nachten is hij weer beter en dat is maar goed ook. Het volgende gedeelte van de route bestaat namelijk uit bosbranden, diepe rivieren die we op een vlot oversteken en overwoekerde wegen. Maar daarover meer in de volgende diary blog!

Lees hier alles wat je moet weten om zelfstandig van Morondava naar Tulear te rijden! Een spannende en avontuurlijke roadtrip!


 Waar sliepen we deze twee weken in Madagascar:

 • Ile Sainte-Marie: Villas de Vohilava, prachtige villa’s aan het strand met een goed restaurant. Echt even genieten in alle luxe en rust! €40 per nacht.
 • Ile aux Nattes: Coco Lodge, eenvoudige maar schone lodges. €19 per nacht.
 • Tamatave ( Toamasina): Hotel Flamboyants, niet speciaal maar prima voor een nachtje. €13,20 per nacht.
 • Ivato (Tana): Meva Guesthouse, hier zaten we al eerder, hele fijne kamers vlakbij het vliegveld. €30 per nacht.
 • Antsirabe: Residence Madalief wordt gerund door de Nederlandse Remi. Alle opbrengsten van het hotel gaan naar lokale schoolprojecten. Het eten is hier heerlijk. €25 per nacht.
 • Morondava: Hotel Manabe, spotgoedkope én schone kamers met redelijk goede wifi. €12 per nacht.
 • Bel Sur Mer: Ecolodge du Menabe, mooie lodges en locatie, iets minder vriendelijk personeel en het eten viel erg tegen €22 per nacht. Hotel Entremer, heerlijk eten, mooie lodges en een fijn strand €37 per nacht.

Meer fijne hotels in Madagascar vind je in onze hotelgids!


Vilas de Vohilava


Statistieken van deze twee weken:

↠ Aantal uur in de auto/bus/boot: +/- 35 uur
↞ Aantal km afgelegd: 1350 km
↠ Aantal kuddes zelfmoord zebu’s gepasseerd: minstens 80!
↞ Aantal keer in slaap gevallen vóór 20.00 uur ’s avonds: 4 keer. Uhm ja, ik val nogal snel in slaap, maar in mijn verdediging, we staan vaak al vóór 06.00 uur ’s ochtends op.
↠ Aantal keer heimwee: 1 keer, yes ik had voor het eerst heimwee. Niets heftigs hoor, maar ik merkte gewoon dat ik Nederland miste, vooral nu het daar ook zomer is. Vooral de zomeravonden op het terras met vrienden en een glas rosé. Ik merk elke keer toch maar weer dat je door reizen je eigen land steeds meer gaat waarderen!
↞ Aantal keer vast gezeten in het zand: 0 keer, een wonder!

Madagascar Highlight:

Opstaan om 03.00’s nachts, in het donker door mistbanken rijden en totaal verkleumd urenlang wachten tot langzaam de zon opkomt boven de baobab bomen. Dat klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar geloof me, het was zo speciaal om met z’n tweeën dicht tegen elkaar langzaam het licht te zien veranderen. Een moment dat ik nooit zal vergeten!

Madagascar Lowlight:

In tegenstelling tot veel andere landen waar we geweest zijn, zijn de Malagasy niet pusherig als het gaat om het kopen van souvenirs of het nemen van een taxi. Als je aangeeft geen interesse te hebben wordt dat gerespecteerd en daar blijft het bij. Behalve in Tamatave, een stad in oosten, pas hier vooral op voor de riksja en tuk-tuk bestuurders, die laten je niet met rust. Ze bleven ons achtervolgen terwijl we de 600 meter van het busstation naar ons hotel liepen, continue schreeuwend en pushend dat we in moesten stappen. Ries vond Tamatave zo vreselijk dat hij de stad omdoopte tot “die plek waar ik nooit meer naar toe hoef”.


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Andere blogs over Madagascar

3 Comments

 1. by Karlijn on 27 juli 2019  12:51 Beantwoorden

  Wauw, het ziet er allemaal echt fantastisch uit! Madagascar komt steeds hoger op mijn lijst te staan dankzij jullie prachtige foto's :)

  • by Charlotte van de Sande on 27 juli 2019  14:39 Beantwoorden

   Wat lief Karlijn! Het is ook echt een geweldig land! Zit nu met een beetje buikpijn omdat we vertrekken op het vliegveld!

 2. by Loes on 29 juli 2019  10:02 Beantwoorden

  Ziet er super mooi uit! Krijg steeds meer zin in onze reis naar Madagascar.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites