Alles over reizen en backpacken in Japan!

Backpacken in Japan: voor wij vertrokken om drie weken te backpacken door Japan had ik tientallen vragen door mijn hoofd spoken. Zowel tijdens het boeken van onze reis naar Japan, als nadat we geboekt hadden en toen ik mijn backpack voor Japan aan het pakken was. Al deze vragen heb ik opgeschreven en beantwoord ik in dit blog! In dit artikel lees je alles over veiligheid, vervoer, routes en de seizoenen in Japan! Ook geef ik een aantal handige tips voor Japan!


Is Japan de moeite waard om te bezoeken?

Absoluut! Japan is één van de meest fascinerende landen die ik ooit heb bezocht. De cultuur is daar zo compleet anders dan die in Europa, soms voelt het alsof je een andere wereld binnenstapt. De mensen zijn ontzettend gastvrij, het eten heel speciaal en de natuur prachtig. Wij reisden een kleine drie weken door Japan en zagen veel, maar absoluut niet genoeg van het land. Ik weet dan ook zeker dat we nog een keer teruggaan!

Waar ligt Japan?

Japan bestaat uit verschillende eilanden, uitgestrekt over een lengte van 2790 kilometer. Het land ligt in Azië en is omringd door water. In het westen grenst het aan de Japanse Zee, in het oosten aan de Stille Oceaan, in het noorden aan de Zee van Ochotsk en in het zuiden aan de Oost-Chinese zee. Buurlanden zijn (wanneer je het water oversteekt) Noord- en Zuid-Korea en Rusland.

Kaart van Japan:Japan itineraryKlik hier voor de reisroute van drie-weken rondreizen door Japan

Hoe ver is het vliegen naar Japan?

Vanaf Nederland vlieg je in 13 uur rechtstreeks naar Japan. Echter de meeste vluchten naar Japan hebben een tussenstop waardoor je er langer over doet. Zo deden wij er 18 uur over om in Japan te komen en vlogen op Tokyo Narita Airport. Andere grote vliegvelden voor internationale vluchten zijn: Tokyo Hanada Airport, Osaka Kansai Airport en Fukuoka Airport. Klik hier voor de meest actuele vliegdeals naar een van deze vliegvelden in Japan!

Japan reis tip: reis je op een budget óf vlieg je vanuit Azië naar Japan? Overweeg dan op Fukuoka Airport te vliegen. Vluchten naar Fukuoka schijnen veel goedkoper te zijn!

Wat is het klimaat in Japan?

Doordat Japan verspreid ligt over zo’n groot gebied, heb je verschillende klimaten in Japan. Zo bevinden zich in het zuiden tropische eilanden, waar het altijd lekker warm is. In het noorden is een landklimaat met bergen waar je goed kunt skiën. De rest van Japan heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het grootste gedeelte van Japan kent vier seizoenen, gelijk aan die van Europa. Echter is de zomer langer in Japan, deze loopt van half mei tot eind september.

Wat is de beste reistijd voor Japan? Wanneer reis je naar Japan?

Je kunt het hele jaar door Japan bezoeken, er is dus geen beste reistijd voor Japan. Houd wel rekening met hete zomers en het orkaanseizoen dat van juli tot november loopt. Vooral in de maanden augustus, september en oktober is de kans hierop groter. Verder hangt de beste reistijd voor Japan sterk af van de activiteiten die je wil ondernemen in Japan. Kom je om te skiën, dan kun je het beste tussen december en maart gaan. Ga je naar Japan om de bloeiende kersenbomen te zien, dan zijn de maanden april en mei geschikt. Liever de Indian Summer ervaren, ga dan van half oktober tot eind november.

Hoogseizoen in Japan

De meeste toeristen in Japan zijn Japanners zelf. Japanners zijn gek op de bloeiende kersenbomen, waardoor april en mei drukke maanden zijn. Hetzelfde geldt voor Indian Summer.  De drukste reis periodes zijn verder tijdens Japanse feestdagen, dit zijn onder andere:

  • De eerste week van mei – Golden week
  • Midden augustus – rond het O-Bon festival
  • Rond de jaarwisseling – nieuwjaar

Wat is het tijdsverschil met Japan?

Heel Japan bevindt zich in dezelfde tijdszone, de Japan Standard Time is GMT +9. Tijdens de zomertijd loopt Japan zeven uur op Nederland voor, tijdens wintertijd is dat zelfs acht uur.

Wat zit er in je backpack naar Japan?

Dat ligt helemaal aan de reden van je bezoek en het seizoen. Houd grofweg rekening met dezelfde kleding die je in dit seizoen ook in Nederland zou dragen. Vooral in de hoofdsteden, is mode belangrijk.

Daarnaast kan het handig zijn om een regenjas mee te nemen en schoenen waar je goed op kunt lopen. Wij maakten een aantal prachtige hikes door de Japanse Alpen. Daarnaast liepen we in de steden tientallen kilometers op een dag.

Houd rekening met kleine hotelkamers, een groot koffer is dus niet altijd even praktisch. Wij reisden met backpacks door Japan. Nog een tip: vergeet ook niet om een wereldstekker mee te nemen naar Japan.

Benieuwd wat er in onze backpack zat tijdens onze reis door Japan? Hier vind je mijn paklijst!

Welke stekker heeft men in Japan?

In Japan heeft men type A- en B-stekkers. De netspanning in Japan is slechts 100V (in Nederland is dit 230V), dit betekent dat je apparatuur langzamer wordt opgeladen.

Japan tip: voor een paar euro kochten wij bij de grootse Japanse keten BIC Camera extra wisselstekkers omdat onze wereldstekker toch niet voor de hele wereld bleek te zijn.

Wat eet je in Japan?

Voor de een heerlijk, voor de ander iets minder. Wij verwachten van tevoren veel vis en sushi te zullen eten, echter viel dat wel tegen. Sushi wordt vaak bij speciale gelegenheden gegeten. Daarnaast eet men vooral veel ramen en vlees in Japan. Helaas hou ik niet van de umami, de vijfde basissmaak, iets dat in veel Japanse gerechten terugkomt. Daarnaast eet ik geen vlees, dus soms was het voor mij soms even puzzelen. Uiteindelijk at ik heel veel Onigirazu, een soort sushi sandwich die je voor minder dan 1€ in elke 7/11 kunt kopen, het ultieme backpackers eten! Sowieso kochten we vaak eten bij de 7/11, die erg goedkoop is.

Japan tip: in de 7/11 of andere budgetwinkels en op stations kun je een soort lunchpakketjes kopen. Voor vijf tot negen euro krijg je een volwaardige maaltijd met allerlei kleine gerechtjes en hapjes. Een feest om uit te pakken!

Er zijn ook veel kleine bakkerijtjes in Japan. Hier verkoopt men heerlijke zoete broodjes. Vaak kochten we hier onze lunch, die we vervolgens in een park of onderweg op aten.

Japan tip: reis je op een budget? Ga dan aan het eind van de dag naar de supermarkt. Daar worden de sushimaaltijden flink afgeprijsd, omdat men deze de volgende dag niet meer mag verkopen! Sowieso vielen de prijzen voor eten me erg mee in Japan.

Spreekt men goed Engels in Japan?

Nee, men spreekt weinig Engels. Vooral de iets oudere Japaner vindt het eng om Engels te spreken, jongeren vinden het over het algemeen leuk om hun Engels met je te oefenen. De meeste borden en bewegwijzering zijn zowel in het Engels als het Japans, wel zo handig!

Hoe is het internet in Japan? Heeft men 4G?

Internet is in Japan, net als zoveel andere dingen, anders dan in Europa. Men werkt hier vaak met een soort draagbare wifikastjes (Wireless pocket wifi) waar je een dagelijks limiet op hebt. Je krijgt een dergelijk kastje vaak bij je hotel/hostel. Voor ons heel handig, zo waren we overal bereikbaar zonder ons mobiele netwerk aan te moeten zetten.

Men heeft in bijna heel Japan 4G. Echter zit dit op een andere bandbreedte dan in de rest van de wereld. Lang en ingewikkeld verhaal in het kort: in afgelegen gebieden heb je wel 4G maar met een zeer zwak signaal. Wij merkten dit in Wakayama, waar we een driedaagse pelgrimstocht maakten. Hier hadden we op veel plekken niet of nauwelijks bereik.

Is Japan een dure vakantiebestemming? Wat zijn de kosten voor Japan?

Japan staat bekend als een duur en prijzig land. Echter vonden wij de kosten voor Japan wel meevallen. Het land is zeker niet goedkoop en absoluut niet te vergelijken met landen in Zuidoost-Azië. Toch konden we makkelijk op budget blijven en vielen veel prijzen ons erg mee. Reis jij als backpacker door Japan? Houd dan rekening met een budget van ongeveer 80 euro per dag.

Japan budget: Hier lees je precies hoeveel geld wij uitgaven in drie weken in Japan!

Welke munteenheid heeft men in Japan?

Men gebruikt de Japanse Yen. Op het moment van schrijven (mei 2019) staat een euro gelijk aan 124,64 JPY ¥.

Japan RailwayHoe reis je rond in Japan?

Rondreizen in Japan is heel makkelijk maar vraagt soms wat voorbereiding. Al backpacker is de kans groot dat je net zoals wij veel met het openbaar vervoer reist. In Tokyo met de metro, daarbuiten met de trein. Op deze website kun je je reis van tevoren plannen en zien welk type openbaar vervoer je kunt gebruiken. Ook huurden we een auto voor een dag en reden we met de auto rond door Japan. Het is ook mogelijk om binnenlandse vluchten te nemen, echter zijn deze over het algemeen best duur.


De ultieme Japan reisroute voor drie weken rondtrekken in Japan!


Hoe is autorijden in Japan?

Behalve dat men links rijdt, is autorijden in Japan net zoals in Nederland. Wel rijden Japanners over het algemeen een stuk rustiger, verkeersregels worden altijd gerespecteerd. Verder is het wel grappig dat de meeste auto’s ook Japans zijn. Het zijn allemaal net blokkendozen op wielen. Autorijden in Japan is dus absoluut niet moeilijk maar het kan even wennen zijn in het begin!

Tip: huur een auto in Japan via Sunny Cars. Dan ben je volledig verzekerd, en heb je 24/7 Nederlandstalige hulp mocht er iets gebeuren.

Hoe is het openbaar vervoer in Japan?

Nog nooit ben ik ergens geweest waar het openbaar vervoer zo goed geregeld is als in Japan. Alles rijdt stipt op tijd. Daarbij zijn de treinen, bussen en metro’s brandschoon. Het enige nadeel aan reizen met openbaar vervoer is dat dit best duur kan zijn. De bussen vallen nog wel mee, maar reis je per trein, wees dan voorbereid op hoge prijzen. Wel een groot voordeel van sommige treinen is dat je hiermee supersnel reist. Vooral met de bullettrein, leg je honderden kilometers per uur af.

Blijf je enkele weken in Japan en ben je van plan veel rond te reizen, overweeg dan om een Japan Railway Pass (JR Pass) aan te schaffen. De JR Pass is, mits je veel reist, een stuk voordeliger als backpacker dan losse treintickets. Klik hier om direct een JR Pass te kopen.

Hier lees je alles over de Japan Railway Pass, hoe je deze kun aanschaffen, hoeveel deze kost en op welke trajecten je hem kan gebruiken. ↞ 

Japan: Kyoto Kinkaku-ji
Is Japan veilig?

Ik ben in weinig landen geweest waar ik me zo veilig heb gevoeld als in Japan. Alles is goed geregeld, overal zijn regels voor waar men zich ook aan houdt en niets wordt aan het toeval overgelaten. Ik heb me dan ook nooit onveilig gevoeld in Japan. Wel kan ik me voorstellen dat dit voor Japanners zelf een keerzijde heeft: er is weinig ruimte voor spontaniteit. Maar als toerist is het wel prettig dat alles zo goed geregeld is.

Daarnaast zijn Japanners het aardigste volk dat ik ooit ben tegen gekomen. Ze zijn ontzettend respectvol, gastvrij en willen je graag helpen. Tijdens het hiken, stopten er meerdere keren auto’s om te vragen of we hulp nodig hadden, we misschien verdwaald waren of men ons een lift aan zou kunnen bieden. Leuk volk die Japanners!


Heb jij een vraag over Japan die hier niet tussenstaat? Laat het me dan even weten, dan probeer ik deze altijd te beantwoorden!


Klik hier voor al mijn blogs over Japan!


Like this post? Pin it!


Meer blogs over Japan

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites