Route Japan: De ultieme reisroute voor drie weken backpacken in Japan!

Vorig jaar reisden we in 20 dagen door heel Japan. Van het drukke Tokyo tot de rustige Japanse Alpen, en van de cultuur in Kyoto tot het indrukwekkende oorlogsmuseum in Hiroshima, we zagen het allemaal. In deze blog deel ik onze route door Japan, geef ik tips en vertel ik je wat we bij een volgende reis naar Japan gaan bezoeken

Op reis naar Japan? In dit blog vind je de ultieme reisroute voor drie weken rondreizen en backpacken in Japan! In drie weken zie je de hoogtepunten van het land zoals Tokyo, Kyoto, Hiroshima, de Japanse Alpen en nog veel meer. Lees snel verder voor een gedetailleerde reisroute voor de ultieme vakantie naar Japan!


Backpack in Japan: drie geweldige weken rondreizen door Japan!

Ik vond Japan zo een geweldig land om in te reizen maar het plannen van de route van te voren vond ik best moeilijk. Er zijn zoveel speciale plekken en er is zoveel keuze dat ik soms door de bomen het bos niet zag. Maar nu ik erop terugkijk was onze route voor Japan echt perfect. We hadden een hoog tempo, maar hadden bijna overal genoeg tijd om alles te zien. Daarnaast gaven deze drie weken een heel volledig beeld van de verschillende kanten van Japan. Maar dat neemt niet weg, dat ik nog veel meer wil zien van Japan. Met gemak had ik hier nog anderhalve maand kunnen rondreizen, alles was zo mooi, indrukwekkend en compleet verschillend van elkaar.

Daarom beschrijf ik hieronder onze route van drie weken rondreizen en backpacken in Japan, maar geef ik ook aan welke plekken we een volgende keer zeker willen bezoeken. Want die volgende keer, die gaat er absoluut komen!


Route Japan: Drie weken rondreizen in Japan

Hieronder vind je exact onze route voor drie weken backpacken in Japan. De route is als volgt:

Tokyo- Takayama (Japanse Alpen) – Kyoto – Fukuoka – Hiroshima – Kumano Kodo Trek – Osaka

Kaart van route Japan:

Japan itinerary

Klik hier of op de afbeelding hierboven om het schema van onze drie weken in Japan te zien. In dit schema staan onze activiteiten, de hotels waar we sliepen, hoeveel we hier voor betaalden en onze reisuren.


Hoe zien deze drie weken backpacken door Japan eruit?

Lees snel verder om te lezen hoe precies deze drie weken backpacken door Japan eruit zien. Je vindt hier ook onze persoonlijke ervaringen per plek, inclusief het hotel waar we sliepen, en extra tips voor Japan!

Route drie weken backpacken in Japan: 6 dagen in Tokyo

We landen ‘s avonds om 19.00 uur op Tokyo Narita en na nog een uurtje met de trein komen we aan bij ons appartement. De volgende zes dagen genieten we enorm van Tokyo. De stad is immens groot en er is zoveel te zien. De hoogtepunten voor mij zijn de vismarkt met verse sushi, de wijk Harajuku, en Shibuya Crossing, het drukste kruispunt van Japan. Maar er is nog veel meer te zien en ik vond Tokyo echt geweldig. Ook gaan we een dag naar Kamakura, een stad aan zee waar veel tempels staan. Meer lezen over onze tijd in Tokyo kan in ons Tokyo diary blog!

Extra Japan tip: Een uitstapje dat wij niet gemaakt hebben, maar dat mooi schijnt te zijn wanneer je van tempels houdt, is  Nikko. In een bosrijk gebied ligt een groot tempelcomplex dat Unesco Werelderfgoed is. Je bent hier in 2 uur met de trein vanaf Tokyo.

Ik raad je minimaal 5 dagen aan in Tokyo, de stad is echt heel groot en er is enorm veel te zien.
In Tokyo sliepen we in een Airbnb appartement 
en we betaalden hier €61 per nacht voor!

Route drie weken reizen in Japan: 2 dagen in Takayama, de Japanse Alpen!

Op de 7e dag nemen we ‘s ochtends heel vroeg de trein naar Takayama (+/- 4 uur). Dit is een stad in de Gifu Prefecture, midden in de Japanse Alpen. Hier blijven we twee nachten in een traditionele Ryokan slapen, iets wat ik iedereen kan aanraden! Het dorp is ontzettend schattig om te zien en de perfecte plek voor een kleine wandeling. De volgende dag huren we een auto (via Sunny Cars) en rijden we naar Kamikochi, ook Unesco Werelderfgoed. Hier maken we een prachtige hike door de natuur. Tenslotte bezoeken we ook het openluchtmuseum Hida Minzoka, dat laat zien hoe een traditioneel Japans bergdorp eruit zag enkele eeuwen geleden. Hier lees je meer over onze tijd in Takayama.

Extra Japan tip: In twee dagen kun je al veel van Takayama zien, maar een paar dagen langer is absoluut niet verkeerd. Hadden we meer tijd gehad dan waren we ook naar Shirakawa-go of Gokayama gegaan waar je veel traditionele boerderijen kunt zien.

Wij sliepen in de geweldige Ryokan Oyado Yamakyu en betaalden hier €137 per nacht voor. Veel geld maar zeker de moeite waard!


Op zoek naar fijne (budget) accommodatie in Japan? Hier vind je onze Japan hotelgids met de leukste hotels.


Route drie weken reizen in Japan: 3 dagen in Kyoto

In 3 uur reizen we met de snelle Japanse treinen van Takayama naar Kyoto, waar we na het middaguur aankomen. Kyoto staat bekend als de culturele stad van Japan. Er zijn veel tempels en andere heilige pekken. De geisha komt oorspronkelijk uit Kyoto. Ook is er veel natuur om de stad heen.

We bezoeken de wijk Arashiyama waar veel tempels staan en waar zich het bekende Bamboo bos bevindt. Dit laatste valt een beetje tegen. Kyoto is een stad waar veel internationale- en nationale toeristen naar toe komen en dat merken we. Het is erg druk in de stad. Dit én het weer dat niet geweldig is, maakt dat we Kyoto minder leuk vinden dan bijvoorbeeld Tokyo. Al zijn die twee natuurlijk onmogelijk met elkaar te vergelijken.

Andere hoogtepunten van Kyoto waren voor mij de Nishiki market, de rode tori’s (bogen) van Fushimi Inari Taisha en fietsen door de stad naar de Gouden tempel.

Extra Japan tip:  3,5 dag Kyoto was voor ons precies genoeg om alles te zien in en om de stad. We zijn echter niet naar het plaatsje Nara geweest, dat bekend staat vanwege de vele herten die hier rondlopen. Mocht jij hier naar toe willen, blijf dan minimaal 4 dagen in Kyoto. Hier lees je over onze tijd in Kyoto.

Wij sliepen in Cross Road Hotel, prima maar niet speciaal. Per nacht koste dit €63.

Route drie weken backpacken in Japan: 2 dagen in Fukuoka

Fukuoka is de grootste stad van Kyushu, de meest zuidelijke eiland van de vier hoofdeilanden van Japan. Het is een studentenstad en door de ligging aan de kust, schijnt het in de zomer heerlijk te zijn. We reizen van Kyoto in drie uur naar Fukuoka waar we al fietsend de stad bekijken. Deze stad is in vergelijking met Tokyo of Kyoto heel klein, dus in twee dagen heb je alles gezien. Ook bezoeken we een Sumo worstelwedstrijd en brengen we een bezoek aan de Asahi bierbrouwerij. Heel leuk om mee te maken! Ik zou hier graag nog een keer in de zomer teruggaan, in november doet deze kustplaats toch een beetje koud en grauw aan.

Heb je weinig tijd, dan zou ik overwegen Fukuoka te skippen. Je moet best ver omrijden om hier te komen en er zijn geen grote bezienswaardigheden. Wel handig om te weten, reis je binnen Azië dan kan het goedkoper zijn om op Fukuoka te vliegen i.p.v. op de grote vliegvelden in Tokyo of Osaka.

Wij sliepen in Tonagi Hotel, een grappige plek dat €50 per nacht kostte.

Route drie weken reizen in Japan: 2 dagen in Hiroshima

Hiroshima is een havenstad op het hoofdeiland Honshu. Op 6 augustus 1945 is deze stad gebombardeerd met een atoombom. Er vielen meer dan 145.000 doden en grote delen van de stad werden volledig weggeblazen. De stad is intussen weer helemaal opgebouwd, maar er is nog altijd veel aandacht voor deze droevige gebeurtenis. Zo bevindt zich hier het indrukwekkende Peacepark met daarin het Peace Memorial Museum en de Atomic Bomb dome. Hier lees je over mijn ervaringen van Hiroshima.

Wij vinden deze stad heel mooi en indrukwekkend. Veel Japanners raden ons af om hier naartoe te gaan, maar we zijn blij dat we toch gegaan zijn. En een volgende keer zou ik niet twee maar drie dagen voor deze plek uittrekken. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, de stad is mooi en bruist. Een aanrader vlakbij Hiroshima is trouwens het eiland Mijajima. Hier bevindt zich een van de bekendste Tori’s van Japan, de Itsukushima Shrine, en daarnaast is het ook echt een mooi eiland om te bezoeken. Er lopen overal hertjes rond en je kunt hiken naar de top van de berg. Wij nemen de kabelbaan.

Wij sliepen in Hiroshima in hotel Park Side, een echte aanrader en op een top locatie. Prijs €46 per nacht.


Is Japan duur? Lees dit Japan budget blog met meer informatie over prijzen in Japan.


Route drie weken reizen in Japan: twee dagen de Kumano Kodo trek

Van Hiroshima vertrekken we in het begin van de ochtend richting de prefecture Wakayama. In de zomer kun je in deze hele regio geweldig surfen, hiervoor moeten we dus zeker nog een keer terug. Ook kun je in de stad Koyasan overnachten in een tempel. Blogger Karlijn deed dit, lees hier haar ervaringen.

Nu zijn we echter op weg naar het begin van de Kumano Kodo Nakahechi imperial route, een route die honderden jaren geleden de pelgrims in dit gebied liepen. We lopen een tweedaagse tocht waarbij we onderweg overnachten bij lokale Ryokans. Van te voren was het best even puzzelen om een geschikte route en overnachtingen te vinden. Hier vind je de website die ik veel gebruikt heb om informatie te vinden over de Kumano Kodo trek. Ook kun je hier de verschillende Ryokans boeken. In deze omgeving is Booking.com namelijk nog niet aanwezig.

Onze route van de Kumano Kodo trek:

Voor we vertrekken slapen we in het stadje Shirahama bij het leuke hostel Sandaya Guesthouse. De volgende ochtend vertrekken we heel vroeg met bus 1 (hier vind je het busschema) naar de start van de hike in het plaatsje Takijiri-oji. De eerste dag lopen we ongeveer 16 kilometer en slapen bij de Ryokan Minshuku 3rd place in Chikatsuya Oji. De volgende dag lopen we 24 kilometer en komen we aan in Yunomine (in de buurt van Hongu) waar we in het gezellige hostel J-Hoppers Guesthouse slapen. Hier genieten we van de onsen (natuurlijke warmwaterbaden) en de prachtige omgeving. We hebben onze bagage trouwens voor 15 euro laten transporteren van Shirahama naar Yunomine.

Lees hier meer over onze hike tijdens de Kumano Kodo trek.

Route drie weken reizen in Japan: twee dagen Osaka

Onze laatste dag brengen we voornamelijk reizend door. We zijn onderweg naar een hotel in de buurt van Osaka airport. Daar vliegen we namelijk de volgende dag heel vroeg van vandaan. We nemen bus 2 (hier vind je het busschema) van Hongu naar Tanabe, waarvandaan we de trein pakken naar Osaka. Het is overigens ook mogelijk om per boot van Hongu naar Tanabe te gaan, meer informatie vind je hier. We komen ‘s avonds aan bij ons hotel. De volgende ochtend vroeg vliegen we naar de Filipijnen.

Ik kan jou aanraden om twee tot drie dagen in Osaka te blijven zodat je de stad kunt zien (en vooral proeven)!


Handig: alles dat je moet weten over de Japan Railway Pass (JR Pass)


Welke highlights en bestemmingen bezoeken we een volgende keer in Japan?

Oooh we vonden Japan zo een geweldig land! Op weg naar het vliegveld om Japan te verlaten fantaseerden we al over onze volgende keer. Dan willen we sowieso de volgende plekken bezoeken.

Hokkaido

Hokkaido is het noordelijkste eiland van Japan. Hier vind je veel bergen en in de winter dikke pakken met sneeuw. In de zomer kan het hier behoorlijk warm worden en heb je velden vol met bloemen. De hoofdstad Sapporo schijnt een leuke, bruisende stad te zijn. In de winter is er een groot sneeuwfestival met grote ijssculpturen.

Hokkaido zouden we willen bezoeken in de winter om hier op verschillende plekken te gaan skiën. Skiën schijnt hier zeker niet duurder te zijn dan in de Europese Alpen, en nog een speciale ervaring ook met overal heerlijke onsen (warm water baden) voor na het skiën.

Okinawa

Met een compleet tegenovergesteld doel zouden we de zuidelijke regio Okinawa willen bezoeken: om te relaxen op de tropische stranden. Okinawa bestaat uit verschillende tropische eilanden die qua foto’s me erg doen denken aan de Filipijnen. Prima plek lijkt me zo om een vakantie in Japan af te sluiten (wij reisden na Japan naar de Filipijnen dus je begrijpt dat we deze plek nu niet bezochten).

Mount Fuji

Een volgende keer in Japan is het voor Ries een absolute must om Mount Fuji te beklimmen. Nu was dit niet mogelijk omdat we in november in Japan waren. Mount Fuji is geopend tussen juli en eind september. Een van de meest gangbare beklimmingen start bij station Kawaguchiko of Fuji-san. Houd er wel rekening mee dat je enkele dagen speling moet hebben, de top is namelijk vaak onverwacht volledig gehuld in mist en dan is de beklimming een stuk minder leuk.

In de buurt van Mount Fuji liggen ook de vijf Fuji Lakes, prachtige meren die ik graag zou bezoeken.

Osaka

Deze grote stad die bekend staat om zijn geweldige eten, hebben we dit keer overgeslagen. Hier gaan we een volgende keer wel naar toe, al is het maar voor een dag (en nacht), om het uitgaansleven in de wijk Minami te beleven.

Naoshima

Naoshima is een klein en heel speciaal eiland vlak tussen hoofdeiland Honshu en het grote eiland Shikoku. Het hele eiland draait om kunst. Er zijn verschillende exposities, musea en buiten op het eiland staan grote sculpturen. De bekendste is de grote pompoen sculptuur die op een dek bij de zee staan. Je bereikt Naoshima het makkelijkste per ferry vanaf de stad Okayama op Honshu.

Het eiland Shikoku en de stad Kochi

Het eiland Shikoku is op een wel hele speciale manier te bereiken. Je kunt hier namelijk van het hoofdeiland Honshu naar toe fietsen. Er is een 60 kilometer lange brug tussen deze twee eilanden en het schijnt spectaculair te zijn om hier te fietsen.

Eenmaal op het eiland Shikoku zou ik graag de stad Kochi willen bezoeken. Naast het bekende Kochi kasteel vind je hier mooie lange zandstranden. Perfect voor in de zomer.

Een andere plek die ik graag op Shikoku zou willen bezoeken is de Iya Vallei. Deze afgelegen plek wordt omringd door steile bergen en rotswanden. Over de vallei liggen houten loopbruggen om van de ene naar de andere kant te komen. Ook vind je hier veel natuurlijke onsen.


Welke highlights van Japan mag jij echt niet missen?

Oei dat vind ik een moeilijke vraag, er is zoveel in Japan wat je echt niet mag missen. Hierbij mijn top vijf:

Highlight 1: Je moét Tokyo bezoeken!
Deze stad is bruisend en veelzijdig. Cultureel gezien echt onmisbaar in een reis naar Japan, en het is de perfecte plaats om je bezoek aan dit land te starten.

Highlight 2: Sushi in Japan!
Na de sushi in Japan zijn we voorgoed verpest… sushi is hier zo lekker. We aten verse sushi op de vismarkt in Tokyo en deden een sushiworkshop ( alle twee cadeaus van vrienden en familie).

Highlight 3: Breng absoluut een bezoek aan cultuurstad Kyoto.
Ook al ben ik zelf meer fan van Tokyo, Kyoto laat je weer een heel ander beeld van Japan zien. De tempels zijn hier prachtig!

Highlight 4: Hike een deel van een pelgrimstocht (Kumano Kodo) en slaap in een Ryokan.
Voor mij was onze tweedaagse Kumano Kodo trek echt het het hoogtepunt van onze reis. De natuur is zo mooi en rustig. En ‘s avond slaap je knus in een Ryokan. Onvergetelijk!

Highlight 5: Ervaar WO2 in Hiroshima.
Een van de meest indrukwekkende momenten van onze reis door Japan was ons bezoek aan het Peace Memorial Park. Wil je Japan leren kennen, dan hoort ook dit stuk er voor mij bij.

New friends in Japan, Tokyo


Heb jij een mooie plek bezocht in Japan die hier echt tussen moet staan? Laat even een reactie achter! Ik heb al mijn ervaringen van onze reis door Japan opgeschreven in dagboek blogs. 


Klik hier voor al mijn Japan blogs!


Like this post? Pin it!

Itinerary Japan


Meer reisblogs over Japan

10 Comments

 1. by Alexander on 17 januari 2020  19:12 Beantwoorden

  Fantastische blog zeg! Ik ga zelf ook vaak naar Japan en ik vind het heel leuk om deze artikelen te lezen.

  Er is trouwens een ryokan in de buurt van Groningen.

  • by Charlotte van de Sande on 19 januari 2020  02:12 Beantwoorden

   Hi Alexander,
   wat een leuk bericht! Wat grappig joh, nee daar hadden we geen idee van. Half april zitten we weer voor twee weken in Japan, dan in het noorden, Hoikaido, hebben er zin in! Groet, Charlotte

 2. by geert vansteenkiste on 13 september 2022  16:46 Beantwoorden

  Halo Charlotte......wat een pracht van een verhaal . Ik heb ervan genoten en waande me in Japan ! Het is mijn ultieme droom om er ooit eens te geraken ! Door mijn ouderdom zou ik zelf niets organizeren maar uitkijken of ik bij aankomst...en gedurende een trip van ongeveer 2 weken voor een zacht prijsje iemand zou vinden om me heel de reis te begeleiden ! Een eigenaardige vraag misschien ....maar ik zie het niet zitten om alles zelf uit te zoeken ! Ik keek op het Japan-forum maar kon er niet de gepaste informatie vinden ! Zou jij mij ergens kunnen richten of helpen ..... ik zou je zeer dankbaar zijn !
  Groeten , Geert

  • by Charlotte van de Sande on 18 september 2022  10:35 Beantwoorden

   Hi Geert,
   Leuk om te horen dat het je beviel. Helaas kan ik je niet helpen. We hebben alles zelf gepland en dus geen gebruik gemaakt van een reisbureau. En kennen verder ook geen reisbureau's waar men je persoonlijk zou begeleiden. Heel veel succes!
   Hartelijke groet,
   Charlotte

 3. by Philippine on 23 januari 2023  11:40 Beantwoorden

  Hoi Charlotte,
  Wat een super gave reis en dito verslag heb je geschreven. Wij gaan half april naar Japan. Heb een vraag; wij gaan met het ov reizen en regelen alles zelf. We nemen allebei een rolback als bagage mee. Indien we van a naar b reizen en willen onderweg ergens uitstappen om iets te bekijken is er dan op de stations (meestal) een mogelijkheid om die rolback in een kluis te stoppen of loop je de hele tijd met dat ding rond? Hoe deden jullie het met internet?
  Zou super zijn om van je te horen.
  Alvast bedankt.
  Groeten Phil.

  • by Charlotte van de Sande on 24 januari 2023  16:56 Beantwoorden

   Hi Phil,
   Wat een geweldig vooruitzicht! Ja, er zijn zover we weten op de meeste stations lockers of lugage rooms. Wel goed om te weten is dat er maar beperkt grote kluisjes zijn, er zijn veel meer kleine kluisjes.

   Qua internet hadden we vaak bij onze accommodatie een pocket wifi device. Dit is een draadloos apparaatje dat je overal mee naar toe kan nemen waar GB op zitten zodat je internet hebt. Ook hebben we een keer een lokale simkaart gekocht maar die waren wat duurder toen. Volgens mij is dit tegenwoordig juist weer wat goedkoper geworden.

   Veel plezier!
   Groet,
   Charlotte

 4. by Sophie on 14 augustus 2023  15:50 Beantwoorden

  Hallo Charlotte,

  Wat een super leuke en interessante blog over Japan! In het najaar wil ik zelf ook een rondreis door Japan maken, mogelijk de eerste drie weken van november. Maar nu vraag ik ik mij alleen af of het dan nog goed genoeg weer is om Japan te bezoeken en de herfstkleuren te zien. Of dat ik beter toch al halverwege oktober kan gaan. Welke periode zijn jullie in Japan geweest? Op de foto's te zien was het er toen erg mooi ;). Ik ben erg benieuwd!
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Sophie

  • by Charlotte van de Sande on 29 augustus 2023  14:34 Beantwoorden

   Hi Sophie,
   Wij waren er ook de eerste 3 weken van november en dat was top. Maar het is helaas nooit een garantie ;-).
   Hartelijke groet,
   Charlotte

 5. by Peter van Tintelen on 10 december 2023  18:36 Beantwoorden

  Dank voor jullie mooie blog. Wij gaan volgende jaar Mei 3,5 week naar Japan en willen zon beetje dezelfde route doen. Hoe hebben jullie de diverse treintickets geboekt ??
  Groetjes, Peter en Annemieke

  • by Charlotte van de Sande on 12 december 2023  20:52 Beantwoorden

   Hi Peter en Annemieke,
   Ik zie jullie mailtje ook binnenkomen. We hadden een JR Pass, dus we kochten geen losse tickets. Lees even ons blog over de JR Pass voor extra info ;-).
   Hartelijke groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites