Noorderlicht in Lapland: dit moet je weten om het noorderlicht te spotten!

 

Het noorderlicht, ook wel poollicht of aurora borealis, is voor ons een van de belangrijkste redenen om naar Fins Lapland te komen. Met dank aan Thomas, die alles over dit natuurverschijnsel uitzocht, vertel ik je in deze blog over het noorderlicht, geef ik handige tips en vertel ik over de noorderlicht sneeuwwandeling die we deden met Polar Creek.


Vier van de vier nachten het noorderlicht in Fins Lapland!

Ja, geluksvogels kun je ons wel noemen: alle vier de nachten in Fins Lapland, hebben we het noorderlicht gezien. Meteen de eerste avond werden we verrast door de dansende groene wolken van de aurora borealis. Die eerste keer was onvergetelijk, we stonden buiten te joelen in de sneeuw. Op avond twee en drie was het licht ook zichtbaar, maar minder duidelijk dan eerst. Onze laatste avond, was het meest spectaculair. We hadden een aurora chasing tour door de sneeuw gepland met Andrej van Polar Creek. Uiteindelijk hebben we niet eens zo heel ver gelopen, het noorderlicht was zo prachtig dat we urenlang alleen maar foto’s namen! Later meer over dat, nu eerst antwoord op de vraag: Wat is het noorderlicht?

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat het best zichtbaar is op de polen. Op de noordpool wordt dit het noorderlicht genoemd, ook wel de aurora borealis, op de zuidpool is dit het zuiderlicht, de aurora australis.

Noorderlicht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes (ionen) van de zon, de ruimte ingeslingerd worden (zonnewind). Op het moment dat deze geladen deeltjes via de magnetische veldlijnen van de aarde worden opgevangen, worden ze richting de twee polen geleid. Vervolgens treden de geladen deeltjes de atmosfeer binnen, waar ze botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Door deze botsing vindt een elektronenoverdracht plaats: van de ionen naar de zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Omdat deze nu uit balans zijn, proberen ze de energie in de vorm van elektronen, weer te neutraliseren. Dit doen ze door licht uit te zenden: het poollicht. Deze energie wordt ook wel geomagnetische activiteit genoemd.


Wat zijn de meeste bijzondere & unieke hotels om te slapen in Fins Lapland? Lees dit blog met de leukste hotels in Lapland!


Wanneer zie je het noorderlicht het beste in Fins Lapland?

Het noorderlicht is altijd, in meer of mindere mate, aanwezig. Echter kun je het lang niet altijd met het blote oog zien. De mate van aanwezigheid van geomagnetische activiteit wordt aangeduid met de KP index. Dit is een schaal van 0-9 waarbij nul duidt op zeer weinig geomagnetische activiteit en negen op zeer veel. Tussen twee en drie, kun je het licht al zien. Vanaf de vier wordt het poollicht echt een stuk sterker. Helaas betekent dit nog niet dat je het noorderlicht ook echt ziet. Er kan namelijk bewolking hangen, of je zit te ver van de polen af.Giellajohka northern light

Deze condities zorgen voor een groter kans op het zien van het poollicht in Lapland:

1. Een hoge breedtegraad

In uitzonderlijke gevallen kun je het noorderlicht zelfs in Nederland, op Texel zien, maar over het algemeen is het vanaf breedtegraad 66 echt duidelijk zichtbaar. Dit betekent dat je zo noordelijk mogelijk moet zitten. Wij zaten in de omgeving van Saariselkä, Ivalo en Inari, in Finland, een zeer noordelijk stuk Lapland. Hier is de kans om het noorderlicht te zien, behoorlijk groot!

Wist je dat: in Fins Lapland het noorderlicht tot wel 200 nachten per jaar zichtbaar is?

2. Onbewolkte hemel

Een tweede voorwaarde om het noorderlicht te kunnen zien, is dat het onbewolkt is. Gaat het veel sneeuwen, dan weet je dat de kans om de Aurora Borealis te zien, klein is.
Tip: wij hadden een auto in Lapland. Heel handig wanneer er wat plaatselijke bewolking was, dan stapten we in de auto en reden naar een plek een paar kilometer verderop waar er geen bewolking was!

3. Geen lichtvervuiling

Zit je dichtbij de bewoonde wereld, een grote stad of verlichte fabriek, dan is de kans kleiner dat je het noorderlicht ziet. De beste conditie om het noorderlicht te zien, is een omgeving waarin het pikkedonker is. Ook een volle maan gooit roet in het eten! Het schijnt zelfs dat het noorderlicht nog iets beter te zien is, wanneer er nog geen sneeuw gevallen is. Licht weerkaatst op de witte sneeuw waardoor er meer lichtvervuiling is.
 
Tip: wil jij het noorderlicht zien in Lapland? Kijk dan voor het boeken even naar de stand van de maan. Bij een nieuwe maan is de kans groter dat je het noorderlicht ziet. 

4. Herfst en winter

Ook al is het poollicht het hele jaar aanwezig, in de herfst en winter zijn de ionen die het noorderlicht veroorzaken sterker aanwezig. Daarbij gaat in Lapland in de zomer de zon nauwelijks onder, waardoor het niet donker genoeg is om het noorderlicht te zien.
 
Tip: wij gebruikten de app Aurora. Deze geeft voor jouw locatie aan wanneer de kans het grootste is. Daarnaast gebruikten we de app WeatherPro om nauwkeurig de mogelijke bewolking in de gaten te houden.

Noorderlicht sneeuwwandeling in Lapland met Polar Creek

Op onze laatste avond in Lapland zijn we uitgenodigd om met Andrey van Polar Creek een sneeuwwandeling te maken en op de Aurora te jagen. Nou dat laatste hoeven we niet echt te doen, met een KP index van ruim vier, danst het noorderlicht zeer helder aan de hemel. Andrey neemt ons en nog twee andere mensen mee naar een heuvel, net buiten Saariselkä, vanwaar je een goed uitzicht hebt op de noorderhorizon. Hij vertelt dat dit laatste erg belangrijk is, vooral wanneer de KP onder de vier zit. Op foto’s lijkt het poollicht namelijk altijd boven de fotograaf, in werkelijkheid begint het vaak aan de noorderhorizon.

Een rustige plek om het poollicht te bekijken!

Na eerst sneeuwschoenen onder te hebben gegespt, lopen we een stuk de sneeuw in. Er staan een paar andere toeristen, maar daar blijven we ver vandaan. Hun lichtjes kunnen er namelijk voor zorgen dat we het poollicht minder goed zien, of minder mooi kunnen fotograferen. Andrey weet exact waar een rustige plek is en daar zetten we onze lichtjes uit en beginnen we naar de noorderhorizon te kijken.Northern Lights

Fel groen noorderlicht in Finland

En inderdaad, eerst zien we een flauwe grijs-groene streep, die al snel een stuk helderder wordt. In no-time lijkt de hemel in vuur en (groene) vlam te staan. Het is echt spectaculair: we weten niet waar we moeten kijken want de baan van groen licht loopt nu helemaal van de ene, naar de andere horizon. Kijk ik naar rechts dan zie ik daar het licht dansen, maar tegelijk wil ik naar links kijken want ik hoor Christine ook verrukt roepen dat daar ook paars licht te zien is. En zo blijft het veranderen. Soms is het een paar seconden of zelfs een paar minuten heel fel, daarna weer wat rustiger.

Koekjes en warm bosbessensap in Fins Lapland

Ondertussen brengt Andrey koekjes en warm bosbessensap om zo even warm te blijven, het is buiten 26 graden onder nul. Ries en Thomas, helemaal in hun eigen wereld, staan als een malle foto’s te maken van dit natuurverschijnsel. Andrey heeft zelf ook een camera bij zich en maakt van de twee andere toeristen wat foto’s. Hij heeft een heel handig trucje, dat wij nog niet kennen: door tijdens het maken van de foto (sluitertijd tussen de 8-16 sec) heel kort (minder dan 1 sec) je zaklamp te schijnen op de persoon op de foto, belicht je zowel de persoon als het noorderlicht! Een heel gaaf effect.budget of a trip through Lapland

Polar Creek: noorderlicht tours in Saariselka!

Na een tijdje lopen we verder, richting een bos. Hier is de sneeuw al een stuk dieper, je zakt makkelijk een halve meter weg, de sneeuwschoenen komen goed van pas! Tijdens het lopen vertelt Andrey hoe hij in Saariselka terecht gekomen is. Hij is namelijk Russisch, net als Maria, zijn vrouw met wie hij Polar Creek runt. Enkele jaren terug waren ze hier op vakantie. Ze vonden het toen zo heerlijk, dat ze simpelweg besloten om te blijven. En zo ontstond Polar Creek: een klein bedrijf met persoonlijk contact waarbij de ervaring van bezoekers centraal staat. Andrey geeft aan dat hij het liefst werkt met kleine groepen, zo heeft hij de aandacht voor iedereen en kan hij mensen helpen met fotograferen van het noorderlicht.

Het noorderlicht blijft maar dansen!

Twee-en-een-half uur later, danst het noorderlicht nog net zo fel aan de hemel. We zouden nog uren kunnen blijven kijken, maar helaas spreken onze handen en voeten dat tegen. Wanneer we terug naar de parkeerplaats op de heuvel lopen, kijken we verbaasd op: honderden toeristen proberen hier het noorderlicht te zien en op beeld vast te leggen. Overal zien we felle zaklampen, mobiele telefoons en koplampen van de af en aan rijdende bussen. Wat een contrast met de rust waar Andrey ons net naartoe heeft meegenomen. Moe maar voldaan, zitten we even later in de auto terug naar Giellajohka, de cabin waar we slapen. Wat een geweldige ervaring was dit!Northern Lights

Praktische informatie over deze noorderlicht sneeuwwandeling in Lapland!

Wij deden deze noorderlicht sneeuwwandeling bij Polar Creek, een organisatie in Saariselkä die ik je van harte aan kan bevelen! Andrey neemt je in een kleine groep (max 8 personen) mee voor een sneeuwwandeling van 2-3 kilometer lang. Dit is een gemakkelijke activiteit waarvoor je niet getraind hoeft te zijn. Je bent ongeveer 2,5 uur bezig (waarvan je een deel stilstaat en een deel wandelt). Heb je geen eigen vervoer? Geen probleem, dan komt Andrey je bij je hotel ophalen.

Wat trek je aan of neem je mee voor een sneeuwwandeling in Fins Lapland?

Wij droegen onze eigen normale buitenkleding, bestaand uit thermolagen, een skijas en skibroek, sjaals, sokken, mutsen en handschoenen. Ook hadden we hoofdlampjes bij ons. Heb je deze spullen niet, dan kun je dit allemaal lenen bij Polar Creek. We leenden wel speciale sokken en schoenen van Polar Creek. Sneeuwschoenen en eventuele wandelstokken krijg je op de locatie. Verder hadden we eigen camera apperatuur bij ons en statieven.

Tenslotte een onmisbare tip: heatpacks! Wij kochten deze heatpacks bij Decathlon en stopten ze in onze handschoenen. Zo bleven onze handen zelfs tijdens het fotograferen in in de kou, lekker warm. 

Wat kost deze noorderlicht sneeuwwandeling in Saariselka?

De sneeuwwandeling die wij deden, kostte €65 per persoon. Dit is inclusief alle gear, transport en drankjes. Er zijn ook andere sneeuwwandelingen of activiteiten te boeken bij Polar Creek.
Voor meer informatie kijk op Polarcreek.fi of mail Andrey en Maria direct via info@polarcreek.fi.

Polar Creek, Andrey en Maria
Kelotie 1 (Siula building), Saariselkä
+358 40 683 98 04


Meer Lapland tips en andere handige informatie over een winter trip naar Lapland lees je in ons blog!


De beste (budget) accommodaties in Saariselka

Saariselka is een klein dorpje in het noorden van Finland. Het dorpje is omringt door bergen en is een goede uitvalsbasis voor activiteiten voor skien, langlaufen en wandelen. Wil je in een van onderstaande hotels slapen, boek dan op tijd, deze kamers zijn namelijk snel uitverkocht!

Lapin Kutsu Appartments €Lapin Kutsu Appartments Finland

Deze appartmenten zijn erg comfortabel en zien er knus uit. Ook kan je gebruik maken van een prive sauna en is alles aanwezig om zelf te koken. Ook de locatie is erg gunstig gelegen. Je slaapt hier vanaf 50 euro per nacht (2 personen).

Boek nu!

Fell Centre Kiilopaa €€Fell Centre Kiilopää Hotelli Niilanpää Finland

Dit leuke hotel heeft mooie kamers met uitzicht op de berg. Ook de lobby is gezellig mét openhaard. Het bevindt zich midden en de natuur maar je bent met de shuttlebus zo in het stadcentrum. Je verblijft hier vanaf 92 euro per nacht (2 personen).

Boek nu!

Top Star Saariselka €€€
Top Star Saariselka

Toe aan iets meer luxe? Boek dan een kamer in het Top Star Saariselka viersterrenhotel. Dit hotel ligt direct aan de skipiste. De kamers hebben een glazen plafond en de inrichting is prachtig! Je slaapt hier vanaf 208 euro per nacht (2 personen).

Boek nu!


Lees meer: de ultieme Fins Lapland route! 5-7 dagen reizen door winters Lapland!


Al mijn andere blogs over Lapland en Finland!


Like this post? Pin it!

everything about the Northern Lights in Lapland - Finland


Meer blogs over Finland of Lapland

*We namen op uitnodiging van Polar Creek deel aan deze noorderlicht sneeuwwandeling, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.

**Credits voor de fotografie gaan naar Thomas Kroon en Ries. Voor contactgegevens van Thomas, stuur me even een berichtje.

4 Comments

 1. by Wim on 26 februari 2021  08:51 Beantwoorden

  Dag Charlotte,
  Mooie blogpost en foto's over het noorderlicht in Finland! Zelf heb ik het nog nooit kunnen waarnemen. We zijn het aan het bekijken hoe en waar dit kan lukken. Lapland is een mogelijkheid, maar het combineren met een reis door Noorwegen zou ook kunnen. Moeilijke keuze.

  • by Charlotte van de Sande on 28 februari 2021  17:31 Beantwoorden

   Hi Wim,
   Dank voor deze lieve woorden! Ooo het is echt fantastisch! Waar wij in Fins Lapland zaten, waren we dichtbij de Noorse grens, dus het is zeker te combineren!
   Hopelijk is het snel allemaal weer mogelijk!
   Lieve groet,
   Charlotte

 2. by Sien on 9 september 2022  07:53 Beantwoorden

  Ik ben ook eens aan het rondkijken, niet voor een rondreis, wel voor een 4-daagse. Wat ik me afvraag: best een auto huren om aan het hotel te geraken of laten vervoeren? :-)
  Dankjewel!

  • by Charlotte van de Sande on 9 september 2022  08:34 Beantwoorden

   Hi Sien,
   Hmmm dat hangt echt enorm af van wat je wil gaan doen tijdens je verblijf. Als je geen rondreis gaat doen en alle activiteiten bij het hotel boekt, niet van plan bent buiten de de deur te eten, dan zou ik gewoon vervoer van het hotel regelen. Maar is dat niet het geval, dan vonden wij een auto wel heel prettig.
   Lieve groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites