Diary blog: onze eerste dagen in Antigua, Guatemala

In dit blog lees je alles over onze tijd en ervaringen in de prachtige stad Antigua in Guatemala!


Veertien uur in vliegtuigen, zes uur op vier verschillende vliegvelden en nog een uurtje in de auto en we zijn er: Antigua, onze eerste bestemming in Guatemala. 

Wanneer we in ons hotel aankomen, is het al negen uur in de avond. Na al het reizen, zijn we flink moe en willen we niets liever dan slapen. Snel een korte douche en dan duiken we ons bed in. Morgen gaan we Antigua ontdekken!


Antigua Dag 1 – Stadscentrum en Cerro de la Cruz

Een echte jetlag hebben we niet, maar het tijdsverschil zorgt ervoor dat we al om 06.00 uur wakker worden. Helemaal niet erg, want het is nu nog lekker rustig in de stad, dus besluiten we meteen op te staan om het een en ander te ontdekken. We slenteren langs de mooie koloniale gebouwen, pleintjes en kerken terwijl de stad langzaam ontwaakt. Het grote centrale plein is nog helemaal in stilte gehuld, op enkele marktlui na die hun kraam opbouwen. Mijn maag rommelt, gisteren ben ik tijdens de laatste vlucht in slaap gevallen en heb ik het diner gemist. Het ontbijt bij Y … Tu Piña Tambien, smaakt dus extra goed, met verbazingwekkend lekkere koffie. Guatemala is een land waar veel koffiebonen geteeld worden, maar vreemd genoeg wordt bijna overal vieze oploskoffie geschonken. 

Na het ontbijt wandelen we nog even door de stad, waar het ondertussen een stuk drukker geworden is. Schoenenpoetsers, straatverkopers, marktlui alles loopt door elkaar en prijst zijn eigen waar aan. Verkopers zijn overigens niet opdringerig en wanneer je aangeeft geen interesse te hebben, lopen ze vrolijk door. 

Cerro de la Cruz

Antigua is niet heel groot, en een van de hoogtepunten om te zien is Cerro de la Cruz, het grote kruis in het noorden van de stad. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en de vele vulkanen die de stad omringen. We maken wat foto’s, bekijken de twee grote standbeelden. Dan lopen we rustig weer terug de heuvel af naar het centrum. De stad is bezaaid met ruïnes, vroeger allemaal prachtige kerken en kathedralen die door een aardbeving in de 17e eeuw verwoest zijn. Voor deze aardbeving waren al deze kerken met elkaar verbonden via ondergrondse tunnels, helaas zijn ook deze volledig ingestort. We bezoeken een van de ruïnes, en lopen de tombe in, vroeger de ingang van het gangenstelsel. De tombe is niet heel spectaculair, maar de enorme bogen van de kathedraal die hier vroeger stond, zijn prachtig. 

Lunchen doen we met verse broodje van de bakker San Martin terwijl we uitkijken op de drukte van de stad. Het is zondag vandaag en behoorlijk druk met lokale en buitenlandse toeristen. We zitten hier in het laagseizoen, oktober is de laatste maand van het regenseizoen, en dus valt het eigenlijk nog wel mee met de toeristen. 

De rest van de middag drinken we koffie, bekijken de vele binnenpleintjes en eindigen we tenslotte in een ontzettend leuke wijnbar. Samen met een Brit en twee Amerikanen proeven we verschillende glazen wijn en kletsen we over hun ervaringen met Guatemala. Het is heel gezellig, maar rond 20.00 uur zijn we echt moe. We eten nog ergens snel een hapje en gaan dan vroeg naar bed.


Klik hier voor onze uitgebreide reisgids over Antigua!


Antigua Dag 2 – Hobitenango

Opnieuw worden we wakker om 06.00 uur ’s ochtends. Ook nu gaan we meteen de stad in, het is namelijk ’s ochtends vroeg nog helemaal helder, waardoor we de toppen van de verschillende vulkanen goed kunnen zien. Vanuit het raam van ons hotel hebben we al uitzicht op een van deze prachtige vulkanen, maar we willen eigenijk de beroemde foto van de vulkaan onder de Santa Catalina boog maken. We hebben geluk, er is nog helemaal niemand op straat, en de vulkaan is goed zichtbaar. Het resultaat mag er absoluut zijn vind ik! 

Na het schieten van de foto’s, gaan we terug naar ons hostel en kleden we ons om. We zijn van plan om straks een kleine hike te maken, en aangezien het warm weer wordt vandaag, pakken we genoeg water in. Het eerste stuk van de hike doen we per Uber, daarna lopen we een steil pad zelf omhoog, terwijl er af en toe een 4X4 langskomt.

We zijn op weg naar Hobitenango, een nagebouwd Hobbitdorp, in de heuvels rondom Antigua. Bij aankomst, komen er allemaal herinneringen van onze tijd in Nieuw-Zeeland naar boven. Het lijkt namelijk sprekend op Hobbiton. Overal staan kleine hobbithuisjes, waartussen een kronkelend pad nog verder de heuvel op leidt. Er is een restaurant, een grote schommel, een levensgrote jenga of andere spellen en genoeg uitkijkpunten vanuit waar je een uitzicht hebt over de verschillende bergen, heuvels en vulkanen. Ook is het mogelijk om in een van de Hobbithuisjes te overnachten.

De Efteling in Guatemala

We relaxen hier een paar uurtjes, drinken een cola en eten, liggend op het gras, onze zelf meegenomen broodjes mee, net als vroeger in de Efteling ;-). Er zijn geen andere westerse toeristen, alleen maar Guatemalanen, en omdat het een feestdag is (dat horen we later tenminste), is het redelijk druk. Normaal schijnt het ontzettend rustig te zijn. Op de terugweg twijfelen we even, zullen we ook een van de 4X4’s pakken die alle andere bezoekers lijken te nemen? Maar wanneer we de rij zien is de beslissing snel genomen, we gaan lekker lopend terug naar het beginpunt. Daar aangekomen krijgen we een lift van een aardige Guatemalaanse familie, die ons terugbrengt naar Antigua. 

Onze laatste avond in Antigua

Terug in Antigua, gaan we naar de Fat Cat Coffee House, waar we een paar uur doorbrengen met lezen. Daarna lopen we naar de Sky Bar voor een zonsondergang en een drankje. We zien heel in de verte, boven de vulkaan Fuego een wolk van een uitbarsting. Morgen gaan we de vulkaan Acatenango beklimmen, een pittig hike, waarbij we op de vulkaan slapen, en een prachtig uitzicht hebben op de vulkaan Fuego, die heel actief is. We hebben er echt zin in, en nadat we een bord pasta als goede bodem voor de klim van morgen, op hebben, gaan we op tijd slapen!


Lees alles dat je moet weten voor je aan de vulkaan Acatenango begint hier!


Blogs on Guatemala

Al mijn andere blogs over Guatemala.


Meer blogs over Guatemala

tagged in antigua, diary

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites