Mont Ventoux wandelen: dit moet je weten over hiken naar de top van de Mont Ventoux!

De Mont Ventoux (ook wel Mount Ventoux genoemd) in Frankrijk staat bekend om de pittige maar mooie fietstocht die jaarlijkse duizenden mensen maken. Maar wist je dat je ook goed kunt wandelen naar de top van de Mont Ventoux? In dit blog vertellen we je alles dat je moet weten over hiken op de Mont Ventoux.


De Mont Ventoux

Daar sta ik dan, op een hellende skipiste begroeid met gras en hei terwijl boven me de top van de Mont Ventoux uittorende. Het uitzicht is prachtig, zover het oog reikt zie je heuvels begroeid met wijngaarden, smalle riviertjes en bergen. We zijn in de Vaucluse, een departement in het noorden van de Provence. De Vaucluse staat bekend om lavendelvelden, bossen en natuurlijk: de Mont Ventoux.

Met 1913 meter hoogte, is de Mont Ventoux de hoogste berg in de Provence. Hij steekt een flink stuk boven het landschap uit en staat bekend als de “wind-berg”. En dat is niet gek, want de wind op de top kan snelheden van 300 km/uur aannemen.

De Mont Ventoux is beroemd vanwege de duizenden wielrenners die hier dagelijks de zware tocht naar de top maken. Daarnaast is het een bekende wieleretappe in de Tour de France.


Meer over de Provence: lees alles over Aix-en-Provence in dit blog!

Mont Ventoux Provence France

Wandelen naar de top van de Mont Ventoux!

Wij zijn hier overigens niet om te fietsen, maar zijn van plan het laatste stuk naar de top van de Mont Ventoux te hiken. Waar we normaal alles goed voorbereiden, hebben we nu enkel informatie over waar we moeten starten (bij Station du Mont Serein). Na even flink zoeken (waarbij ik loop te mokken dat ik geen betere planning heb gemaakt) vinden we na 20 minuten de juiste borden en beginnen we aan de hellende tocht naar boven. De zon breekt door en met achter ons de houten huisjes van skioord Serein, voelt het alsof we in Zwitserland zijn in plaats van in Zuid-Frankrijk.

Van groene heuvels naar een maanlandschap

De route die we naar de top van de Mont Ventoux lopen is ongeveer 2 uur lang. We beginnen al op enige hoogte (1410 meter), en dus lopen we eerst nog tussen de bomen. Maar hoe hoger we komen, hoe kaler het wordt. Minder groen, meer witte rotsen. Het stenen pad kronkelt in haarspeldbochten naar boven. Tussendoor steken we eenmaal de weg over. Deze weg wordt gebruikt door de wielrenners, die deze beroemde berg helemaal beklimmen per fiets. Flink afzien, en vaak worden ze gevolgd door een of twee auto’s met hulptroepen en aanmoedigers.View along the way to the Mont Ventoux Provence France

De top van de Mont Ventoux

Wanneer er echt bijna geen groen meer te zien is, zien we hem ineens liggen: de top van de Mont Ventoux. Een kale berg met een hoge toren (telecommunicatie) die er als een dikke haar boven uitsteekt. Zeker niet de mooiste bergtop die we ooit gezien hebben, maar desalniettemin spectaculair. We lopen verder over het witte rotspad, terwijl de wind harder waait.

En dan ineens… kunnen we niet verder. De weg wordt versperd door tientallen schapen die vergezeld van een paar herdershonden, de berg af komen lopen. Voorzichtig manoeuvreren we ons tussen de beesten door, vooral de rammen met hun grote horens zijn best eng zo op dit smalle bergpad. Eenmaal voorbij horen we in de verte nog net de herder boven de wind uit bevelen naar de honden roepen.Sheeps and cattle on our way to the summit of Mont Ventoux France

Wielrenners en wind

Terwijl we op het wandelpad nog geen vier mensen zijn tegengekomen, is het op het laatste stuk naar de top van de Mont Ventoux heel druk. Honderden wielrenners maken de vermoeiende klim naar boven, toeschouwers staan langs de kant te juichen en dagjesmensen parkeren hum auto’s en campers op de parkeerplaats.

Het waait hard hierboven, een gure, koude wind die direct op je longen slaat. Maar het uitzicht dat bijna tot aan de Middellandse Zee rijkt, en de euforie waarmee we omringd worden van de wielrenners, maakt alles goed. We maken wat foto’s en bekijken de fietsers die elkaar op de schouder kloppen, dorstig uit hn bidons drinken en trots bellen naar de achterblijvers thuis. Na 10 minuten krijgen we het echt koud en besluiten we aan de terugweg te beginnen. De route is exact dezelfde als op de heenweg. Echter gaat het nu sneller. In nog geen 1,5 uur staan we op de parkeerplaats van het dorpje Serein, stappen we de auto in, en rijden we richting een wijnboer. Even het vocht aanvullen dat we verloren zijn ;-).

Wine tasting with a view Mont Ventoux Provence France


Alles dat je moet weten over een hike op de Mont Ventoux

Wel beter voorbereid naar de Mont Ventoux en meteen het juist pad naar de top vinden? Lees dan snel verder voor meer informatie over het wandelen op de Mont Ventoux!

Route naar de top van de Mont Ventoux

Hierbij de beschrijving van onze wandelroute naar de top van de Mont Ventoux. Deze wandeling duurt in totaal ongeveer 4 uur en je stijgt (en daalt) hierbij 500 meter.

Startpunt:

Rijd in het dorpje Serein helemaal tot aan de camping (rijd de straat die een grote parkeerplaats is, helemaal af tot aan het eind). Rechts van de entree van de camping start de route. Je ziet hier een paaltje met meerdere wegwijzers. Volg het pijltje dat naar de Mont Ventoux wijst (dit is onderdeel van route GR4).

Klimmen & borden volgen

Na een tijdje begint het pad flink te klimmen en begin je onderweg bordjes te zien met daarop “Accès pédestre au Sommet” (Pedestrian acess to summit). Blijf deze volgen tot aan de verharde weg. Steek de weg over en klauter een stukje naar boven. Vervolgens gaat de route weer duidelijk verder volgens de borden. Blijf deze volgen tot je langs de top van Mont-Serein wandelt, vanaf waar je de Mont Ventoux al kunt zien liggen.

Mont Ventoux Trail to the summet hiking France

Aangekomen op de top

Je loopt nu een stuk over een parkeerterrein met aan je rechterhand een mooie (maar wel open dus koude) vlakte om te picknicken. Vervolgens volg je de bocht van de verharde weg, en wandel je een klein stukje langs de vangrail naar boven, waarna het pad over de rotsen verderloopt. Tenslotte steek je nog een keer de verharde weg over (pas op voor fietsers) en dan ben je er! 

De terugweg is dezelfde weg opnieuw terug. Je kan overwegen een stukje af te snijden en al op de piste waar je skiliftjes ziet, van het pad af te gaan en naar beneden te lopen. Let op: doe dit alleen als er geen sneeuw/ijs ligt én je goed ter been bent.

De hele Mont Ventoux beklimmen

Wil je de hele Mont Ventoux vanaf de voet beklimmen, dan zijn er andere routes die je kunt volgen. Om de hele Mont Ventoux te hiken, heb je minimaal 7 uur nodig. Je stijgt (en daalt) 1500 meter, en loopt ruim 23 km.Mont Ventoux Provence France


Tips voor de Mont Ventoux

Hieronder enkele tips voor wanneer jij naar de top van de Mont Ventoux wilt wandelen.

  • Neem warme kleding en regenkleding mee: op de top kan het erg koud zijn en de wind waait hard.
  • Trek goed wandelschoenen aan en neem zonnebrandcrème mee.
  • De weg naar de top van de Mont Ventoux is enkel bereikbaar van mei tot oktober per auto. Van 15 november tot 15 april is de route naar de top afgesloten.
  • Houd het weerbericht goed in de gaten op de dag dat je wil gaan wandelen. Het weer kan snel omslaan en dat kan gevaarlijk zijn.
  • Graag de zonsopkomst zien vanaf de Mont Ventoux? In juli en augustus kun je onder begeleiding van gidsen een nachtwandeling maken. Voor meer informatie neem contact op met het toeristenbureau in Bedoin of Malaucene.

Parkeren bij de Mont Ventoux

Je kunt in het dorpje Serein overal gratis parkeren, maar we raden je aan om zo ver mogelijk door te rijden richting de camping (het startpunt van de route).


De perfecte tussenstop op weg naar Zuid-Frankrijk: Verblijf een nachtje in de Mâconnais, de zuidelijke Bourgogne streek! Meer van de Bourgogne zien? Bezoek Chablis of Noyers-sur-Serein.

Hiking in the Provence France Charlotte Plans a Trip


Andere wandelingen/ routes bij de Mont Ventoux.

Er zijn nog veel meer mooie wandelroutes die over de Mont Ventoux lopen. Zo kun je vanaf Serein 3 mooie routes lopen (rood, geel en groen), met een lengte variërend van 2,2-5,5 km. Deze routes staan met gekleurde pijlen aangegeven en vertrekken vanaf het infopunt in Serein. Ook rondom de Mont Ventoux kun je geweldig wandelen. Voor meer informatie & mooie routes in de omgeving van de Mont Ventoux, raden we je aan om bij het toeristenbureau in Bedoin of Malaucene binnen te lopen.Hiking itinerary to summit of Mont Ventoux


Op de terugweg via de Champagneregio? Bezoek dan deze champagnehuizen in Épernay


Hotels in de buurt van de Mont Ventoux

Wil jij in de buurt van de Mont Ventoux overnachten? Leuk, er zijn meer dan genoeg fijne hotels, campings en B&B’s in de buurt. Hieronder een overzicht van drie accommodaties die wij er leuk uit vinden zien!

Le pigeonnier

Le pigeonnier

In wieler-mekka Malaucène vind je dit knusse appartementje, op 16 km van Serein op de Mont Ventoux af. Je slaapt hier in het hart van het oude centrum al vanaf €73 per nacht.

Boek hier

La Terrasse de Tiss
€€

La terrasse de Tiss

Dit hippe appartement ligt in het centrum van Bedoin, op 22 km van de top van de Mont Ventoux af. Een groot dakterras en een keuken staan tot je beschikken. Vanaf €120 per nacht.

Boek hier

La Bastide des Bourguets €€

la bastide

Deze prachtige adults only chambre d’hotes ligt in Sault-de-Vaucluse. Op ongeveer 33 km van Serein op de Mont Ventoux af. Je slaapt hier vanaf €130 per nacht inclusief ontbijt.

Boek hier


We bezochten in de Provence ook Grimaud, een mooi authentiek dorp vlakbij Saint-Tropez. Lees er meer over in onze reisgids!


Click here for all my blogs on France

Klik hier voor meer blogs over Frankrijk!


Like this blog? Pin it!

Mont ventoux NL


Meer blogs over Frankrijk

tagged in reisgids

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites