Pompeii reisgids: Alles dat je moet weten over Pompeii in Italië

Pompeii is een prachtig opgegraven stad in het zuiden van Italië. Nadat de stad bijna 2000 jaar geleden door een vulkaan getroffen is, zijn de ruines eeuwen lang begraven gebleven onder een dikke laag as, stof en lava. In dit blog vertel ik je alles dat je moet weten voor een geslaagd bezoek aan Pompeii (Pompeï). 

Mijn tweede bezoek aan Pompeii!

Voor de 18e verjaardag van mijn broer(tje), nam ik Maurits mee naar Pompeii (of Pompei zoals het ook wel eens genoemd wordt). Hij wilde deze plek al jarenlang bezoeken en is helemaal gek op geschiedenis. Ik heb een paar jaar geleden Napels en Pompeii al bezocht en vond het er prachtig, dus om naar deze plek terug te gaan was zeker geen straf.

De Vesuvius: een allesverwoestende vulkaan vlakbij Pompeii

Pompeii is in het jaar 79 na Christus verwoest door de uitbarsting van de nabij gelegen vulkaan Vesuvius. Eeuwenlang lag deze stad verborgen onder as en lava waardoor alles goed beschermd werd tegen water en lucht. Hierdoor is een groot deel van de huizen en soms zelfs de mensen, in een goede staat bewaard gebleven. De uitbarsting gebeurde midden in de nacht waardoor vele mensen in hun slaap werden overvallen. Dit is duidelijk terug te zien aan de slapende versteende vormen die men terug heeft gevonden.

In 1748 heeft men Pompeii ontdekt en in de eeuwen hierna zijn archeologen bezig geweest om de hele stad af te graven. Hier is men overigens nog steeds niet helemaal klaar mee, in de wijken V, IV en III, zie je hoe men nog steeds bezig is om nieuwe gebouwen te ontdekken (Pompeii is opgedeeld in negen wijken die met Romeinse cijfers worden aangegeven). 

Het Pompeii van nu: de opgravingen

Doordat alles zo goed bewaard is gebleven, kun je nu, bijna 2000 jaar later goed zien hoe men geleefd heeft en welke voorwerpen dagelijks gebruikt werden. Je loopt door de oude straten langs huizen en tempels. Ook kun je onder andere het Forum, het Amfitheater en de Basiliek van binnen bekijken. Sommige huizen en badhuizen kun je betreden, van binnen zie je mooie fresco’s, baden of mozaïeken. Ook speciaal zijn de honderden gebruiksvoorwerpen die verzameld zijn en vlak bij het Forum liggen. Hier zie je verschillende versteende mensen, kinderen en zelfs honden liggen.


Mijn drie favoriete plekken in Pompeii

Zoals ik eerder al schreef is Pompeii erg groot. Er is heel veel te zien en dit kan soms overweldigend voelen. Hieronder vind je mijn drie favoriete plekken in Pompeii. Mocht je een Do it Yourself tour met een App doen (daar later in deze blog meer over), kies dan van tevoren alvast enkele gebouwen uit die je zeker wil bezoeken. 

Het kleine en het grote theater.

In wijk VIII vind je een groot en een klein theater. In het grote theater werden vroeger voorstellingen gegeven en gladiatoren spelen gehouden. Er was vroeger plek voor ruim 5000 mensen. Naast het grote theater ligt ook het kleine theater. Dit werd gebruikt voor opera, poëzie en musicals. Door de vorm wordt geluid op elke plek in het theater goed gehoord. Beiden theaters zijn nog in relatief goede staat waardoor het je niet veel moeite kost je in te beelden hoe het er vroeger aan toe ging tijdens voorstellingen.

Lupanar: het hoerenhuis. 

Prositutie was iets heel normaals in Pompeii. Er schijnen ruim 18 bordelen te zijn geweest en de meeste prostiuees waren slaven uit het Midden-Oosten of Griekenland. Een slaaf kreeg tussen de twee en de acht Asses betaald, dat gelijk staat aan ongeveer acht glazen wijn. Het bordeel Lupanar, in wijk VII, is speciaal omdat de verschillende kamertjes inclusief stenen bedden nog intact zijn. Daarnaast vind je mooie muurschilderingen boven de deuren die aangeven wat voor erotiek er bedreven werd in de kamertjes.

Het huis van Venus in de schelp. 

Vlakbij het Amfitheater in wijk II vind je dit grote huis. Het dankt zijn naam aan een enorme fresco van een naakte Venus in een schelp op een van de buitenste muren. Het maakt onderdeel van een driedelige fresco die bijna de hele muur bedekt. Het huis bestaat uit verschillende kamers vol fresco’s die allemaal om een binnentuin gebouwd zijn. De fresco trekt meteen de aandacht en is nog in goede staat!


Handige informatie voor een bezoek aan Pompeii

Hieronder vind je alles dat je moet weten over Pompeii in Italië! Zo vertel ik je waar Pompeii ligt, hoe je dit bereiket en wat een bezoek aan Pompeii kost.

Waar ligt Pompeii?

Pompeii ligt op 25 kilometer afstand van Naples, een stad in het zuidwesten van Italië. Hieronder zie je een kaart van Italië, met o.a. Napels erop. Map of Italy top attractions and sights

Hoe bereik je in Pompeii?

Vanaf het centraal station van Napels (Garibaldi) vertrekt elke half uur een trein naar Pompeii. Dit is de Cicumvesuviana trein, richting Sorrento. Voor een enkeltje betaal je €2,80, waarna je in ongeveer 40 minuten bij het station Pompeii Scavia aankomt. Stap hier uit, vanaf hier is het namelijk slechts drie minuten lopen naar de twee ingangen die in het zuiden liggen. Kom je vanaf Sorrento, dan kun je dezelfde trein in tegenovergestelde richting nemen. 

Welke ingang van Pompeii kies je?

Er zijn drie ingangen naar Pompeii. Twee ten zuidwesten van de opgravingen, in de buurt van het treinstation. De derde ingang (Piazza Amfitheatro) ligt op 15 minuten lopen vanaf het oosten van de stad Pompeii zelf. Kom je met de trein, kies dan een van de twee ingangen ten zuidwesten van de opgravingen. 

Per bus naar Pompeii

Het is ook mogelijk om met een van de tientallen reisorganisaties per bus naar Pompeii te gaan. Zelf vind ik dit nooit fijn, er is dan geen flexibiliteit en je kunt niet je eigen plan trekken. Kaarten voor een dergelijke bus worden door de hele stad Napels aangeboden, bij bijna elke tijdschriftenstand. 

Wat kost toegang tot Pompeii?

Toegang tot Pompeii is €15 voor een normaal dagticket en €7,50 voor een gereduceerd ticket.
Pompeii is dagelijks geopend van november tot maart tussen 8.30 en 17.00 (laatste toegang om 15.30). Van april tot oktober is het langer open: van 8.30 tot 19.30 (laatste toegang om 18.00). Pompeii is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december. 

Let op: officiële tickets voor Pompeii worden enkel bij de ingang verkocht, niet op andere plekken zoals bij het treinstation.

Wat neem je mee naar Pompeii?

Trek goede (wandel) schoenen aan, je loopt flinke afstanden en de stenen zijn onregelmatig. Lekker op gympies dus! Verder is genoeg water zeker handig. Is het slecht weer, vergeet geen paraplu mee te nemen, Pompeii is (vanzelfsprekend) niet overdekt. Een zonnebril, pet en in de zomer zonnebrand kan ook geen kwaad. Wij hadden daarnaast ook wat te eten bij ons, er is een restaurant in Pompeii, maar toen ik hier de vorige keer met Ries at, vonden we het eten duur en zeker niet lekker. 

Ben jij jonger dan 24, vergeet dan ook je identiteitsbewijs niet. Als je kunt aantonen dat je onder de 24 bent, krijg je korting. 

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor Pompeii?

Je kunt werkelijk dagen spenderen in deze oude stad. Onderschat vooral niet hoe groot Pompeii is, vroeger woonden hier 11.000 mensen, dat is niet niks. Je ben echt wel een paar uur zoet wil je een deel van Pompeii gezien hebben. Ik raad je aan om minimaal drie uur uit te trekken om de belangrijkste hoogtepunten te zien en niet te veel te hoeven haasten. 

Tip: Klik hier voor de officiele site van Pompeii. 


Lees alles over een Napels budget voor een weekendje weg naar Napels! 


Een tour door Pompeii: kies je voor een gids, audiogids of een DIY tour?

Tja deze keuze is best lastig. De opgravingen zijn erg groot en er staat niet veel informatie bij de honderden gebouwen waar langs je loopt.

Bij de kaartjes die je koopt, krijg je een gratis (Italiaanse) kaart met de negen verschillende wijken van Pompeii. Vroeger kreeg je hier ook een informatie boekje bij dat een beschrijving gaf van de verschillende plekken, maar helaas worden deze tegenwoordig niet meer meegegeven. Door de grootte van het terrein en omdat stenen zelf nu eenmaal niet heel erg spreken, is het aan te raden om meer achtergrond informatie over de gebouwen te verkrijgen. 

Bezoek Pompeii per gids:

Je kunt ervoor kiezen met een gids een route te lopen. Dit is zeker niet goedkoop, denk aan tientallen euro’s.   Huur je een privé gids bij Pompeii zelf, dan kost dit tussen de €100 en de €150 euro. Vind je het niet erg om een groepstour door Pompeii doen? In dat geval ben je een stuk minder geld kwijt. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tour waarbij je €49 euro betaalt en het ticket inclusief is. 

Bezoek Pompeii per audiogids:

Ook kun je voor een audiogids kiezen. Deze huur je bij de ingang voor €8 of €13 per twee. De audiogidsen zijn er in het Italiaans, Engels, Frans, Duits en Spaans. 

Do It Yourself: per app!

Wij kozen niet voor bovenstaande opties, maar deden een ‘Do it Yourself’ route. Hierbij download je een App waarmee je een route maakt. Via de App krijg je informatie over de verschillende gebouwen en zo beginnen de stenen die je ziet veel meer te leven. Er worden verschillende Apps aangeboden in de Applestore. De App Pompeii: A day in the Past kan ik echter aanraden.

Deze App kost €4,99, niet veel geld vergeleken bij de audiogids of een privé gids. In de App staan verschillende routes, er zit een audiogids in en je kunt informatie over de gebouwen afzonderlijk vinden. Ik vind het voordeel van een App dat je op je eigen tempo kunt lopen (een stuk sneller dan met een groep en gids), stukken kunt overslaan of langer op een bepaalde plek kunt blijven. Ook vind je uitgebreide en visueel mooi weergegeven informatie. 


Nog meer zien van Italië? Overweeg een stedentrip naar Bologna te maken. Lees hier alles over deze fijne stad!


Na Pompeii nog niet genoeg gezien?

Pompeii is niet de enige plek waar men archeologische opgravingen heeft gedaan uit de Romeinse tijd. Vlak voor men Pompeii vond, werd de stad Herculaneum gevonden, onder het stadje Ercolare. Deze stad ligt vlakbij zee en heeft bijna 1700 jaar onder ruim zes meter puin gelegen. Herculaneum staat bekend om de mooie fresco’s. Je bereikt Ercolare ook met de Cicumvesuviana trein en het ligt precies op de terugweg van Pompeii naar Napels. 

Daarnaast vind je in Oplontis, Stabiae en het Antiquarium van Boscoreale ook opgravingen. Een combinatieticket voor Pompeii en al deze plekken (exclusief Herculaneum) kost €18 en is drie dagen geldig. 

Tip: wil je er echt een volle dag weg van maken? Overweeg dan na Pompeii de trein weer in te gaan en uit te stappen bij eindstation Sorrento. Dit is een mooie badplaats aan zee. Vanaf hotel Europe Palace hier, heb je een prachtig uitzicht op de baai van Napels. 


Like this post? Pin it!Everything you need to know before you visit the ancient Pompeii


Al mijn reisblogs over Italië

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites