Ankarana National park reisgids: Tsingy, grotten en schedels in Madagascar!

De Tsingy in het Ankarana National Park in Madagascar is een prachtig natuurfenomeen. Al backpackend en roadtrippend door het noorden van Madagascar komen we langs dit prachtige natuurpark. In dit blog vertellen we je meer over de Tsingy van het Ankarana National Park!


Het Ankarana National Park in Madagascar

Het is warm, een zweetdruppel loopt langs mijn slaap. Zo ver ik kan kijken zie ik enkel spitse grijze rotsen. Een adembenemend gezicht: welkom in de Tsingy van Ankarana National Park in Madagascar!

We zijn ondertussen al bijna een week aan het roadtrippen met onze jeep van Roadtrip Africa. In het noorden liggen meerdere nationale parken, gister zijn we aangekomen bij het Ankarana National Park. Na een nachtje kamperen in onze rooftoptent op de parkeerplaats bij de ingang, gaan we vandaag het park zelf bezoeken. Samen met gids Sics beginnen we aan onze tocht door het park.Ankarana National park

Tsingy en krokodillen in Madagascar

Het Ankarana National Park in Madagascarstaat vooral bekend om de Tsingy die hier liggen, een zeer zeldzaam natuurfenomeen. Het zijn grote grijze kalkstenen rotsformaties, ontstaan door miljoenen jaren van erosie. De toppen zijn spits en vlijmscherp. Onder de Tsingy bevindt zich een hele andere wereld: diepe grotten vol vleermuizen én krokodillen.

Het woord Tsingy betekent ‘op je tenen lopen’ en kent zijn origine in de 17eeeuw. Op dat moment woedde er een burgeroorlog in Madagascar. De lokale stammen vluchten naar de grotten die onder de Tsingy liggen. Alleen ’s nachts kwamen ze eruit, om in het donker naar hun dorp te lopen voor voedsel. Ze liepen kilometerslang op hun tenen over de vlijmscherpe punten, zo ontstond de naam Tsingy.


Lees hier alles dat je moet weten over het maken van een Madagascar roadtrip en auto huren in Madagascar!


Maki Ankarana National Park

Baobabs en fossielen in het Ankarana National Park

Ook in dit nationaal park zijn de bekende Baobab bomen te vinden. We zien een hele brede. Er zijn meer dan zeven mensen nodig die hand in hand gaan staan om de boom te kunnen ‘omhelzen’, zo dik is hij!

Sics wijst ons op een aantal schelpen in de rotsen, het blijken fossielen te zijn. Hij legt uit dat dit gebied 165 miljoen jaar geleden overspoeld was door de zee. Deze fossielen zijn hier de overblijfselen van. Baobab Ankarana National Park

Rivieren en een enorm gat

We lopen door een gebied waar je enkel in het droge seizoen kunt hiken (van april t/m november). In het regenseizoen, lopen hier namelijk drie rivieren, waarin krokodillen leven. Door de bedding lopen we richting een enorm gat. Het is tientallen meters diep en heeft een diameter van minstens 30 meter! Het water van de rivieren komt hierin samen en vormt een enorme waterkolk. Op sommige dagen spuit het water tot wel 20 meter hoog!Hole Ankarana National Park

Tsingy in Madagascar, zo ver je maar kunt kijken!

Na een tijdje komen we aan de rand van het bos, voor ons uit zien we duizenden grijze spitse rotsen: Tsingy. Het is een prachtig gezicht: een grote grijze vlakte omringd door het felle groen van het bos. Langzaam klauteren we via plattere stenen de Tsingy op.

In de verte doemt een kloof op, met daaroverheen een wiebelige loopbrug. Het is een van de bekendste beelden van dit park. Je mag hier enkel met één persoon per keer over, voorzichtig loop ik naar de overkant. Tientallen meters onder me zie ik de toppen van palmbomen, bij elke stap kraakt het hout luidruchtig. Eenmaal aan de overkant haal ik opgelucht adem.Tsingy Ankarana National Park

Een heilige grot in het Ankarana National Park

Eenmaal van de Tsingy af, lopen we in een cirkel rondom het Tsingy gebied heen. We lopen vandaag twee verschillende circuits: eerst de grootste route naar en om de Tsingy heen, vervolgens nemen we een kijkje onder de Tsingy door een route naar een grot te lopen.

Na een korte lunchpauze beginnen we aan dit tweede stuk. Het is behoorlijk warm vandaag en als ik Ries aankijk zie ik de zweetdruppeltjes over zijn gezicht lopen. Zelf zie ik er ook niet al te best uit, met overal zand, vuil en zweet, ik kijk nu al uit naar de douche van vanavond!

Na een kort stukje lopen via het bos komen we bij een grote trap aan. Met 160 traptreden, dalen we af en zien we voor ons de opening van een enorme grot opdoemen. Na grotten te hebben gezien in Vietnam, Guatemala en andere landen, zijn we wel wat gewend, maar nog nooit zagen we er één die zo indrukwekkend is. Misschien komt het doordat we de enigen zijn, of doordat hij omgeven is door groene jungle, wat het effect van de duisternis nog meer benadrukt, maar we vallen alle twee stil.


Benieuwd of een reis door Madagascar duur is? Lees hier alles over in ons Madagascar budget blog!


Tsingy Ankarana National park

Vleermuizen en beenderen in Ankarana National Park, Madagascar

Sics neemt ons een stukje mee de grot in, boven ons krijsen de vleermuizen, opgeschrikt door onze zaklamp. Het ruikt een beetje alsof we in een kippenstal staan, een doordringende geur van beesten en ontlasting. Ik heb het niet zo op de vleermuizen (en ook niet op het binnengaan van grotten) en ik heb overal kippenvel.

Wanneer we een andere kant op gaan, is het helemaal donker. Met zijn zaklamp wijst Sics op stukjes schedel en andere beenderen, omringd door geld. Dit is een heilige grot, met beenderen van zijn voorouders. Uit respect voor deze voorouders mogen we geen pet dragen, geen water drinken en mag je op bepaalde dagen hier niet naar binnen.

Hoe verder we gaan, hoe nauwer de grot wordt, gebukt lopen we onder stalactieten door. Soms zien we een grote spin of kakkerlak wegrennen. Nu hoeven we ons nergens zorgen om te maken zegt Sics, maar in het regenseizoen zitten in deze grot krokodillen en tarantula spinnen, geen prettig vooruitzicht!

Opgelucht adem ik de frisse lucht weer in zodra we buiten staan. Heel indrukwekkend hoor zo’n grot, maar ik ben blij dat we er weer uit zijn! En zo eindigen we onze hike door het Ankarana National Park. En nu, op naar een douche!Cave Ankarana National Park


Alles over de Tsingy en Ankarana National Park in Madagascar!

Ga jij ook backpacken in Madagascar en ben je van plan door het noorden naar de Tsingy van het Ankarana National Park te reizen? Hieronder vind je alle informatie over het Ankarana National Park!

Waar ligt Ankarana in Madagascar?

Het Ankarana National Park ligt in het noorden van Madagascar, op ongeveer 1000 kilometer van Tana (de hoofdstad) af (zo’n drie dagen reizen). Naar Antisarana (Diego-Suarez) een grote stad in het noorden is het slechts 100 kilometer, maar door de slechte weg doe je hier ongeveer 4.5 uur over. Hieronder een kaartje dat laat zien waar het Ankarana National Park in Madagascar ligt:

Kaart bezienswaardigheden MadagascarHighlights of Madagascar Travel guide Madagascar

Er zijn meerdere ingangen naar het Ankarana National Park, wij namen de oostelijke ingang die gewoon aan de RN6 ligt. Om de westelijke ingang te bezoeken, moet je een heel stuk via de wildernis, een 4×4 Jeep is dan absoluut nodig. Daarnaast schijnt deze ingang vaak niet open te zijn omdat de rivier die je moet oversteken, buiten zijn oevers is gegaan (zelfs in het droge seizoen).

Petit Tsingy: vlakbij Ankarana National Park!

Er zijn meerdere ingangen naar het Ankarana National Park, wij namen de oostelijke ingang die gewoon aan de RN6 ligt. Om de westelijke ingang te bezoeken, moet je een heel stuk via de wildernis, een 4×4 Jeep is dan absoluut nodig. Daarnaast schijnt deze ingang vaak niet open te zijn omdat de rivier die je moet oversteken, buiten zijn oevers is gegaan (zelfs in het droge seizoen).


Lees hier alles over het natuurpark Tsingy Rouge, ook wel Red Tsingy genoemd!


Tsingy de Bemaraha versus Tsingy Ankarana National Park

De Tsingy van Ankarana National Park is een stuk makkelijker te bereiken dan de Tsingy de Bemaraha. Voor deze laatste moet je een groot stuk omrijden én de wegen zijn zo slecht begaanbaar dat je dit eigenlijk altijd met een chauffeur moet doen. Daarnaast is Ankarana National Park stukken minder toeristisch. Dat gezegd hebbende, de Tsingy de Bemaraha is een logische keuze als je de RN7 route door Madagascar reist. Tsingy Ankarana National Park

Welke hikes zijn er allemaal in Ankarana National Park?

Vanaf de oostelijke ingang zijn er verschillende hikes die je kunt doen:

 • Lost river hike (1 uur): deze hike loopt via de opgedroogde rivieren naar het grote gat.
 • Tsingy meva hike (2-3 uur):deze hike gaat via de lost river en het gat, naar de Tsingy, waar je ook de loopbrug bezoekt.
 • Big tsingy of Benavony track (6-7 uur):dit is de hike die wij deden, eerst via de lost river, naar de Tsingy, daar omheen en vervolgens bezoek je meerdere grotten (het is ook mogelijk de grote grot apart te bezoeken in 2 uur).
 • Lac vert hike (8-9 uur): hierbij combineer je bovenstaande hikes en ga je nog een stuk verder richting een groen meer, perfect om even in af te koelen.
 • Viewpoint of Ambohimalaza hike (4-5 uur): Tijdens deze hike loop je naar een hoog viewpoint vanaf waar je het Mozambique kanaal (de zee tussen Madagaskar en Mozambique) kunt zien.

Ook vanaf de ingang in het westen zijn verschillende hikes, maar deze zijn momenteel niet toegankelijk.Maki Ankarana National Park

Overnachten bij de Tsingy: de beste hotels in de buurt van Ankarana?

Er was vroeger een camping op 2 mijl vanaf de oostelijke ingang. Helaas is deze slecht onderhouden en nu niet meer te gebruiken. Wij trokken de stoute schoenen aan en vroegen of we op het parkeerterrein bij de entree mochten slapen. Voor 5000 Ar (€1,25) was dit inderdaad mogelijk en hadden we zelfs onze eigen beveiliger!

Rondom de entree liggen verschillende hotels (de meeste zijn niet via booking.com te boeken):

 • Iharana Bush Camp: Dit is een luxe hotel waarin je in mooie safari tenten slaapt. Vanaf €150 per nacht (2 pers).
 • Ankarana Lodge: Een hotel met bungalows en zwembad. Je slaap hier vanaf €50per nacht (2pers) inclusief ontbijt. Hier bevindt zich de mini Tsingy.
 • Le Relais de l’Ankarana: Simpele kamers vanaf €28 per nacht (2pers). Wij sliepen de tweede nacht hier.

Let op: je hebt hier nergens WiFi en ook bereik is zeer slecht. In het hoogseizoen (juli-augustus) kan het handig zijn om bovenstaande hotels van tevoren te mailen om verzekerd te zijn van een kamer.

Camping Ankarana National Park

Hoeveel kost het om Ankarana National Park in Madagascar te bezoeken?

Ten eerste koop je een parkpermit voor het Ankarana National Park. Dat kost 65.000 Ar per persoon per dag. Daarnaast heb je een gids nodig, het is niet toegestaan zonder gids het park te betreden. Wij deden de Big Tsingy hike en betaalden hiervoor het volgende:

 • Toegang park: 2 x 65000 Ar
 • Gids hike 1: 90.000 Ar
 • Tax: 5.000
 • Fooi: 15.000 Ar

↠ Totaal: 239.000 Ar of €58,00 ↞


Lees hier meer over de Zuid Madagascar route, een road trip door het zuiden van Madagascar in drie weken!


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Like this post? Pin it!

Ankarana National Park Madagascar


Meer blogs over Madagascar

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites