Onze laatste weken in Oost-Afrika! In de vorige diaryblog kon je lezen hoe we chimpansees in Rwanda zagen en een self-drive safari in Oeganda (Uganda) deden. Na een hereniging met onze Canadese vrienden, zien we de rest van Oeganda en gaan we terug naar Kenia waar we vooral heel hard relaxen op het prachtige eiland Lamu.
>>Be prepared: dit is een lang diaryblog… drie weken is erg veel voor één blog!<<
Oeganda: Nederlands brood en theeplantages
Na gister in Fort Portal met onze Canadese vriendinnen Erin en Carlann te zijn herenigd begint het keihard te regenen. Gelukkig is het de volgende ochtend beter en na een uitgebreid ontbijt vertrekken we richting Masindi, een dorpje aan de rand van Murchison Falls.
Maar niet voor we nog een stop hebben gemaakt bij de Nederlandse bakkerij-hotel The Dutchess, waar we twee grote bruine broden inslaan. Het brood dat we in Oeganda kopen is voornamelijk wit, zoet en lang houdbaar. Ries en ik fantaseren al weken over knapperig bruin brood en zijn dan ook dolgelukkig dit in Fort Portal te hebben gevonden.
Zodra we Fort Portal uit zijn, rijden we door de glooiende theeplantages. We hebben in Rwanda geen theeplantage bezocht en dus bellen we spontaan aan bij Kiko Tea Estate om te kijken of we hier wat meer van de plantage mogen zien. Kiko plantages zit hier al decennialang, maar doet normaliter geen rondleidingen. Echter vindt men het zo leuk dat we langs komen en we worden met open armen ontvangen door de manager. Hij regelt direct dat we met een medewerker de plantages kunnen bezoeken! Het is een leuke ervaring! Een uurtje later stappen we met z’n vieren de auto weer in, op weg naar Masindi.
Klik hier voor al onze Oeganda blogs!
Oeganda, Masindi en de Murchison Falls
De rest van de middag en het begin van de avond brengen we stuiterend door in de auto. De weg van Fort Portal naar Masindi is erg slecht en wordt momenteel opgeknapt, waardoor we deels door de smurrie en het half afgegraven asfalt moeten rijden. Nét na zonsondergang komen we aan in Masindi, een stad in de buurt van het nationale park Murchison Falls. Moe stappen we uit bij Murchison Backpackers, een nieuw hostel waar we warm worden ontvangen door de jonge eigenaresse May. Ze vertelt ons van alles over haar businessplan, regelt pizza’s en helpt ons op weg met het regelen van onze self-drive safari in Murchison Falls.
Op naar het Murchison Falls National Park!
Het heeft de hele nacht gestormd maar gelukkig mochten we van May kamperen in een van de kamers, dus zijn we lekker droog gebleven. We nemen afscheid van May en stappen met z’n vieren de auto weer in en vervolgen onze weg naar het Murchison Falls National Park. De eerste nacht slapen we buiten het park. Helaas begint het ’s middags weer te stormen en dus regelen we met de lodge waar we slapen dat we met z’n vieren in een huisje mogen slapen in plaats van nat te regenen in onze tenten.
En dan is het tijd onze self-drive safari in het Murchison Falls National Park. Het is een mooi gebied, vol palmbomen, aan de Nijl, compleet anders is dan de nationale parken die we hiervoor hebben gezien! Een nachtje midden in het park kamperen met een ranger die de hele nacht de wacht houdt, maakt het meteen een spannende en onvergetelijke ervaring.
Lees tip: gratis reisgids over het Murchison Falls National Park!
Oeganda, Relaxen bij de Rhino Sanctuary*
Na twee dagen safari en een week elke nacht ergens anders slapen, is het tijd om even tot rust te komen. En dit doen we op de camping van de Rhino Sanctuary*. Een paar jaar terug is de laatste wilde neushoorn in Uganda vermoord door stropers. Gelukkig is men begonnen om de neushoorn terug te brengen in Oeganda. Momenteel groeien er 30 witte neushoorns op in de Ziwa Rhino Sanctuary. Wanneer er genoeg neushoorns zijn, worden ze uitgezet in het wild en is de neushoorn weer terug in Oeganda! De neushoorns lopen vrij rond in een groot, beveiligd gebied. Ze worden wel de hele dag in de gaten gehouden door rangers. Dit om ze te beschermen tegen jagers.
Neushoorns in Oeganda!
We slapen hier twee nachten, het grootste gedeelte van de tijd genieten we van de zon, doen we een paar wasjes en zitten we te kaarten. Het hoogtepunt van ons verblijf hier is een hike met een ranger om de neushoorns van dichtbij te zien. De dieren zijn prachtige en zó groot. We zien een moeder met twee baby’s. Ze lopen rustig te grazen en vervolgens besluit een van de baby’s (één jaar oud maar al een paar ton qua gewicht) melk te drinken bij zijn moeder, een heel speciaal iets om te zien! De hike duurt slechts een uurtje en is niet per se nodig, meerdere keren worden we midden in de nacht wakker omdat de neushoorns op slechts een paar meter afstand van onze (omheinde) camping staan te grazen.
Let op: sidenote over de Rhino Sancturary
Ook al hadden wij een leuke tijd in de Rhino Sanctuary, we vonden de sfeer die er hangt niet geweldig. Men is pusherig in de verkoop van tours en van een medewerker begrepen we dat lang niet alles in belang van de neushoorns en hun conservatie wordt gedaan. Het gebied waar de neushoorns in leven is eigenlijk te klein voor de hoeveelheid mannetjes die er leven. Hierdoor vechten de mannetjes met elkaar, soms met heftige wonden als resultaat.
Worden de neushoorns echter uitgezet naar een ander park, dan heeft de Rhino Sanctauary geen ‘monopoly’ meer op neushoorns in Oeganda. Volgens de medewerker wordt dit daarom tegen gehouden, met negatieve gevolgen voor het welzijn van de neushoorns. We weten niet of alles wat deze medewerker zei ook 100% klopte, maar het kwam wel overeen met onze indruk van de Rhino Sanctuary. Iets om in je achterhoofd te houden als je overweegt de Rhino Sanctuary te bezoeken.
Hoe duur is Oeganda? In dit Oeganda budget blog lees je alles over prijzen en kosten van reizen door Oeganda!
Terug in Kenia, tegenvallend Kisumu
Het zien van de neushoorns is een mooi afsluiting van onze tijd met de Canadese Erin en Carlann én onze tijd in Oeganda! De volgende dag rijden we terug naar Kampala. Hier nemen we afscheid van hen om vervolgens de auto in te leveren bij verhuurkantoor Roadtrip Africa.
Een lange busrit en grensovergang later, komen we iets voor middernacht aan in Kisumu, een stad aan Lake Victoria. Geen idee waarom we hier naartoe zijn gegaan, we dachten dat het een leuke stad zou zijn. Maar het valt een beetje tegen. Er is gewoon niet zo veel te doen en dus besluiten we om na twee nachten door te gaan naar Nairobi. Omdat we nu wel een hele dag in Kisumu zijn, gaan we naar het bekende Dunga Hill Camp. Dit is een restaurant/biertuin aan Lake Victoria waar we genieten van de bandjes die optreden. Een leuk plekje en een aanrader mocht je in de buurt van Kisumu zijn.
Kenia, Nederlandse vrienden zien in Nairobi
De volgende dag stappen we de bus weer in en rijden we in een kleine acht uur naar Nairobi. We frissen ons snel op in ons hotel (de komende nachten slapen we in het fijn Bush House and Camp) en gaan dan met Philippe en Eva, vrienden uit Nederland een hapje eten. Zij zijn voor werk en vakantie in het land, leuk om bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen.
De daaropvolgende twee dagen genieten we van het stadsleven van Nairobi. De stad is echt leuker dan we verwacht hadden! Eigenlijk doen we niets speciaals. We gaan naar meerdere winkelcentra, waar we naar de bioscoop gaan en uren in koffietentjes doorbrengen. Aan het eind van de dag vergapen we ons aan de grote supermarkten. Er is hier een veelzijdigheid aan kazen, brood en producten die we de afgelopen maanden niet hebben kunnen eten. Met stokbroden, verschillende kazen, humus en andere westerse producten gaan we terug naar ons hotel. Lekker netflixen en alles in bed op eten. Eigenlijk de dingen die we in Nederland in het weekend ook zouden doen en we, nu op reis soms missen.
Kenia en een tropische afsluiting: Lamu
Al maanden kijken we uit naar dit moment: onze laatste negen dagen in Afrika brengen we door op het tropische eiland Lamu. We verblijven in het heerlijke Jua House, genieten van de zon, de zee en het lekkere eten (er is hier verse tonijn!). Maar ook doen we dagelijks aan yoga, werken we aan nieuwe blogs en maken we lange strandwandelingen.
Lamu is een van de eerste swahilische nederzettingen en daarnaast lang een protectoraat van Oman geweest. En dat zie je goed terug in de prachtige gebouwen, die een compleet andere stijl hebben dan de rest van Kenia. Daarnaast is het eiland overwegend moslim en rijden er geen auto’s. Een fijne plek om tot rust te komen en dat doen we dan ook zeker! Lees meer over onze tijd op Lamu!
Op zoek naar een tropisch eiland voor de kust van Kenia? Bezoek Lamu! Lees alles in onze gratis reisgids!
Terug in Nederland
Na een laatste dagje in Nairobi, waar we nog wat souveniertjes kopen, stappen we op het vliegtuig om terug naar Nederland te gaan. Wat hebben we ons fijne kleine kikkerlandje gemist, maar wat was onze tijd in Afrika óók geweldig. Benieuwd naar wat er de komende tijd op de planning staat? Lees dan dit blog.
Voor nu, even een korte pauze wat betreft diary blogs, maar tot snel vanuit Turkije!
Waar sliepen we deze twee weken in Oeganda en Kenia?
- Masindi: Murchison Backpackers is een gloednieuw hostel waar de vrolijke May er alles aan doet om het je naar de zin te maken! We sliepen hier voor $10 per persoon per nacht (kamperen).
- Murchison Falls: De eerste nacht sliepen we in het nieuwe Twiga Tales Lodge, prijs $10 per persoon per nacht om te kamperen. Daarna verbleven we in het Nationale Park op de UWA Campsite 1 in Murchison Falls waar een ranger de hele nacht de wacht hield om ons te beschermen tegen de dieren. Het kamperen kost $10 per persoon per nacht kamperen, de ranger betaalden we $20 voor zijn hulp.
- Rhino Sanctuary:We kampeerden op de camping van het Ziwa Rhino & Wildlife reserve voor $10 per persoon per nacht.
- Kisumu: De eerste nacht sliepen we in Sooper guesthouse, een basic hostel waar we $20 betaalden voor een privé kamer met badkamer. De dag erna verbleven we in het Family Nest Guesthouse, een best leuk plekje. Prijs: $30 voor een privé kamer met badkamer en ontbijt.
- Nairobi: Nairobi Bush House and Camp is een fijn hotel in Karen met goed ontbijt voor slechts €31 per nacht. Onze laatste nacht sliepen we in Nairobi Mansionette Home-Stay, net buiten Karen voor €27 per nacht.
- Lamu: Jua House is een van de fijnste B&B’s waar ik ooit geslapen heb. Het voelt als thuis heeft een heerlijk ontbijt! €82 voor een twee-persoonskamer inclusief ontbijt.
Statistieken van deze twee weken:
↠ Aantal uur in de auto/bus/boot/vliegtuig: +/- uur. 49
↞ Aantal km afgelegd: 1800 (exclusief de vlucht naar Lamu en naar Nederland)
↠ aantal nachtjes gekampeerd: 4
↞ Aantal keer bijna beroofd door een ezel van onze lunch: 2 keer!
↠ Aantal keer ziek: ik heb vijf keer behoorlijke last van mijn buik. Onverklaarbaar want het lijkt niet aan het eten te liggen. Niets ernstigs maar wel vervelend. Op het moment van schrijven zit ik in de trein naar Amsterdam even langs de huisarts om het te laten checken.
Gekke ontdekkingen over Oeganda en Kenia
Oeganda: het land van de benzinestations!
We kennen geen enkel land dat zoveel (verschillende) benzinestations heeft als Oeganda (Uganda). Om de honderd meter doemt er weer een tankstation op. Meestal zitten er twee of drie naast elkaar. De prijzen van benzine en gas verschillen behoorlijk. Maar pas wel op, dat komt vooral omdat de goedkopere tankstations water bij de benzine doen. Wil je goede kwaliteit benzine of diesel, tank dan bij de bekende namen.
Kenya: de honderden ezels van Lamu
Het eiland Lamu voor de kust van Kenya, lijkt wel een compleet ander land! Een groot deel van de bevolking is islamitisch, er is een compleet andere bouwstijl dan in de rest van Kenya en het eiland is autovrij. Al het vervoer gaat per ezel. Op het eiland leven dan ook honderden ezels. Loop je door de smalle straten van Lamu Town dan kom je om de paar minuten wel een ezel tegen. De meesten lopen vrij rond en sommigen zijn nogal eigenwijs in het versperren van de weg of het proberen je eten te stelen!