Saoû in de Drôme Provençale: lieflijk dorpje omgeven door grillige rotsen en lavendelvelden.

Saoû is een klein dorp in de Drôme. Het staat bekend om de prachtige ligging aan de voet van het Trois Becs rotsmassief en om de vele sportieve activiteiten die je hier kan doen. In dit blog leeg je alles over Saoû.Hiking around Saou, Drome region, France 4


Het Franse dorp Saoû in de Drôme Provençale

Romantischer kan bijna niet: het Franse Saoû in de Drôme Provençale is een oud en typisch Frans dorpje. Door het centrum stroomt een klein riviertje (la Vèbre) en eeuwenoude bruggetjes voeren je door smalle straatjes. Klimop bedekt de oude gevels enkel afgewisseld door verweerde blauwe luiken en deuren. Een open veldje in het dorp is in de zomer bezaaid met paarse lavendel. En overal waar je kijkt, torenen grillig hoge rotsen boven de daken uit! Aan de rand van het dorpje ligt “Le Roc”, een soort vreemde ronde rots die spectaculair is om te zien. Daarachter begint het Trois Becs rotsmassief. Witte kalksteen wordt omgeven door groene naaldbossen van het “Fôret de Saoû”, het bos van Saoû. Dit grote bos is perfect om verkoeling op te zoeken tijdens een wandeling. 

Al met al is Saoû dus een leuke afwisselende plek, perfect voor een mooie hike in de bossen gevolgd door lunch en relaxte wandeling langs de oude gevels.


Net ten noorden van de Drôme ligt de Bourgogne. Lees hier alles over de zuidelijke Bourgogne met steden als Cluny en Macon! 


Drôme Provençale of Drôme Vallei

Saoû is een leuk uitstapje wanneer je in de omgeving van Valence of Montelimar zit, en graag wat dichterbij de bergen wil zijn. Het ligt aan de oostelijke rand van de Drôme Vallei, een soort komvormige vallei omringd door bergen. Dit gebied wordt ook wel de Drôme Provençale genoemd, of de poort naar de Provence. Ook hier vind je lavendelvelden tot aan de horizon en mooie oude dorpjes. Maar het is hier stukken rustiger dan in de zuidelijk gelegen Provence. Daarnaast is het minder ver rijden vanaf Nederland. Plus plus plus dus!

Kaart van Saoû in de Drôme

‎Drome Region France


Wat is er allemaal te doen in Saoû?

Ook al is het dorpje piepklein, er is meer dan genoeg te doen. We raden je aan om minimaal één dag in de omgeving door te brengen. 

Geniet van het dorpje Saoû zelf

In Saoû zelf vind je naast een mooi plein met restaurants, de Notre Dame en de oude jongensschool, ook een flink aantal kunstenaars. Het lijkt alsof dit kleine dorpje als een magneet is voor artiesten die hier keramiek maken, beeldhouwen of schilderen. Zeker leuk om een paar ateliers binnen te lopen. Je kunt hier zelfs de “route langs de kunstenaars van Saoû lopen”. Klik hier voor een overzicht van alle ateliers.

Restauranttip in Saoû: wij aten een hapje bij restaurant l’Oiseau sur sa Branche. Het heeft een schattig terras met veel schaduw op het pleintje, op en top Frans. Men schenkt er naast wijn ook zelfgemaakte limonade en de gerechten op de kaart zijn nét wat specialer. Ik genoot hier van een aubergine gerecht en Ries nam de lamschotel in broodkorst. Erg lekker! Leuke bediening én kindvriendelijk (kinderstoel, verschoonmat etc).

Markt van Saoû & geitenkaas festival 

Je zit hier in de Drôme Provençale, een gebied dat bekend staat om zijn geweldige markten. En ook in Saoû vind je twee keer per week een markt (van april t/m oktober). Elke zaterdagochtend van 08.00 tot 13.00 en elke woensdagavond van 17.00 tot 19.00. Het kleine plein van Saoû staat dan vol stalletjes van lokale boeren die hun fruit en groenten, kazen en zeep verkopen. 

Ben jij in het derde weekend van juli in de Drôme, dan kun je het Fête du Picodon bezoeken, het geitenkaas festival. Picodon is een lekkere lokale geitenkaas die zo beroemd is geworden dat hij zijn eigen festival kreeg. Wat moet je je daar dan bij voorstellen? Nou een concert, acrobaten, een circus, heel veel eten met geitenkaas en een grote markt.

Hike naar de Trois Becs

De drie snavels, want dat betekent “Trois Becs” zijn drie bergtoppen die inderdaad wel íets van snavels weg hebben. Het is een flink uitdaging om ze te bereiken via een wandeling met behoorlijk wat hoogtemeters. Er zijn meerdere varianten op de hiken naar de Trois Becs. Hierbij twee opties:

1. Trois Becs – 9 km hike

Deze hike is 9 km, maar wel met veel hoogtemeters. Je start vanaf Col de la Chaudière (parkeren bij het Siarra car park) en loopt dan via de gele bordjes eerst naar de eerste snavel, Le Veyou, dan  naar de tweede, Le Signal en tenslotte naar de derde en laatste snavel La Rouche Corbe. Lees hier de uitgebreide route beschrijving. 

2. Trois Becs – 19 km hike

Deze, veel langere hike, leidt je eerst via het Fôret de Saoû alvorens je de drie snavels beklimt. Je start deze route bij museum L’Auberge des Dauphines en eindigt daar ook. Hou er rekening mee dat je lang moet hiken én dat er geen waterpunten onderweg zijn. Lees hier de uitgebreide routebeschrijving. 

Een andere mooie hike die vanuit Saoû zelf vertrekt, is La Roche Colombe. Deze uitdagende cirkelvormige route van bijna 10 kilometer loopt naar een aantal mooie uitkijkpunten. Klik hier voor meer informatie.

Hiking around Saou, Drome region, France 3


Niet ver van de Drôme ligt de Vaucluse met de bekende Mont Ventoux! Lees alles over het hiken naar de Mont Ventoux in ons blog! 


Wandelen in Foret de Saoû

Is het veel te warm voor een pittige wandeltocht of reis je zoals wij met kinderen? Overweeg dan om een kortere wandeling door het Fôret de Saoû te maken. Dit mooie bos, dat omringd wordt door de toppen van het Trois Becs massief, heeft drie leuke en niet al te lange wandelingen. 

  1. Entre Roc et Estang: circuit van 5,5 km, vertrekt vanaf centrum en voert rondom “Le Roc” 
  2. Les Anciennes Fermes; circuit van 4 km langs de ruïne van de oude boerderij. 
  3. Sur les Traces de Huguenots: route heen en terug van 4 km langs museum L’Auberge des Dauphines

Je loopt hierbij veelal beschut in de schaduw van de bomen en zonder al te veel hoogteverschil. De routes worden goed weergegeven met gele bordjes. Zelf liepen we de route “Les Anciennes Fermes” met Floris in de rugdrager. Echt een mooie route waarbij we zelfs een wild zwijntje tegenkwamen!

Zoek verkoeling op het strand aan de rivier Roubion net buiten Saoû

Vanuit Saoû gaat de rivier la Vèbre over in de Roubion, een iets grotere rivier die zich uiteindelijk in Montelimar samenvoegt met de Rhône. Heb je zin om af te koelen na een flink hike? Dan is de rivierbedding van de Roubion de plek waar je moet zijn. Net buiten Saoû, als je door het kleine tunneltje door de rotsen bent geweest, liggen een paar parkeerplaatsen en in de verte zie je het water al lopen. Parkeer hier je auto en loop richting het water. In de zomer staat het niet hoog en kun je hier heerlijk pootje baden. Er zijn zelfs kleine watervalletjes en rotspoelen om afkoeling in te vinden.

Dikke kans dat je enkel wat lokale mensen hier ziet, het is geen bekende plek. Het wordt door locals het strand van Roubion genoemd. Er zijn natuurlijk geen faciliteiten dus neem zelf een handdoek mee voor op de rotsen. 

Bezoek een van de andere mooie dorpen in de omgeving

Niet ver vanaf Saoû zijn nog een aantal leuke andere dorpen. Bezoek bijvoorbeeld het middeleeuwse Soyans waar je boven op de heuvel de ruïnes van een kasteel ziet. Of ga naar Autichamp wat tegen een kleine heuvel aangebouwd ligt. En natuurlijk mag ook Crest met zijn grote uitzichttoren niet ontbreken. Het dorpje Mirmande ligt iets verder weg, maar staat bekend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Op zoek naar grotere steden, bezoek dan zeker Montélimar of Valence


Praktisch over Saoû: parkeren en hotels in Saoû

Vlakbij het centrum vind je twee grote parkeerplaatsen waar je gratis kan parkeren. Er is een bakker en een kleine supermarkt in Saoû. Daarnaast is het mogelijk yoga te volgen, of een massage te nemen in het kleine dorp. 

Fijne hotels & campings in Saou en omgeving

Er zitten een paar hotels en meerdere gites in Saoû. Wij vonden Gite de charme du Saint Thierry er het leukste uit zien. Hier vind je een overzicht van de verschillende hotels en gites in Saoû en de omgeving. Ook zijn er campings in de omgeving zoals La Briance in het dorpje en Camping La Graville een stukje buiten het dorp. 

Zelf verbleven we een week lang in een chalet op prachtige Camping Les Bastets, een half uur van Saoû vandaan. Echt een aanrader vanwege de infinity pool die uitkijkt op de lavendelvelden!

IMG 2861


Click here for all my blogs on France

Klik hier voor meer blogs over Frankrijk!


Like this blog? Pin it!

Saoû in de Drome


Meer blogs over Frankrijk

tagged in drome, reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites