Wij gaan trouwen in Frankrijk! Jaaa de knoop is doorgehakt, de locatie is geboekt en de save the dates zijn verstuurd: laat de voorpret van onze bruiloft in de champagnestreek maar beginnen. Maar hoe werkt dat nou allemaal? Trouwen in het buitenland? En waarom trouwen we eigenlijk in het buitenland? In dit blog vertellen we je er meer over, vind je tips voor als je in het buitenland gaat trouwen én delen we onze persoonlijke ervaringen met het vinden van de geschikte huwelijkslocatie!
We gaan trouwen!
Flashback naar donderdag 7 maart 2019. We zitten midden in de sneeuw in Lapland, samen met goede vrienden Thomas en Christine. Warm ingepakt loop ik nietsvermoedend door de kniehoge sneeuw tijdens een ochtendwandeling. Wanneer Ries zogenaamd een foto op een bevroren meer wil maken, stribbel ik nog een beetje tegen, wat als het ijs (ruim een meter dik), nou doorzakt? Gelukkig loop ik braaf achter Ries aan het meer op en word ik nog geen minuut later compleet verrast door de lieve woorden die hij uitspreek terwijl hij op één knie zit. Mét een prachtige ring in zijn handen. Of ik met hem wil trouwen?
Mijn antwoord is natuurlijk ja en zo wordt het een reis om nooit te vergeten!
Lees hier ons hele verlovingsverhaal.
Lekker lang verloofd!
“En dan gaan jullie zeker snel trouwen?” Was een veelgehoorde vraag nadat mensen vernamen dat we verloofd waren. Nee hoor, wij blijven eerst lekker lang verloofd! Ries vroeg me heel bewust ten huwelijk vóór we een jaar op wereldreis zouden gaan. Lekker genieten van het verloofd zijn en in alle rust langzaam eens gaan nadenken hoe, waar en wanneer we willen gaan trouwen.
Ergens halverwege onze reis, terwijl we door het adembenemende berglandschap van Nepal lopen, begint het een beetje te kriebelen. In alle rust fantaseren en denken we na over waar we willen gaan trouwen en hoe we dat dan gaan aanpakken. En zo ontstaat het idee om in het buitenland en later specifieker in de champagnestreek in Frankrijk te trouwen.
Charlotte Plans a wedding: een mini reeks 😉
Nu, ruim 8 maanden later zijn we al een heel eind op weg in de voorbereidingen en begint ons trouwweekend steeds meer vorm aan te nemen. We zijn er super enthousiast over! Vrienden hinten al op een nieuwe site (Charlotte Plans a Wedding werd al als naam geopperd), maar er zijn meer dan genoeg leuke trouwsites en trouwblogs te vinden. We vinden het wel leuk om onze ervaringen te delen en daarom nu een minireeks met persoonlijke blogs over de aanloop naar ons huwelijk in het buitenland toe! Inclusief onze tips.
En wat betreft dat “plans a wedding”… we hebben twee geweldige weddingplanners die ons héél veel werk uit handen nemen dus dat plannen valt wel mee!
Benieuwd hoe we onze buitenlandse bruiloft fotograaf vonden? Lees snel het blog, inclusief foto’s!
Waarom kiezen we voor trouwen in het buitenland?
Als klein meisje was ik niet iemand die al helemaal wist wat voor bruiloft ze later zou willen. Sterker nog, ik had geen flauw idee en was er totaal niet mee bezig. Wel heb ik (en Ries gelukkig ook) altijd geweten dat ik het idee van trouwen heel mooi vind. Samen met familie en vrienden een feestje voor de liefde geven: er is toch niets mooiers?
Grappend hadden Ries en ik al wel eens geroepen dat als we gaan trouwen, dat sowieso in het buitenland zal zijn. Onze familie en vrienden mee op reis nemen en kennis laten maken met onze manier van reizen. De bruiloften die we in het buitenland hadden ervaren waren altijd zo warm en fijn geweest. En dus, terwijl we daar over die bergtoppen door Nepal lopen, voelt het heel logisch om na te denken over een huwelijk in het buitenland.
Trouwen in het buitenland: een verbintenis tussen alle gasten
Hoe meer we het erover hadden, hoe zekerder we werden: wij wilden een weekend bruiloft op een locatie buiten Nederland. Zoals een andere bruid het heel mooi verwoordde: “Een huwelijk is niet alleen een verbintenis tussen de bruid en de bruidegom. Het is ook een verbintenis tussen de ouders, vrienden, broers, zussen en andere dierbaren van het trouwkoppel.”
Een weekend lang met vrienden en familie, die elkaar zo steeds beter leren kennen, elkaars vrienden en familie worden en samen iets speciaals meemaken. Die sfeer willen we creëren. Plus, we willen een intieme bruiloft. Niet te groot, relaxt en geen differentiatie tussen de gasten (differentiatie in de vorm van dag- en avondgasten). Iedereen is overal bij!
Voordelen van trouwen in het buitenland
Trouwen in het buitenland heeft zeker zijn voordelen:
- Je hebt als bruidskoppel ruim de tijd om iedereen te spreken! Met meer dan genoeg tijd kun je lekker rustig met iedereen praten, dansen en plezier maken.
- Je hoeft geen differentiatie te maken tussen dag- of avondgasten. Iedereen is overal bij, geen lastige momenten wanneer als het programma iets uitloopt en de avondgasten binnenkomen terwijl de daggasten nog zitten te eten.
- Doordat de gasten elkaar op een dieper niveau leren kennen, wordt het een hechte groep en dat zorgt weer voor een speciale sfeer!
- Je hebt een grotere kans op mooi weer (afhankelijk van de locatie) of een setting zoals jij die wil creëren.
Nadelen van trouwen in het buitenland
Maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan trouwen in het buitenland:
- Je vraagt best wel wat van je gasten: kosten voor de reis en het verblijf, het opnemen van vrije dagen en natuurlijk de reistijd. Dingen waar je wel over moet nadenken als je gaat trouwen. Het kan namelijk zo zijn dat sommige gasten hierdoor besluiten om niet te komen.
- Je kunt te maken krijgen met taal of cultuurbarrières wanneer je een locatie of leveranciers in het buitenland boekt.
- Het is natuurlijk afhankelijk van de locatie maar de kans is groot dat je hogere kosten hebt. Voor locatie, overnachtingen, vervoer en misschien wel voor leveranciers die je toch uit Nederland wil laten komen.
- Je zult selectiever moeten zijn in het maken van je gastenlijst. Doordat je het (meestal) niet kunt maken om in het buitenland een selectie tussen dag- en avondgasten te maken, zul je niet iedereen kunnen (én willen) uitnodigen. Het kan best moeilijk zijn om kennissen of vrienden, die iets verder van je af staan, niet uit te nodigen simpelweg omdat het niet past (op de locatie of in je budget).
Trouwen in het buitenland tip: neem de voorkeuren van je gasten qua locatie mee in je overwegingen, maar laat het zeker niet leidend zijn. Dit is jullie bruiloft en jullie bepalen dus. De mensen die écht belangrijk zijn voor jullie, zullen jullie steunen in je keuze, no matter what!
Benieuwd hoe we onze buitenlandse bruiloft fotograaf vonden? Lees snel het blog, inclusief foto’s!
Waarom kiezen we ervoor om te trouwen in de champagnestreek in Frankrijk?
Tja en dan begint het zoeken: want waar in het buitenland gaan we dan precies trouwen? Italië passeerde de revue, net als Spanje en Zuid-Frankrijk. Maar al snel komen we tot de conclusie dat dat allemaal té ver weg is. Een van de dingen die we namelijk niet willen is onze gasten vragen per vliegtuig te komen. Niet goed voor het milieu én hogere kosten voor de gasten.
Gelukkig hoeven we niet lang na te denken in welke regio we dan naar een huwelijkslocatie gaan zoeken: alle twee zijn we gek op de champagneregio én laat champagne nou ook meteen het meest feestelijke drankje zijn dat we kennen! En dus is de knoop doorgehakt: we gaan trouwen in de champagnestreek in Frankrijk!
Benieuwd naar de regio waar wij gaan trouwen? Lees hier alles over de zuidelijke champagnestreek: Côte des Bar!
Hoe vinden we de juiste huwelijkslocatie in Frankrijk?
Er zijn prachtige kastelen in de champagnestreek, mooie boerderijen en luxe wijngaarden waar je in kunt trouwen. Maar hoe vind je die nou? En hoe komen wij uiteindelijk bij onze locatie uit?
We zijn een paar middagen lekker achter de laptop gekropen om te googlen op termen als “evenementenlocatie champagne”, “huwelijkslocatie champagne”, “kasteel champagnestreek” en “trouwen in champagne Frankrijk”. Een heleboel hits later maken we een lijstje aan opties en beginnen we informatie op te vragen.
Tijdens onze zoektocht ontdekken we enkele handige websites met huwelijkslocaties in Frankrijk. Om jou te helpen zetten we ze hieronder op een rijtje.
- Buitenlandse Bruiloften: Hier vind je mooie locaties in Frankrijk, Spanje en Italië.
- Marry Me in France: Prachtig huwelijkslocaties maar helaas niets in de Champagne
- The Perfect Wedding: Handige verzameling van locaties maar óók van leveranciers
Trouwen in het buitenland tip: past het in je budget, dan kun je altijd overwegen om een weddingplanner in de hand te nemen die je helpt bij het zoeken van een geschikte locatie. Een dergelijke weddingplanner hoeft natuurlijk helemaal niet je hele huwelijk te plannen maar kan ook alleen helpen bij het zoeken naar de perfecte locatie in het buitenland.
Uiteindelijk vinden wij onze trouwlocatie in de champagne trouwens niet via bovenstaande website, maar ziet Ries hem liggen als hij via Google Maps aan het zoeken is.
Welke dingen moet je weten over huwelijkslocaties in het buitenland?
Wanneer je informatie gaat opvragen merk je al meteen dat een aantal dingen belangrijk zijn om te weten over de locatie. Handig om deze in het eerste (mail) contact al even te checken want zo kun je snel een goede selectie maken van mogelijke trouwlocaties:
- Een indicatie van de prijs? – Past deze locatie in je budget?
- Hoeveel gasten passen er op de locatie? – Zo weet je meteen of jullie gastenlijst past of niet.
- Wat zijn de overnachtingsmogelijkheden? – Kun je op de locatie zelf slapen of zijn er hotels in de buurt voor gasten?
- Is er catering aanwezig of mag je dit zelf regelen? – En wat zijn eventuele bijkomende kosten voor catering?
- Kan er ook een feest worden gegeven op de locatie? – Zoniet dan zal je moeten overwegen uit te wijken naar een aparte feestlocatie.
- Beschikt de locatie over tafels, stoelen, tafelkleden etc? – Zodat je weet of je dit zelf nog moet huren.
Bevallen de antwoorden jullie? Dan is het handig om het eerste gesprek met de trouwlocatie in te plannen.
Trouwen in het buitenland tip: Ik raad je aan om het eerste gesprek digitaal te doen (telefonisch of via FaceTime/Skype), zodat je niet direct al naar de locatie af hoeft te reizen. Is er een klik en past de locatie nog steeds in jullie plaatje? Dan is een bezoek aan de locatie je volgende stap.
Fysiek op zoek naar een huwelijkslocatie in Frankrijk
Het kan ook zo zijn dat je online nog helemaal geen geschikte opties vindt. Zo spraken we onlangs een stel dat ook gaat trouwen in Frankrijk. Zij zijn meerdere keren naar de champagnestreek gereden om fysiek op zoek te gaan naar locatie. Het voordeel hiervan is dat je misschien een prachtige locatie vindt die online niet zo goed aanwezig is, of waar niet veel andere mensen trouwen! Plus: je hebt meteen een mini vakantie te pakken!
Overweeg jij de noordelijke champagnestreek te bezoeken? Lees dan dit blog vol tips over een bezoek naar de champagnestreek in Frankrijk!
Hoe maken we uiteindelijk de keuze voor onze huwelijkslocatie in de champagnestreek?
Na een eerste selectie van opties zijn we flink gaan mailen met locaties. Al snel blijft er een korte lijst van huwelijkslocaties in de champagnestreek over. Veel accommodaties liggen buiten ons budget, hebben niet genoeg ruimte (of juist teveel) of voldoen op een andere manier niet aan onze wensen. Ook merken we bij enkele locaties dat we zelfs per mail op een hele andere lijn dan de eigenaren zitten of dat het gewoonweg niet klikt. Niet erg, maar dus geen match.
Vervolgens zijn we gaan Facetimen met de eigenaren van een paar locaties in de champagnestreek. We zitten op dat moment op Bali, dus een bezoek zelf kan nog niet. Éen locatie springt er voor ons echt enorm uit. Met de eigenaren hadden we meteen een hele fijne klik. Een ander bijkomend voordeel is dat ze Nederlands zijn en dat scheelt een hoop gedoe en geregel.
Bezoeken van een trouwlocatie in Frankrijk
Een snel bezoek aan de locatie zit er niet in, want we zijn op dat moment nog van plan enkele maanden door te reizen. Gelukkig biedt locatie daarop ruimhartig aan om ons wel al in optie te zetten, zonder dat we een aanbetaling hoeven te doen. Voor ons is dit een grote blijk van vertrouwen, wat ons gevoel dat dit wel eens de match zou kunnen zijn, alleen maar versterkt.
Trouwen in het buitenland tip: niet elke locatie kun je kosteloos in optie zetten. Kan dit wel, dan is het slim om dit te doen, vooral als de locatie erg gewild is.
Uiteindelijk, vanwege corona twee maanden later dan gepland, bezoeken we de trouwlocatie in de champagnestreek die we op het oog hebben. En deze is nog mooier, geschikter en specialer dan we van tevoren bedacht hadden. Ook met de klik met de eigenaren (die tevens onze weddingplanners zijn geworden), blijkt het in het echt ook meer dan goed te zitten. Stiekem hadden we niet anders verwacht. Sterker nog, de save the dates mét daarop de locatie, zijn al vóór ons bezoek verstuurd.
Trouwen in het buitenland tip: Ga je trouwen in het buitenland, verstuur de save the date dan echt op tijd. Op die manier kunnen gasten rekening houden met jouw bruiloft en er eventueel een vakantie omheen plannen.
En zo vinden we dus onze perfecte locatie, die helemaal past bij het type feest dat wij voor ogen hebben: relaxed, niet stijf of perfect maar warm en heel mooi!
En dan: de locatie van onze bruiloft…. Wij trouwden bij Domaine Rennepont en Champagne. En wat kunnen we deze plek aanraden! Het is zoooo een fijne locatie met geweldige eigenaren!!
Deel 2: trouwen in de champagnestreek in Frankrijk
Zo, dit was deel 1 van een mini reeks over onze bruiloft in het buitenland. Geen idee hoeveel blogs we hierover gaan schrijven maar er komt sowieso nog een tweede blog aan waarin we meer vertellen over trouwen in de champagnestreek in Frankrijk, onze voorbereidingen, weddingplanners en ceremoniemeester én het budget als je in het buitenland trouwt!
Alles over trouwjurken passen, het vinden van mijn trouwjurk en mijn persoonlijke ervaring van bezoeken van trouwwinkels lees je in dit blog!
Like this post? Pin it!
Hi Charlotte! Welke locatie is het uiteindelijk geworden? Groet, Natasja