Diary: week 9 en 10| Ervaring backpacken door Kenia én Oeganda (Uganda)!

Jambo! We zijn in Kenia (of eigenlijk op het moment dat ik dit schrijf zijn we al in Oeganda). Zowel Kenia als Oeganda (Uganda) zijn compleet anders dan Madagascar, iets dat ik niet verwacht had. Na twee maanden Madagaskar had ik eigenlijk nog niet zoveel zin om weg te gaan, maar eenmaal ik Nairobi aangekomen zijn zowel Ries als ik positief verrast! Lees snel verder om te lezen waarom!Maasai Mara


Nairobi – ook wel Nairobbery… of toch niet?

Terwijl we in de Uber van het vliegveld naar ons hotel zitten, kijken we onze ogen uit. Overal zien we wolkenkrabbers, felverlichte bilboards en gloednieuwe auto’s. Wat een enorm verschil met Madagaskar waar we voornamelijk Renaultjes en af en toe een oude jeep tegenkwamen. Als we in ons hotel aankomen is het al donker. We slapen in Wildebeest Ecocamp, een safarikamp met een zwembad net buiten het centrum van de stad.

De volgende ochtend doen we het rustig aan. Alle twee zijn we verbaasd over hoe anders dit stuk van Afrika voelt ten opzichte van Madagaskar. Zelfs de bomen en de geur is compleet anders. Continu vliegen er reusachtige vogels met veel kabaal over. Een paar uur later staan we in het Nairobi National Museum samen met student Alberto Borges en laat hij ons al die verschillende vogels zien die er in Kenya leven. En jeetje wat zijn dat er een hoop!Nairobi National Museum

Nairobi National Museum

Alberto is een student aan Catawba University en de jongste National Geographic Explorer ooit. We zijn aan hem voorgesteld door Luke Dollar, een professor die we in Madagaskar ontmoetten en Alberto is zo aardig om ons een hele middag op sleeptouw te nemen door Nairobi. Hij is pas 22, maar dat zou je zeker niet zeggen, hij weet ontzettend veel en neemt ons urenlang mee door de verschillende kamers van het Nairobi National Museum en vervolgens het Nairobi Snake Park. Bij ons afscheid, nodigt Alberto ons uit voor  expeditie die hij organiseert vanuit zijn bedrijf The Explorer’s Club Kenya. Helaas zullen we ten tijde van de expeditie in Uganda zijn, anders waren we dolgraag mee gegaan.

The Lion King en het moderne Nairobi

Ries heeft de film zo vaak gezien dat hij de tekst bijna kan meepraten, voor mij is het iets langer geleden: de Lion King. Een meer toepasselijke film in aanloop naar onze eerste safari is er niet! Van tevoren struinen we door de Westgate Shopping Mall, waar de bioscoop zit en vergapen we ons aan alle winkels. Terug in de Uber naar ons hotel hebben we het erover hoeveel leuker we Nairobi vinden dan we gedacht hadden. Het voelt als een Afrikaanse versie van Kuala Lumpur, ontzettend modern en veel veiliger dan we verwacht hadden.


Handig: de ultieme Afrika paklijst! Wat neem je mee op reis naar Afrika?


Elephant orphanage

Baby olifanten en uit eten met Nederlandse vrienden

De volgende dag gaan we een stuk hardlopen: we rennen naar de rand van Nairobi National Park, een serieus wildlife park midden in de stad. Je kunt hier safari’s doen, maar de prijzen zijn behoorlijk hoog en dus hebben we besloten niet naar binnen te gaan. Wat we wel bezoeken, is de Sheldrick Wildlife Elephant Orphanage. Een weeshuis voor olifanten. Elke dag tussen 11 uur en 12 uur ‘s ochtends kun je hier voor 5 USD zien hoe de olifanten gevoed worden. Een leuke ervaring, pas alleen op met wat je aantrekt, wij zaten al snel onder de modderspetters van de spelende babyolifantjes!

’s Avonds hebben we afgesproken met Anne en Freek. Ik ken Anne al sinds mijn vierde, we zaten bij elkaar in de klas en in hetzelfde hockeyteam. Toevallig zijn zij voor werk een paar weken in Nairobi en vanavond eten we gezellig een hapje bij Cj’s. We hebben een hoop bij te kletsen en de avond vliegt voorbij!

Masai Mara – een geweldige Safari!

De volgende ochtend gaat de wekker om 05.00 uur ’s ochtends. We reizen vandaag met het openbaar vervoer naar het bekendste safaripark van Kenia: Masai Mara. Alles verloopt vlekkeloos en iets na het middaguur komen we aan bij ons camp voor de komende dagen: Mara Explorers Camp. Onderweg zijn we twee leuke Canadese meiden tegengekomen: Carlann en Erin. De volgende dag stappen we met z’n vieren een jeep in om aan onze eerst safari ooit te beginnen. En die is meer dan geweldig, als ik eraan terugdenk krijg ik weer kippenvel.


Gratis reisgids: Alles over het zelf organiseren van een budget safari in Masai Mara!


In totaal slapen we drie nachten aan de rand van Masai Mara en omdat slechts een dag daarvan een safari is, hebben we de tijd om te schrijven en te relaxen. Ries en ik gaan twee keer hardlopen, waarbij de lokale Masai kinderen vrolijk mee rennen en spelen tientallen kaartspelletjes met Erin en Carlann. Het is zo gezellig met z’n vieren, dat we besluiten samen verder te reizen naar onze volgende bestemming: Lake Naivasha!Maasai Mara Game drive

Relaxen bij Lake Naivasha

Lake Naivasha is een mooi meer op slechts twee uur rijden afstand van Nairobi. Er zitten hier nijlpaarden en allerlei vogels. De eerste twee dagen verblijven we in de stad Naivasha, op ongeveer 5 kilometer van het meer af. Een prima uitvalbasis voor onder andere een uitstapje naar Hell’s Gate, een nationaal park waar je tussen de zebra’s en de giraffen kunt fietsen of lopen. Omdat in de meeste nationale parken gevaarlijke dieren leven, is dit een unieke kans om een safari te doen zonder dat we in een jeep zitten.Lake Naivasha

Slapeloze nachten

In Naivasha slapen we in Naivasha Treehouse bij Jane’s Guesthouse, zoals de naam al zegt een boomhut. Dat klinkt heel romantisch, maar helaas worden er op alle twee de avonden grote feesten gegeven… op een van de avonden schrikken we zelfs wakker omdat mensen onder onze boomhut luidruchtig de liefde bedrijven… het resultaat, heel weinig slaap. De reactie van het hotel: “Tja daar kunnen we niets aan doen want de groep gasten was te groot”.

Hiken naar Mt Longonot

Na twee nachten zijn we dus ook blij hier weg te gaan en besluiten we nog drie nachtjes aan Lake Naivasha te blijven, we slapen in Camp Carnelleys, een mooie camping waar ’s nachts de nijlpaarden langslopen Hier zitten onze Canadese vrienden ook, gezellig! Met z’n vieren hiken we naar Mt Longonot, een oude vulkaan waar je over de hele krater kunt lopen. Verder chillen we een dag en brengen we een dag achter onze computer door om allerhande brandjes te blussen. Gedoe met busmaatschappijen, telefoonmaatschappijen (Ja ik heb het over jouw Simpel, onze telefoonabonnementen doen het al 2,5 maand niet!) en andere instanties. En dan is het alweer tijd om Kenia te verlaten… we vertrekken richting Uganda (of Oeganda) en Rwanda voor drie weken. Maar met Kenia zijn we zeker nog niet klaar, eind augustus komen we weer terug!

Lees meer: alles over Lake Naivasha en Hells Gate National Park!

Hell gates National Park

Oeganda – Raften in Jinja

Na een helse busrit (lees midden in de nacht acht uur lang vertraging en een luidruchtige buschauffeur die het doodnormaal vindt om midden in de nacht keihard te schreeuwen en telkens de lichten aan en uit te doen) komen we aan in Jinja. Door zijn ligging aan Lake Victoria en de Nijl is Jinja is dé outdoor adventure stad van Oeganda.

Onze eerste dag in Jinja relaxen we voornamelijk en komen we bij van de busrit. De volgende dag doen we het ook nog rustig aan, ’s ochtends werken we wat en ’s middags gaan we samen met Carlann en Erin de stad in. Jinja is een leuke, hippe stad, met gezellige restaurants en terrasjes. We eindigen de dag met een all-you-can-eat-and-drink nijlcruise, en ja, dat is as classy as it sounds! Met een Gin-Tonic staan we boven op de boot te kletsen en uit te kijken over de prachtige Nijl.


Gratis reisgids: Alles over avonturen stad Jinja in Oeganda!


Nile Jinja

Grade 4 raften in Jinja!

De volgende dag gaan Ries en Carlann raften. Mij doe je daar absoluut geen plezier mee en ook Erin heeft besloten niet mee te gaan. Als het tijdens ons ontbijt keihard begint te stormen en regenen, hebben we absoluut geen spijt. De regen en wind zorgen voor de perfecte omstandigheden om in ons hotel te blijven. En dus ben ik het grootste gedeelte van de dag achter mijn laptop te vinden. Een feelgood movie, thee en een grote chocolade brownie aan het eind van de dag zorgen voor het perfecte eind van deze dag voor Erin en mij.

Naar Kampala en roadtrippen door Oeganda!

Dit was onze laatste dag in Jinja en tevens onze laatste dag met de Canadese Erin en Carlann. Nadat we afscheid van hen hebben genomen, pakken we de volgende ochtend de bus naar Kampala, de hoofstad van Oeganda. Hier bezoeken we ’s avonds een mooie dansvoorstelling en diner bij Cultural Centre Ndere, een cadeautje dat we van de stiefbroers van Ries hebben gekregen.

En dan begint weer een volgend deel van onze reis door Oost-Afrika: een roadtrip door Oeganda en Rwanda! Daar meer over in de volgende diary blog!


Waar sliepen we deze twee weken in Kenia en Oeganda?

  • Nairobi: Wildebeest Ecocamp, een mooi hotel met zwembad in de expatwijk Karen. Er zijn luxe safaritenten, gewone safaritenten (waar we de eerste nacht in sliepen) en kleine koepeltentjes (onze tweede en derde nacht). €70 per nacht voor de safaritent, €35 per nacht voor een koepeltentje.
  • Masai Mara: Hier slapen we in het Mara Explorers camp, in een vooropgezette tent met echt bed. Dit is een van de weinige budget opties en absoluut een aanrader! €34 per nacht.
  • Lake Naivasha: De eerste twee nachten in Naivasha Treehouse (geen aanrader) €28 per nacht. Vervolgens slapen we nog drie nachten in Camp Carnelly’s (waar ik voor het eerst in mijn leven in een dorm slaap en meteen de jackpot raak: een zeer luid snurkende man…). €27 per nacht.
  • Jinja: Jinja Basecamp, een leuke budget accommodatie midden in het centrum van Jinja. Wij sliepen in een safaritent voor €26,70 per nacht inclusief ontbijt. Nile River Explorers is van dezelfde eigenaar en ligt aan de Nijl. Het uitzicht is prachtig maar de accommodatie een stuk grootschaliger, naar onze opinie daardoor iets minder leuk. €26,70 per nacht.
  • Kampala: Een homestay via booking.com, bij de lieve en gastvrije Madame Fafa €18 per nacht.

Hoe duur is Oeganda? In dit Oeganda budget blog lees je alles over prijze en kosten van reizen door Oeganda! Statistieken van deze twee weken:

Aantal km afgelegd: 1184 km
Aantal leeuwen gespot: 3 keer, wauw wat zijn die dieren prachtig! We zagen zowel vrouwtjes leeuwen, als drie keer een mannetje!
Aantal keer bijna vermoord door een nijlpaard: 0 keer… Gelukkig maar! Wist jij dat nijlpaarden zeer agressief kunnen zijn? Vorig jaar zijn er bij Lake Naivasha al zes mensen vermoord door een nijlpaard!
Aantal keer mijn geduld verloren door een buschauffeur: 10 keer, 20 keer? Oef die bustocht van Lake Naivasha naar Jinja was een hel!

Gekke ontdekkingen over Kenia en Oeganda:

De Starbucks van Oost-Afrika: Java Coffee House

Frappés, goede wifi en dure koffie, allemaal te vinden in Java Coffee House. Deze keten zit overal door Kenia, Oeganda (Uganda) en Rwanda en doet sterk denken aan Starbucks.

Met een Matutu kun je werkelijk overal komen!

Het maakt niet uit waar je naartoe wil, als je je bestemming doorgeeft aan de Matatu bestuurder (openbaarvervoer busjes), zorgt hij ervoor dat je daar wordt afgezet. Superhandig, maar het betekent wel, dat de Matatu’s om de haverklap stoppen, omrijden en je er dus makkelijk vijf keer zo lang overdoet om je op bestemming aan te komen. De Kenianen en Ugandezen lijkt dit niets uit te maken, iedereen wacht geduldig zonder ook maar een greintje ergernis.

Alles in Kenia lijkt om geld te draaien…

Ja dat klinkt niet positief, en is het ook niet altijd. Vraag je om de weg, komt er vaak een bedelende hand nadat men je de juiste kant op gewezen heeft. Stap je in een taxi waarvan de prijs vast staat, dan vraagt men of je niet alsnog extra wil betalen (en wanneer je dan antwoord “nee natuurlijk, niet het is een vaste prijs” kijkt men vooral heel zielig). Vaak niet zo positief dus. Aan de andere kant, is het ook niet heel gek. Kenia voelt misschien aan als een modern land, maar een groot deel van de bevolking leeft nog steeds in grote armoede.

Mensen in Oeganda zijn aardiger dan in Kenia

Het viel ons heel erg op, hoeveel aardiger de Oegandezen waren dan de Kenianen. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar we merkten dat Oegandezen vaak wat opener en toegankelijker zijn dan de soms wat norse Kenianen. We voelen ons meer op ons gemak in oeganda dan in Kenia. Ik ben benieuwd of dit vooral komt omdat Kenia gewend is aan veel toerisme en Oeganda nog niet zo. We zijn binnenkort nog twee weken in Kenia, ik ben benieuwd of we dat gevoel dan nog steeds hebben.


Travel blogs on KenyaKlik hier voor al mijn Kenia blogs.


Andere blogs over Kenia

tagged in diary

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites