Alles wat je moet weten over het kopen en gebruik van de Japan Railway Pass!

De Japan Railway Pass: dé ultieme manier om goedkoper per trein over de Japanse Railways te reizen. In dit blog vertel ik je alles dat je moet weten over de Japan Rail Pass (ook wel de JR Pass). Waar je een JR Pass kunt kopen, wat de Japan Railway Pass prijs is én hoe je deze pas gebruikt!


Alles dat je moet weten over de Japan Railway Pass!

Een van de leukste dingen aan reizen in Japan vind ik de treinen. Japan heeft een geweldig spoornetwerk met super snelle treinen die áltijd op tijd rijden. NS eat you heart out, de Japanners weten pas echt wat openbaar treinvervoer betekent! Bijna overal kun je per trein naar toe, zelfs de kleinste gehuchten hebben een station.

Die treinen, zijn altijd spic en span schoon. We hebben in Kyoto een keer gezien, hoe bij aankomst van de trein, een heel leger schoonmakers in slechts drie minuten tijd, de hele trein grondig reinigden. Hierbij werden zelfs de stoelen in de juiste rijrichting gezet, een top uitvinding (probeer maar eens, je kunt de stoelen in een Japanse trein gewoon ronddraaien)! Het reizen in deze snelle, stille treinen is echt een fijne ervaring. Meestal zat ik in alle rust lekker te lezen, een filmpje te kijken of een blog te schrijven. Helaas zijn de treinen in Japan niet goedkoop. Maar daar is een oplossing voor: de Japan Railway Pass!

Wat is de Japan Railway Pass?

Reizen per trein is echter duur in Japan. Voor een enkele reis van Tokyo naar Kyoto, slechts 2 uur, betaal je minimaal 13.080 Yen, omgerekend ruim €100. Gelukkig voor toeristen hebben de Japanners de Japan Railway Pass bedacht. Met een JR Pass kun je voor een bepaalde periode, onbeperkt met de trein door Japan reizen. Het is dus een tijdelijk treinabonnement. Super handig deze treinpas en hierdoor is reizen per trein in Japan stukken goedkoper!  Afhankelijk van je verblijfsduur in Japan kun je verschillende type Japan Railway Passes kopen. Je hebt keuze uit een JR Pass voor 7 dagen, 14 dagen of 21 dagen.

Wat kun je wel en wat kun je niet met de Japan Railway Pass?

Wat kan je wel met de Japan Rail Pass?

 • Onbeperkt kilometers maken door Japan
 • Zitplaatsen in de trein reserveren
 • Het nemen van de hogesnelheidstreinen.
 • Gebruik maken van de veerboot Hiroshima-Miyajima

Wat kun je niet met de Japan Rail Pass?

 • Gebruik maken van de Nozomi of Mizuho treinen
 • Ander openbaar vervoer in Japan (bussen of metro)
 • Langer dan 21 dagen reizen
 • Je JR Pass tijdelijk pauzeren

JR Pass


Hoe koop je een Japan Railway Pass?

De JR Pass kun je niet ín Japan kopen, je moet de Japan Railway pass voor vertrek gekocht hebben! Doe dit echter maximaal 90 dagen voor je hem wil gebruiken. Na het bestellen, krijg je namelijk een voucher die je binnen 90 dagen moet activeren in Japan zelf. Deze voucher kun je bijvoorbeeld op JRPass.com kopen.

Hoe haal je je Japan Railway Pass op in Japan?

Bij aankomst in Japan, op het vliegveld of in een van de grotere stations, kies je de startdatum van je Japan Railway Pass en wissel je de JR Passvoucher in voor de échte pas. Dit kan bij een van Japan Railway Pass kantoortjes, hier vind een overzicht van alle locaties waar je je Japan Raiway Pass kunt ophalen. Bij ons stond er best een lange rij, houd hier dus rekening mee wanneer je haast hebt. Je Japan Railway Pass is een papieren boekje en is niet digitaal te verkrijgen. Meteen nadat je de JR Pass hebt, kun je treintickets krijgen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een JR Pass?

Je kunt een JR Pass kopen wanneer je een toeristenvisum hebt voor maximaal 90 dagen. Ook kom je alleen in aanmerking voor een Japan Railway Pass wanneer je hem aanschaft buiten Japan. In Japan zelf kun je geen Japan Railway Pass meer komen.

Indien je een ander visum hebt, bijvoorbeeld een studentenvisum, dan is het niet mogelijk een JR Pass te kopen. Ook voor inwoners van Japan is het niet mogelijk de Japan Rail Pass aan te schaffen.

Wat is de prijs van de Japan Railway Pass?

Je hebt drie verschillende Japan Railway Passes; voor 7, 14 of 21 dagen. De prijzen van de Japan Railway Pass zijn als volgt: de zeven-daagse JR Pass kost €236. De 14-daagse JR Pass kost €375 en de 21 daagse JR Pass kost €480 (october 2020). Houd hierbij rekening met eventuele verzendkosten. Deze bedragen voor de Japan Railway Pass klinken misschien duur, maar wanneer je veel per trein reist, is dit goedkoper dan losse tickets.

Benieuwd hoeveel geld een drie-weekse rondereis door Japan kost? Hier vind je onze Japan budget blog!JR Pass Japan Rail Pass


Hoe reis je met de Japan Railway Pass?

Let op: Om te reizen, heb je dus ook een treinkaartje nodig, niet alleen je Japan Rail Pass. Om het perron op te komen, moet je in de aparte rij langs de spoorwegbeambte die je via een hek het perron op laat (andere reizigers gaan via normale poortjes). Tijdens het reizen, moet je altijd je Japan Rail Pass bij je hebben. Raak hem dus niet kwijt, dat is een duur grapje.

Hoe reserveer je treintickets met de Japan Railway Pass?

Het is niet noodzakelijk om treintickets te reserveren, maar aangezien dit gratis is, deden wij dit best vaak. Op die manier ben je namelijk altijd verzekerd van een plek! Reserveren doe je door naar het station te gaan en bij de balie kaartjes te bestellen en je pas te laten zien. Van te voren zochten wij via Hyperdia.com uit voor welke route en tijd we tickets wilden reserveren.

Je kunt tot een maand vooruit kaartjes reserveren. Wij zaten in hoogseizoen in Japan en reserveerden meestal tickets een dag van tevoren. Slechts één keer was er geen plek meer in de trein die we wilden nemen en daarom hebben we een trein later gereserveerd.


Is de JR Pass goedkoper dan losse treintickets?

Ben jij benieuwd of de aanschaf van de Japan Rail Pass de moeite waard is, of dat je beter losse treintickets kunt kopen? Dan heb ik goed nieuws! Op deze website vind je een tool waarmee je je toekomstige reizen kunt invoeren, waarna er wordt berekend wat goedkoper is: losse tickets kopen of een JR Pass.

Voor ons was de Japan Railway Pass meer dan de moeite waard. Omdat we drie weken in Japan waren, kozen we voor de 14-daagse pas. Op het vliegveld haalden we meteen onze treinpassen op, waarbij we ervoor kozen hem pas vier dagen later te laten activeren. Dit kwam voor ons perfect uit omdat we toen ook vertrokken uit Tokyo. We reisden met de JR Pass heel Japan door. Benieuwd naar onze route? Die vind je hier.


Klik hier voor al mijn Japan blogs!


Like this post? Pin it!

Everything you need to know about the Japan Rail Pass


Meer blogs over Japan

5 Comments

 1. by Stella on 2 mei 2023  04:45 Beantwoorden

  Hoi!

  De Japanese Rail Pass kan wel bij aankomst in Japan gekocht worden. Ik heb 'm gekocht op het vliegveld van Tokyo bij JR East Travel Service Center.

  Ik vond het super onduidelijk (en lastig te vinden op internet) of dit wel of niet kon, maar het kan dus wel! Misschien heeft iemand hier wat aan :)

  Leuke blog, heb 'm veel gebruikt tijdens m'n reis!

  • by Charlotte van de Sande on 4 mei 2023  16:03 Beantwoorden

   Hi Stella,
   Jeetje wat fijn! Dank voor dit bericht. Was het daar duurder zover je weet? Of andere verschillen?
   Groet,
   Charlotte

 2. by HenkdeGast on 16 augustus 2023  15:01 Beantwoorden

  aanvullend: https://www.jrailpass.com/faq/buy-jr-pass-in-japan
  In Tokyo eind maart 2023 o.a. te koop op station Ikebukuro (is minder druk). Thans voor 14 dagen ca. € 25 duurder dan aanschaf in NL. Groet, Henk

 3. by Linda on 17 september 2023  09:50 Beantwoorden

  Hallo,
  Ik heb de pas ook fysiek gekocht bij station Hakata in Fukuoka. Mogelijk was hij een stukje duurder maar ik vond het super gemakkelijk gaan en het scheelde voor mij een hoop gedoe. Bij de meeste grote stations kun je de pas wel aan een balie kopen.
  Groetjes, Linda

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites