Budget Lapland: de kosten en prijzen van een reis door Fins Lapland!

Hoe duur is een reis door Lapland? Hoeveel budget heb je nodig voor een vakantie naar Fins Lapland? Veel blogs schrijven dat Lapland een zeer dure bestemming is. Wij bezochten Fins Lapland en om heel eerlijk te zijn vielen veel prijzen ons nog heel erg mee! In deze blog geven we antwoord op de vraag hoeveel geld onze reis door Fins Lapland kostte! Ook vertellen we je wat een realistisch dagbudget voor Fins Lapland is, geven we handige budgettips voor Lapland en delen we prijzen van levensmiddelen in Finland.


Is Fins Lapland duur? Of kun je in Lapland ook op een budget reizen? 

Finland en Lapland zijn zeker niet goedkoop. Activiteiten, accommodaties en alcohol zijn duur. Om een reis door Finland te maken heb je dus zeker wel wat geld nodig, het is lastig om Lapland op een klein budget te bereizen. Dat gezegde hebbende, wij waren positief verrast door Fins Lapland, het was een stuk minder duur dan we van tevoren dachten.

We maakten deze reis samen met onze vrienden Thomas en Christine. Doordat we met z’n vieren reisden, waren sommige dingen zoals accommodaties, auto en benzine een stuk goedkoper. Echter hebben we minder dan normaal op budget gelet en was dit een luxere vakantie voor ons. Vooral qua activiteiten hebben we totaal niet gekeken naar prijzen.

Wat was ons budget voor Fins Lapland?

Ten eerste even een disclaimer: wij zijn geen extreme budget backpackers. Hiermee bedoel ik dat we bijna nooit op een slaapzaal slapen en niet bezuinigen op activiteiten. Aan de andere kant reizen we ook zeker niet luxe. Iedereen reist op zijn of haar manier en heeft hierin andere prioriteiten. Dat is helemaal prima, maar houd dit dus in je achterhoofd wanneer je onze kosten doorleest. Het kan altijd duurder of goedkoper!

Tijdens deze reis hebben we een aantal samenwerkingen gehad met bedrijven waardoor we korting kregen op activiteiten of accommodaties. Deze korting heb ik niet meegenomen in de berekening hieronder om een representatief beeld te geven van de daadwerkelijke prijzen in Fins Lapland.lapland


Wat waren onze totaal uitgaven voor (Fins) Lapland?

Aantal dagen: 5

Totaal uitgegeven: €2318/ $2628
Kosten per persoon: €1159/ $ 1314
Dagelijkse uitgaven per persoon: €231,80/ $262,80

 Activiteiten: €728/ $825
Vliegtickets: €632/ $716
Accommodatie (4 nachten): €490/ $555

Deze uitgaven zijn inclusief vliegtickets en op basis van twee personen. Ik heb de prijzen en wisselkoers Euro/Dollar berekend ten tijden van deze reis. De valuta weergegeven zijn: Euro (€) en USA Dollar ($).reindeer


Hoe duur zijn accommodaties in Lapland? – 21,1% van totaal budget Lapland

Totaal uitgegeven: €490 / $555
Aantal nachten: 4
Gemiddelde overnachting voor 2 personen: €122,50 / $138,85

Accommodaties in Fins Lapland zijn niet goedkoop. We huurden samen met onze vrienden Thomas en Christine vakantiehuisjes, hetgeen de kosten nog enigszins drukte. De eerste twee nachten verbleven we in het gezellig vakantiehuis Inarin Kalakenttä, in Inari op 30 minuten rijden van Ivalo. Hier betaalden we per stel €85 voor. 

Vervolgens gingen we naar de luxe lodges van het Giellajohka vakantiepark. Deze prachtige lodges liggen midden in de natuur. Deze accommodatie is iets duurder, p


Wat zijn de meeste bijzondere & unieke hotels om te slapen in Fins Lapland? Lees dit blog met de leukste hotels in Lapland!Hoe duur is vervoer in Lapland? – 35,2% van totaal budget Lapland

Totaal uitgegeven: €816 / $925
Vliegtickets : €632 / $716,40
Autohuur:  €146 / $165,50
Benzine: €38 / $43

Het is niet goedkoop om naar Lapland te vliegen. Wij vlogen op vliegveld Ivalo met Finnair en betaalden €316 per persoon voor een retourtje. Er zijn overigens aanbiedingen waarbij je al vanaf €160 lastminute naar Fins Lapland vliegt. 

Ik heb de kosten van de huurauto en de benzine gedeeld door twee, omdat onze vrienden Thomas en Christine ook mee waren. Ben je niet met vrienden, dan zouden deze kosten dus verdubbeld moeten worden.

Klik hier om de meest actuele vliegdeals te zien voor Fins Lapland! 


Lees meer: de ultieme Fins Lapland route! 5-7 dagen reizen door winters Lapland!


finnair


Hoe duur is uit eten gaan in Lapland? – 12,3% van totaal budget Lapland

Totaal uitgegeven: €284 / $321,90
Waarvan uit eten en drankjes: €210 / $238
Waarvan boodschappen: €74 / $83,90

De kosten van eten vielen ons reuze mee voor Fins Lapland. Van tevoren hadden we bedacht dat eten waarschijnlijk erg duur zou zijn omdat Finland een Scandinavisch land is. Echter bleek al snel dat de prijzen voor eten nagenoeg gelijk liggen aan die in Nederland. Alleen alcohol is een stuk duurder. We hebben een aantal keer zelf gekookt in de lodges waar we verbleven. We zijn twee keer buiten de deur gaan lunchen en twee keer ‘s avonds uit eten geweest.

Op onze laatste avond zijn we luxe uit eten geweest om te vieren dat Ries en ik verloofd zijn. Het restaurant waar we aten, Laanilan Kievari, had heerlijke gerechten maar was niet goedkoop. Het zit dan ook in het wat hogere segment.Restaurant


Hoe duur zijn activiteiten in Lapland? – 31,4% van totaal budget Lapland

Totaal uitgegeven: €728 / $825
Husky rijden: €338 / $383,15
Scootertocht: €260 / $294,70
Aurora Chasing: €130 / $147,35

Kijk en dan kom je bij de echte reden waarom Lapland wel duur kan zijn: de prijzige activiteiten. Voor een groot deel draait je reis naar Lapland toch echt om deze activiteiten. Het duurste was onze vier uur lange Husky tocht, met een prijs van 169 euro per persoon (inc. lunch).

Ik vond de Laplandse sneeuwscootertocht bij Ivalo Trek Lapland verreweg het leukste. De prijs viel ook best mee, €130 per persoon voor een drie uur lange privétocht. Het Aurora Chasing dat we bij Polar Creek gedaan hebben was ook een gave beleving, hier betaalden we slechts €65 per persoon voor.


Lees hier alles dat je moet weten over een huskytocht in Lapland!


Snowmobiling Lapland Finland


Wat kosten voedingsmiddelen in Finland?

Wat is het prijsniveau in Finland? Die vraag beantwoord ik hieronder door de prijzen van normale levensmiddelen en uitgaven tijdens een reis weer te geven.

 • Kilo appels: €2,19 / $2,48
 • 250 ml Olijfolie: €4,49 / $5,09
 • Zak Chips: €1,89 / $2,14
 • Kilo tomaten: €2,29 / $2,60
 • Bak kwark (1L): €2,75 / $3,12
 • Brood: €2,49 / $2,82
 • Rol oreo’s€1,95 / $2,21
 • Pak melk (1L): €1,35 / $1,53
 • Fles Cola (1,5L): €2,69 / $3,05

 • Water (1,5L): €1,25 / $1,42
 • Wijn in supermarkt (750 ml): €8,90 / $10,10
 • Flesje bier in de supermarkt: €1,69 / $1,92
 • Fles Shampoo: €3,39 / $3,85
 • Cappuccino: €3,20 / $3,63
 • Glas wijn in restaurant : €7,50 / $8,50
 • Lokaal biertje in een restaurant: €4,50 / $5,10
 • Simpele lunch / avondmaaltijd (1 pers): €15 / $17,00
 • Liter benzine: €1,48 / $1,67


Conclusie: is een reis naar Lapland duur?

Een vakantie naar Lapland is zeker niet goedkoop. De vliegtickets zijn best een grote uitgave, de hotels niet goedkoop en tja, de activiteiten slaan echt een gat in je budget. Scandinavië is geen goedkope bestemming, maar Finland viel ons wel mee. We hadden verwacht dat de kosten voor eten en drinken hoger zouden zijn.

Hadden we Lapland met een kleiner budget kunnen doen? Vast, als we niet uit eten waren geweest, geen activiteiten hadden gedaan en in goedkopere hotels hadden geslapen. Had ik dat gewild? Absoluut niet. Deze reis was perfect zo!

Wat is een normaal dagbudget voor een reis door Fins Lapland?

Met een dagbudget van +/- € 180 per persoon zit je zeker goed (exclusief vlucht). Dat is veel geld, maar de kans is groot dat een trip naar Lapland relatief kort is. Reis je met kinderen, verlaag dit bedrag dan naar €120 per kind. Doe je minder activiteiten, kook je vaker en slaap je in budget accommodaties, dan zullen deze bedragen flink omlaag gaan.

Als ik erop terugkijk, vind ik Fins Lapland het geld meer dan waard! Het is een ongelofelijk mooie bestemming met activiteiten die je waarschijnlijk maar een keer in je leven zult doen. Een once-in-a-lifetime reis dus! En daarbij is het allermooiste gewoon gratis: het noorderlicht!


Klik hier voor al mijn andere blogs over Lapland en Finland!


Like this post? Pin it!

How much money did we spend traveling through Finnish Lapland?


Meer blogs over Finland

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites