Giellajohka: een geweldige accommodatie in Fins Lapland!

In het noorden van Fins Lapland, op nog geen uur rijden van de grens met Noorwegen, vind je de mooie lodges van de accommodatie Giellajohka. In dit blog vertel ik waarom deze plek, Giellajohka, voor altijd een speciale plek in ons hart heeft.


We staan op een bevroren meer in de grote ‘achtertuin’ van Giellajohka, de accommodatie waar we onze laatste dagen in Lapland doorbrengen. Ries gaat op zijn knieën en vraagt of ik met hem wil trouwen. Midden in de mooie natuur, in de sneeuw, zijn we verloofd. Dolgelukkig gaan we samen met onze vrienden Thomas en Christine (met wie we deze reis maken) terug naar onze knusse lodge. Daar toveren zij een fles champagne uit de sneeuw te voorschijn en zo proosten we op onze veranda op het geluk.

Originele accommodatie in Fins Lapland: Riverside Cabins Giellajohka

In het mooie vakantiepark van Giellajohka zit je ver weg van toeristische steden, midden in de mooie witte wildernis. Een toplocatie om het noorderlicht te spotten. Doordat er weinig lichtvervuiling is van grote steden heb je een nog beter zicht op dit natuurverschijnsel.

Het noorderlicht zien vanuit ons bed!

Tijdens deze vijfdaagse reis door Lapland slapen we op verschillende plekken. Onze laatste twee nachten verblijven we in de gezellige lodge van Giellajohka. Ries vertelt achteraf te hebben gewacht met zijn aanzoek, tot onze tijd in Giellajohka. Enerzijds omdat de omgeving hier prachtig is en zo de perfecte setting voor zijn vraag was, anderszijds omdat we door de glazen muur van de cabin waar we in verblijven, vanuit ons bed het noorderlicht kunnen bekijken. Romantischer kan gewoon niet.

We slapen in een van de drie Riverside Cabins. Giellajohka is vernoemd naar de gelijknamige Kielajoki (of in het Sami: Giellajohka) rivier. In deze tijd van het jaar is die volledig bevroren en ondergesneeuwd. Daarachter bevinden zich grote bossen. Onze lodge kijkt hier recht op uit. De cabins zijn gezellig ingericht met een houtkachel, een sauna en een fijne keuken. Van alle drie maken we veel gebruik! Heerlijk om voor het eten nog even de sauna in te gaan en ‘s avonds met een glas wijn slaperig in de vlammen van de kachel te staren.

Budget accommodatie opties in Fins Lapland

Giellajohka biedt niet alleen luxe opties aan, maar er zijn ook budgetvriendelijke slaapplekken, iets dat we op weinig plekken in Fins Lapland gezien hebben. Zo kun je in een van de privekamers in het guesthouse slapen of zelfs kamperen op het terrein van Giellajohka. Er is een toiletgebouw met douches, een openbare keuken en voor caravans is er zelfs elektriciteitaansluiting en een waterafvoer aanwezig.

Gezellige lodges in Fins Lapland: een familiebedrijf

Bij aankomst worden we van harte welkom geheten door Jouni. Samen met zijn moeder Anita en zus Anni runt hij deze accommodatie, een echt familiebedrijf dus. Het was zijn initatief om zich hier een paar jaar geleden te vestigen. Nadat hij zijn zus en moeder overtuigd had, verhuisden ze naar dit noordelijk stukje Finland en werd dit al snel hun thuis.

De volgende ochtend ontmoeten we zijn moeder Anita. Ze is een warm en gezellig persoon die van alles vertelt over het noorderlicht, de research die hier naar gedaan wordt en hoe het hier in de zomer en herfst is. Een tip die ze ons meegeeft is om niet alleen hartje winter naar Lapland te komen, maar juist ook in september of oktober vóór de eerste sneeuw. Je ziet in die tijd het noorderlicht nog beter door het ontbreken van de weerspiegeling van het licht in de sneeuw.Giellajohka northern light

Wanneer we ‘s avonds een hapje gaan eten in het restaurant, houdt Jouni de weerberichten goed in de gaten. Alle gasten worden uitgenodigd voor de noorderlicht WhatsApp groep, zodat wanneer je het noorderlicht spot, je elkaar kunt waarschuwen. Super handig! Al snel staan Ries en Thomas weer buiten om foto’s te schieten. Bij de rivier staat een grote Tipi waar elke avond een kampvuur gemaakt wordt. Zo blijf je een beetje warm terwijl je naar de sterrenhemel kijkt en op het noorderlicht wacht.

Gratis langlaufen bij het hotel in Fins Lapland!

Jouni heeft ons uitgenodigd om te leren Langlaufen (cross-country skiing) en dat aanbod nemen we van harte aan. Nadat we speciale schoenen en skies hebben aangetrokken, gaan we op pad. Thomas gaat ook mee, op speciale sneeuwschoenen in de vorm van een tennisracket met ijzers eronder. Vanzelfsprekend gaat het bij Ries prima, maar loop ik flink te stuntelen met de ski’s. Terwijl we druk bezig zijn buiten in de sneeuw voelen we de kou niet en krijgen we het zelfs warm.

Langlaufen en sneeuwhiken zijn niet de enige activiteiten die je hier kunt doen. Zo kun je in de winter gaan ijsvissen, jagen, traditioneel Fins leren koken of husky rijden. In de lente en zomer kun je hikes in de mooie natuur maken, kayaken of vissen op vlagzalm en forel. Het huren van ski’s en sneeuwschoenen is gratis. Daarnaast, mocht je niet in de river cabins slapen, is het mogelijk om gebruik te maken van de Finse privé sauna.


Praktische information over Giellajohka in Fins Lapland

Wil jij ook, ver van toeristische trekpleisters, in een fijne lodge in de natuur verblijven? Dan kan ik je Giellajohka van harte aanbevelen! Giellajohka ligt 110 kilometer ten noorden van Ivalo airport. Per auto bereik je het in anderhalf uur. Er is een directe busverbinding vanaf zowel Rovaniemi, Ivalo en Inari naar Giellajohka. Tegen een meerprijs biedt Giellajohka een ophaalservices aan.

De supermarkt vind je in het dichstbijzijnde dorp, Kaamanen, ongeveer 30 minuten rijden. Wij hadden toevallig voor aankomst net boodschappen voor het ontbijt gehaald en ontbeten dus in onze lodge. Het is ook mogelijk om te ontbijten, lunchen en dineren in het restaurant van Giellajohka. Hier hebben we de eerste avond lekker gegeten! Ook vind je hier een souvenirwinkeltje met onder andere schattige wollen sokken.

Overnachten in het guesthouse kan al vanaf €49 voor een eenpersoonskamer of €63 voor een tweepersoonskamer. Wij sliepen met z’n vieren in de luxe Taiga Riverside Cabin. Hier kun je in totaal met zes personen in slapen en je betaalt hier €340 per nacht voor (met bezetting van 6 personen).

Voor meer informatie en reserveringen, klik hier.
Adres: Karigasniementie 2920 , Kaamanen, 99910, Finland
Tel: +358 40 7386825
Email: info@giellajohka.fi
Of klik hier om direct te boeken!


Wat zijn nog meer bijzondere & unieke hotels om te slapen in Fins Lapland? Lees dit blog met de leukste hotels in Lapland!


Al mijn andere blogs over Lapland en Finland!


Meer over Lapland en Finland


*We verbleven op uitnodiging van Giellajohka in een van de lodges, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.

**Credits voor de fotografie gaan naar Thomas Kroon en Ries. Voor contactgegevens van Thomas, stuur me even een berichtje.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites