Diary: Na 3,5 maand Afrika gaan we terug naar Nederland!

Ja, het is zover! Na 14 weken door het prachtige Madagaskar en Oost-Afrika te hebben gereisd, gaan we terug naar Nederland. Op het moment dat dit blog online komt, zitten we net in het vliegtuig. We hebben een heerlijke tijd gehad maar kijken er ook wel naar uit om weer even in het oude vertrouwde Nederland te zijn.


Wat waren de hoogtepunten van onze reis door Afrika?

Ooo, veel te veel om op te noemen. Van de walvissen in Madagascar tot aan de leeuwen en olifanten in Kenia en Uganda. Van de geweldig mooie stranden op Nosy Be, Ile Sainte-Marie en Andavadoaka tot aan de meren en oerwouden in Rwanda!

Maar het aller-speciaalste zijn de mensen die we hebben leren kennen! Mensen van over de hele wereld: Zuid-Afrika, Canada, België, Nederland, Zweden, Zambia, Australië en de vele warme lieve locals in Madagaskar, Kenia, Uganda en Rwanda. Keer op keer merken we dat de mensen in een land én de mensen die we tegenkomen onderweg, een reis echt geweldig maken. We hebben er een boel nieuwe vrienden erbij en hopen hen allemaal nog een keer terug te zien!Nile Jinja

En wat was er minder leuk deze reis?

Misschien kun je je nog herinneren dat ik een blog schreef over alle gedachtes en twijfels die ik van tevoren had over deze reis? Nou ik ben heel blij om te zeggen dat er bijna niets van die angsten en twijfels terecht is gekomen. Als ik de blog nu teruglees moet ik vooral heel erg lachen, zo veel angsten die totaal niet terecht zijn.

En toch is het niet zo gek. Ik krijg bijna dagelijks berichtjes van jullie met de vraag of een van bovenstaande landen wel veilig is. Het beeld dat ik zelf van tevoren had en met mij nog veel meer mensen, is dat Oost-Afrikaanse landen gevaarlijk zijn en dat de kans groot is dat er als toerist iets met je zal gebeuren. Nu moet je natuurlijk altijd opletten en zijn er zeker gebieden of situaties die gevaarlijk zijn. Maar als ik terugkijk op de afgelopen 14 weken heb ik me geen momenteel onveilig gevoeld. Als je een beetje je verstand gebruikt, acht ik de kans erg klein dat je iets zal overkomen!

Was er dan helemaal niets dat vervelend was? Ja natuurlijk wel, reizen is lang niet elke dag geweldig en een feestje. Zo hebben we uren vertraging gehad, hebben we meerdere keren auto- of bus pech gehad, werden we ook wel eens ziek, waren er vieze hotels, vies eten of mensen die niet altijd even aardig waren. Maar hé, dat hoort erbij en het maakt dat de hoogtepunten ook echt als hoogtepunten voelen!Maasai Mara Game drive budget


Nutella, Franse rosé, kaas, stroop, salades: wat hebben we allemaal gemist?

Allereerst hebben we natuurlijk onze familie en vrienden enorm gemist! Wat kijk ik er naar uit om straks op Schiphol mijn ouders in de armen te vliegen! En oo wat heb ik mijn vriendinnen gemist! Gelukkig zie ik hen allemaal de komende tijd, er staan een hele hoop etentjes, slaappartijtjes, drankjes en spelletjesavonden gepland.

Waar ik ook heeeel erg naar uit kijk zijn goed gevulde supermarkten, koelkasten en wijnkelders (klinkt heel decadent maar mijn ouders hebben een kelder waar de wijn ligt ;-)). Al wekenlang maken Ries en ik al watertandend lijstjes met het eten waar we zin in hebben. Gortdroge en ijskoude rosé uit de Provence, kaas en salades voor mij. Voor Ries Nutella, Côte d’Or en lasagne uit een pakje (een van zijn lievelingsgerechten ;-)).

De afgelopen weken had ik best vaak even een vlaag van heimwee. Wanneer ik niet lekker was, uren in bussen doorbracht terwijl het 35 graden was, of een lief berichtje van vriendinnen Susie en Nicole ontving, kreeg ik een brok in mijn keel en wilde ik het liefst direct op een vliegtuig naar Nederland stappen. Een goede ervaring want tijdens onze vorige wereldreis had ik hier nooit last van. Het laat voor mij zien dat hoe geweldig en speciaal het reizen ook is, Nederland, familie en vrienden toch echt heel belangrijk en onmisbaar voor mij zijn.


En nu? Reizen we nog verder?

Jazeker! We zijn slechts voor 2,5 week in Nederland en daarna gaan we weer door! We beginnen met twee weken backpacken door Turkije. Via Istanbul en Cappadocië naar Antallya waar we een knallend huwelijksfeest hebben van vrienden Gokce en Axel. Vervolgens vliegen we door naar Nepal waar we de Annapurna circuit willen gaan hiken. Na een maand Nepal denken we erover op naar Sri Lanka te gaan, maar dat staat nog niet vast… wie weet dus waar we naartoe zullen gaan. Heb jij nog goede tips? Laat het ons even weten in een reactie!

Afrika, je was geweldig! We zijn meer dan hooked en hebben nu nog zoveel andere landen waar we naartoe willen: Zuid-Afrika, Namibië, Malawi, Zambia, Botswana, te veel om op te noemen! Tot snel!Avenue de baobab


 

tagged in diary

3 Comments

 1. by Theo on 13 september 2019  11:07 Beantwoorden

  Waar een prachtige blog, erg warm en persoonlijk!

 2. by Emily Holtmeulen on 14 mei 2021  20:16 Beantwoorden

  Klinkt super! Ik ben zelf ook van plan om komende september naar Tanzania te reizen, hier 6 weken vrijwillers werk te doen en vervolgens verder te reizen naar Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibia en eindigen in Zuid-Afrika. Mocht de corona situatie het toelaten en niet al te lastig zijn met negatieve covid test, quarantaine etc.

  Mag ik vragen hoe jullie het gedaan hebben met doorreistickets? Ik las verschillende oplossingen en onder andere een nep doorreis ticket maken en uitprinten in PDF, mag ik weten wat jullie ervaring daarmee is en hoe jullie dit hebben opgelost?

  Groetjes,

  Emily Holtmeulen :)

  • by Charlotte van de Sande on 19 mei 2021  08:57 Beantwoorden

   Hi Emily,
   Wat wat een gave planning heb je! Qua doorreistickets heb ik niet echt advies voor je, wij hadden ook daadwerkelijke doorreistickets terug naar Nederland. Dus we maakten een trip van Madagascar - Kenya- Uganda - Rwanda - Uganda - Kenya - Nederland en hadden de tickets terug naar Nederland al geboekt. Dat ging helemaal prima. Helaas kan ik je niet meer informatie geven...
   Lieve groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites