Ankarafantsika National Park in Madagascar: alles dat je moet weten!

Reisgids Ankarafantsika National Park: een prachtig natuur reservaat in Madagascar! In dit blog vertel ik je alles dat je moet weten om een geweldig bezoek te brengen aan het Ankarafantsika reservaat. Madagascar North


Insecten zoemen om ons heen terwijl we tussen de lianen en bomen lopen. Ineens komt er een eind aan het bos en lopen we over de savanne, nog even later staan we aan de rand van een indrukwekkend rood ravijn! Welkom in het afwisselende Ankarafantsika National Park in Madagascar!

Ankarafantsika National Park in Madagascar

Na een lange vlucht landen we op zaterdagavond op Ivato vliegveld. Diezelfde avond komt Peter van Roadtrip Africa ons ophalen om samen met zijn gezin een hapje te eten en ons daarna de auto te overhandigen. Het is een gezellige avond en ze vertellen ons hoe het is om als Nederlanders in Madagascar te wonen.

De volgende ochtend stappen we in de jeep die we van Roadtrip Africa meegekregen hebben. Een stoere auto inclusief daktent, je snapt, nu voelen we ons pas écht avonturiers. Na een paar minuten wennen, rijden we relaxed richting Maevatanana. Het landschap waar we doorheen rijden is prachtig, zover als het oog rijkt zien we groene heuvels en rode bergen. Met af en toe een tussenstop, doen we er de hele dag over om Maevatanana te bereiken. Er is hier verder niets te beleven, dus puur een plek om de afstand naar Ankarafantsika te breken. Ankarafantsika is het eerste nationale park dat we bezoeken, we arriveren de volgende dag net na het middaguur.

Waar sliepen wij in Maevatanana: in hotel Chouchou. Een kleine kamer kost 45.000 Ar (€11), een grote met airco 70.000 Ar (€17). Wij moeten nog een beetje acclimatiseren en kiezen voor airco!

Kamperen in Ankarafantsika National Park in Madagascar!

Bij het toeristenkantoortje aan de RN4 ligt een kleine camping. Met ongeveer 14 plekken, een toiletgebouw en restaurant een prima plek om een nachtje te kamperen. En omdat wij die daktent wel eens willen testen, besluiten we om dat dan ook te doen! Na een relaxte lunch, zetten we de tent op en informeren we bij het informatiecentrum wat voor hikes we hier allemaal kunnen doen. Uiteindelijk besluiten we om vandaag nog niet te gaan hiken, maar dit voor morgen te bewaren.

Omdat dit betekent dat we verder geen plannen hebben, doen we het rustig aan. We lopen naar het nabijgelegen Lac Ravelobe, nemen een verfrissende (koude) douche en maken dan onder het genot van een glas wijn, een uitgebreid diner klaar.Rooftoptent Roadtrip africa by night

Hiken door het Ankarafantsika National Park

Na lekker te hebben geslapen in onze daktent, staan we om zes uur ’s ochtends op. Gids Rap staat ons al op te wachten. We hiken vanochtend langs het grote meer Ravelobe en door de botanische tuinen. Rap spreekt behoorlijk goed Engels (en Duits vertelt hij trots) en praat honderduit over de verschillende dieren, planten en het park zelf. Hij woont hier samen met zijn vrouw (die ook gids is) en twee kleine kinderen, maar komt oorspronkelijk uit de drukke hoofdstad. Na daar een paar jaar bij een travel agency te hebben gewerkt, besloot hij meer rust om zich heen te willen hebben en vertrok dus naar dit park.

Baobabs in Madagascar

Vol enthousiasme laat hij ons zien waar hij die rust dan vindt: langs het meer is het één groot oerwoud. Insecten zoemen om ons hoofd en vogels fladderen alle kanten op. Na een kwartiertje komen we op een open plek aan waar twee enorm dikke bomen staan: Baobabs. Deze bomen zijn hét symbool van Madagascar en met hun grijze stam, lengte en kale takken aan de top is dat niet gek, ze zijn prachtig.


Meer baobabs zien? Lees dan waarom je Avenue des Baobabs moet toevoegen aan jouw reisroute door Madagascar!


Baobobs Ankarafantsika

Slangen en krokodillen in Lac Ravelobe in Madagascar

Doordat het vannacht hard geregend heeft (iets dat bijna nooit voorkomt rond deze tijd van het jaar, thanks again global warming) houden de meeste dieren zich verscholen. Helaas zien we dus geen lemuren (dé beestjes die enkel in Madagscar leven). Wel komen we een kleine slang, behoorlijk grote spin en een dikke salamander tegen.

Rap vertelt dat er krokodillen in het meer zitten, soms wel van vier meter lang en waarschuwt ons om niet in de buurt van de rand te komen. Drie jaar geleden is een lokaal meisje nog gedood door een krokodil. Madagascar North

Het rode ravijn in Ankarafantsika National Park

Na drie uur komen we terug op de camping, we lunchen en staan stipt om twee uur klaar om met Rap én dit keer ook zijn vrouw Olga (al is dat vast niet haar echte naam), een andere kant van het park te zien.

Ook nu beginnen we in een dicht bos. Olga wijst ons op twee verschillende lemuren, een uil en een slapende vleermuis. Na ongeveer een uur, houdt het bos abrupt op. Van het een op het andere moment lopen we door de savanne. Tussen het enkelhoge gras zien we termietenheuvel en lage bomen. We verwachten elk moment een neushoorn of olifant op ons af te zien denderen.

Anakrafantsika

Kippenvelmomentje!

Rap wijst naar een telefoonmast in de verte, daar is het ravijn. We kunnen ons er niets bij voorstellen, hebben we het wel goed begrepen, er is hier toch alleen maar savanne zover je kunt kijken?

Stomverbaasd zijn we dan ook wanneer hij gelijk blijkt te hebben. Opnieuw van het een op het andere moment stop de savanne en staan we aan de rand van een enorm ravijn. Onder ons bevinden zich rode, gele en witte punten, zo ver we maar kunnen kijken. Het is hier zo adembenemend mooi dat ik er gewoon kippenvel van krijg. Minutenlang blijven we staan, daarna beginnen we om het ravijn heen te lopen. Om half vijf is het dan echt tijd om te gaan, in de schemering komen we moe, warm en vies maar vooral heel voldaan terug op de camping!Anakrafantsika


Alles dat je maar wil weten over het Ankarafantsika Nationaal Park.

Anakarafantstika National Park is een natuurpark in het noorden van Madagascar van ruim 160.000 hectare groot. Als toerist kun je echter ‘slechts’ zo’n 2000 hectare bezoeken, de rest is verboden gebied.

Waar ligt het Ankarafantsika National Park in Madagascar?

Het park ligt ten noorden van de hoofdstad Antananarivo, op 453 km afstand. We reden hier zelf naartoe en deden hier +/- 9 uur over (verspreid over twee dagen). Met een taxi-brousse (een lokale bus) doe je er ook ongeveer negen uur over. Hieronder zie je een kaartje met de bezienswaardigheden van Madagascar. Daar vind je in het noord-westen het Ankarafantsika Reservaat!Highlights of Madagascar Travel guide Madagascar


Lees hier alles dat je moet weten over het maken van een Madagascar roadtrip en auto huren in Madagascar!


Wat kun je allemaal zien in het Ankarafantstika Reservaat in Madagascar?

Dieren in Ankarafantsika

Op de camping zie én hoor je ze al: Coquerel’s sifakas (een grote lemursoort). Met hun witte vacht, bruine armen en mooie ogen kijken ze vanaf een hoge tak, nieuwsgierig naar beneden. In het park zitten nog zeven andere soorten lemuren zoals de mongoose lemur, de western woolly lemur en de zeldzame golden-brown mouse lemur. De meesten zal je echter niet zien omdat ze overdag slapen.

In het Lac Ravelobe, het meer naast de RN4, zitten krokodillen. Ook vind je rondom het meer verschillende soorten vogels, spinnen (niet giftig), slangen (wel giftig maar niet dodelijk) en reptielen zoals leguanen en kameleons.

Baobabs in Ankarafantsika

Er zijn twee volgroeide baobabs te vinden in dit park. Dertig kilometer verderop is er ook een hectare aan jonge baobabs, echter zijn deze nog niet volgroeid en daarom niet opengesteld voor toeristen.

Ravijn in Ankarafantsika

Zoals hierboven al beschreven vind je een spectaculair ravijn in dit park!

Madagascar NorthMadagascar North

Welke hikes zijn er allemaal in Anakarafantsika National Park in Madagascar?

Er zijn vier verschillende hikes die je kunt doen. Wij combineerden ’s ochtends de hike in de botanische tuin met de hike rondom het meer ende baobabs (in totaal 3-4 uur). ’s Middags deden we de hike naar het ravijn (the Canyon hike) (in totaal 3-4 uur). Er is nog een pittige hike door de heuvels, deze hebben wij overgeslagen (3 uur). Het is ook mogelijk om een nacht hike te maken waarbij je een grotere kans hebt om nachtdieren zoals de kameleon of lemur te zien.

 Tip: Heb je maar beperkt de tijd? Kies dan absoluut voor de Canyon hike. Deze vonden we verreweg het mooiste!

 Hotels bij Ankarafantsika National Park

Campings/lodges bij het toeristenkantoor

Zin om te kamperen? Overweeg dan om een nachtje op de camping van het toeristenkantoor te staan, zoals wij deden. Je betaalt hier 5.000Ar voor, omgerekend €1,25. Voor 23.000Ar kun je hier overigens ook een tent huren.
Er zijn ook lodges bij het toeristenkantoortje. Vanaf 35.000Ar (€8,55) heb je een echt bed en je eigen douche.
 
Tip: Wil je liever de lokale vrouwen steunen tijdens het kamperen? Op slechts twee kilometer afstand van het toeristenkantoor zit een camping die gerund wordt door de lokale vrouwenvereniging. Om hier te kunnen slapen moet je van te voren even bellen om te reserveren. De vrouwen maken ook een geweldige maaltijd voor je klaar. Contact: +261 32 47 78 606, de contactpersoon is Sole (helaas nog geen website).

Hotels in nabijgelegen dorp

In Andranofasika, op 4 kilometer afstand bevinden zich ook enkele hotels. Blue Vanga lodge en Lodge Tia Asity zijn de bekendste. Deze hotels worden gerund door Malagasy en zijn zeer simpel. Deze hotels staan niet op booking en kunnen over het algemeen enkel geboekt worden door binnen te lopen.

Benieuwd of een reis door Madagascar duur is? Lees hier alles over in ons Madagascar budget blog!


Anakrafantsika

Waar eet je in het Anakarafantsika Reservaat?

Wij kookten één keer zelf en aten ook één keer in het restaurant bij de camping (genaamd Thi Lan). Het eten daar is simpel maar erg lekker. Een hoofdgerecht kost iets meer dan €5.

In het dorp Andranofasika vind je ook verschillende restaurants en winkeltjes.

Wat kost een bezoek aan Anakarafantsika National Park?

 Ten eerste koop je een parkpermit voor Ankarafantsika. Dat kost 55.000 Ar per persoon per dag. Daarnaast heb je een gids nodig, het is niet toegestaan zonder gids het park te betreden. Wij deden twee hikes op een dag en betaalden hiervoor het volgende:

 • Toegang park: 2 x 55000 Ar
 • Gids hike 1: 50.000 Ar
 • Gids hike 2: 65.000 Ar
 • Fooi: 20.000 Ar

↠ Totaal: 245.000 Ar of €59,35 ↞


Lees hier meer over de Zuid Madagascar route, een road trip door het zuiden van Madagascar in drie weken!


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs!


Like this post? Pin it!Ankarafantsika Travel guide Madagascar


Andere blogs over Madagascar

6 Comments

 1. by Inge on 12 juni 2019  09:07 Beantwoorden

  Hoi Charlotte en Ries,
  Wat lijkt me dat mooi! Geniet ervan, doe ik het ook vanachter mijn IPad.
  Dikke knuffel.
  Inge

  • by Charlotte van de Sande on 12 juni 2019  09:09 Beantwoorden

   Hi lieve Inge! Dank voor je berichtje! Jaaa het is zo mooi hier! We genieten met volle teugen! Liefs Charlotte en Ries

 2. by Patrick on 14 juni 2019  11:39 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto's en interessante toelichting Charlotte! We missen je wel hier in A'dam... Geniet ervan he!!!! Groet,
  Patrick

  • by Charlotte van de Sande on 14 juni 2019  19:09 Beantwoorden

   Dankjewel Patrick!! Ik mis jullie ook, maar Amsterdam nog niet ;-) het is ook wel heel fijn hier!! Liefs!

 3. by Marianne on 25 maart 2022  22:18 Beantwoorden

  He Charlotte, wij denken er overna om deze zomer naar Madagascar te gaan. Nu lees ik in je blogs (welke echt super inspirerend zijn) dat jullie een 4x4 met dektent hebben gehuurd. Dat zouden wij ook willen (al ervaring mee in Afrika). Maar kan je zomaar in je dektent slapen, of zijn er campings? Hoe kom ik daar achter? Af en toe een hotel is natuurlijk fijn maar je huurt niet voor niets zo'n dektent. Of zou je dan een gewone tent aanraden? Ik kan er weinig over vinden op internet...
  Alvast bedankt!
  Groetjes Marianne

  • by Charlotte van de Sande on 27 maart 2022  14:24 Beantwoorden

   Hi Marianne,
   Wat gaaf dat jullie naar Madagascar willen deze zomer! Echt het is zo een prachtig land! In dit blog: https://www.charlotteplansatrip.com/madagascar/roadtrip/ vind je eigenlijk al veel antwoorden op je vragen. Maar toch even kort samengevat: Nee je kunt niet zomaar ergens met een daktent slapen, doe dit echt enkel bij campings of hotels. Eerlijk gezegd heb je denk ik vaak meer aan een tentje omdat bijv in de nationale parken je niet met de auto kunt kopen. Over het algemeen zijn er sowieso niet heel veel campings, al is dat in het zuiden van Madagascar wel meer de norm. De daktent is natuurlijk wel echt een gave ervaring, maar Madagascar is er nog niet zo op uitgerust als bijv Namibië of Zuid-Afrika.
   Heel veel plezier!
   Lieve groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites