Acht redenen waarom jij naar het eiland Palawan in de Filipijnen moet gaan!

Azuurblauw water, wuivende palmbomen en witte stranden. ‘s Ochtends maak je een boottocht langs een lagune waar je zwemt met schildpadden en kayakt boven koraal, ‘s middags wordt er versgevangen vis geserveerd op een onbewoond eiland en ‘s avonds neem je een massage op het strand. Het leven is zo slecht nog niet! Zo zag een gemiddelde dag eruit toen we twee weken door Palawan reisden. Een prachtig Filipijns eiland! In dit blog vind je acht redenen waarom jij ab-so-luut naar Palawan moet gaan!


Acht redenen waarom het Filipijnse eiland Palawan meer dan een bezoek waard is!

1. De veelzijdige natuur op Palawan!

Watervallen, kalksteen rotsen, jungle: Palawan heeft van alles wat! Nadat we in de omgeving van Port Barton vooral fijne stranden en soms wat jungle zagen, reden we naar het noorden, richting El Nido. Hier zie je de kolossale kalkstenen rotsen. De verschillende baaien worden omgeven door dit graniet overwoekerd met groene planten. Ook vind je hier mooie watervallen. Tenslotte is de omgeving van Coron weer compleet anders. Hier vind je tientallen piepkleine eilandjes die als schildpadden op het water lijken te liggen. Meer het binnenland in doet het soms denken aan de heuvels van Toscane, groen en uitgestrekt.

De waterval die wij bezochten was de Nagkalit-Kalit Falls, op ongeveer een uurtje scooteren vanaf El Nido. Dit is leuk om te combineren met een bezoekje aan Napcan Beach, dat iets verderop ligt.

2. Palawan: Een tropisch paradijs op aarde

Palawan is een tropisch paradijs op aarde! Je eet er verse mango in de zon onder een palmboom. Je drinkt melk uit een kokosnoot en er is een overdaad aan bloemen. En bij een tropisch paradijs hoort nou eenmaal ook soms een tropische regenbui. Deze zijn loeihard en vaak snel weer voorbij. Ik herinner me een regenbui waarbij we samen met onze vrienden Jorinde en Tim aan het scoteren waren en door de regen overvallen werden. Snel stopten we bij een bushokje om te schuilen terwijl de regen met bakken uit de lucht viel. Tien minuten later was alles weer opgeklaard en scheen de zon alsof er nooit een spatje regen gevallen was!


Klik hier om onze favoriete (budget) hotels in de Filipijnen te zien!


3. Palawan heeft een ontzettend leuke en warme bevolking

Ik kan me niet herinneren dat er ook maar een Filipijn op Palawan niet vrolijk keek. Men is bereid je even te helpen, de weg te wijzen en je in gebroken Engels over hun geschiedenis te vertellen! Doordat de Filipijnen nog niet zo toeristisch zijn als sommige andere plekken in Azië, word je ook niet belaagd door mensen die je per se iets willen verkopen. Men benaderde ons soms op het strand voor een boottocht, maar wanneer we dan aangaven geen interesse te hebben, waren de vrolijke verkopers totaal niet pusherig maar glimlachten ze simpelweg met een “oke madam, maybe next time”! Helemaal top!

4. Je kunt geweldig duiken of snorkelen in Palawan!

Tja, het is niet voor niets dat Ries zijn duikbrevet hier gehaald heeft. Het water is lekker warm en helder, je zou hier prima de hele dag in kunnen blijven liggen! Er is mooi koraal, je ziet zeepaardjes, duizenden gekleurde vissen en met een beetje geluk een schildpad! Tijdens onze boottrip met Buhay Isla zagen we onder andere tableau’s van koraal, nemo vissen (anemoon vissen) en zelfs een gezonken schip. Van deze laatste liggen er een hoop in de omgeving van Coron, veelal Japanse schepen uit WO2.

Ries haalde zijn duikbrevet in Port Barton bij Aquaholics Dive Centre. Hij betaalde hier €320 voor. Ook in El Nido en Coron kun je bij verschillende organisaties je Padi of SSI halen.

5. Er zijn super gave eilandhopping tours op de Filipijnen!

Oh wat zijn de stranden mooi op Palawan. Je loopt zo van het zachte, witte strand, de helderblauwe zee in! En dat alleen al op het ‘vaste’ land. Rondom Palawan bevinden zich tientallen piepkleine onbewoonde eilanden. Een deel hiervan zagen we tijdens een aantal eilandhopping tours die we deden vanuit Port Barton, El Nido en Coron.

Tijdens zo’n boottocht, vaar je van eiland naar eiland. Soms stop je bij een lagune om te zwemmen, je vaart langs eilanden vol met grotten of met heldere meren, of je stopt bij een eiland dat simpelweg zo mooi is dat het bijna nep voelt. Bij die laatste, is het tijd voor lunch. Op het strand, wordt in een mum van tijd een lekkere lunch geserveerd. Het is je een raadsel waar dit bereid is en als je ernaar vraagt wijst de Filipijnse kok trots naar het enkele kookpitje op de boot waar je zojuist vanaf bent gekomen. En dan zit je daar op het strand, in de schaduw van een palmboom met vers gevangen vis, sappig fruit en lokale groente.

Meerdaagse boottour Buhay Isla

Oh en jongens, dan heb ik het nog niet eens over de meerdaagse eiland hopping tour die we met Buhay Isla gedaan hebben. Denk dit hierboven, maar dan zonder andere toeristen, met een super leuke groep en net zulk lekker eten! 


Een unieke ervaring: een meerdaagse boottocht langs onbewoonde eilanden in Palawan. Lees hier onze ervaringen van de Buhay Isla boottocht!


Welke boottochten maakten wij op Palawan?

In Port Barton deed ik samen met vrienden een bootocht. Welke het was, weet ik helaas niet meer. De prijs was €10 pp.
In El Nido deden we boottour A. Boottour D schijnt ook heel leuk te zijn. We betaalden hier €11 pp voor.
In Coron deden we een tour met Calamianes Expeditions, langs Kayangan Lake en Twin Lagoon. Prijs: €15 pp.

Tenslotte deden we een drie-daagse boottocht van El Nido naar Coron met Buhay Isla. Prijs €285 pp. Tegenwoordig heb je ook een andere organisatie die geweldige boottrips aanbiedt: Big Dream Boatman

The Philippines Boahy Isla boat tour

6. Backpacken in de Filipijnen is relatief goedkoop!

Oké, de Filipijnen zijn zeker niet het goedkoopste land van Azië, maar desalniettemin is het voor westerse standaarden, niet duur. We betaalden gemiddeld €28,5 per nacht (voor een twee-persoonskamer). Hierbij sliepen we op sommige plekken luxe, bijvoorbeeld in Coron in het Sunz & Coron resort met een zwembad (voor €35 voor een tweepersoonskamer). In Port Barton sliepen we juist behoorlijk basic, in het Deep Moon Resorts, (slechts €11 per nacht) maar wel in schattige cabins op het strand!

Ook eten is niet duur. Voor ongeveer €5 pp heb je een prima avondmaaltijd en voor €3 kun je uitgebreid ontbijten. Een scooter huur je voor ongeveer €8 per dag en een boottocht is maar €10-€15 euro per persoon.

Al met al zijn de Filipijnen dus zeker geen dure bestemming!


Ga jij naar Palawan? Hier vind je onze Palawan route van twee weken!


7. Je vindt hier het schoonste en helderste meer ter wereld: Kayangan Lake

In de omgeving van Coron vind je verschillende eilanden met speciale meren. Zo is er een meer, het Barracuda Lake, dat door zijn mix van zout en zoet water, een wisselende watertemperatuur heeft. De bovenste laag, is een stuk kouder, dan een paar meter dieper. En op 14 meter schijnt er zelfs een verschil van 10 graden te zijn: je zwemt tussen lagen water van 28 graden en 38 graden. Dit temperatuurverschil is zo groot dat het zelfs zichtbaar is met het blote oog. Duiken schijnt hier spectaculair te zijn.

Het bijzondere Kayangan Lake in de Filipijnen!

Een misschien nog wel mooier meer, is het helderblauwe Kayangan Lake. Dit meer wordt gezien als het schoonste en helderste meer ter wereld. Je kunt vanaf de rand dan ook meters diep kijken. Je komt hier, door eerst ongeveer 10 minuten via een kronkelende trap een rots op te klimmen, waarna je op de top het Kayangan Lake tientallen meters onder je ziet liggen. Het blauwe water steekt fel af tegen de grijze rotsen met groene begroeiing. Ook dit meer bestaat uit zowel zoet als zout water, dat ervoor zorgt dat er veel speciaal leven onder water bestaat. Van tientallen piepkleine visjes to behoorlijke grote vissen. Ook vind je grote rotsformaties onder water.

8. Je vliegt vanaf Europa al voor 400 euro naar de Filipijnen!

Ja, dat lees je goed! Ik zie bijna wekelijks wel een aanbieding waarbij je voor €400 óf zelfs minder, vanaf Europa naar Manilla vliegt. Manilla zelf is niet echt een plek waar je lang wil verblijven, maar vanaf daar vlieg je in een klein uurtje naar Puerto Princessa of Coron Airport op Palawan. Voor de prijs hoef je een reis naar de Filipijnen dus zeker niet te laten! Klik hier voor de beste vliegticket deals om naar de Filipijnen te vliegen!


All my blogs on the Philippines

Klik hier voor al mijn Filipijnen blogs!


Like this post? Pin it!

eight reasons why you most definitely should go to the island Palawan


Meer blogs over de Filipijnen

tagged in Palawan

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites