Andringitra National Park in Madagascar: hiken in Andringitra en het Tsaranoro Reservaat.

Veel mensen die vertellen over het Andringitra National Park in Madagascar, bedoelen eigenlijk het de Andringitra bergen in het Tsaranoro Reservaat, een regio net buiten het Andringitra National Park. En dus níet het Andringitra National Park. In dit blog vertel ik je alles over de Andringitra Mountains die in dit Tsaranoro Reservaat liggen. Wat voor hikes je hier kunt doen, waar je slaapt en hoe je hier komt. Ook geef ik kort wat informatie over hoe je nu juist wél het Andringitra National Park bezoekt in Madagascar.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley


Verwarring alom: zijn we nu wel of niet in het Andringitra National Park?

Van een aantal mensen hadden we al gehoord dat het Andringitra National Park een van de mooiste plekjes van Madagascar is. Door de hoogte en de vele bergen hier, zou het park lijken op de Zwitserse Alpen. En dus besluiten we om na ons bezoek aan Isalo National Park, door te rijden naar dit park. Een kleine vier uur later staan we bij het gidsenkantoortje waar ons wordt uitgelegd welke hikes je hier allemaal kunt doen. We snappen er niets van want dit lijkt niet de ingang van het Andringitra National Park te zijn. Waar is het officiële park office waar we entree moeten betalen en waarom staat er nergens aangegeven dat we in het Andringitra National Park zijn? Wanneer we even later enkele andere toeristen tegenkomen, vertellen ze dat zij ook verward waren de eerste dag.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley

Andringitra Mountains in het Tsaranoro Reservaat

Wat blijkt: de regio die bijna iedereen het Andringitra National Park noemt, ligt net buiten het Nationale Park. In werkelijkheid zitten we hier in het Tsaranoro Reservaat, in een vallei die de Tsaranoro Valley wordt genoemd waar een deel van de mooie Andringitra Mountains liggen. Vanaf hier kun je wel bij de ingang van het Andringitra National Park komen, echter blijven de meeste mensen in dit reservaat omdat je hier net zulke mooie hikes kunt doen, zonder de parkentree te hoeven betalen.

Je snapt, dit is nogal verwarrend: we zitten dus niet in het Andringitra Nationale park, maar zijn wel omringd door de Andringitra Mountains en iedereen noemt dit consequent toch het Andringitra National Park. Zie je dus ergens de Andringitra Mountains staan, dan is de kans zeer groot dat men het eigenlijk heeft over het Tsaranoro Reservaat en níet over het Andringitra National Park. Zie hieronder ons zelfgemaakte kaartje dat meer duidelijkheid geeft!

Kaart van het Andringitra National Park en Tsaranoro Reservaat in Madagascar!

Andringitra Mountains Map

Uiteindelijk hebben we drie heerlijke dagen in de Tsaranoro Valley en om deze verwarring in de toekomst te voorkomen, vertellen we je in dit blog alles over de hikes die je in de Tsaranoro Reservaat kunt doen. Ook vertellen we je waar je kan slapen en hoe je het Tsaranoro Reservaat bereikt. Helemaal onder aan dit artikel vind je meer informatie over Andringitra National Park en de belangrijkste hike hier: Pic Boby.


Benieuwd of een reis door Madagascar duur is? Lees hier alles over in ons Madagascar budget blog!


Acitiviteiten in de Andringitra Mountains

De Tsaranoro Valley wordt omgeven door woeste bergen, de Andringitra Mountains. Dit gebied staat bekend om de mooie en uitdagende hikes die je hier kunt maken. Wij doen zowel de Grand Tour als de Chameleon, beiden zijn meer dan de moeite waard!
Let op: je betaalt hier alleen eenmalig 10.000 AR per persoon aan de VOI (Association of Villagers). Verder hoef je geen entree te betalen om het Tsaranoro Reservaat te bezoeken.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley

The Grand Tour | 7-8 uur

Niveau: Zeer moeilijk (steile stukken waar je met behulp van touwen omhoog en omlaag klimt). Met slecht weer, gevaarlijk!
Prijs: 100.000 AR per groep (max 4 personen per groep)

Meestal onderschat ik mezelf en is een hike in werkelijkheid veel makkelijker dan van tevoren gedacht. Bij de Grand Tour is dat ABSOLUUT niet het geval. De eerste 2,5 uur klauteren we non stop via een steil pad omhoog. Ik ben het grootste gedeelte van de tijd buiten adem. Eenmaal boven denk ik het moeilijkste gedeelte gehad te hebben, hahaha! Na ongeveer een uur over relatief vlak terrein te lopen, komen we aan bij een steile rotswand. De gids heeft ons verteld dat we een klein stukje met een touw omhoog moeten lopen. Wat hij echter niet zei was dat dit een steile rotswand van bijna honderd meter betreft. Met knikkende knieën sta ik even later boven, m’n lip trilt en ik moet mijn uiterste best doen om niet te huilen van de spanning. We klauteren nog een stuk verder en hebben aan de top onze lunchpauze.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley

De volgende rotswand!

Vervolgens doemt daar de volgende rotswand op: weer bijna 50 meter omhoog met touwen. Eenmaal aan de top, zie ik het pad dat naar beneden leidt… deze loopt over de steile, spitse bergrug. De zweet breekt me uit en dit keer kan ik mijn tranen niet onder controle houden. Onze gids ziet dit en houdt de volgende 500 steile meters zowel mijn hand, als het touw vast. Zelfs Ries vindt dit een spannend stuk. Daarna is het nog een anderhalf uur verder naar beneden klimmen.

Acht uur nadat we begonnen zijn, staan we weer beneden. Ik ben vies, moe en nog steeds een beetje bibberig. Nu, een maand later, kan ik deze hike relativeren, het was een prachtige maar zware route. Als je geen klim ervaring hebt, of niet van hoogtes houdt, is dit niks voor jou. Ben je echter opzoek naar een fysieke uitdaging of houd je van avontuur, dan is deze hike zeker de moeite waard!


Lees hier waarom je Avenue des Baobabs moet toevoegen aan jouw reisroute door Madagascar!


Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley

Chameleon | 4-5 uur

Niveau: Gemiddeld
Prijs: 70.000 AR per groep (max 4 personen per groep)
Deze hike is een stuk makkelijker dan de Grand tour. Van onder zie je de 1540 meter hoge top, die, zoals de naam al zegt, sprekend op een kameleon lijkt, goed liggen. Het lijkt behoorlijk hoog maar doordat je heel geleidelijk stijgt, valt het in werkelijkheid wel mee. Je begint met een kleine hike via het heilige bos, waarna je langzaam hoger komt. In totaal stijg je 600 meter, tot je op de ‘staart’ van de kameleon staat. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht. De weg naar beneden loopt ook geleidelijk via kleine dorpjes en na vier uur sta je weer beneden.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley

Sacred forest en het dorp | 3-4 uur

Niveau: gemakkelijk
Prijs: 50.000
Deze relaxte wandeling loopt via het heilige bos, waar je langs het natuurlijke zwembad en verschillende tombes mét beenderen komt. Vervolgens loop je langs meerdere kleine dorpjes. Je komt langs de school en het kleine ziekenhuis. Onderweg vertelt je gids over het dorpsleven en de verschillende fady (culturele taboes) waar men hierin gelooft. Deze hike is makkelijk en voor iedereen goed te doen.

Paragliden en bergbeklimmen
Behalve hiken kun je in het Tsararnoro Reservaat ook paragliden en de steile rotswanden beklimmen. Voor meer informatie hierover, neem contact op met Camp Catta.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley


Hotels in het Tsaranoro Reservaat?

Er zijn drie verschillende accommodaties en hotels in het Tsaranoro Reservaat, deze liggen allemaal rond het dorp Andonaka.

Camp Catta €€

Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley

In dit camp kun je kamperen met je eigen spullen, een vooropgezette tent huren, of simpele en luxere cottages. Er is een natuurzwembad en restaurant. Geen WiFi! Prijzen vanaf 50.000AR per nacht (luxe tent) of 8.000AR met je eigen tent.

Boek nu!

Tsara Camp€€

tsara camp

Dit camp ligt in de buurt van Camp Catta. Er zijn in totaal 15 grote tenten die omringd worden door de hoge Andringitra bergen. De omgeving hier is prachtig, maar de prijzen van kamers en eten liggen relatief hoog. Prijs vanaf €40 per nacht (2 pers).

Boek nu!

Tsarasoa Lodge €

Tsarasoa Lodge

Deze lodge is redelijk nieuw en ligt in een mooie setting. Je kunt hier kamperen met je eigen tent, kiezen voor een tent of voor een bungalow. Prijzen vanaf 20.000 AR met je eigen tent en 40.000 AR voor een simpele vooropgezette tent (2personen).

Boek nu!


Meer fijne hotels in Madagascar vind je in onze hotelgids!


Waar eet je in het Tsaranoro Reservaat in Madagascar?

Ja dit is wel even een uitdaging. Je kunt bij Camp Catta eten. Een drie-gangen diner kost 45.000 AR of €10,90. Ook al staat het niet duidelijk aangegeven, je kunt de gangen ook los bestellen. Voor deze prijs verwacht je in Madagascar heerlijk eten te krijgen maar dat viel ons behoorlijk tegen.

We hebben dan ook de meeste avonden geprobeerd om in het lokale café/ winkeltje in Andonaka tegenover het kantoor van de gidsen onze lunches en diners bij elkaar te verzamelen. Men verkoopt hier sardientjes, soms een stokbroodje en groenten in blik. Een stuk goedkoper en lekkerder dan het eten bij Camp Catta. Ook verkoopt men in dit café Misou, een lokaal gerecht wat op nasi lijkt. Bij Tsara Camp kun je enkel eten als je hier ook verblijft, begrepen wij van de serveerster.

Tip: verblijf jij meerdere dagen in de omgeving van het Andrangitra National Park/ Tsaranoro Reservaat? Doe dan van tevoren uitgebreid boodschappen.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley


Hoe kom je in het Tsaranoro Reservaat?

Vanaf Isalo naar het Tsaranoro Reservaat

Vanaf Isalo rijd je in drie uur via de RN7 naar het dorp Antanambao.

In het dorpje Antanambao zie je aan de rechterkant en kleine afsplitsing van de weg met een bord ernaast dat verwijst naar het Andringitra National Park. Je neemt deze afslag, waarna je via een slechte zandweg en enkele dorpjes in ongeveer anderhalf uur in het piepkleine dorp Andonaka komt. Meteen aan het begin van het dorp vind je het kantoor van de gidsen en liggen de accommodaties.

Let op: wanneer je vanaf de harde weg naar Tsaranoro Reservaat rijdt, kom je twee keer langs een ‘tol’ punt. Het eerste punt, is een boomstam over de weg, vlak voor je bij een dam aankomt. Men vraagt hier 10.000 AR, maar de officiële prijs is slechts 2.000 AR per auto, geef dus aan dat je weet dat 10.000 AR teveel is. Vervolgens, wanneer je het dorp inrijdt, vraagt men nogmaals tol, dit keer 10.000 Ar per persoon voor de VOI (Association of Villagers).

Van Ambalavao/Fianarantsoa naar het Tsaranoro Reservaat

Vanaf Ambalavao rijd je via de RN 7 zuidwaarts in een half uur naar Antanambao. Vervolgens volg je bovenstaande route. Vanaf Fianarantsoa is het een kleine twee uur naar Antanambao. Daarna vervolg je je weg zoals hierboven ook weergegeven staat.Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley


Het Andringitra National Park

Er zijn verschillende hikes in het Andringitra National Park te doen, maar de meest bekende is de beklimming van Pic Boby, de twee-na-hoogste berg van Madagascar. Toegang tot het Andringitra National Park kost 45.000 AR per persoon.

Pic Boby | 3- 5 dagen

Niveau: Gemiddeld
Prijs: afhankelijk van reisorganisatie +/- €250 per persoon
Pic Boby is de twee-na-hoogste berg van Madagascar. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het Andringitra National Park mits er niet te veel mist is. Gemiddeld doe je er drie dagen over om de berg te beklimmen, waarbij je twee dagen kampeert in het Nationale park. Omdat deze hike geen circuit is en je beginpunt dus verschilt van je eindbestemming, is het meest eenvoudige om dit bij een reisorganisatie vanuit Fianarantsoa of Ambalavao te boeken. Vervoer, gidsen, overnachtingen, gear, eten en dragers zitten dan bij de prijs inbegrepen.

Andere hikes
Naast Pic Boby is er ook nog een aantal andere hikes dat je hier kunt doen. Zo heb je de 6 km lange Asaramanitra hike, de tweedaagse Diavolana hike, de tweedaage Isahavato hike en de 14 kilometer lange Imaitso hike. Andringitra Mountains - Tsaranoro Valley


Een andere highlight in Madagascar is het eiland Nosy Be! Lees hier alles wat je moet weten over Nosy Be en wat je er allemaal kan doen!


Hoe kom je in het Andringitra National Park in Madagascar?

Er zijn twee routes die je kunt nemen naar het échte Andringitra National Park. De eerste is de Morarano Entry, die je bereikt vanaf het Tsaranoro Reservaat. Deze ingang is het makkelijkst te bereiken als je toch al in het Tsaranoro Reservaat bent of vanaf het zuiden komt. Voor beide routes is een 4×4 auto een must.

De tweede ingang is de Namoly Entry, deze is het makkelijkst als je vanaf het noorden komt én niet van plan bent om het Tsaranoro Reservaat te bezoeken.

Andringitra National Park – Morarano Entry vanaf het Tsaranoro Reservaat

Vanaf het dorpje Andonaka, waar de meeste accommodaties in het Tsaranoro Reservaat liggen, ga je bij het gidsenkantoor niet naar rechts om het dorp in te rijden, maar blijf je rechtdoor rijden. Na ongeveer 10 minuten kom je bij de parkentree die midden in het dorp Morarano ligt.

Andringitra National Park – Namoly Entry

Nadat je via de RN7 door het dorp Ambalavao richting het zuiden bent gereden, neem je vlak voor de bushalte de afslag naar links. Je blijft vervolgens 43 kilometer, ongeveer 2 uur, over een onverhard pad rijden tot je in het dorpje Namoly bent gekomen.


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn Madagascar blogs.


Like this post? Pin it!

Travel Guide the Andringitra Mountains in Madagascar


Meer blogs over Madagascar

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites