Huahine in Frans-Polynesië: blog met onze ervaringen!

Huahine in Frans-Polynesië: een relatief onbekend maar prachtig eiland. In dit blog lees je meer over onze ervaringen op Huahine in Frans-Polynesië, waarbij er o.a. een cycloon overkwam. Desalniettemin genoten we van dit mooie eiland.


Onze ervaringen op Huahine in Frans-Polynesië!

Al aan boord van Air Tahiti vlucht TN2 valt het niet te ontkennen: we gaan naar de Pacific eilanden. Alles is tropisch blauw en zodra we zijn opgestegen krijgen we een Tiare Tahiti bloem voor achter ons oor! Op naar Frans-Polynesië!

Vier uur later lopen we het kleine vliegveld uit. Na 100 meter en drie trappen arriveren we bij ons hotel, het Tahiti airport motel. Omdat het al laat is en we morgenochtend vroeg doorvliegen naar Huahine slapen we vannacht dichtbij het vliegveld.

Een dag terug de tijd in

Jazeker, je leest het goed, we zijn een dag terug de tijd ingegaan door het tijdsverschil. Niet verkeerd want nu hebben we een extra dagje in Frans-Polynesië. Na een korte nacht eten we een stukje stokbrood en een croissant en lopen dan naar het vliegveld. Frans-Polynesië is jarenlang een kolonie van Frankrijk geweest en dat merk je aan alles. Men spreekt hier naast Tahitiaans ook allemaal Frans en daarnaast is de keuken ook Frans. Dus dat wordt de komende tijd veel kaasjes en stokbrood, helemaal prima!

Aankomst op Huahine

We vliegen vandaag naar Huahine, een klein eilandje ten noord-westen van Tahiti. Tahiti bezoeken we later deze reis nog een dagje, het schijnt niet zo mooi te zijn als de andere eilanden. Helaas regent het ook hier, en het lijkt de komende dagen niet op te houden. Terwijl we slaperig en een beetje sip door de harde regen op de vlucht zitten te wachten, horen we ineens muziek. Tegenover ons begint een olijke ogende man in een bloemenshirt op een Ukulele te spelen. Binnen een seconde voelen we ons alweer een stuk beter, het stortregent dan wel, maar hé we zijn wel in een prachtig gebied met hele lieve mensen. De muziek is echt magisch en tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. We zijn een stuk vrolijker!


Lees meer: de ultieme Frans Polynesië route. Een reisroute voor 2 weken langs eiland hopen door Polynesië!


Regenseizoen in Frans-Polynesië!

Na een kort vluchtje met Air Tahiti landen we in Huahine airport, het kleinste vliegveld wat we ooit hebben gezien. We worden opgehaald door Jocelyn, de lieve host van Franky’s Fare waar we de komende vier dagen verblijven. Jocelyn komt zelf uit Canada maar woont na een aantal jaar USA en Hawaii nu in Huahine samen met haar man Smith. Ze rijdt ons eerst langs alle hoogtepunten van het eiland, een paar goede restaurantjes, de yachtclub, de bank en uiteindelijk de supermarkt. Bij deze laatste stappen we even samen uit. Het is zondag en op het eiland is de supermarkt enkel op zondagochtend open. Na wat kleine dingen te hebben ingeslagen, rijden we door naar het huis van Jocelyn.

Het is pas 09.00 uur in de ochtend, en de vorige bezoekers zitten nog in het huisje waar wij ook zullen slapen, dus we drinken rustig een koffie in de keuken bij Jocelyn en Smith. Na een tweede ontbijtje bestaand uit een enorme papaya komt Jocelyn met slecht nieuws. Door de regen is de badkamer onder water komen te staan, het is dus niet mogelijk om daar te slapen. Maar ze heeft een geweldig alternatief, we krijgen een soort upgrade en mogen nu de komende vier dagen in de luxe Bali Hai bungalow overnachten. Ze brengt ons en de bagage ernaar toe en het blijkt een prachtige grote bungalow vlakbij het strand te zijn.

Wauw dit is nog eens een upgrade, we hebben een enorme keuken, mooie slaapkamer een grote badkamer. De douche bevindt zich in de tuin, die trouwens reusachtig is. Nee hoor, wij vinden het niet verkeerd om hier de komende dagen te verblijven!


Hotels in Frans-Polynesië alleen maar heel duur? Valt mee! Lees alles over (budget) hotels op Frans-Polynesië!


Gewond tijdens een workout

We pakken onze spullen uit en nemen een douche. Oké, wat zullen we eens gaan doen… we zitten nog helemaal in het actieve ritme van Nieuw Zeeland. We besluiten om op onze grote veranda een soort workout te doen, lekker wat energie kwijt. Helaas gaat het een kwartiertje later mis.. terwijl Charlotte wat sit-ups doet, valt haar telefoon plus externe batterij van een tafeltje op haar hoofd. Flink wat bloed en veel ijs later, blijkt het gelukkig mee te vallen, een klein sneetje boven haar wenkbrauw en een kleine bult.. so far de work-out.

FP: De Bali Hai Bungalow

Daarna besluiten we maar even rustig aan te doen en wat series te kijken. Zo spenderen we het grootste gedeelte van de middag. Wanneer het even is opgehouden met regenen lopen we naar het strand. De lagoon is niet zoals hij hoort te zijn.. alles is bruin en woelig door de harde wind en de regen van de afgelopen dagen. Ach dat trekt wel weg. De voorspellingen voor de komende dagen zijn niet goed, elke dag staat er regen voorspelt, maar we hopen toch op een beetje zon ergens!

Fare de hoofdstad van Huahine

Huahine is erg klein en bestaat eigenlijk uit twee eilanden die middels een brug verbonden zijn. Om de twee eilanden bevind zich een lagoon die enkel door wat kleine motu (eilandjes) en rif worden gescheiden van de zee . Toen Captain Cook hier enkele eeuwen terug aan land ging, deed Huahine hem denken aan een zwangere vrouw. Het noord eiland heet daarom Huahine Nui, naar het bovenlijf van de vrouw. Het zuidereiland heet Huahine Iti naar het geslachtsdeel van de vrouw. Het is een erg groen eiland, overal in het binnenland bevinden zich grote groene bergen en heuvels.

Wij verblijven in Fare, de hoofdstad van Huahine. Het is een echt slaperig tropisch dorpje, precies zoals je het je voorstelt; alles gaat rustig en langzaam. Er is één supermarkt, die wordt aangevuld door een boot die een keer per week van Tahiti af komt. Daarnaast zijn er enkele restaurantjes, twee boutiques en een postkantoor. Dat is het eigenlijk wel. Alles is vredig en rustig en na een paar uur zijn wij ook volledig relaxed.

We lopen langs het strand naar de yachtclub, thé place to be in Fare. Het is een leuk restaurantje met uitzicht op zee. De kaart is simpel, en omdat we er tijdens Happyhour zijn, bestellen we maar een lekkere cocktail. Daarnaast eten we gruwelijk lekkere rauwe tonijn, frans bereidde haricort verts en een grote portie franse frietjes. Niet verkeerd! Na een lekker diner lopen we nog net in het laatste licht terug naar onze bungalow. Het wordt hier een stuk eerder donker dan in Nieuw Zeeland.


Op zoek naar Bora Bora tips over activiteiten, hotels en restaurants? Lees dan onze Bora Bora reisgids!


Een cycloon over Frans-Polynesië!

We worden wakker van de regen en de storm.. Helaas het slechte weer is nog niet voorbij. Het is zelfs een stuk erger geworden, het stormt aan één stuk door en we kunnen eigenlijk niet echt het huis uit. Dus blijven we thuis. We ontbijten rustig en doen daarna wat yoga. Vervolgens schrijven we aan de blog en daarna kijken we nog wat series.

Rond een uur of twee hebben we toch echt wel honger en helaas hebben we niets te eten meer in huis. Daarom besluiten we naar het centrum te fietsen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, het regent even wat minder, maar de wegen die hier vooral uit zand bestaan, zijn volledig ondergelopen. Met de fiets komt het water soms tot aan onze knieën.. tja het is wel een avontuur! We halen snel wat spullen voor de lunch en het ontbijt van de volgende dag en fietsen dan in een enorme stortbui weer terug naar huis.

Wanneer het even niet regent fietsen we naar de supermarkt.

Het blijkt dat dit slechte weer komt door een cycloon die momenteel van Tonga naar Fiji raast. In Tonga heeft hij enorm veel schade aangericht en Fiji vreest ook het ergste. De hele Pacific Ocean zit in de uiteindes van deze cycloon en van Hawaii tot aan Frans-Polynesië zijn er flinke stormen en enorme veel regenval. Eigenlijk mogen we dus in onze handjes klappen, aanvankelijk hebben we namelijk Fiji ook overwogen in plaats van Frans-Polynesië.

Het schelpenmuseum op Huahine

De rest van de middag bestaat uit nog een keer een workout, maar dan binnen in onze bungalow. Vervolgens gaan we in de regen naar een schelpenmuseum hiervlakbij (ja je moet wat met dit weer). De lieve eigenaar vertelt honderd uit en laat ons zien hoe parels gemaakt worden. ’s Avonds eten we nog een keer een hapje bij de Yachtclub. We zijn een beetje laat en als we aankomen zitten er slechts twee personen binnen. Ze nodigen ons uit bij ze te komen zitten, en overrompeld doen we dat dan maar. Als snel komen we erachter dat ze genoeg gedronken hebben en geen woord engels spreken.

Achja, het is grappig en goed om even wat frans te oefenen dus eten we samen met hen en gaan dan door de regen weer terug naar huis. Na een korte achtervolging door wat honden, die uiteindelijk worden afgeschrikt als Charlotte heel hard tegen ze begint te blaffen (het eiland wemelt van de honden en Charlotte is niet echt fan van deze agressieve beestjes) komen we thuis. Om even van de schrik af te komen kijken we nog wat Friends afleveringen, thank god voor Netflix!

Storm, storm en nog meer storm…

Ai, vannacht was geen top nacht. Door de enorme storm werden we om de haverklap wakker. Het stormde zo hard dat het echt soms eng was. Na een slaperig ontbijt besluiten we het dagelijkse uitstapje naar de supermarkt maar eens te maken, de regen is wat minder geworden.

’s Middags eten we een hele lekkere burger bij Izzy’s. Net als we weg willen begint het enorm te stormen.. even wachten dus nog maar. We zitten in Frans-Polynesië in het regenseizoen dus dat het soms hard kan regenen wisten we. Maar deze cycloon is zelfs voor de lokale bevolking iets wat al decennia niet meer gebeurd is. We horen dat de meeste Polynesiers vooral wiet roken als het dagen lang regent. Tja dat is ook een manier om de dagen door te komen.

jot in huahine 2

Aan het eind van de dag nog maar een keer een workout en daarna trekken we een flesje bubbels open. Het is bijna Valentijnsdag en we hebben deze wijn nog uit Nieuw Zeeland. Ons diner? Chocolade koekjes, een baquette en brie.

Roadtrip op Huahine!

We worden wakker in stilte.. het regent niet, er is geen storm. En Ries ziet zelfs door de wolken een klein beetje zon. Yes, eindelijk!! Na het ontbijt lopen we naar het strand. De lagoon is rustig dus springen we er even in. Heerlijk! Daarna fietsen we naar het centrum. Bij madame Isabelle huren we de oudste en crapiest auto die we ooit gezien hebben. Na een paar pogingen, krijgt Ries hem aan de praat. Toch even wennen wanneer het geen automaat meer is zoals in Nieuw Zeeland.

Uiteiten op Huahine

Met de auto kunnen we alle twee de eilanden rond rijden om ze goed te ontdekken. We zijn helemaal opgetogen, het regent al een paar uur lang helemaal niet! Op het eiland is maar één grote weg die helemaal rondom gaat, 60 kilometer rond het eiland. En die rijden wij dus. Eerst via de brug helemaal naar het zuiden naar Parea. Het water is nog op veel plekken modderig maar af en toe zien we het geweldige turquoise waarvoor we naar Frans-Polynesië zijn gekomen. Na een klein uurtje arriveren we bij Chez Tara. Dit kleine restaurantje met een prachtig uitzicht op de lagoon staat bekend om de grote brunches op zondag.

Vandaag is het dinsdag, dus geen grote brunch maar wel een lekker stukje tonijn voor Ries en mij. We eten hier in Polynesië bijna elke dag rode tonijn, in Nederland nauwelijks te krijgen, maar hier overal in grote hoeveelheden. Frans-Polynesië staat bekend als extreem duur, en wat sommige dingen betreft klopt dat. Het is niet goedkoop om hier te komen, wil je naar aan ander eiland dan betaal je je blauw aan een vliegticket en verse groentes zijn extreem duur. Maar tonijn wordt hier lokaal gevangen en is prima geprijsd en veel te lekker.

huanhine jot met vol glas wijn

Spook resorts!

Na de lunch rijden we loom verder langs het zuiden richting de andere kant van het eiland. We slaan de vanille plantage over, we willen zoveel mogelijk van de natuur zien nu het droog is. En die natuur is overweldigend. Er is geen plek die zo groen en tropisch is als Frans-Polynesië. Het is hier zo ontzettend mooi en rustig. Zo ver als je kan kijken zie je palmbomen met enorm kokosnoten. De lagoon begint nu echt prachtig blauw te worden, het zand extreem wit en overal zie je krabben.

Vredig rijden we naar het noorden naar Maeva, hier gaan we een klein schiereiland op naar het voormalige Sofitel resort, het luxe resort dat hier in Huahine heeft gezeten. Het is een beetje spooky, dit resort is al sinds 2004 verlaten en het terrein is volledig overwoekerd. In het water staan de voormalige pilaren van de overwaterbungalows. En verder heerst de natuur. Het schijnt dat men hier komend jaar een nieuw luxe resort gaat bouwen, we zijn benieuwd. Dit soort verlaten resorts zijn op heel Frans-Polynesië te vinden. Overnachten in een luxe hotel is extreem duur, je betaalt makkelijk 800 euro tot soms wel 19.000 euro per nacht, maar het toerisme in Frans-Polynesië is niet heel groot en de cijfers dalen alleen maar. We zijn hier op Huahine ook slechts een handvol andere toeristen tegen gekomen, verder lijken er vooral locals op het eiland te zijn.

huahine verlaten hotel

Snorkelen in Huahine

De reden dat we bij deze ruines staan, is omdat het snorkelen hier prachtig schijnt te zijn. En dat is zeker waar! Er staat een flinke stroming dus we lopen telkens een beetje richting de zijkant en laten ons dan in een paar minuten honderden meters door het water mee varen. Er schijnen hier veel (ongevaarlijke) haaien te zitten, en als Charlotte een Stingray ziet, schrikt ze toch wel even. We snorkelen zo even wat rond en rijden dan via het noorden terug. Hierbij slaan we helaas de Maitairea Hill over. Dit zijn oude archeologische resten van de oude Polynesiers. Ze worden echter bewaakt door een enorme groep agressieve honden en we moeten de auto terugbrengen dus rijden we door naar Fare.

’s Avonds eten we voor de verandering weer een hapje bij de Yachtclub. Deze zit dit keer helemaal propvol vanwege Valentijnsdag dus sluiten we gezellig aan bij Jocelyn en Smith die we hier tegenkomen.


Benieuwd hoeveel geld een reis door Frans-Polynesië nou echt kost? Lees ons Frans-Polynesië budget blog!


De laatste dag op Huahine: Na regen, komt zonnenschijn!

Onze laatste dag hier in Huahine begint met zon! Ongelofelijk maar de zon schijnt, en nog hard ook! We huren een kayak om de lagoon op te varen en in een mooi ondiep stuk wat te gaan snorkelen. Wauw wat is het heerlijk om zo in de warmte te zitten. Na een uurtje kajakken gaan we nog even op een rustig strand liggen en springen we het water in als het te warm is. We verkleuren flink, en verbranden zelfs een beetje. Yes dit is het Frans-Polynesië waar we zo lang naar uitkeken.

Wit zand, blauwe zee!

Vandaag is dus onze laatste dag hier, en rond een uur kom Jocelyn ons ophalen om naar het vliegveld te gaan. Slechts een half uur van te voren hoeven we er te zijn, en samen met drie andere passagiers stappen we het piepkleine vliegtuigje in. Op naar Bora Bora!

Lees hier meer over onze tijd op Bora Bora!

aiport bora bora

Twijfel jij nog of je Frans-Polynesië wel moet bezoeken? Lees dan ons blog met 5 redenen waarom Frans-Polynesië te bezoeken!


All travel blogs on French Polynesia

Klik hier voor al mijn blogs over Frans-Polynesië!


Meer blogs over Frans-Polynesië

tagged in diary, huahine

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites