Diary blog Madagascar: Maevetana, Antsohihy, Ambanja & Diego Suarez

Wauw, we zijn al twee weken weg! Al lijken deze twee weken bijna twee maanden, zoveel hebben we gezien en gedaan. Een ding is zeker, Madagascar is een van de mooiste landen die ik ooit bezocht heb! Benieuwd hoe de afgelopen twee weken verliepen? Lees dan snel verder in dit blog!


Verrassing tijdens de vlucht

Zoals je misschien hier al hebt gelezen, vind ik het toch wel even spannend om deze reis te gaan maken. Het afscheid op Schiphol en de voorafgaande dagen zijn dus soms best even emotioneel en stressvol. Maar zoals ik al verwacht, zodra ik in het vliegtuig zit en de vrolijke Kenya Airways muziek hoor, is alles goed en begin ik echt zin te krijgen in deze grote reis. Dat gevoel wordt nog sterker wanneer we worden verrast met heerlijke champagne en een dessert dat onze lieve vrienden Thomas en Christine geregeld hebben met Kenya Airways!

Roadtrip Africa

Na een lange overstap in Nairobi, een mooie vlucht via de Comoren (eilanden die ik helemaal niet kende maar er vanboven zo prachtig uit zagen dat ze op mijn bucketlist zijn beland + er komen maar 4000 toeristen per jaar, hoe cool!?), landen we ’s avonds op Ivato Airport. Na een snelle douche in ons hotel, eten we een hapje met Peter en zijn gezin. Peter runt samen met Laura en Okke de branche van Roadtrip Africa in Madagascar.

Roadtrip Africa is een Nederlands bedrijf dat in verschillende landen in Oost-Afrika, auto’s en jeeps verhuurt voor selfdrives. Voor het eerste gedeelte van onze reis door Madagascar werken we samen met Roadtrip Africa, dus je zult in de komende blogs hier meer over lezen.Roadtrip Africa


Onze route: 1550 KM in 14 dagen

De volgende ochtend beginnen we aan onze roadtrip: we reizen in één dag naar Maevetana, een klein dorp waar niet zoveel te doen is, maar de perfecte plek is om een tussenstop te hebben. De volgende dag gaan we door naar het natuurpark Ankarafantsika. Hier blijven we twee dagen en genieten we van de prachtige natuur én van het kamperen met onze rooftoptent!Canyons Ankarafantsika

Spannende momenten in de auto

Op dag vijf stappen we weer in de auto en rijden we bijna de hele dag om in Antsohihy te komen. Dit is een wat grotere stad, maar er is hier weinig te doen dus is het weer enkel een tussenstop. De volgende dag is ook weer een reisdag, we rijden naar Ambanja, een gezellig stadje vol met fietsers. We voelen ons hier wel thuis, net Amsterdam, als automobilist is het spannend  in de auto doordat er van alle kanten fietsers komen die je afsnijden en de weg als hun territorium beschouwen.

Dat spannende is trouwens niet alleen vanwege de fietsers… de wegen hier in het noorden van Madagascar zijn vaak erg slecht… Er zitten zo veel gaten en stukken in de weg, dat we vaak niet sneller dan 40 km per uur rijden. Reizen gaat dus langzaam. Gelukkig is het landschap waar we doorheen rijden práchtig en is het autorijden gewoon een onderdeel van deze reis!Roadtrip Africa

Tsingy en de noordelijke kust.

Na een middag in Ambanja, rijden we de volgende ochtend door naar het volgende natuurpark: Ankarana National Park. Hier zien we prachtige Tsingy én enorme grotten. Na twee dagen rijden we door naar de kust, maar niet voordat we een stop hebben gemaakt bij de prachtige Red Tsingy. Hier hebben we een ontzettend leuke, maar ook zenuwslopende middag.

Lees hier alles over het natuurpark Tsingy Rouge, ook wel Red Tsingy genoemd!Ankarana National park

Aan het eind van de dag komen we aan in de grote stad Antsiranana, ook wel Diego-Suarez genoemd. De hotels die we hier bekijken vinden we echter maar niks en omdat we graag dichtbij het strand zitten besluiten we door te rijden naar Ramena, een klein kustplaatsje 18 kilometer bij Diego-Suarez vandaan. En wat zijn we blij met deze keuze! Het is een paradijs op aarde, alles klopt en we besluiten om hier vier dagen de blijven hangen.

Klik hier om de reisgids voor Diego Suarez (Antsiranana) en Ramena te lezen!

Ramana beach

Autopech

Na vier heerlijke dagen relaxen in Ramena, is het tijd om door te gaan. Om 05.35 zitten we in de auto, we gaan vandaag een flinke afstand afleggen en vertrekken daarom zodra het licht begint te worden. De eerste zeven uur gaan ontzettend voorspoedig! Maar helaas, net na het middaguur krijgen we autopech, de koppeling is stuk. Door de slechte wegen en de afstanden die we afleggen, is dit niet gek, autopech hoort bij reizen door dit land. We zijn er dan ook op voorbereid dit één of meerdere keren te gaan meemaken.

Na veel én fijn contact met Peter van Roadtrip Africa, regelen we dat twee Malagasy jongens die toevallig voorbijrijden, onze auto met hun auto zullen voorttrekken. Tergend langzaam, terwijl elke keer het touw breekt, komen we vooruit. De jongens zijn geweldig en blijven kilometer voor kilometer, touw voor touw optimistisch en behulpzaam. Zes uur later hebben we 30 kilometer afgelegd en komen we aan in Ambanja waar we de auto bij een tankstation kunnen parkeren. Onze Malagasy helden zijn daarna ook nog zo lief om ons een uur verderop bij de haven van Ankify af te zetten, onze geplande eindbestemming! Doodmoe drinken we met z’n vieren nog een biertje, proostend op de goede afloop én hun hulp!Madagascar Roadtrip Africa

Nosy Be

Nog een beetje moe na dit avontuur worden we de volgende ochtend wakker. We pakken een speedboot naar het prachtige eiland Nosy Be waar we warm worden ontvangen in Villa Sakina. De komende drie dagen dompelen we ons helemaal onder in luxe in deze prachtige villa en worden we verwend door de kok met heerlijke maaltijden! Binnen een paar uur zijn we de vermoeidheid al vergeten en zijn we zo ontspannen als wat!

Als Peter ons dan ook nog laat weten dat de volgende dag een nieuwe auto gaat worden geleverd op het eiland, is onze dag helemaal gemaakt. Wat een geweldige eerste twee weken! Op naar de volgende zes weken!Villa Sakina


Waar sliepen we deze twee weken in Madagascar :

 • Ivato: La Villa Colombe Bed and Breakfast. Echt een aanrader! €19,50 per nacht.
 • Maevatanana: Hotel Chouchou. Zéér basic, wel prima. €17 per nacht (alleen te boeken via facebook).
 • Ankarafantsika: Camping bij het toeristenkantoor. €1,25 per nacht.
 • Antsohihy: Hotel Sofia Belle Vue, met zwembad, verder verouderd. €19,50 per nacht (alleen te boeken via facebook).
 • Ambanja: Hotel Palma Nova. Goed eten, fijne kamers, goede WiFi. €14,50 per nacht.
 • Ankarana: Kamperen op de parkeerplaats bij de entree. €1,25 per nacht. Hotel Le Relais de l’Ankarana. Fijne kamers, mooie locatie. €28,5 per nacht.
 • Ramena: Hotel Lakana Ramena, heerlijk hotel met zwembad én vlakbij zee. €25 per nacht.
 • Ankify: Les Jardins d’Ankify, mooie, enigszins vervallen bungalows. €32 per nacht inc ontbijt.
 • Nosy Be: Villa Sakina, zo mooi, zo luxe, echt ultiem genieten! €132 per nacht, voor zes personen, inclusief privé kok én huishoudster.

Villa Sakina

Statistieken van deze eerste twee weken:

Aantal uur in de auto: +/- 40 uur
↞ Aantal km gereden: 1550 km
Aantal nachtjes gekampeerd: drie
↞ Aantal hikes: vijf
Aantal keer heimwee: 0 keer!
↞ Gemiddelde uitgaven per dag: 72 euroRamana beach

Gekke/leuke kanten van Madagascar:

In deze eerste twee weken hebben we al een hoop leuke en gekke kanten van Madagaskar gezien. Hierbij een paar voorbeelden:

 • Geen supermarkten: Behalve in de grote/populaire plekken en steden zoals Antananarivo, Diego-Suarez en Nosy Be kun je nergens supermarkten vinden. Wij hebben in onze jeep een koelkast zitten en koken vaak zelf. In kleine dorpjes kopen we vers fruit en groente en in de grote steden slaan we flink wat water, yoghurt en basisingrediënten in.
 • Zelfmoordkoeien: de koeien in Madagaskar (ook wel Zebu genoemd) hebben meerdere keren geprobeerd een einde aan hun leven te maken door onverwachts voor de auto te rennen! Gelukkig doen de remmen het goed…
 • Geen toeristen: er zijn nauwelijks toeristen in Madagascar! Ongelofelijk, zo’n groot en mooi land, maar de toeristen die we tegenkomen zijn op één hand te tellen. Stiekem vinden we dat helemaal niet erg, dit maakt het nog specialer om hier te reizen!

Ramena Beach

Ontdekkingen tijdens het reizen door Madagaskar:

Podcasts: We zitten uren in de auto en een mega ontdekking is het luisteren van Podcasts. Jaja ik weet het, spuit elf heeft ook iets ontdekt, maar serieus, hoezo heb ik nog nooit eerder een podcast geluisterd?! Onze favorieten zijn die van NRC Vandaag, Myths and Legends en Freakonomics.

Frans: Nog iets dat we tijdens het autorijden doen: Frans leren. Madagaskar is een Franstalig land en we proberen hier dan ook zoveel mogelijk Frans te spreken. Met de Podcast ‘News in Slow French’, krijgen we daarnaast ook wat basiskennis van grammatica.

Stokbrood met avocado: Bijna elke dag lunchen we met verse stokbroden en een avocado. Avocado’s kopen we op de markt die in elk dorp aanwezig is, ze kosten slechts €0,25 en zijn twee keer zo groot als die in Nederland! Vier stokbroden van €0,50 cent erbij et voilà, een super goedkope én lekkere lunch!

Highlight Madagascar:

Oef… deze twee weken hingen aan elkaar van highlights… het grootste highlight zijn echter de mensen hier in Madagascar! Toen we in de middle of nowhere autopech kregen, zijn twee Malagasy mannen negen!! uur met ons bezig geweest om te helpen de auto naar de stad te krijgen! Nergens ter wereld hebben we mensen ontmoet die zo behulpzaam, gastvrij en warm zijn! Ook andere Malagasy zijn altijd bereid je te helpen, mee te kijken naar de locatie en een praatje met je te maken!

Lowlight Madagascar:

We verloren onze drone (Sparky is z’n bijnaam) tijdens het filmen: ineens verloor Ries elk signaal, elke controle en in plaats dat de drone naar het beginpunt vloog (wat hij hoort te doen), verdween hij gewoon. Gelukkig vonden we hem na een uur zoeken terug!


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Andere blogs over Madagascar

tagged in diary, roadtrip

2 Comments

 1. by lottevdw on 7 juli 2019  13:56 Beantwoorden

  Wat een onvergetelijke eerste twee weken waren dit al - dat beloofd voor de rest van jullie trip!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites