Aube en Champagne, ook wel de Côte des Bar genoemd, is de zuidelijke champagnestreek in Frankrijk. Dit onbekende champagnegebied is hard op weg om dé hotspot van de champagne regio te worden. En laat dit nou net ook de regio zijn waar wij gaan trouwen! We zullen hier het komend jaar dus vaker zijn én dit blog continu updaten met nieuwe bevindingen!
De zuidelijke champagnestreek Côte des Bar
Vroeger het lelijke eendje van de champagne regio want er zaten geen grote champagenhuizen in Aube en Champagne. Tegenwoordig is Côte des Bar, de place-to-be! Maar waarom is Côte des Bar nu zo anders? Van oudsher zitten er in de zuidelijke champagnestreek geen grote commerciële champagnehuizen en bekende namen. De druiven werden meestal verkocht aan de grotere huizen in en rondom Reims. Opbrengsten waren lager en dus was ook de grond goedkoper. De regio was zo impopulair dat het tot 1927 de “Champagne deuxième zone” ofwel “tweederangse champagnestreek” genoemd werd. Begin 1900 hebben de grote producenten in de regio Reims zelfs geprobeerd om de Aube zijn officiële classificatie van champagnestreek te ontnemen. Dit leidde tot enorme stakingen van de champagneboeren in Côte des Bar.
Aube en Champagne: hot en happening!
Côte des Bar (of de Aube en Champagne) is dus altijd een beetje een vreemde eend in de bijt geweest. Dit in combinatie met de goedkope grond resulteerde in een aantal champagneboeren dat in de 21e eeuw wel een risico durfde te nemen. Ze ontdeden zich van de traditionele en in hun ogen gedateerde manier van champagne maken en begonnen te experimenteren met het champagneproces. Met meer oog voor de impact van het type grond, het milieu en de ongediertebestrijding. En deze switch werpt zijn vruchten af! In twintig jaar tijd zijn er ruim 20% meer wijngaarden bijgekomen en is champagne uit de Côte des Bar champagnestreek populairder dan ooit! Bijkomende voordeel: de champagne uit de Côte des Bar is minder prijzig dan die uit de Marne Valley (de vallei bij Reims en Épernay).
Hoelang dat het geval zal blijven, is maar de vraag. Door de hoge populariteit, begint ook de prijs van de grond te stijgen. Momenteel is een hectare wijngaard een miljoen euro waard, behoorlijk duur dus al.
Tip: de regio is dan wel steeds populairder aan het worden, qua toerisme is dit gebied nog steeds stukken rustiger dan Épenery en Reims. Rondleidingen zijn bijna altijd gratis en je zit hier vaak rechtstreeks met de champagneboer aan tafel. Superleuk dus!
Waar ligt de Côte des Bar?
De Côte des Bar is de meest zuidelijke champagnestreek. Het ligt in het Aube departement en grenst aan de Bourgogne. Je bereikt de Côte des Bar in ongeveer 2 uur vanaf Reims. De Stad Troyes ligt op 30 minuten rijden afstand. Hieronder een kaart van de champagnestreek met daarop de verschillende regio’s.
Côte des Bar is in tegenstelling tot de Marne Valley (de bekendste champagnestreek bij Reims en Épernay), veel minder dichtbegroeid met wijngaarden. Het glooiende landschap bestaat uit kleine dorpjes, bossen, graanvelden en af en toe een champagneveld. De meeste wijngaarden zijn van kleine champagneboeren die dit naast hun andere baan doen, met een zeer kleine oplagen aan champagneflessen elk jaar. Superleuk om bij hen aan de keukentafel te zitten in half Frans half Engels meer te leren over hun bedrijf. Hier voel je echt de liefde voor de champagne en het productieproces!
Benieuwd naar de noordelijke champagnestreek? We schreven een reisgids over Épernay en wat hier allemaal te doen is!
Bar-Sur-Aube en Bar-Sur-Seine
De champagnestreek Côte des Bar is opgedeeld in twee districten vernoemd naar de gelijknamige gemeentes: Bar-Sur-Aube (ten oosten van Troyes) en Bar-Sur-Seine (ten zuidoosten van Troyes).
Andere dorpen in de champagne regio Côte des Bar
Er liggen allerlei leuke dorpen in de zuidelijke champagnestreek Côte des Bar. Hierbij per district de dorpjes:
Bar-Sur-Aube:
- Bar-Sur-Aube (relatief groot dorp wat vroeger prachtig was, maar helaas nu wat vervallen)
- Colombey-Les-Deux-Eglises (pittoresk én graftombe van Charles de Gaulle)
- Voigny (gezellig centrum)
- Colombé-la-Fosse-Arrientieres (zonnebloemvelden en een mooi kasteel)
- Champignol-lez-Mondeville
Bar-Sur-Seine
- Bar-Sur-Seine zelf (pittoresk)
- Essoyes (zo schattig én de woonplaats van de schilder Renoir)
- Mussy-sur-Seine (prachtige kerk en kasteel)
- Noë-les-Mallets (geweldig uitzicht)
- Les Riceys (mooie oude herenhuizen)
Onze favoriete champagnehuizen in de Côte des Bar champagnestreek
Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat wij ons tijdens dit eerste bezoek ons voornamelijk gericht hebben op champagnehuizen in district Bar-Sur-Aube. De reden: dit is het district waar wij gaan trouwen en waar we van onze trouwlocatie een aantal mooie aanbevelingen voor kregen!
Dus hierbij 7 champagnehuizen of champagneboertjes waar je lekkere champagne kunt proeven in champagnestreek Bar-Sur-Aube.
1. Albert Beerens (in het dorp Arrentières)
De twee zussen die tegenwoordig het moderne champagnehuis Albert Beerens bestieren weten van wanten! Dit champagnehuis dat jaarlijks ongeveer 35.000 champagneflessen produceert, hanteert een duurzaam groei en productieproces. Hier groeien de drie bekende champagnedruiven, Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Anne-Laure, een van de twee zussen die ons een rondleidde, heeft net een intensieve training achter de rug op het gebied van bodemkennis (terroir). Hiermee wil ze nog beter gaan begrijpen hoe de bodem het beste en zo duurzaam mogelijk te stimuleren is en welke druivenranken op welke plek geplant moeten worden.
Nadat Anne-Laure ons een rondleiding door het champagnehuis en de kelders heeft gegeven, is het tijd om de champagne te proeven. We drinken in totaal vier verschillende champagnes. Maar onze twee favorieten zijn toch wel zeker de Cuvée Blanc de Blancs en de Cuvée Blanc de Noirs.
Het is bij champagnehuis Albert Beerens mogelijk om een proeverij te doen, een rondleiding door de champagnekelders, een rondleiding over de wijngaarden of een champagnelunch. Klik hier voor de website met meer informatie en om een van bovenstaande activiteiten te boeken.
Feitje soorten champagnedruiven:
De meeste champagne is gemaakt van een van de volgende druifsoorten: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Daarnaast zijn er in beperkte maten ook druiven als Pinot Blanc, Pinot Gris en Arbanne druiven te krijgen.
In de Côte des Bar is het overgrote deel van de druiven de Pinot Noir. Ruim 80 procent is zelfs Pinot Noir. Er zijn echter in deze regio ook enkele champagnehuizen die champagne van enkel de Pinot Blanc druiven maken. Zeer uniek!
2. Michel Falmet (in Rouvres-les Vignes)
Dit kleine familiebedrijf bestaande uit het koppel Corinne en Laurent namen in 2004 dit oude champagnehuis over van de vader van Corinne, Michel Falmet. Sindsdien zijn er flink wat moderniseringen doorgevoerd en worden er ruim 25.000 flessen champagne per jaar geproduceerd! Wij vonden de champagne heerlijk en mild geprijsd! Perfect dus als je budget ook iets minder groot is!
Ook bij Corinne en Laurent kun je tegenwoordig een rondleiding door het bedrijf doen en vervolgens enkele champagnes proeven. Houd er echter wel rekening mee dat de voertaal voornamelijk Frans is. Contact van tevoren met Corinne en Laurent leggen is essentieel en kan via hun website. Wij kregen een rondleiding van Corinne en wat een leuke en hartelijke vrouw is dat! Ze nam uitgebreid de tijd en beantwoorde al onze vragen!
3. Nicolo et Paradis (in Arsonval)
Het jonge stel dat achter Nicolo et Paradis zit, Agnes en David Nicolo, heeft een hele andere betekenis aan het champagneproces gegeven. Niet alleen maken zij namelijk champagne (vanuit het champagnehuis Nicolo et Paradis), ze brouwen ook bier volgens het champagne productieproces! Dat is nog eens vernieuwend! Het biermerk dat ze in 2018 opgezet hebben heet Bulle de Paradis en heeft nu al meerdere awards gewonnen.
In hun brasserie in Arsonval kun je op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag bier komen proeven. Het is ook mogelijk om een rondleiding door de wijnkelders van Nicolo et Paradis te krijgen en hier een gratis champagne proeverij te doen. Neem van tevoren contact op met Agnes en David via hun website. Voor meer informatie over Bulles de Paradis, het biermerk dat ze voeren, klik hier. Helaas bezochten wij Nicolo et Paradis tijdens het plukseizoen en waren ze niet geopend. Volgende keer dus weer proberen!
Ga jij niet naar de zuidelijke maar naar de noordelijke champagnestreek? Lees dan hier alles over onze favoriete champagnehuizen in Épernay & Reims!
4. Christian Peligri (Colombey-les-deux-Eglises)
Het familiebedrijf Christian Peligri was als onderdeel van de Peligri familie toen Sylvia en Christian Peligri het in 1980 overnamen. Momenteel wordt de derde generatie Peligri klaargestoomd met drie dochters die allemaal in de wijnindustrie studeren en werken! Ook al is het champagnehuis een echt familiebedrijf, met 450.000 flessen per jaar is er toch nog een flinke oplage!
Christian Peligri ligt in het gezellige dorp Colombey-les-deux-Eglises. Verblijf je daar, dan is een bezoekje naar Christian Peligru makkelijk gemaakt. Er worden rondleidingen door het bedrijf gegeven en ook een proeverij is mogelijk. Ook heel fijn, de champagne is mild geprijst bij Champagne Peligri. Je hebt al een flesje champagne vanaf 7 euro! In vergelijking met andere huizen wordt er wel minder uitleg gegeven, hierdoor vonden wij dit een nét iets minder leuk bezoek. Het is verstandig om van tevoren even een afspraak te maken via hun website.
5. Champagne Drappier (Urville)
Champagne Drappier is een van de weinige grotere champagnehuizen met internationale allure. Ben je opzoek naar een chique champagnehuis met champagnes die over de hele wereld en zelfs in Nederland bekend zijn? Maak dan zeker een afspraak bij dit huis. Ook is dit een champagnehuis met flink wat geschiedenis. Zo werden de wijnkelders van Drappier gebouwd in de 12e eeuw na Christus, en ontstond het familiehuis in 1808 toen Michel Drappier het oprichtte.
Wil je Champagne Drappier bezoek en hun champagnes proeven? Dit kan enkel op afspraak. Klik hier om contact op te nemen via hun website.
Tip: ook leuk als je toch in de buurt bent, bezoek dan ook de Clairvaux Abbey (12 kilometer verderop), een prachtig klooster uit de 12e eeuw na Christus. Het klooster deelt zelfs geschiedenis met Champagne Drappier!
6. Champagne Philippe Fourrier (Baroville)
Toen we met onze vrienden Eva en Philippe bij toeval langs champagnehuis Philippe Fourrier reden, moesten we vanwege de naam wel even stoppen. En dat bleek een heel goed idee te zijn want de champagne van Philippe Fourrier is heerlijk. Wat dit champagnehuis speciaal maakt, is dat men champagne produceert van 100% dezelfde druifsoort. Dus waar champagne veelal een mix tussen druivensoorten is, heeft men hier champagne die 100% Pinot Meunier is, 100% Chardonnay, 100% Pinot Blanc en 100% Pinot Noir. En dat is heel leuk om eens te proeven. Ook ben ik persoonlijk groot fan van de 2008 vintage, een goudkleurige champagne. Daar hebben we dus een flesje van meegenomen! Klik hier voor meer informatie over champagnehuis Philippe Fourrier.
Grappig feitje: het champagnehuis Philippe Fourrier in Bar Sur Seine is al vijf generatie oud. En de zesde generatie speelt momenteel tussen de champagneflessen en is 7 jaar oud. De kleindochter van een van de Philippen waar dit huis naar vernoemd is, is een schattig meisje dat samen met haar broertje gezellig bij de proeverij kwam zitten om te kijken hoe wij de champagne proefden. Wie weet over 15 jaar, doet zij misschien wel de rondleidingen!
7. Champagne D. Massin (Ville sur Arce)
Dit kleine familiehuis produceert niet alleen verukkelijke champagne, maar heeft ook een kleine oplage aan Chablis wijn. Tristan, de vinoloog en een van de Massin kinderen, heeft sinds een aantal jaar namelijk enkele hectare wijngaard in Chablis waar hij dus nu ook de witte chardonnay wijn produceert, en die is verrukkelijk! Maar terug naar de champagne, daarvoor zijn we hier natuurlijk. Onze favoriete champagne hier is de Cuvée de Réserve, gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay. Het is een lichte, goudkleurige champagne die makkelijk wegdrinkt.
Wanneer Tristan ons vraagt of we wellicht de pasgeperste wijn willen proeven die in de toekomst voor de champagne gebruikt gaat worden, zeggen we geen nee. En zo wandelen we achter hem aan de wijnkelder in, waar kleine houten wijnvaten liggen met een kruk erin. De wijn in deze vaten is slechts 4 weken oud, super vers dus. Als Tristan met een pipet de wijn uit het vat haalt en in onze glazen laat lopen, waarschuwt hij, dit smaakt niet zoals de champagne en wijn die we kennen. Het is inderdaad totaal anders, deze jonge wijn. Veel zuurder (acidity) en sterker dan we gewend zijn, maar het is een speciaal idee dat we zulke jonge champagne drinken.
Al met al een ontzettend leuke ervaring, en zeker aan te raden! Wil je ook langs champagnehuis D. Massin dan is het verstandig eerst even contact op te nemen. Dat kan via de website van D. Massin. Doe je de groeten aan Tristan?
Leuke activiteiten in de Côte des Bar of Aube en Champagne
Naast het bezoeken van de champagnehuizen en wijngaarden zijn er nog andere leuke dingen om te doen in de zuidelijke champagnestreek. Hieronder een opsomming wat allemaal te doen in en rondom Côte des Bar!
1. Net buiten de Côte des Bar: de mooie oude stad Troyes
Troyes ligt dan wel net buiten de Côte des Bar, het is een plek die je eigenlijk niet mag overslaan. Met het historisch oude centrum, de kathedraal, basiliek en prachtige kerk is het een zeer sfeervolle plek. Ook kun je hier lekker eten en drinken in sterrenrestaurants of knusse cafés en slapen doe je natuurlijk in een mooi hotel zoals Hotel La Maison de Rhodes & Spa.
Restaurant tip Troyes: ben je op zoek naar lekker eten? Bezoek dan de overdekte markt. Hier vind je allerlei stand met lekkernijen én vind je visrestaunt Chez Pascal. Tussen de lokale Fransen eet je hier de lekkerste oesters, garnalen en tonijn!
2. Bezoek het mooie dorpje Colombey-Les-Deux-Eglises
Dit kleine dorpje ademt gewoon de Franse sfeer. Colombey-Les-Deux-Eglises ligt op een heuvel omringd door glooiende champagnevelden, bossen en riviertjes. De schattige huizen zijn gemaakt van lichte kalksteen met een typisch Mairie (gemeentehuis) en mooie kerk in het midden van het dorp.
Charles de Gaulle in Colombey-Les-Deux-Eglises
Zeker een bezoek waard is de gedenkplaats van Charles de Gaulle die helemaal op de top van de heuvel staat. Charles de Gaulle had een buitenhuis in Côte des Bar en verbleef hier het grootste gedeelte van de tijd tijdens zijn laatste levensjaren. De gedenkplaats wordt gekenmerkt door een reusachtige dubbelkruis (het kruis van Lotharingen) dat symbool staat voor de “Orde van de bevrijding” in Frankrijk, waar Charles De Gaulle de leider van was. Klik hier voor meer informatie over de Memorial van Charles de Gaulle en toegangsprijzen. Ook het oude huis van Charles de Gaulle dat nét buiten Collombey-Les-Deux-Eglises ligt kun je bezoeken. Klik hier voor meer informatie.
Uit eten in Collombey-Les-Deux-Eglises
Van al dat rondlopen en die geschiedenis trek gekregen? Stap dan bij Maison & Tartine naar binnen. Niet alleen is dit een heel kneus hotel met verschillende mooie kamers. Ook kun je hier eenvoudige maar lekkere gerechtjes bestellen. Let op: enkel geopend tijdens de lunch.
Voor een simpel maar goed diner eet je een hapje bij L’Inter’val. Eten met niet teveel poespas maar eerlijke prijzen en een vol bord. Enige nadeel, nadat je bestelt staat het eten binnen 5 minuten op tafel. Fijn als je honger hebt, maar lang tafelen is er zo niet bij.
Op zoek naar een chic restaurant? Ga dan voor een gerecht bij hotel Hostellerie La Montagne. Dit chique restaurant/hotel heeft momenteel een Michelin ster. Dit betekent overigens niet dat eten hier duur is, wij aten een lunch menu voor 25 euro per persoon en het eten was gewelidig!
Feitje Côte des Bar: wist je dat de truffel (niet chocolade, de paddenstoel) uit deze omgeving komt? We hebben meerdere keren de heerlijkste gerechten met truffel gegeten!
3. Wielrennnen, mountainbiken of wandelen in de omgeving
De omgeving van Côte des Bar bestaat uit een heuvelachtig landschap vol met bossen, riviertjes en meren. Perfect dus om lekker te gaan wielrennen tussen de wijngaarden, mountainbiken in de bossen of wandelen van dorpje naar dorpje. Even die alcohol eruit sporten!
Geen fan van Champagne maar is rosé uit Zuid-Frankrijk meer jouw ding? Bezoek dan de wijnregio’s in de omgeving van Aix-en-Provence. Lees er alles over in ons blog!
4. Bezoek de Franse zaterdagochtendmarkt
In de dorpen Bar-Sur-Aube en Chamont vindt elke zaterdagochtend een gezellige markt plaats. Vers fruit en groente, lekkere worstjes, Franse kazen en lokale lekkernijen zijn hier in overvloed te vinden. Perfect voor een zaterdagochtend ontbijt.
Zijn antiek en brocante echt jouw dingen? Ga dan naar het slaperige dorpje Chateauvilain. Hier vind je Castel-Broc een winkel vol met antiek en snuisterijen.
6. Wandel rond Essoyes, het schilderachtige dorp waar Renoir leefde.
In het mooie Bar sur Seine, vind je het dorp Essoyes. Dit kleine schilderachtige dorpje is de plek waar Renoir een tijd heeft gewoond. In de dromerige schilderijen met bloemen herken je zo dit dorp en de omgeving. Leuk om hier even rond te wandelen, bij het water een drankje te drinken of het museum van Renoir te bezoeken.
5. Relax aan de meren in het nationale park la Foret D’orient.
Midden in Aube en Champagne ligt het nationale park la Foret D’orient. Dit natuurpark, dat gecreëerd is in 1970, is ruim 80.000 hectare groot en telt meer dan 70 verschillende meren en plassen. De drie bekendste zijn Lac d’Orient, Lac du Temple en Lax Amance. Bij Lac d’Orient zijn meerdere stranden gemaakt en hier kun je lekker zonnen, zwemmen en zeilen. Lac du Temple is geschikt voor sportvissen en op Lac Amance kun je watersporten zoals waterskiën doen.
Ook is in natuurpark Forêt d’Orient een wildpark, genaamd Faunce de la Forêt d’Orient. Met een gids kun je dit bezoeken om vogels te spotten, wilde paarden, elanden en soms zelfs wilde zwijnen te zien.
Leestip: Reis je verder door naar het zuiden? Bezoek dan zeker Chablis, Noyers-sur-Serein of de Mâconnais in de Bourgogne.
Fijne hotels in Côte des Bar (Bar-Sur-Aube)
Onderstaande drie hotels liggen allemaal centraal in Bar-Sur-Aube in het gezellige dorp Colombey-Les-Deux-Eglises. Verblijf je liever in Troyes? Klik dan hier.
Maison & Tartine
€€
Gezellige chalets, lodges, appartementen en kamers die van alle gemakken voorzien zijn. De verschillende kamers en lodges liggen verspreid over een zijstraat van het hoofdplein van Colombey-Les-Deux-Eglises. Je slaapt hier vanaf €70.
Domaine Rennepont
€
De hartelijke gastheer en vrouw Tim en Resi (uit Nederland) laten je compleet thuisvoelen in hun knusse kasteelhoeve. De kamers zijn mooi, de tuin prachtig en het eten heerlijk. Maar het beste is de gezelligheid hier! Je slaapt hier vanaf €65 per kamer.
Hostellerie de la Montagne
d’Huits €€€
Dit prachtig luxe hotel heeft een sterrenrestaurant en mooie kamers. Kijk nou naar dat bad op pootjes! Perfect als je op zoek bent naar comfort en luxe maar wel authenticiteit! Je slaapt hier op koninklijke wijze vanaf €140 per kamer.
Klik hier voor meer blogs over Frankrijk!
Like this blog? Pin it!