Jua House op het eiland Lamu: de meest relaxte plek in heel Kenia!

In dit blog vertellen we je alles over onze tijd op het eiland Lamu in Kenia én over een van de fijnste hotels van Lamu: Jua House!

Ezels lopen vrij door de straten terwijl we op de achtergrond een moskee horen. Langs het water liggen tientallen bootjes, de verse tonijn wordt net binnengehaald. We zijn op het eiland Lamu, vlak voor de kust van Kenia, een plek waar het leven een rustiger tempo heeft en je het idee hebt ver weg van Afrika te zijn.


Aankomst op het eiland Lamu in Kenia

We zijn ondertussen al ruim drie maanden aan het reizen door Madagaskar, Kenia, Uganda en Rwanda. Alletwee zijn we behoorlijk moe van alle nieuwe indrukken en het telkens verplaatsen. Dus hebben we besloten om de laatste negen dagen in Oost-Afrika door te brengen op dezelfde plek: het eiland Lamu. Op het moment dat we op een bootje zitten van het vliegveld naar Lamu eiland brengt, voelen we al dat dit de juiste keus is. Dit is een plek waar je echt even kunt bijkomen!

Lamu in Kenia: een van de eerste Swahili nederzettingen!

Cosmo, de kapitein van onze boot, vertelt ons van alles over Lamu en Shela, de stad waar we naartoe op weg zijn. Lamu is een van de eerste Swahilische nederzettingen. De gelijknamige stad Lamu Town is een van de oudste steden in Kenia. De stad is opgericht rond de veertiende eeuw. Het was lang een belangrijke handelsstad voor de Arabieren. Later werd het bezet door de Portugezen en weer terugveroverd met hulp van de Turken en later de Omaniers. Onder het protectoraat van Oman, bloeide Lamu in Kenia op. Het werd een hub voor kunstenaars en artiesten. Ook werden er vele gebouwen, moskeeën en een fort (nu Unesco Heritage) bijgebouwd.

Wanneer we even later samen met Amani, door de kleine stad Shela lopen, zien we meteen veel terug van de invloed van Oman. Het voelt niet alsof we in Kenia zijn, maar in een mooi, oosters land, ver weg van onze daadwerkelijke locatie. We zien gebouwen in Arabische stijl, moskeeën, smalle straatjes en de mensen zijn veelal gekleed in djellaba, een soort lange kaftan. De bewoners van het eiland Lamu zijn grotendeels moslim en zelfs nu, bijna vier eeuwen later zie je nog steeds de invloed van Oman in hun lichte huidskleur.


Lees ook onze gratis reisgids over Lamu! Met de leukste activiteiten en restaurants!


Tot rust komen in Jua House op Lamu in Kenia

Amani leidt ons via een doolhof aan smalle straatjes en steegjes naar de zware statige deuren van Jua House. Hier verblijven we de komende negen dagen op Lamu. Met zeven kamers zou je Jua House een hotel kunnen noemen, maar eigenlijk doet dat afbreuk aan deze fijne plek. Zodra we binnenkomen voelt het als thuiskomen. Overal in het huis zijn knusse hoekjes en sofa’s ingebouwd. Er zijn drie verdiepingen met kamers en elke verdieping heeft een gezamenlijke woonkamer met een balkon, kunst, boeken en tijdschriften.

De kamers van Jua House op het eiland Lamu: pareltjes

Onze eigen kamer is ook een pareltje: naast het grote stenen bed (met natuurlijk een zacht matras erop) hangt een mooi rek met daaraan een rieten strandtas en strandlakens. Ries vindt het rek zo mooi dat hij meteen even wat foto’s maakt en mijn opa een berichtje stuurt of hij ook zo’n rek voor ons kan maken. Er staat een antieke stoel en houten kaptafel en in de badkamer de lekkerste shampoo die ik ooit geroken heb (van het merk Cinnabar Green, een Kenyaans merk). We gluren even bij de andere kamers naar binnen en zien dat alle kamers uniek zijn en anders zijn ingericht. Ik ben helemaal weg van deze inrichting die de juiste mix is tussen een klassieke Swahili inrichting, Afrikaanse en moderne elementen en veel licht.

Jua House is een plastic vrije zonne. Dankzij een filtersysteem door het hele huis, kun je overal gewoon water uit de kraan drinken!

De hartelijke eigenaar Thomas, die we een paar dagen later ontmoeten, vertelt dat hij samen met lokale ambachtsmannen dit hele huis heeft verbouwd en de inrichting heeft ontworpen. En die persoonlijke touch is nou precies wat Jua House tot een echt thuis laat voelen!

Yoga op Lamu gevolgd door een koninklijk ontbijt

Al snel hebben we een fijn ritme te pakken. Elke ochtend worden we rond 06.00 uur wakker en lopen we naar het bovenste dakterras. Met uitzicht op aan de ene kant de duinen en aan de andere kant de witte daken van Shela en daarachter de zee, beginnen we de dag in Lamu met yoga. Terwijl langzaam de zon opkomt, rollen we onze mat. Ik ga een verdieping lager, op het tweede dakterras, de gezamenlijke woonkamer, even zitten werken.

Net voor 08.00 uur komen Amani, Francis of John, allemaal gastheren van Jua House, het dakterras op en beginnen ze de lange tafel te dekken voor het ontbijt. Zelf gebakken, warme broodjes en zuurdesem brood, fruitsalade, verse koffie, thee, en zelfgemaakte mango jam en yoghurt. Het water loopt me in de mond en ik roep Ries, die na de yoga nog even terug in bed is gaan liggen. Terwijl ik een knapperig broodje open snij, druppelen langzaam andere gasten binnen voor het ontbijt. We kletsen wat met hen, delen onze ervaringen en genieten van al het eten dat voor ons staat. Het is zo lekker dat we alles op eten. Bomvol rollen we de trap af naar onze eigen verdieping waar we vervolgens nog even een paar uurtjes schrijven en foto’s bewerken.

De middagen zijn er om te relaxen! We lopen naar het strand, dat vlakbij de stad Shela ligt, zonnen op het dakterras of wandelen naar Lamu town op zoek naar souveniertjes. ’s Avonds maken we een lange strandwandeling en eten we verse tonijn terwijl we uitkijken op zee.

Thomas: de eigenaar van hotel Jua House op het eiland Lamu

En zo vliegen de dagen voorbij. We relaxen, slapen bij en komen na al die maanden van indrukken, veel reizen en telkens nieuwe dingen, echt even tot rust. Na een paar dagen komt Thomas de eigenaar van Jua House, thuis van een road trip door Canada. Hij komt oorspronkelijk uit Oostenrijk maar heeft over de hele wereld gereisd en onder andere in Uruguay, op Ibiza en in Egypte gewoond. Na jaren vol avonturen, waar hij geweldig over kan vertellen, besloot Thomas in 2013 naar Lamu te komen met precies hetzelfde doel als dat wij hebben: tot rust komen.

Uitrusten op het eiland Lamu in Kenia

Aanvankelijke huurde hij Jua House, maar hij vond het hier zo fijn dat zijn besluit al snel genomen was om het huis te kopen. Na een grondige verbouwing, was Jua House af. Thomas was altijd nauw betrokken bij de verbouwing. Hij dacht tot in de kleinste detail mee en ontwierp veel meubels voor het huis.  Het was precies wat hij voor ogen had en zelf al jaren behoefte aan had. Namelijk een plek voor mensen die veel reizen en even echt thuis willen komen.

Festivals en een zeiltocht op het eiland Lamu

Maar, vertelt Thomas, dat betekent niet dat er niets te doen is hier op Lamu of in deze stad Shela. Zo wordt er jaarlijks een yoga festival georganiseerd en vindt er een groot kunstfestival plaats waarbij er artiesten van over de hele wereld worden ingevlogen om een maand lang kunst op het eiland te maken. Er is een hoeden contest, een foodfestival, elke vrijdagavond is er een pizza en openluchtfilm avond op het strand en je kunt hier in de wintermaanden met dolfijnen zwemmen. Hetgeen we volgens Thomas echt niet mogen missen tijdens onze tijd op Lamu eiland, is een Sunset Tour.

En zo zitten we op onze laatste avond in de Dhow, een lokale zeilboot, van kapitein Cosmo. We varen tussen de mangrove, langs piepkleine dorpjes, zandbanken en verlaten nederzettingen. Terwijl we de vuurrode zon, langzaam de zee in zien zakken. De perfecte afsluiting van een heerlijke tijd op Lamu en een geweldige reis door Oost-Afrika!


Benieuwd hoe duur een vakantie in Kenia is? Lees ons Kenia budget blog!


Uitgerust terug naar Nairobi!

Wij besloten naar Lamu in Kenia te gaan om uit te rusten en bij te komen van alles indrukken die we de afgelopen maanden hadden opgedaan. Terugkijkend ben ik heel blij met die beslissing. Lamu is een heerlijke plek en Jua House echt een geweldige bed en breakfast! Door het warme welkom van Thomas en zijn gastheren, de fijne locatie, prachtige kamers en relaxte atmospheer is onze tijd hier geweldig. En nu kunnen we vol energie terug naar het drukke Nairobi.


Handig: de ultieme Afrika paklijst! Wat neem je mee op reis naar Afrika?Praktische informatie over Jua House op Lamu

Jua House ligt in het stadje Shela, een van de leukste plekken van heel het eiland Lamu in Kenia. Je loopt vanaf Jua House in ongeveer vijf minuten naar de haven van Shela en vanaf daar ben je per boot in een kleine tien minuten in Lamu Town. Jua House heeft zeven kamers waaronder een suite met eigen keuken. Gastheren Amani, Francis en John zorgen ervoor dat je je direct thuis voelt en het je aan niets ontbreekt. Elke ochtend wordt er een lekker ontbijt geserveerd en op aanvraag kun je ’s avonds hier ook dineren. Daarnaast kunnen Amani, Francis en John je altijd helpen bij het uitzoeken van leuke activiteiten, uitstapjes of boottochtjes.

Kies je op Lamu voor Lamu Town of Shela?

Jua House ligt in Shela, een stad die we een stuk leuker vinden dan Lamu Town. Het is er schoner, de gebouwen zijn beter onderhouden en er zitten leuke winkeltjes en restaurantjes. Daarnaast zit je op loopafstand van het enige strand, een wit zandstrand van 12 kilometer lang.

Wil jij ook in Jua House verblijven? Klik dan hier om direct een kamer te reserveren. Je slaapt hier met z’n tweeën al vanaf 80 USD per nacht (inclusief ontbijt) en een single room boek je al vanaf 60 USD. Door het hele huis is WiFi aanwezig.

Voor meer informatie neem een kijkje op de websiteof neem direct contact op met eigenaar Thomas.

Jua House
Shela, Lamu, Kenia
+254 701 303 598
reservation@juahouse.com


De ultieme reisroute voor Kenia lees je in ons Kenia route blog! Inclusief een rondreis van twee weken!


Travel blogs on KenyaKlik hier voor alle Kenia blogs!


Meer blogs over Kenia


*We verbleven hier op uitnodiging van Jua House, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites