Vianden in Luxemburg: alles over kasteel Vianden & deze mooie stad!

Vianden en kasteel Vianden: bezienswaardigheden die je tijdens een reis door Luxemburg niet mag missen! Vianden is een kleine, pittoreske stad in het noorden van Luxemburg. Een echte eyecatcher hier, is het prachtige kasteel van Vianden dat boven de rest van de stad uit torent. In dit blog vertellen we je alles over Vianden, Kasteel Vianden en andere bezienswaardigheden hier. Maar ook lees je meer over fijne hotels en restaurants in Vianden.


Vianden

Vianden is een schattige stad in het noordoosten van Luxemburg, op slechts een paar honderd meter van de Duitse grens (die voor ons strikt verboden was door corona en het feit dat we in Noord-Holland wonen). Dat dit een eeuwenoude stad is, zie je aan alles: er staan prachtige oude gebouwen aan de boulevard van de rivier de Our en het Kasteel van Vianden zelf stamt ook uit de 11e eeuw.

Wat ons direct opvalt, is dat men bijna overal in deze stad Nederlands spreekt. Niet gek aangezien het grootste gedeelte van de toeristen Nederlands is, maar toch is er ook nog een andere verklaring. Kasteel Vianden en de daarbij horende stad, is namelijk van 1417 tot 1820 van het huis Nassau geweest. Inderdaad, van de familie van Oranje. Zij zorgden overigens niet heel goed voor het kasteel, vooral op het eind van hun bezitsperiode is het flink in verval geraakt. Gelukkig is het in de laatste decennia flink opgeknapt en daarmee een mooi kasteel om te bezoeken.Vianden sightseeing bridge Luxembourg

Hoeveel tijd trek je uit voor Vianden in Luxemburg?

Tegenwoordig is Vianden dus een leuke stad om te bezoeken, met naast het Kasteel Vianden, nog andere bezienswaardigheden. Doordat Vianden niet groot is, heb je de stad in een dag wel gezien. Maak je echter ook uitstapjes naar Clervaux of Echternach, dan raden we je aan iets meer tijd uit te trekken voor dit gedeelte van Luxemburg.


Kasteel Vianden en 4 andere bezienswaardigheden in Vianden

Hieronder vind je vijf leuke dingen om te doen in Vianden.

1. Kasteel Vianden bezoeken

Tja met stip op nummer één kan natuurlijk niets anders staan dan een bezoek aan Kasteel Vianden. Het kasteel is mooi gerenoveerd en door de ligging bovenop een heuvel heb je een geweldig uitzicht. We raden je aan om Kasteel Vianden ook van binnen te bekijken. In 1-2 uur loop je het hele gebouw door waarbij elke kamer weer iets verrassends tentoonstelt. Zo zie je hoe de kasteelkeuken er vroeger uit zag, loop je door een kleine kapel, krijg je informatie over de Orde van de Tempeliers en zie je nog veel meer.

Je kunt het kasteel met een gids of audioguide bezoeken, maar door de informatieborden is dit niet per se nodig. Toegang is €8 per persoon, een audio guide kost €2. Het kasteel is goed onderhouden en bijna het hele jaar geopend. Voor meer informatie over Kasteel Vianden, klik hier.

Tip: Kasteel Vianden ligt op een heuvel. Je kunt bijna tot helemaal bovenaan je auto parkeren, zodat je niet ver naar boven hoeft te lopen.

View from the castle of Vianden Luxembourg

2. Maak een rit in de kabelbaan naar Kasteel Vianden!

 De kabelbaan in Vianden is dé manier om zowel een prachtig uitzicht op de stad te hebben, als een speciale manier om Kasteel Vianden te bereiken. De kabelbaan brengt je van het lager gelegen centrum naar de hoogste heuvel van Vianden, waarna je in twintig minuten een gedeelte van de heuvel weer afloopt naar Kasteel Vianden. Zowel tijdens de kabelbaanrit naar boven als tijdens de wandeling heb je telkens een afwisselend uitzicht op de omgeving van Vianden.

De kabelbaan is zowel naar boven als naar beneden te nemen. Een enkeltje kost €4,30, een retourtje €5,80. Wij namen een enkeltje waarna we het kasteel bezochten en toen zelf weer naar de stad terug afdaalden. Onderweg kwamen we o.a. langs een oud kapelletje.
Hiking in Vianden Cable car Luxembourg

3. Bewonder het oude centrum van Vianden

Vianden is zeker geen grote stad, maar wel een hele mooie! Geniet van de kronkelige straatjes, de pittoreske huizen en natuurlijk de rivier de Our die door de stad en de vallei heenloopt. Je kunt hier het museum van Victor Hugo (bekend schrijver van o.a. De klokkenluider van de Notre Dame en Les Misérables) bezoeken, of geniet in de zon van een biertje op een van de terrasjes.

4. Hike een stuk van de bekende Mullerthal trail en bezoek Echternach!

Niet ver van Vianden ligt de stad Echternach, de start van de bekende Mullerthal Trail. Tijdens het lopen van deze wandeling snap je waarom dit gebied in Luxemburg ook wel bekend staat onder de naam Little Switzerland. Het is hier heuvelachtig, met veel rotsen, riviertjes en grotten.

Wij lopen hier de E1 hike, een mooie trek van 13,5 kilometer. De route wordt goed aangegeven door borden langs het pad. De totale Mullerthal trail is 112 kilometer lang en opgedeeld in route 1, 2 en 3. Vervolgens zijn er nog verschillende afsplitsingen van de trek, zoals de E1 hike die wij doen. Bij het toerismebureau van Echternach adviseert men je goed over de verschillende opties en lengtes. Ook vind je informatie op deze site.

Je bereikt Echternach in 30 minuten rijden vanaf Vianden. De stad Echternach zelf is ook grappig om te zien. Wanneer je vanuit het centrum de rivier over steekt, zit je overigens direct in Duitsland. Deze rivier vormt namelijk een natuurlijke grens.

Tip: net buiten het stadscentrum van Echternach, aan het water, vind je een gratis parkeerplaats. Klik hier voor de exacte locatie.

5. Uitstapje naar Clervaux voor het kasteel Clervaux!

Op een half uur rijden van Vianden ligt het rustige stadje Clervaux. Ook hier vind je een prachtig kasteel en een sprookjesachtig dorpje. Leuk om in een middag te zien, het kasteel te bezoeken en omhoog de heuvel op naar de Abdij van Clervaux te klimmen.


Lees hier alles over Clervaux in onze gratis reisgids!


Clervaux village Luxembourg roadtripRestaurants in Vianden

Zodra je de stad in rijdt, zie je al de terrasjes en restaurants in Vianden liggen. Er is niet heel veel keus en de meeste restaurants serveren ongeveer hetzelfde menu, maar het is wel gezellig zitten op deze terrassen.

Let wel op, de meeste restaurants in Vianden hebben een terras dat rechtstreeks aan de weg ligt. Wij merkten dat er veel motoren langskwamen en dan heb je wel een beetje het gevoel in de uitlaatgassen te zitten. Ga dus of binnen zitten, of bij een restaurant aan het water.

Zelf aten we wat bij Victor Hugo, een leuk restaurant in Vianden dat hoort bij hotel Victor Hugo. We zaten buiten aan de rivier en aten een grote salade en risotto. Klik hier voor de locatie van dit restaurant in Vianden.

Een ander populair restaurant in Vianden is Café du Pont. Klik hier voor de locatie van dit restaurant in Vianden.

Een heel ander type restaurant, maar juist heel leuk daardoor, is Ancien Cinéma Cafe Club. Dit is een plek waar je terecht kunt voor een drankje of diner, om daarna in dezelfde ruimte een film te kijken. Leuk en een beetje quirky! Klik hier voor de locatie van dit restaurant in Vianden.Houses of Vianden Luxembourg

Niet echt een restaurant maar wel een tip voor een goedkoop, maar lekker ontbijt, is de bakkerij die in Vianden zit. Je vindt deze aan de hoofdstraat. Elke ochtend kun je hier nog warme croissants, stokbroodjes of taarten kopen. Klik hier voor de locatie.


 Hotels in Vianden

Er zijn best een hoop hotels in Vianden voor z’n kleine stad. Houd er echter wel rekening mee dat hotels in Vianden (en in Luxemburg in het algemeen) niet heel goedkoop zijn. Hieronder vind je drie hotels in Vianden voor verschillende budgetklasse.

Youth Hostel Vianden €Youth hostel Vianden

Reis je met een klein budget? Overweeg dan om in het Youth Hostel van Vianden te slapen. Het ligt net buiten het centrum, maar je slaapt hier al vanaf €25 per persoon inclusief ontbijt.

Boek hier

Victor Hugo €€Victor Hugo hotel Vianden

Dit hotel ligt midden in het centrum van Vianden. De kamers zijn ruim en eenvoudig ingericht. We hebben hier heerlijk geslapen! Je verblijft hier vanaf €78 per nacht (met 2 personen).

Boek hier

Auberge Aal Veinen €€€Auberge Aal Veinen Vianden hotel

Dit romantische hotel staat bekend om de warme gastvrijheid en rustige kamers. Het ligt midden in het centrum met een eigen restaurant. Je slaapt hier vanaf €100 per nacht (met 2 personen).

Boek hier

Tip: ben je niet op zoek naar een hotel in Vianden maar naar een camping? Die zijn er ook meer dan genoeg, bijvoorbeeld Camping du Moulin.


All my blogs on Luxembourg

Klik hier voor meer Luxemburg blogs!


Like this blog? Pin it!

Vianden 1


Meer blogs over Luxemburg

tagged in reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites