Masai Mara safari: Hoe organiseer je een budget safari in Maasai Mara (Kenia)?

In dit blog vertel ik je hoe je net als wij een geweldige budget safari in Masai Mara in Kenia kunt doen, een gave game-drive met prachtige dieren. En dat alles goedkoop, zodat het zelfs binnen een backpackers budget past!

Kenia staat niet echt bekend als goedkoop backpackersland. Wat zeg ik, de meeste accommodaties in Masai Mara (ook wel Maasai Mara genoemd), het bekendste wildpark beginnen vanaf een kleine 1500 euro. Nee dat is geen vergeten komma, anderhalfduizend euro per nacht! Maasai Mara Game Drive Budget


Een budget safari in Masai Mara, Kenia

Masai Mara (ook wel Maasai Mara genoemd of The Mara) is een reservaat in het zuidwesten van Kenya, tegen de grens van Tanzania aan. Het is een van de bekendste wildparken in Kenya. En dat is niet gek, er leven hier veel wilde dieren en je hebt een grote kans om deze bijna allemaal te zien! Het park is ruim 1510 vierkante kilometer groot en verdeeld in twee gebieden: The Greater Mara reserve en de Mara Triangle. Wij bezochten the Greater Mara reserve, het grootste en meest bezochte gebied.Game drive Maasai Mara Budget

Is een safari in Masai Mara de moeite waard?

Ja absoluut! Masai Mara is een van de populairste parken en dat merk je, er zijn tientallen andere jeeps en safariwagens in het park en soms sta je met grote groepen auto’s te kijken naar dezelfde dieren. That said, there were many times during the day we shared intimate moments just our vehicle and the animals. Dat gezegd hebbende, kwam het vaak voor dat we een alleen waren met de dieren, zonder andere auto’s of toeristen. Er zijn weinig parken waar je zoveel dieren bij elkaar ziet en zo’n grote kans hebt om de big five te spotten! Voor ons was dit onze eerste safari ervaring en ik ben bang dat we voor de rest van ons leven verpest zijn. Dit was zo gaaf!

Tip: Wist je dat Masai Mara grenst aan de Serengeti in Tanzania? Dieren kennen geen park of landgrenzen dus je ziet dezelfde dieren in beide parken. Daarnaast is Masaai Mara goedkoper dan Serengeti en heb je door de grootte van Serengeti meerdere dagen nodig terwijl je een groot deel van Masai Mara in een dag kan zien.


Handig: de ultieme Afrika paklijst! Wat neem je mee op reis naar Afrika?


Hoe zag onze safari dag eruit in Masai Mara?

Om 06.30 staan we klaar bij de ingang van ons hotel en worden we opgewacht door de vrolijke Branis, een lokale Masai vrouw. Ze is pas twintig jaar oud maar een pittige tante met een flinke scheut feminisme: “We girls can do whatever boys can, but better!”. Samen met chauffeur Dan gaat ze de komende twaalf uur samen met ons proberen zoveel mogelijk dieren te spotten.

Het heeft de hele nacht geregend en vooral Ries is bang dat de meeste dieren zich niet gaan laten zien. Gelukkig blijkt het tegendeel waar te zijn! Na een korte onderbreking waarin onze jeep vast komt te zitten in de modder, rijden we in volle vaart het park door. We spotten zebra’s, wildhogs (pumba van de lion king) tientallen prachtige vogels, wildebeesten (waarvan ik van tevoren niet wist dat het een soort van antilopen zijn) en grote buffalo’s.Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget

Zoveel prachtige dieren tijendes onze safari in Masai Mara

Gister zijn we twee meiden uit Canada tegen gekomen die toevallig in hetzelfde hotel slapen en we hebben nu ook samen deze safari, supergezellig! Wanneer we langs een olifantenfamilie komen met twee baby olifantjes zijn we alle vier onder de indruk. De beesten zijn reusachtig en zo mooi! Als we dan ook nog eens een echte cheeta hunt zien, waarbij vier cheeta’s één wildebeest vangen en opeten (het is zeer zeldzaam om een cheeta hunt te zien lukken), weten we dat vandaag een speciale dag is!

En dat is het zeker, we zien nog veel meer cheeta’s (en nóg een cheeta hunt waarbij een konijn wordt opgegeten), leeuwen, struisvogels, hyena’s en een zeldzaam luipaard. Nijlpaarden baden in de rivier samen met een paar krokodillen en tientallen hertjes, impala’s en gazelles blijven op veilige afstand. We picknicken onder een boom en zien giraffen van dichtbij én ver weg. Het is een prachtige dag en zelfs Branis is onder de indruk van de hoeveelheid dieren die we spotten. Nadat we nog een laatste mannetjesleeuw van wel heel dichtbij zien, rijden we 12 uur later de oprit van Mara Explorers Camp weer op Alle vier zijn we dolgelukkig maar doodmoe!Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget


Hoe doe je een safari in Masai Mara met een klein budget?

Onze safari is geboekt bij Mara Explorers Camp, de campsite waar we in verbleven. Hier worden enkel een-daagse game-drives aangeboden, maar dit is absoluut een aanrader omdat je ruim 12 uur in het park bent en zowel zonsopkomst als zonsondergang (momenten waarop dieren het meest actief zijn) ervaart. In vergelijking met een meerdaagse safari, waarbij je slecht een paar uur per dag effectief in het park bent, is dit een goede deal!

Hoeveel dagen heb je nodig voor Masai Mara?

Heb jij net als wij een safaridag van 12 uur, dan is één dag genoeg om veel van Masai Mara National Park te zien. Je bent dan namelijk zowel tijdens zonsopkomst als zonsondergang in het park en zult een grote kans hebben veel beesten te zien. Is een game-drive van 12 uur geen optie, overweeg dan om twee safari dagen uit te trekken voor The Mara!

Kies je voor een privé safari of een groepssafari?

De jeep waar we in reden had een stopcontact om eventueel camerabatterijen op te laden, en een open dak zodat je ook staand naar de beesten kunt kijken. Er gaan maximaal 6 personen in een jeep en zelfs dan is er ruimte genoeg om een goed zicht te hebben en goed te kunnen fotograferen. Naar mijn mening is het boeken van een privévoertuig (duurder) dus absoluut niet nodig.

Hoeveel kost een safari dag in Masai Mara, Kenia?

Wij betaalden voor onze safari 60 USD per persoon. Dit is het bedrag dat we betaalden voor de auto en gidsen. Daar komt nog park entree (80 USD per persoon) bovenop, lunch en fooi. Wel inclusief zijn de thee en koekjes. We namen zelf lunch mee, dat bespaarde weer geld, we zijn namelijk wel aan het backpacken in Kenia!Maasai Mara Game drive budget

Hoeveel koste een safari in Masai Mara (1 persoon)?

Hieronder lees je precies hoeveel onze budget safari in Masai Mara kostte. Houd er rekening mee dat we een volle dag safari deden, maar dat onderstaande kosten ook drie overnachtingen bevatten. Je zou ook kunnen overwegen slechts één of twee nachten te overnachten in de buurt van het Masai Mara National Park.

  • Vervoer: 12,5 USD per persoon enkele reis * (x2) = 25 USD
  • Hotel: 20 USD per persoon voor een twee persoonstent (x 3 dagen**) = 60 USD
  • Safari: 60 USD per persoon
  • Park Entree: 80 USD per persoon
  • Fooi: 12,5 USD per persoon (dit is natuurlijk helemaal aan jou).
  • Eten: 15 USD aan boodschappen voor drie dagen

↠ Totaal: 252,50 USD per persoon. ↞

* Na Maasai Mara reden wij door naar Naivasha, hier betaalden we ook 12,5 USD voor.

** Je zou ook prima twee dagen kunnen blijven maar wij vonden het prettig om nog een rustdag te hebben.

Tip: parkentree kun je met creditcard betalen (zonder toeslag). In de meeste hotels in Maasai Mara betaal je een toeslag van 3-5% als je met creditcard betaalt. Er zit geen pinautomaat in de buurt van het park, de laatste bank die je tegenkomt zit in Narok.


Benieuwd hoe duur een vakantie in Kenia is? Lees ons Kenia budget blog!

Maasai Mara Game drive budget

Hadden we deze safari in Masai Mara nog goedkoper kunnen doen?

Nee we denken niet dat dit nog goedkoper had gekund. De goedkoopste safaripakketten die we zagen begonnen vanaf 350 dollar per persoon (incl overnachting), zonder eten, drinken of park entree. Als backpackers in Kenia, gaat een bezoek aan Masai Mara niet goedkoper lukken.

Waar ligt Masai Mara in Kenia?

Masai Mara ligt in het zuidwesten van Kenia, tegen de grens van Tanzania aan. Ga je de grens over, dan wordt het park de Serengethi. De Serengethi is wel een stuk groter en uitgestrekter dan Masai Mara. Masai Mara ligt op 270 km afstand van Nairobi.

Kaart van Masai Mara National Park

kenya route itinerary

Hoe reis je vanaf Nairobi naar Masai Mara met het openbaar vervoer?

Om van Nairobi naar Masai mara te komen, kan je natuurlijk een vliegtuig charteren voor een paar duizend euro. Iets goedkoper is een privé taxi (+/- 250 euro per auto). Wat wij, als echte backpackers, echter deden was héél veel goedkoper en duurde slechts twee uur langer:

1. De bus vanuit Nairobi naar Narok

Eerst namen we de bus vanaf Nairobi naar Narok (een medium grote stad in het westen) met busmaatschappij Easy Coach (500 KES per persoon, boek bij hun kantoor in het centrum van Nairobi). Wij hadden de bus om 7.30 uur, maar de 8.30 uur bus was ook prima.

2. Van Narok naar Maasai Mara

Eenmaal bij het Easy Coach busstation in Narok moesten we nog 10 minuten lopen naar het matatu busstation dat tegenover de Naivas supermarkt zit. Hier kochten we snel wat water en laatste boodschappen. Eenmaal bij het matatu busstation word je meteen belaagd door mensen die je (oprecht) willen helpen om de juiste auto of matatu te vinden. En eenmaal gevonden is het een kwestie van wachten tot de auto vol is. Vol betekent dat op de vier beschikbare plaatsen minimaal zes mensen zitten.

Wat wij deden, was zodra we met vier mensen waren, de rest van de twee plaatsen opkopen (elke plaats is 500 KES) zodat we nog enigszins comfortabel reisden en ook niet veel langer hoefden te wachten. Hierdoor betaalden we per persoon 750 KES i.p.v. de normale prijs van 500 KES. De autorit die volgde duurt ongeveer twee uur en loopt over een veelal stoffige zandweg met kuilen.

In totaal kosten onze vervoer enkele reis 1250 KES per persoon, wat neerkomt op 12,5 USD per persoon.


De ultieme reisroute voor Kenia lees je in ons Kenia route blog! Inclusief een rondreis van twee weken!

Maasai Mara Game drive budget

Waar slaap je in Maasai Mara met een klein budget?

Er zijn weinig budgetaccommodaties of hostels in Maasai Mara. Wij sliepen in het Mara Explorers Camp net buiten het park voor 40 USD per nacht. Dit deden we in een tent mét echt bed. Je kunt hier ook kamperen met je eigen tentje voor 10 USD per persoon of in een dorm slapen voor 15 USD per persoon. Al met al een prima backpackers verblijf. Een andere optie is het Enchoro Wildlife camp, vanaf 50USD per nacht (per persoon).

Let op: slaap jij in het park, dan zal je voor elke dag dat je er blijft entreegeld moeten betalen. Dit is wel een gereduceerd tarief maar alsnog betaal je 70 USD per persoon per dag.

Liever iets meer luxe? Dan is wellicht Aruba Mara een geschikte accommodatie voor jou. Vanaf 230 USD per nacht (voor 2 personen) Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget

Waar eet je in Masai Mara met een klein budget?

Een van de redenen waarom wij voor Mara Explorers Camp kozen was omdat men hier een keuken heeft inclusief koelkast en kookgerei dat je kunt gebruiken. Hierdoor konden we onze eigen maaltijden maken wat een hoop geld scheelt. Hadden we dat niet gedaan dan hadden we ontbijt en lunch voor 10 USD per persoon kunnen eten bij Mara Explorers en diner voor 15 USD. Dat tikt dus snel aan.

Let op: er zitten geen supermarkten of ATM’s in het dorp bij de ingang van Masai Mara. Wel vind je enkele kleine winkeltjes waar je fruit of water kunt kopen.

Zit er geen keuken in je hotel dan is de kans groot dat je al je maaltijden zult kopen van je hotel. Wij hebben geen restaurants gezien in het kleine dorp bij de ingang van Masai Mara. Houd rekening met relatief hoge prijzen in de hotels.


Op zoek naar een tropisch eiland voor de kust van Kenia? Bezoek Lamu! Lees alles in onze gratis reisgids!


Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget

Wat is er nog meer te doen rondom het Masai Mara National park?

Wij besloten om drie nachtjes in de omgeving van Masai Mara National parkte verblijven. Op de eerste dag kwamen we aan en zijn we even gaan hardlopen. Dag twee was onze safari en op dag drie hebben we gerelaxt en zijn we nog een keer gaan hardlopen.

Je kunt echter nog een aantal andere leuke activiteiten hier doen. Zo heb je een botanische tuin (kosten 10 USD per persoon), een Masai dorp met traditionele Masai-dans (kosten 10 USD per persoon), een ballonvaart maken (heel duur, rond 300 USD per persoon) of gewoon lekker volleyballen met de staf van Mara Explorers Camp.


Lees meer: alles over Lake Naivasha en Hells Gate National Park!


Travel blogs on KenyaKlik hier voor al mijn blogs over Kenia.


Like this post? Pin it!How to do a Budget Safari in Maasai Mara


Meer blogs over Kenia

1 Comment

  1. by Karin on 17 augustus 2019  15:49 Beantwoorden

    Schitterende foto’s. Krijg al helemaal zin in onze safari in Zuid Afrika in november.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites