Masai Mara safari: Hoe organiseer je een budget safari in Maasai Mara (Kenia)?

In dit blog vertel ik je hoe je net als wij een geweldige budget safari in Masai Mara in Kenia kunt doen, een gave game-drive met prachtige dieren. En dat alles goedkoop, zodat het zelfs binnen een backpackers budget past!

Kenia staat niet echt bekend als goedkoop backpackersland. Wat zeg ik, de meeste accommodaties in Masai Mara (ook wel Maasai Mara genoemd), het bekendste wildpark beginnen vanaf een kleine 1500 euro. Nee dat is geen vergeten komma, anderhalfduizend euro per nacht! Maasai Mara Game Drive Budget


Een budget safari in Masai Mara, Kenia

Masai Mara (ook wel Maasai Mara genoemd of The Mara) is een reservaat in het zuidwesten van Kenya, tegen de grens van Tanzania aan. Het is een van de bekendste wildparken in Kenya. En dat is niet gek, er leven hier veel wilde dieren en je hebt een grote kans om deze bijna allemaal te zien! Het park is ruim 1510 vierkante kilometer groot en verdeeld in twee gebieden: The Greater Mara reserve en de Mara Triangle. Wij bezochten the Greater Mara reserve, het grootste en meest bezochte gebied.Game drive Maasai Mara Budget

Is een safari in Masai Mara de moeite waard?

Ja absoluut! Masai Mara is een van de populairste parken en dat merk je, er zijn tientallen andere jeeps en safariwagens in het park en soms sta je met grote groepen auto’s te kijken naar dezelfde dieren. That said, there were many times during the day we shared intimate moments just our vehicle and the animals. Dat gezegd hebbende, kwam het vaak voor dat we een alleen waren met de dieren, zonder andere auto’s of toeristen. Er zijn weinig parken waar je zoveel dieren bij elkaar ziet en zo’n grote kans hebt om de big five te spotten! Voor ons was dit onze eerste safari ervaring en ik ben bang dat we voor de rest van ons leven verpest zijn. Dit was zo gaaf!

Tip: Wist je dat Masai Mara grenst aan de Serengeti in Tanzania? Dieren kennen geen park of landgrenzen dus je ziet dezelfde dieren in beide parken. Daarnaast is Masaai Mara goedkoper dan Serengeti en heb je door de grootte van Serengeti meerdere dagen nodig terwijl je een groot deel van Masai Mara in een dag kan zien.


Handig: de ultieme Afrika paklijst! Wat neem je mee op reis naar Afrika?


Hoe zag onze safari dag eruit in Masai Mara?

Om 06.30 staan we klaar bij de ingang van ons hotel en worden we opgewacht door de vrolijke Branis, een lokale Masai vrouw. Ze is pas twintig jaar oud maar een pittige tante met een flinke scheut feminisme: “We girls can do whatever boys can, but better!”. Samen met chauffeur Dan gaat ze de komende twaalf uur samen met ons proberen zoveel mogelijk dieren te spotten.

Het heeft de hele nacht geregend en vooral Ries is bang dat de meeste dieren zich niet gaan laten zien. Gelukkig blijkt het tegendeel waar te zijn! Na een korte onderbreking waarin onze jeep vast komt te zitten in de modder, rijden we in volle vaart het park door. We spotten zebra’s, wildhogs (pumba van de lion king) tientallen prachtige vogels, wildebeesten (waarvan ik van tevoren niet wist dat het een soort van antilopen zijn) en grote buffalo’s.Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget

Zoveel prachtige dieren tijendes onze safari in Masai Mara

Gister zijn we twee meiden uit Canada tegen gekomen die toevallig in hetzelfde hotel slapen en we hebben nu ook samen deze safari, supergezellig! Wanneer we langs een olifantenfamilie komen met twee baby olifantjes zijn we alle vier onder de indruk. De beesten zijn reusachtig en zo mooi! Als we dan ook nog eens een echte cheeta hunt zien, waarbij vier cheeta’s één wildebeest vangen en opeten (het is zeer zeldzaam om een cheeta hunt te zien lukken), weten we dat vandaag een speciale dag is!

En dat is het zeker, we zien nog veel meer cheeta’s (en nóg een cheeta hunt waarbij een konijn wordt opgegeten), leeuwen, struisvogels, hyena’s en een zeldzaam luipaard. Nijlpaarden baden in de rivier samen met een paar krokodillen en tientallen hertjes, impala’s en gazelles blijven op veilige afstand. We picknicken onder een boom en zien giraffen van dichtbij én ver weg. Het is een prachtige dag en zelfs Branis is onder de indruk van de hoeveelheid dieren die we spotten. Nadat we nog een laatste mannetjesleeuw van wel heel dichtbij zien, rijden we 12 uur later de oprit van Mara Explorers Camp weer op Alle vier zijn we dolgelukkig maar doodmoe!Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget


Hoe doe je een safari in Masai Mara met een klein budget?

Onze safari is geboekt bij Mara Explorers Camp [bestaat helaas niet meer], de campsite waar we in verbleven. Hier worden enkel een-daagse game-drives aangeboden, maar dit is absoluut een aanrader omdat je ruim 12 uur in het park bent en zowel zonsopkomst als zonsondergang (momenten waarop dieren het meest actief zijn) ervaart. In vergelijking met een meerdaagse safari, waarbij je slecht een paar uur per dag effectief in het park bent, is dit een goede deal!

Hoeveel dagen heb je nodig voor Masai Mara?

Heb jij net als wij een safaridag van 12 uur, dan is één dag genoeg om veel van Masai Mara National Park te zien. Je bent dan namelijk zowel tijdens zonsopkomst als zonsondergang in het park en zult een grote kans hebben veel beesten te zien. Is een game-drive van 12 uur geen optie, overweeg dan om twee safari dagen uit te trekken voor The Mara!

Kies je voor een privé safari of een groepssafari?

De jeep waar we in reden had een stopcontact om eventueel camerabatterijen op te laden, en een open dak zodat je ook staand naar de beesten kunt kijken. Er gaan maximaal 6 personen in een jeep en zelfs dan is er ruimte genoeg om een goed zicht te hebben en goed te kunnen fotograferen. Naar mijn mening is het boeken van een privévoertuig (duurder) dus absoluut niet nodig.

Hoeveel kost een safari dag in Masai Mara, Kenia?

Wij betaalden voor onze safari 60 USD per persoon. Dit is het bedrag dat we betaalden voor de auto en gidsen. Daar komt nog park entree (80 USD per persoon) bovenop, lunch en fooi. Wel inclusief zijn de thee en koekjes. We namen zelf lunch mee, dat bespaarde weer geld, we zijn namelijk wel aan het backpacken in Kenia!

Maasai Mara Game drive budget

Hoeveel kost een safari in Masai Mara (1 persoon)?

Hieronder lees je precies hoeveel onze budget safari in Masai Mara kostte. Houd er rekening mee dat we een volle dag safari deden, maar dat onderstaande kosten ook drie overnachtingen bevatten. Je zou ook kunnen overwegen slechts één of twee nachten te overnachten in de buurt van het Masai Mara National Park.

 • Vervoer: 12,5 USD per persoon enkele reis * (x2) = 25 USD
 • Hotel: 20 USD per persoon voor een twee persoonstent (x 3 dagen**) = 60 USD
 • Safari: 60 USD per persoon
 • Park Entree: 80 USD per persoon
 • Fooi: 12,5 USD per persoon (dit is natuurlijk helemaal aan jou).
 • Eten: 15 USD aan boodschappen voor drie dagen

↠ Totaal: 252,50 USD per persoon. ↞

* Na Maasai Mara reden wij door naar Naivasha, hier betaalden we ook 12,5 USD voor.

** Je zou ook prima twee dagen kunnen blijven maar wij vonden het prettig om nog een rustdag te hebben.

Tip: parkentree kun je met creditcard betalen (zonder toeslag). In de meeste hotels in Maasai Mara betaal je een toeslag van 3-5% als je met creditcard betaalt. Er zit geen pinautomaat in de buurt van het park, de laatste bank die je tegenkomt zit in Narok.


Benieuwd hoe duur een vakantie in Kenia is? Lees ons Kenia budget blog!

Maasai Mara Game drive budget

Hadden we deze safari in Masai Mara nog goedkoper kunnen doen?

Nee we denken niet dat dit nog goedkoper had gekund. De goedkoopste safaripakketten die we zagen begonnen vanaf 350 dollar per persoon (incl overnachting), zonder eten, drinken of park entree. Als backpackers in Kenia, gaat een bezoek aan Masai Mara niet goedkoper lukken.

Waar ligt Masai Mara in Kenia?

Masai Mara ligt in het zuidwesten van Kenia, tegen de grens van Tanzania aan. Ga je de grens over, dan wordt het park de Serengethi. De Serengethi is wel een stuk groter en uitgestrekter dan Masai Mara. Masai Mara ligt op 270 km afstand van Nairobi. Wij gingen de Masai Mara in vanaf de Talek Gate, een van de ingangen waar relatief veel hotels in de buurt liggen. 

Kaart van Masai Mara National Park

kenya route itinerary

Hoe reis je vanaf Nairobi naar Masai Mara met het openbaar vervoer?

Om van Nairobi naar Masai Mara te komen, kan je natuurlijk een vliegtuig charteren voor een paar duizend euro. Iets goedkoper is een privé taxi (+/- 250 euro per auto). Wat wij, als echte backpackers, echter deden was héél veel goedkoper en duurde slechts twee uur langer:

1. De bus vanuit Nairobi naar Narok

Eerst namen we de bus vanaf Nairobi naar Narok (een medium grote stad in het westen) met busmaatschappij Easy Coach (500 KES per persoon, boek bij hun kantoor in het centrum van Nairobi). Wij hadden de bus om 7.30 uur, maar de 8.30 uur bus was ook prima.

2. Van Narok naar Maasai Mara

Eenmaal bij het Easy Coach busstation in Narok moesten we nog 10 minuten lopen naar het matatu busstation dat tegenover de Naivas supermarkt zit. Hier kochten we snel wat water en laatste boodschappen. Eenmaal bij het matatu busstation word je meteen belaagd door mensen die je (oprecht) willen helpen om de juiste auto of matatu te vinden. En eenmaal gevonden is het een kwestie van wachten tot de auto vol is. Vol betekent dat op de vier beschikbare plaatsen minimaal zes mensen zitten.

Wat wij deden, was zodra we met vier mensen waren, de rest van de twee plaatsen opkopen (elke plaats is 500 KES) zodat we nog enigszins comfortabel reisden en ook niet veel langer hoefden te wachten. Hierdoor betaalden we per persoon 750 KES i.p.v. de normale prijs van 500 KES. De autorit die volgde duurt ongeveer twee uur en loopt over een veelal stoffige zandweg met kuilen. Je wordt uiteindelijk afgezet bij je hotel in de buurt van de Talek Gate

In totaal kosten onze vervoer enkele reis 1250 KES per persoon, wat neerkomt op 12,5 USD per persoon.


De ultieme reisroute voor Kenia lees je in ons Kenia route blog! Inclusief een rondreis van twee weken!

Maasai Mara Game drive budget

Waar slaap je in Maasai Mara met een klein budget?

Er zijn weinig budgetaccommodaties of hostels in Maasai Mara. Wij sliepen in het Mara Explorers Camp net buiten het park voor 40 USD per nacht. Dit deden we in een tent mét echt bed. Je kunt hier ook kamperen met je eigen tentje voor 10 USD per persoon of in een dorm slapen voor 15 USD per persoon. Al met al een prima backpackers verblijf. [Edit 2022: helaas is het Mara Explorers Camp niet meer beschikbaar, ook zijn de prijzen van de meeste locaties na Corona flink omhoog gegaan. Hierna een aantal van de beste budget opties in de omgeving van Mara Explorers Camp].

Andere fijne budgetproof hotels in Maasai Mara (in de buurt van de Talek Gate) zijn:

Greenwood Safari Camp

Greenwood Safari camp

Je slaapt hier in simpele tentjes maar wel in echte bedden. Ontbijt, lunch en diner zijn beschikbaar net als het boeken van een safari hier kan.  Vanaf €40 per nacht (2 personen).

Boek nu

Mara Duma Bush Camp €€

mara Duma Bush Camp

De safaritenten van dit camp liggen vlakbij de Talek gate, dus met een beetje geluk zie je de dieren al vanuit je tent. Vanaf €103 per nacht voor 2 personen inclusief ontbijt.

Boek nu

Semadep Mara Camp €€

Semadep Mara Camp

Bij dit simpele camp krijg je echt waarde voor je geld. In de prijs zit namelijk zowel ontbijt, lunch als diner. Vanaf €120 per nacht inclusief ontbijt lunch en diner!

Boek nu

 

Voor een overzicht met alle hotels in Masai Mara klik hier

Let op: slaap jij in het park, dan zal je voor elke dag dat je er blijft entreegeld moeten betalen. Dit is wel een gereduceerd tarief maar alsnog betaal je 70 USD per persoon per dag.

Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget

Waar eet je in Masai Mara met een klein budget?

Een van de redenen waarom wij voor Mara Explorers Camp kozen was omdat men hier een keuken heeft inclusief koelkast en kookgerei dat je kunt gebruiken. Hierdoor konden we onze eigen maaltijden maken wat een hoop geld scheelt. Hadden we dat niet gedaan dan hadden we ontbijt en lunch voor 10 USD per persoon kunnen eten bij Mara Explorers en diner voor 15 USD. Dat tikt dus snel aan.

Let op: er zitten geen supermarkten of ATM’s in het dorp bij de ingang van Masai Mara. Wel vind je enkele kleine winkeltjes waar je fruit of water kunt kopen.

Zit er geen keuken in je hotel dan is de kans groot dat je al je maaltijden zult kopen van je hotel. Wij hebben geen restaurants gezien in het kleine dorp bij de ingang van Masai Mara. Houd rekening met relatief hoge prijzen in de hotels.


Op zoek naar een tropisch eiland voor de kust van Kenia? Bezoek Lamu! Lees alles in onze gratis reisgids!


Maasai Mara Game drive budgetMaasai Mara Game drive budget

Wat is er nog meer te doen rondom het Masai Mara National park?

Wij besloten om drie nachtjes in de omgeving van Masai Mara National parkte verblijven. Op de eerste dag kwamen we aan en zijn we even gaan hardlopen. Dag twee was onze safari en op dag drie hebben we gerelaxt en zijn we nog een keer gaan hardlopen.

Je kunt echter nog een aantal andere leuke activiteiten hier doen. Zo heb je een botanische tuin (kosten 10 USD per persoon), een Masai dorp met traditionele Masai-dans (kosten 10 USD per persoon), een ballonvaart maken (heel duur, rond 300 USD per persoon) of gewoon lekker volleyballen met de staf van Mara Explorers Camp.


Lees meer: alles over Lake Naivasha en Hells Gate National Park!


Travel blogs on KenyaKlik hier voor al mijn blogs over Kenia.


Like this post? Pin it!How to do a Budget Safari in Maasai Mara


Meer blogs over Kenia

5 Comments

 1. by Karin on 17 augustus 2019  15:49 Beantwoorden

  Schitterende foto’s. Krijg al helemaal zin in onze safari in Zuid Afrika in november.

 2. by Schuitman on 13 juli 2021  17:37 Beantwoorden

  Leuk om te lezen, maar helaas merk ik ook nu dat de verstrekte info verre van juist is. Zelfs als het gedateerd zou zijn, is het niet correct. Natuurlijk is een bezoek aan Masai Mara zónder overnachting veel goedkoper dan met overnachting, maar je moet wel extreem je best doen om te kunnen stellen dat de meeste overnachtingen beginnen bij 1500 euro. Een derde daarvan zo dichterbij de waarheid liggen. Zelfs een korte zoektocht op Google leert je dat de goedkoopste optie slechts 135 euro kost en de duurste zo'n 950 euro.

  Wil je het echt goedkoop doen, zoek dan gewoon naar een 'private driver', met een beetje mazzel ben je dan zo'n 7000 Ksh (60 euro) kwijt aan het vervoer van vier personen excl. chauffeur. Een bedrag van 12.5 euro voor een auto met chauffeur lijkt mij weinig realistisch

  • by Charlotte van de Sande on 13 juli 2021  17:49 Beantwoorden

   Hi,
   Dank voor je bericht. Toch ben ik het echt niet met je eens. Wat ik beschrijf betreft echt accommodaties ín het Masai Mara Park. Dus niet nét buiten de gate. Die zijn echt heel erg duur. Momenteel, ik verwacht vanwege corona, zie ik dat er op booking.com korting gegeven wordt, maar de meeste accommodaties die in het park zelf liggen, staan überhaupt niet op booking.com omdat het prachtige luxury resorts zijn. Zeker, net buiten de gate heb je al hotelkamers voor een stuk minder, maar dat is niet wat ik in dit stuk schrijf.

   Tenslotte klinkt het heel goed dat je voor die prijs een private driver gekregen hebt. Wij betaalden voor een driver en gids 60 USD per persoon, maar goed om te weten dat het ook voor minder zou kunnen.
   Ondanks je reactie, hoop ik dat dit blog je wel verder geholpen heeft in je zoektocht!
   Hartelijke groet,
   Charlotte

 3. by Rahel on 9 september 2021  21:45 Beantwoorden

  Ik lees dat je ook rondjes hardlliep bij national park massaal marai. En ik zie jullie vaak met een tentje staan. We gaan eind september naar Kenia en nemen de fiets mee als vervoersmiddel. Dus mijn vraag is of je veilig , zonder krokodillen,leeuwen etc , de routes van Nairobi naar de parken toe kunt rijden, en evt ook rondom de parken kunt fietsen, omdat je er ook kunt hardlopen? Of waar zou ik aan deze informatie kunnen komen of het veilig genoeg is om te fietsen en kamperen langs de weg, als we tocht niet in 1 dagen halen?

  • by Charlotte van de Sande on 10 september 2021  08:13 Beantwoorden

   Hi Rahel,
   Oei, dat durf ik niet te zeggen of dat het veilig is die routes te rijden. Aangezien we altijd wel veel verkeer zagen zou ik denken van wel, maar ik weet het niet zeker. Ik zou niet zo bang voor krokodillen zijn, eerder voor hyena’s, buffalo’s of een verdwaalde eenzame mannetjes olifant (kunnen zeer agressief zijn).

   Wij werden echt gewaarschuwd om tijdens het hardlopen niet van het pad af te gaan en alleen in de bewoonde, drukkere wereld te blijven. We keken continu goed om ons heen om voorbedacht te zijn op wilde dieren. En we liepen altijd in daglicht. Zelf zou ik niet ’s avonds in het donker/ de schemering durven hardlopen. Ook wildkamperen hadden we echt niet gedurfd, niet alleen vanwege de dieren maar ook omdat er helaas veel armoede is in Kenya, en daarmee ook veel berovingen.

   We hebben in Madagascar, Uganda, Rwanda en Kenia gekampeerd, maar altijd op aangewezen campingspots en campings. Hier was ook altijd beveiliging aanwezig en op sommige plekken ook stroomdraad tegen bijv nijlpaarden. Sowieso bij schemering en water, echt oppassen… nijlpaarden zijn zeer agressieve dieren. Op sommige campings werden we zelfs begeleid door bewaking met verdovingsgeweren naar onze tent (die op vlonders op palen stond om ons va de nijlpaarden af te schermen), allemaal om te voorkomen dat een nijlpaard ons zou aanvallen. Iets wat helaas jaarlijks meerdere toeristen het leven kost.

   Sorry klinkt misschien allemaal heel beangstigend, maar in dit geval zit je echt in een gebied met wilde dieren, en ben je eigenlijk te gast in hun leefomgeving ;-).

   Wel een hele gave reis die jullie van plan zijn te maken! Geniet ervan!
   Lieve groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites