Reisroute Guatemala: routes voor twee en drie weken.

In dit blog deel ik onze reisroute door Guatemala, geef ik een mogelijke route voor drie weken in Guatemala en vertel ik je wat we achteraf anders hadden gedaan. Koloniale steden, jungle en prachtige Maya ruïnes, welkom in Guatemala, een mooi land in Centraal Amerika. Vorig jaar maakten we een reis door Guatemala en Belize waarbij we twee weken in Guatemala bleven.


Route voor twee weken reizen door Guatemala

Klik hier of op de afbeelding hieronder om het schema van onze 13 dagen in Guatemala te zien. In dit schema staan onze ook de ho(s)tels waar we sliepen, hoeveel we hier voor betaalden en onze reisuren.

Guatemala itinerary

Guatemala City – Antigua – Lake Atitlan (San Marcos) – Lanquin (Semuch Champey) – Flores (Tikal)

Onze reisroute door Guatemala

Op de eerste nachten in Antigua na, hadden we van tevoren niets gepland voor deze reis. Wel wisten we dat we niet enkel Guatemala zouden bezoeken, maar ook Belize. In totaal hadden we drie weken, hoe de verdeling Guatemala Belize zou zijn, stond nog niet vast, maar we waren niet van plan om heel veel langer dan twee weken in Guatemala te blijven. Uiteindelijk zijn we 13 dagen in Guatemala gebleven en waren we 9 dagen in Belize. Guatemala is geen enorm groot land, maar in 13 dagen kun je zeker niet alles zien. We moesten dus absoluut keuzes maken.All you need to know about climbing the Acatenango and Fuego Volcanoes

Route Guatemala: Dag 1 t/m 4 – Antigua en Acatenango

En die keuzes maken, dat begint al bij het feit dat we na aankomst in Guatemala, Guatemala City overslaan. Het vliegveld ligt vlakbij de stad, maar wij rijden in een uurtje door naar Antigua. Guatemala City schijnt geen leuke en bovendien best een gevaarlijke stad te zijn, terwijl Antigua een mooie koloniale stad is, absoluut de moeite waard! We slapen drie nachten in Antigua en hebben dus twee volle dagen om de stad te verkennen, te genieten van de mooie gebouwen, fijne sfeer en het lekkere eten. Ook maken we een uitstapje naar Hobbitenango. Ga jij ook naar Antigua? Lees dan mijn reisgids voor deze heerlijke stad.

Op de vierde dag maken we een super gave hike naar de vulkaan Acatenango, waar we ook op overnachten. Een onvergetelijke ervaring en moe maar voldaan komen we op dag vijf terug in Antigua waar we ‘s middags de bus pakken naar onze volgende bestemming. Hier lees je meer over onze Acatenango ervaring tijdens het beklimmen van Acatenango en we schreven een blog met praktische tips over Acatenango.

Tip: op zoek naar een betaalbaar hostel? Overweeg dan het centraal gelegen Lemon Tree hostelWij sliepen in Casa Blomston, dat ook fijn was. 

Route Guatemala: Dag 5 t/m 7 – Lake Atitlan, San Pedro en San Marcos

Na een veel te lange busrit, die normaal 3 uur duurt maar bij ons ruim 6 uur (lees er in deze diary blog alles over), komen we ‘s avonds laat in San Pedro aan. San Pedro is een van de elf dorpjes aan Lake Atitlan. Het is te laat om nog door te gaan naar onze daadwerkelijke eindbestemming, San Marcos, dus daar gaan we morgen pas naar toe. De volgende ochtend, na een korte wandeling blijkt dat San Pedro niet ons ding is en dus pakken we de boot door richting San Marcos. Dit heerlijke hippiedorp ligt op 20 minuten varen over het mooie Lake Atitlan en is een oase van rust. Hier relaxen we twee volle dagen, maar geloof me, dat hadden er makkelijk zeven kunnen zijn. Ga jij ook naar San Marcos? Lees dan van tevoren mijn San Marcos reisgids over deze fijne plek!

Tip: Zin in een actieve ochtend? Maak dan vóór zonsopgang de hike naar Indian Nose en zie vanaf daar de zon boven het meer op komen. Echt magisch!


Hotelgids Guatemala: Klik hier om alle hotels te zien die we aanraden in Guatemala!


Lake Atitlan - San Marcos

Route Guatemala: Dag 8 en 9 – Lanquin en Semuc Champey

Helemaal relaxed door de rust in San Marcos reizen we op dag 8 via het dorpje Panajachel verder naar Lanquin. Dit is echt een lange reisdag, eerst een uur met de boot, daarna we zitten ongeveer 10 uur in de bus. ‘s Avonds rond 20.00 uur komen we in Lanquin aan. Lanquin is hét dorp waar vandaan je makkelijk het natuurpark Semuc Champey bereikt. De volgende ochtend bezoek we dit natuurpark waar we onder andere een grottentocht doen, de watervallen bekijken en tenslotte de bekende groenblauwe poelen bezoeken. Helaas is het weer niet zo goed en valt Semuc Champey een beetje tegen. 

Let op: er wordt geadverteerd met een bus vanaf Lake Atitlan naar Lanquin die om 14.00 uur vertrekt, dit is echter een scam! Boek die bus niet en vertrek gewoon met de eerste bus van 09.00 uur.

Na twee nachten reizen we weer door. Lanquin ligt afgelegen, om hier naartoe te reizen én om vanaf hier naar je volgende bestemming te komen, heb je twee reisdagen nodig. Wij vonden Lanquin en Semuc Champey tegenvallen en hadden geen mooi weer. Waren we een dag langer gebleven, dan had de zon wel geschenen en misschien hadden we Semuc Champey dan meer kunnen waarderen. Daarnaast was dan de verdeling reisdagen / activiteitendagen beter geweest.

Tip: bezoek je Lanquin en Semuc Champey, spendeer er dan minimaal twee volle dagen.
Wij sliepen in Zephyr River Lodge dat tegenviel. Verblijf liever in Utopia Eco hotel!Semuc Champey Guatemala

Route Guatemala: Dag 10, 11, 12 en 13 – Flores en Tikal

Dag tien bestaat volledig uit reizen, we vertrekken ‘s ochtends vroeg uit Lanquin en komen aan het eind van de dag aan in Flores. Flores is een gezellige stad vlakbij de grens met Belize. Je vindt hier dan ook al wat caribische invloed, iets dat dit kleine stadje sfeer geeft. Flores ligt deels op een eiland midden in een rivier en deels op het vaste land. Het is bereikbaar via een lange brug en per speedboot.

Flores: de perfecte uitvalbasis voor Tikal

Flores is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan Tikal, een eeuwenoud Maya dorp midden in de jungle. Vanuit Flores ben je in anderhalf uur met de bus in Tikal. Dit is een toeristische trekpleister, maar door de grootte van het gebied en doordat het nog relatief onbekend is (in vergelijking met de Maya tempels in Mexico) heb je vaak het gevoel de enige te zijn wanneer je langs de ruïnes loopt. Wij besluiten een nacht in Tikal te overnachten, iets dat ik zeker kan aanraden. Helaas word ik ziek en heb ik dus niet veel van de tempels kunnen zien. Ries gelukkig wel, samen met hem schreef ik een handige Tikal, waarin je onder andere uitleg krijgt over het ingewikkelde ticketsysteem!

Na Tikal gaan we nog een laatste dag terug naar Flores, waarna we op dag 13 de bus pakken om de grens over te steken naar Belize. Samen met Rio Dulce, is Flores een van de logische grensoversteekpunten, perfect dus om vanaf Guatemala richting Belize te gaan of visa versa. Benieuwd naar onze tijd in Flores en Tikal, lees dan ons diary blog.

Tip: op zoek naar een leuk restaurant in Flores? La Casa de Enrico is echt geweldig! Dat kan helaas niet worden gezegd over restaurant San Telmo, waar de reviews lovend over waren, maar waar we echt heel vies aten!

Wij sliepen eerst in Casa de Grethel, een prima hostel maar niet op het eiland en dus minder gezellig. De tweede nacht in Flores sliepen we Hotel Casa Amalia, dat wel oke was. In Tikal sliepen we in het prachtige Jungle Lodge Tikal Hostel, duurder maar het geld zeker waard!


Benieuwd hoeveel geld wij uitgaven in 13 dagen in Guatemala? Lees hier onze Guatemala budget blog: Hoe duur is een reis door Guatemala?


Wat hadden we achteraf anders gedaan aan onze route door Guatemala?

Hadden we achteraf dingen anders gedaan? Ja én nee… Onze route (van Antigua met de klok mee naar uiteindelijk Flores) was voor ons het meest handig. Het is mogelijk om bepaalde stukken te vliegen (bijvoorbeeld tussen Guatemala City en Flores) maar we vonden het prettig om met busjes te reizen om zo meer van het land te zien. Aan de volgorde en onze manier van reizen hadden we niets veranderd.

Hetgeen we achteraf anders zouden hebben gedaan, is langer de tijd uittrekken voor Guatemala. En dat brengt me meteen op de volgende vraag:

Hoeveel dagen moet je uittrekken voor Guatemala?

In mijn opinie is twee weken nét te kort. Je kunt in twee weken zeker de hoogtepunten zien en een hele fijne tijd hebben, maar liever had ik drie weken de tijd gehad voor Guatemala. In drie weken hadden we het land net wat beter leren kennen en meer de tijd kunnen nemen om ook wat meer van de Guatemalese cultuur op te pakken. Ter illustratie heb ik een mogelijke route voor drie weken in Guatemala gemaakt:

Route drie weken reizen door Guatemala

Klik hier of op de afbeelding hieronder om het schema van drie weken Guatemala te zien. 

Guatemala City – Antigua – Lake Atitlan (San Marcos) –  Champerico – Xela – Lanquin (Semuch Champey) – Flores (Tikal)

Wat er anders is bij deze route in vergelijking met die van twee weken:

Antigua: Drie nachten en twee volle dagen waren genoeg, maar nu met wat meer ruimte, zou ik hier een dag langer blijven.

Lake Atitlan: Het is hier zo fijn, dat we hier langer zouden blijven en zo de tijd nemen om te relaxen en meerdere dorpjes te bekijken met als uitvalsbasis, San Marcos. In het ideale geval blijven we hier minimaal vier nachten.

Champerico (strand): Met meer tijd zou ik graag naar het surfdorp Champerico aan de Grote Oceaan gaan. Champerico is niet toeristisch in tegenstelling tot bijvoorbeeld Monterrico. Er komen hier vooral surfers. Je bereikt Champerico per bus vanaf Lake Atitlan in ongeveer vier uur. Een dag of drie zou hier genoeg zijn.

Xela: Xela, of volgens zijn officiele naam Quetzaltenango, is dé plek om Spaanse te leren. Het schijnt een gezellige stad te zijn, omrings met mooie natuur. Een van de hoogtepunten: Tajumulco, met 4220 meter de hoogste berg (vulkaan) van Centraal Amerika. Een tocht naar boven schijnt heel pittig te zijn en behoorlijk koud. Maar het uitzicht moet prachtig zijn. Wij zouden hier twee dagen blijven als overstap tussen Champerico en Lanquin. Een tocht naar Tajumulco zouden we dan moeten overslaan.

Lanquin / Semuc Champey:  Ook hier zouden we langer blijven, maar drie nachten zijn voldoende. Hadden we achteraf Semuc Champey overgeslagen? Nee, het ligt namelijk heel logisch op de route en omdat we graag van Lake Atitlan naar Flores waren gegaan, is een tussenstop in Lanquin (en dus Semuc Champey) heel logisch.

Welke mooie bestemmingen vind je nog meer in Guatemala?

Naast de hierboven genoemde bestemmingen, zijn er natuurlijk nog veel meer mooie plekken in Guatemala die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vind je een kleine selectie.

Rio Dulce en Livingston
Rio Dulce en Livingston liggen helemaal in het zuidoosten van Guatemala. Livingston is een vissersdorp aan de Caribische zee. Het dorp staat bekend om de caribische sfeer, maar de stranden zelf zijn niet zo speciaal. Je bereikt Livingston via een boottocht over de Rio Dulce rivier vanaf de gelijknamige stad Rio Dulce. Speciaal omdat je door de jungle vaart. Voor ons was het niet logisch om een uitstapje naar Rio Dulce en Livingston te maken omdat het totaal niet op de route lag. Vanaf Livingston kun je ook makkelijk de grens naar Belize oversteken.

Chichicastenango
Chichicastenango (ja spreek die naam maar eens drie keer achter elkaar uit) is een authentiek Maya dorp niet ver van Lake Atitlan af. Het staat bekend om de markt elke donderdag en zondag en om de witte kerk die hier staat, de Iglesia de Santo Tomas. Chichicastenango is een beetje een toeristische trekpleister geworden.


Blogs on Guatemala

Al mijn andere Guatemala blogs.


Like this post? Pin it!

Guatemala: the perfect two or three week itineraries for Guatemala in Central America


Andere blogs over Guatemala

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites