Lake Naivasha & Hell’s Gate National Park in Kenia: 6 geweldige activiteiten!

Op slechts twee uur afstand van het drukke stadsleven in Nairobi vind je het mooie meer Lake Naivasha. Maar dit meer is niet de enige reden waarom je absoluut een uitstapje naar deze regio moet maken. In de omgeving van het Lake Naivasha National Park vind je onder andere Hell’s Gate National Park, een safari park waar je een fiets safari kunt doen! Ook kun je hier vulkaan Mount Longonot beklimmen. Dat én meer over de gave activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving van Lake Naivasha in Kenia, lees je in dit blog.Lake Naivasha


Hoeveel dagen trek je uit voor Lake Naivasha en Hells Gate National Park?

Twee dagen is genoeg om zowel Lake Naivasha te zien als Hells Gate National Park. Wil je echter meer van de omgeving zien, en onderstaande activiteiten doen, blijf dan minimaal vier dagen in de buurt van Lake Naivasha.

Lake Naivasha dankt zijn naam aan de plotselinge stormen die hier voorkomen, Nai’posha (in de lokale Maasai taal) betekent namelijk ruw water. Gelukkig maakten wij zo’n storm enkel in milde vorm mee op onze laatste avond, de overige vijf dagen in de omgeving van Lake Naivasha was het weer goed. Vijf dagen klinkt overigens behoorlijk lang, maar er is hier zoveel te doen (en soms ook niet te doen, lekker uitrusten bij het meer is ook fijn!) dat we hier ook makkelijk een week hadden kunnen blijven. Wij reisden als backpackers door Kenia en bezochten Lake Naivasha en Hell’s Gate National Park dus met een klein budget.


Handig: de ultieme Afrika paklijst! Wat neem je mee op reis naar Afrika?6 gave activiteiten en bezienswaardigheden rondom Lake Naivasha!

1. Dé activiteit bij Lake Naivasha: een boottocht over het meer!

Lake Naivasha is een mooi meer vol met vogels en nijlpaarden. Een aanrader is een boottochtje over het meer. Hoogstwaarschijnlijk spot je nijlpaarden, reigers, pelikanen en tientallen andere vogels. Met een beetje geluk zie je zelfs een verdwaalde flamingo. Deze beesten kwamen vroeger in Lake Naivasha voor maar door de stijging van de waterspiegel zijn ze gemigreerd naar buurmeren zoals Lake Nakuru en Lake Baringo.

De meeste hotels bieden boottochtjes aan, wij boekten een boottocht bij Camp Carnelley’s en betaalden 3500 KES per uur. In de boot passen zeven mensen en krijg je de boot helemaal vol dan betaal je dus 500 KES (5 USD) per persoon.

Wat is de entreeprijs voor Lake Naivasha?

Lake Naivasha is gratis, je betaalt dan ook geen entreeprijs! Perfect voor budgetrezigers en backpackers dus!
Lake Naivasha

2. Bezienswaaridgheid: Hells Gate National Park: doe een fiets safari of ga hiken!

Hells Gate National Park is een van de weinige nationale parken in Kenia waar je vrij kunt rondlopen en fietsen. Doordat er geen olifanten, leeuwen of luipaarden voorkomen, is het park veilig om je zonder ranger, gids en auto door het park te bewegen. Wij besloten om samen met onze Canadese vrienden Carlann en Erin een fietstocht te maken gevolgd door een hike door de canyons in het park.

Budgettip: Fietshuur op twee kilometer vanaf de Elsa Gate naar Hells Gate National Park is goedkoper dan fietshuur bij je accommodatie huren. Check de fietsen wel goed voor je wegrijdt, ze zijn lang niet allemaal in goede staat. We betaalden per fiets 600 KES (6USD).

Fietsen door Hell’s Gate National Park!

De fietstocht loopt via stoffige wegen in ongeveer 8 kilometer naar de canyon toe. Onderweg zie je zebra’s, giraffen, bufallo’s, empala’s en zwijntjes, met op de achtergrond gele en oranje rotsen. In de canyon zijn drie verschillende hikes die je kunt doen, kort, medium en lang. Wij deden de medium versie en een klein stukje van de lange, die laatste is echter slecht onderhouden en geen aanrader. Je loopt door een diepe kloof waarbij je soms omhoog moet klauteren met touwen of door gladde riviertjes loopt. Dit klinkt moeilijker* dan het is en in twee uur heb je de medium walk makkelijk gedaan!

Budgettip: Zowel de fietstocht als de hike in de canyon zijn prima zonder gids te doen. Een gids tijdens de hike is ook niet verplicht. Wij volgden gewoon de stroom andere bezoekers en konden zo prima de medium hike doen*. Wil je toch met een gids hiken? Weet dan dat je over de prijs kunt onderhandelen.

* Helaas zijn er kortgeleden nog toeristen en hun gids overvallen door slechtweer en verdronken in de canyon. Pas goed op, wanneer het begint te regenen kan de canyon erg snel volstromen. Het is op dat moment een zeer gevaarlijke plek. Hell gates National Park

Kosten voor Hell’s Gate National Park

Parkentree is: 26 USD per persoon
Entree voor de fietsen: 215 KES (2,15 USD) per fiets

Hell’s Gate is een relatief goedkoop Nationaal Park. Perfect voor backpackers dus. Houd er wel rekening mee dat de kans dat je grote (gevaarlijke) dieren ziet, vrijwel nihil is. Ben je dus op zoek naar leeuwen en olifanten, dan is Masai Mara een betere optie. Neem genoeg water, zonnebrandcreme en eventueel een buf mee die je voor je mond kan doen tegen al het stof dat van de weg afwaait.Hells Gate National ParkHells Gate National Park

3. Een vulkaan beklimmen: Mount Longonot

De hike naar Mount Longonot was echt een gave activiteit en ervaring vlak bij Lake Naivasha! Een vulkaan beklimmen en dan rond de hele krater lopen! De weg naar boven is stijl, maar prima te doen. Onderweg zie je voetsporen van aapjes en kijk je achterom dan zie je een steeds mooier uitzicht op Lake Naivasha. Eenmaal boven, kijk je de diepe krater van de vulkaan in. Deze is volledig gevuld met bomen, een grote groene deken onder je. Het is niet aan te raden de krater in te gaan, er schijnen tientallen giftige slangsoorten te zitten.

Vervolgens kun je (en dat kunnen we absoluut aanraden) in ongeveer drie uur (7,2 km), de hele krater rondlopen. Hier komt flink wat klauterwerk bij kijken en je zult helemaal onder het stof zitten, maar het is het meer dan waard! Vanaf het hoogste punt (2560 meter) kijk je uit over Lake Naivasha, je ziet Hell’s Gate National Park liggen en de rest van de Great Rift Valley.Mount Longonot

Parkentree Mount Longonot: 26 USD per persoon

Wij kwamen vanaf Camp Carnelley’s met een taxi. Deze kostte 2000 KES (20 USD) voor vier personen (500 KES per persoon) enkele reis. Met openbaar vervoer (een matatu) kun je tot aan het dorpje Longonot komen, vanaf daar is het nog drie kilometer lopen naar de parkentree.

Tip: deze hike is prima te doen zonder gids. Er is slechts één pad dat naar boven loopt. Ben je boven aan de krater, loop dan tegen de klok in. Dit maakt de afdalingen die je soms moet maken net iets makkelijker.Mount Longonot

4. Loop rond tussen de wilde dieren op Crescent Island in Lake Naivasha

In Lake Naivasha, ligt een klein privé eiland, waar een natuurreservaat van gemaakt is, Crescent Island. Officiëel is het geen eiland maar een schiereialnd. Je vindt hier wilde dieren zoals zebra’s, giraffen, impala’s en met heel veel geluk een luipaard. Toegang is 30 USD per persoon. Je bereikt Crescent island per auto door via Sanctuary Farm te rijden. Ook kun je per boot het eiland bereiken.

Op Crescent Island kun je (mits je op tijd op het eiland bent) gebruik maken van een gratis gids. Deze kan je vanalles over de wilde dieren en het wildlife op Crescent Island vertellen. Je kunt zowel per auto het park in, of een wandeling maken.

Klik hier voor meer informatie over Crescent Island.

5. Bewonder de prachtige wilde dieren in de vulkaan krater Crater Lake Game Sanctuary

Crater Lake Game Sanctuary is ook een vulkaan, waarbij in de krater zich een groot meer bevindt. Rondom de vulkaan vind je onder andere giraffen, zebra’s, 150 verschillende soorten vogels en andere dieren. Crater Lake Game Sanctuary ligt helemaal ten westen van lake Naivasha en is een gebied dat perfects is voor een wandeling rondom het meer. Er zijn gidsen aanwezig die met je mee kunnen wandelen, maar op eigen houtje het park verkennen is ook mogelijk.

Sommige dieren zijn het best te spotten tijdens een nacht safari. De toegangsprijs voor Crater Lake Game Sanctuary is $25 per persoon. 

6. Een meerdaagse acitivteit: Beklim Mount Suswa/Susua

Vanaf Lake Naivasha is het ook mogelijk om naar Mount Suswa te gaan, een grote vulkaan waar nauwelijks toeristen komen. Je loopt in een kleine drie uur naar de top van de krater, waarvandaan je deze in acht uur rondloopt. Bezoek je Mount Suswa, dan zul je hier ook overnachten, kamperen op een vlak stukje gras.

Deze tocht is niet aan te raden zonder gids, regel dus van tevoren een lokale Masai gids die deze tweedaagse tocht met je maakt. Voor meer informatie kijk hier.


Op zoek naar een tropisch eiland voor de kust van Kenia? Bezoek Lamu! Lees alles in onze gratis reisgids!


Wat zijn fijne (budget) hotels bij Lake Naivasha?

De meeste accommodaties en hotels bij Lake Naivasha liggen aan de zuidkant van het meer. De stad Naivasha, ligt iets ten oosten van het meer, niet aan het meer zelf. Wij sliepen twee nachten in de stad alvorens nog drie nachten in een hotel aan het meer te slapen. Dat laatste is een stuk leuker, maar met openbaar vervoer (een matatu) ben je vanuit de stad ook relatief snel bij het meer of bij een van de andere activiteiten hier.

Lake Naivasha is geen makkelijke bestemming voor budget reizigers of backpackers. Er zijn nauwelijks budget hotels en de meeste restaurants zijn ook niet al te goedkoop. Blijf je in Naivasha Town, dan zijn er wel meerdere budget accommodaties aanwezig, maar zul je een matatu moeten nemen om bij het meer te komen. Hieronder enkele hotels bij Lake Naivasha die wij aanraden!

Camp Carnelley’s €

Lake Naivasha

Dit is de camping waar wij sliepen. Er zijn dorms, budget kamers en luxe cottages. Het camp ligt aan het water. Het bijbehorende restaurant is goed maar erg prijzig. Vanaf 30USD voor 2 personen in een budgetkamer.

Boek nu

Fisherman Camp €

fishermans camp

Deze camping ligt naast Camp Carnelleys en heeft nog nét iets goedkopere kamers. Ook hier kun je kamperen. Er is een restaurant aanwezig dat goedkoper is dan dat van Camp Carnelleys. Vanaf 20 USD per nacht voor 2 pers.

Boek nu

Crescent Camp €€€

crescent camp

Crescent Camp is een luxe hotel met mooi cottages maar je kunt hier ook met je eigen spullen kamperen. Het ligt dichtbij Naivasha stad én bij Crescent Island. Vanaf €190 per nacht voor 2 pers voor een luxe cottage.

Boek nu


Eten in en rondom Lake Naivasha

Het restaurant bij Camp Carnelley’s is erg goed, maar wel relatief prijzig. Bij Fisherman Camp is het eten ook lekker, stukken goedkoper maar de bediening laat het wel wat afweten (lange wachttijden). Het eten bij Matteo’s Italian Restaurant schijnt ook erg goed te zijn. Helaas hadden de hostels en accommodaties waar wij verbleven geen keuken tot hun beschikking. Als echte backpackers ons eigen maaltje bereiden lukte dus niet.

In de stad Naivasha zit een groot winkelcentrum met o.a. een Tuskys supermarkt en een Java Coffee House (de Starbucks van Oost-Afrika). Hier aten we een avond lekkere burrito’s.


Waar liggen Lake Naivasha en Hell’s Gate National Park in Kenia?

Lake Naivasha is een groot meer ten noordwesten van Nariobi, midden in de Great Rift Valley. De Great Rift Valley is een serie van lange breuken die van Libanon tot Mozambique loopt, langs de gehele lijn bevinden zich meren en vulkanen, sommigen actief. In Kenia loopt de Great Rift Valley van het noordelijke Lake Turkana tot net ten zuiden van Lake Naivasha. Hell’s Gate National Park ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van Lake Naivasha.

Kaart van Lake Naivasha en Hell’s Gate National Park in Keniakenya route itinerary

Hoe reis je van Nairobi naar Lake Naivasha?

Lake Naivasha ligt op 94 Km en slechts 2 uur rijden van Nairobi af. Doordat het zo dichtbij de hoofdstad van Kenia ligt, is het de ultieme weekend getaway. Wil je de drukte vermijden, ga dan bij voorkeur door de week en niet in het weekend. Er gaan rechtstreekse matatu’s vanaf Nairobi naar Naivasha (400 KES per persoon).

Hoe reis je van Masai Mara naar Lake Naivasha (of andersom)

Wij reisden vanaf Masai Mara naar Lake Naivasha met openbaar vervoer. Eerst per gedeelde taxi naar de stad Narok (500 KES), waar je overstapt op een matatu (500 KES per persoon, men zal proberen je voor bagage te laten betalen maar daar kun je prima over onderhandelen) die je rechtstreeks naar de stad Naivasha brengt.


Gratis reisgids: Alles over het zelf organiseren van een budget safari in Masai Mara!


Mount LongonotHoe reis je van Naivasha naar Lake Naivasha?

Taxi: Een taxi naar de meeste accommodaties in Naivasha kost 1500 KES (15 USD), al is het prima mogelijk om hierover te onderhandelen.

Matatu: Vanaf de stad Naivasha is het nog een half uur naar de meeste accommodaties aan Lake Naivasha, geef van tevoren aan naar welke accommodatie je wil en men stopt daar. De prijs is 100 KES (1USD) per persoon, ook al zal men je proberen 200 KES te laten betalen.


Travel blogs on KenyaKlik hier voor alle Kenia blogs!


Like this post? Pin it!Travel guide Lake Naivasha, Hells Gate National Park and Mount Longonot


Meer blogs over Kenia

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites