Na een aantal avontuurlijke dagen in Jinja, hebben we onze huurauto opgehaald en zijn we nu begonnen aan een achtien-daagse roadtrip door Oeganda (Uganda) en Rwanda! Onze eerste bestemming? Lake Bunyonyi in het zuiden van Uganda.
Oeganda, Lake Bunyonyi: het mooiste meer dat ik ooit heb gezien
Onze tijd bij Lake Bunyonyi is heerlijk. Koken op een gaspitje, slapen in een tentje en genieten van het mooie meer: ik hou van kamperen! We maken een klein tochtje met een logge kano waarbij we langs verschillende eilandjes varen. Omdat het elke dag een beetje heiig is en het meer omgeven is door groene heuvels voelt het niet alsof we in Afrika zitten. Het heeft soms zelfs een beetje iets buitenaards, met de tientallen eilandjes en uitgestrekte horizon vol heuvels.
Na twee rustige dagen pakken we de spullen in en vertrekken we naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda.
Gratis reisgids: alles dat je moet weten over Lake Bunyonyi, het mooiste meer van Oeganda!
Rwanda, Kigali: het genocide memorial center
Rwanda is een apart land. Zo’n vijfentwintig jaar geleden vond hier een gruwelijke burgeroorlog plaats die leidde tot een 100-daagse genocide. Hierbij werd bijna een miljoen mensen op gruwelijke wijze vermoord. Rondrijdend door het moderne Kigali is het moeilijk je voor te stellen dat nog maar zo kortgeleden de straten hier vol lagen met lijken.
Om iets meer over deze gruwelijke gebeurtenis te weten te komen brengen we een bezoek aan het Genocide Memorial Center. Volledig beduusd staan we drie uur later weer buiten. Het center is een soort museum waarbij een duidelijk beeld wordt geschetst over de genocide in Rwanda. Het is afschuwelijk om te zien wat voor heftige dingen mensen elkaar aan hebben gedaan maar ook bewonderenswaardig (en een beetje eng) om te zien hoe snel het land zichzelf heeft weten op te bouwen. Rwanda staat bekend als een van de veiligste, schoonste en modernste plekken in heel Afrika. Dit is iets wat ons de komende dagen veel bezighoudt, al rijdend door de kleine dorpjes en gereguleerde nationale parken.
Rwanda, Nyungwe National Park: Chimpansees spotten
Slechts één nacht blijven we in Kigali. We hebben namelijk last minute toegangskaarten weten te bemachtigen voor een chimpansee trekking in het Nyungwe National Park. Er staat ons een lange dag rijden voor de boeg en met alle vrachtwagens op de weg en de maximumsnelheid van 60 km per uur, gaat het niet snel. Eenmaal in het Nyungwe National Park kijken we ons ogen uit! De snelweg loopt kronkelend door het park heen en langs de weg zitten allemaal aapjes. Dit is een regenwoud en ook al regent het niet, we zien in het dal onder ons de wolken hangen, een speciaal gezicht!
We slapen op Uwinka Campsite, midden in het nationale park. Het is een leuke ervaring met ‘s avonds een kampvuur en ’s ochtends het geluid van aapjes! De volgende ochtend is onze chimpansee trekking. Het duurt even, maar als we ze dan gevonden hebben is het geweldig. De beesten krijsen, spelen en trekken zich weinig van ons aan.
Alles dat je moet weten over chimpansees spotten in het Nyungwe National Park in Rwanda!
Rwanda, Relaxen aan Lake Kivu
Na een tweede nacht in het nationale park te hebben geslapen, rijden we rustig naar Lake Kivu. Dit is een van de grootste meren van Oost-Afrika. Het grenst aan Congo en vanaf onze eerste camping kunnen we dit buurland aan de overkant van het meer zien liggen. We slapen de eerste nacht in Kibuye, een schattig dorpje met een kleine haven. Je kunt hier een boottochtje maken maar wij hebben zin om gewoon lekker van de zon te genieten en wat te lezen.
Via rollende heuvels vol met thee- en koffieplantages rijden we naar onze volgende stop aan Lake Kivu: de stad Gisenyi. Dit is dé toeristische hotspot van Rwanda, maar wij zijn een beetje teleurgesteld. Het ontbreekt er aan sfeer en de normaal zo vriendelijke Rwandezen zijn hier niet al te vrolijk en soms behoorlijk agressief. Misschien komt het doordat we nog geen twee kilometer van de grens met Congo af zitten, een van de gevaarlijkste landen van Afrika.
Hoe duur is Rwanda? In dit Rwanda budget blog lees je alles over prijzen en kosten van reizen door Rwanda!
Schiereiland Rubona
We wijken daarom uit naar het rustige schiereiland Rubona waar we op een leuke eco-camping staan en twee dagen lang relaxen. De ochtenden beginnen we met yoga, waarna we lekker gaan ontbijten, een beetje lezen, schrijven en ’s avonds uitgebreid koken op ons gaspitje. Meestal maken we vegetarische pasta (met verse kruiden die ze verkopen op de markten hier in Rwanda) of rijst/couscous salade. Lekker makkelijk en omdat we afsluitbare bakjes hebben kunnen we er meerdere dagen van eten!
Terug naar Oeganda via het Volcanoes National Park!
Op de vierde ochtend aan lake Kivu, pakken we de auto weer in en rijden richting de grens met Oeganda. Voor we die overgaan, rijden we nog richting het Volcanoes National Park, een park met zeven grote vulkanen op het drielandenpunt met Congo en Uganda. Een vulkaan beklimmen doen we hier niet, maar we maken wel wat foto’s en wippen even langs bij de gloednieuwe Singita Kwitonda Lodge. Net geopend door de president van Rwanda, met een geweldig uitzicht op de vulkanen en ín het Nationale Park, is het een heerlijke plek om te slapen, maar helaas voor ons met $750 per persoon per nacht, nét iets te prijzig.
Eenmaal de grens over en terug in Oeganda rijden we richting Lake Matunda. Normaal stippel ik altijd de routes uit, dit keer heeft Ries dat gedaan en zich helemaal in Oeganda en Rwanda vastgebeten. Over Lake Matunda had hij goede dingen gelezen, maar doordat we al zulke mooie meren gezien hebben de afgelopen week (Lake Naivasha, Lake Bunyonyi, Lake Kivu), valt het een beetje tegen en dus besluiten we door te rijden naar het Bwindi National park.
Oeganda, Bwindi National Park: Gorilla’s spotten!
Bwindi National Park is dé plek voor het spotten van gorilla’s. Aanvankelijk zijn we van plan hier enkel langs te rijden omdat een gorilla trekking erg duur is ($600 per persoon, dit bedrag is o.a. zo hoog omdat men hiermee een reddingsprogramma voor de gorilla’s in stand houdt). Maar na er zoveel goede verhalen over te hebben gehoord, wil Ries toch wel heel graag de beesten op de foto vast leggen. De kans dat er nog een permit vrij is, is echter nihil, de meeste mensen boeken dit maanden van tevoren.
Op goed geluk vertrekt hij toch ’s ochtends om 07.00 uur naar de parkgate. Daar wordt hij weggestuurd met de mededeling dat hij om 08.00 uur terug moet komen. “Ach dat gaat hem nooit worden” zegt hij om tien voor acht tegen me. Maar als hij een uur later nog niet terug is, weet ik genoeg: er is een plek vrijgekomen. En inderdaad, iets na het middaguur komt hij vol enthousiasme terug de camping op gereden. Het was GEWELDIG!
Klik hier om alles te lezen over een gorilla trekking in Oeganda in het Bwindi National Park!
Oeganda, Queen Elizabeth National Park
Snel pakken we onze spullen in en zitten dan de rest van de middag in de auto. De kilometers rollen onder ons weg terwijl we steeds dichterbij het Queen Elizabeth National Park komen. Samen met de Murchison Falls, is dit het oudste nationale park van Oeganda. Hier blijven we twee nachten, waarin we met ons 24-uurs toegangsbewijs zoveel mogelijk proberen te zien van dit uitgestrekte park. We beginnen in het zuidelijke gedeelte (Ishaha) en rijden vervolgens door naar Kasenyi.
De zeldzame boom-leeuwen (die overdag in een boom zitten) zien we helaas niet, maar zonder gids of spotter lukt het ons toch om een hoop mooie dingen te spotten tijdens onze self-drive safari. Een uitgebreide blog over het Queen Elizabeth National Park volgt snel!
Oeganda, Fort Portal: hereniging met onze Canadese vriendinnen!
Na een laatste ochtend safari rijden we in een ruk door naar Fort Portal, een dorpje in centraal Oeganda. Hier worden we in de stromende regen herenigd met onze Canadese vriendinnen Erin en Carlann. We hebben hen in Kenya ontmoet in de bus naar Masai Mara en toen al twee weken samen gereisd. Dat gaan we de komende zeven dagen nog even dunnetjes over doen, we hebben er zin in!
Waar sliepen we deze twee weken in Oeganda en Rwanda?
- Lake Bunyonyi: We sliepen op Edrisa Campsite, een gezellige camping met mooi uitzicht op het meer. $4 per persoon per nacht kamperen.
- Kigali: ViaVia Guesthouse is net open en wordt gerund door de Belgische Astrid. Het is een prachtig hotel met privé kamers, dorms en de optie om te kamperen. $10 per persoon per nacht kamperen.
- Nyungwe National Park: Uwinka Campsite is een mooie camping midden in het regenwoud. $15 per persoon per nacht kamperen.
- Kibuye (Lake Kivu): Macheo Ecolodge is een gezellige ecologische camping in een van de leukste dorpjes rond Lake Kivu. $10 per persoon per nacht kamperen.
- Gisenyi (Lake Kivu): INZU Lodge heeft mooie glamping tenten, een goed restaurant en een grasveld waar we onze eigen tent op pitchen. Je kampeert hier voor €12 (twee personen) per nacht.
- Bwindi National Park: Ruhija Community Rest Camp was zeker niet de beste camping waar we sliepen, geen stromend water maar wel dichtbij de parkgate. $10 per persoon per nacht kamperen.
- Queen Elizabeth National Park: in de Ishaha gate sliepen we bij de Enjojo Lodge, een mooie lodge met goede faciliteiten (geen Wifi of telefoonbereik). $10 per persoon per nacht kamperen. Bij de Kasenyi Gate kampeerden we bij het luxe Kasenyi Safari Camp met uitzicht op een mooi kratermeer. $15 per persoon per nacht kamperen.
- Fort Portal: YES hostel, ligt een stukje buiten de stad maar heeft warme douches en goede wifi. €10 voor 2 personen in een privé kamer.
Hoe duur is Oeganda? In dit Oeganda budget blog lees je alles over prijzen en kosten van reizen door Oeganda!
Statistieken van deze twee weken:
↠ Aantal uur in de auto/bus/boot: +/- 45 uur
↞ Aantal chimpansees en gorilla’s gespot: zes chimpansees spotten we samen en Ries zag zeven gorilla’s waaronder twee baby’s!
↠ Aantal nachten gekampeerd: 13
↞ Aantal politiemannen omgekocht: 1 keer… en niet eens vrijwillig!
↠ Aantal hersenschuddingen door drempels: minimaal 490!
Gekke ontdekkingen over Oeganda en Rwanda:
De wegen in Oeganda versus Rwanda:
De grensovergang van Oeganda naar Rwanda en visa versa is niet iets dat ongemerkt voorbijgaat. Behalve het feit dat je van weghelft moet wisselen (in Oeganda rijdt men links, in Rwanda rechts) en dus ineens met een stuur aan de rechterkant op de rechterbaan rijdt, zijn de wegen ook compleet anders. In Oeganda zijn de wegen, tja hoe zal ik het zeggen, niet geweldig onderhouden. De Rwandese wegen zijn in perfecte staat. Lekker gas op die lolly zou je zeggen, maar in het grootste gedeelte van Rwanda mag je slechts 60 KM per uur rijden. Daar staat dan weer tegenover dat men in Oeganda de meest vreselijke drempels heeft. Zelfs als je met 10 km/h over zo’n drempel rijdt krijg je nog een milde hersenschudding.
Melkmannetjes in Rwanda
Rwanda is het land van de melk, althans zo voelde het voor ons. Want waar we ook reden, altijd zagen we wel jongens op de fiets met grote melkbussen. Je weet wel van die stalen vaten zoals je ze vroeger ook in Nederland zag. Een mooi gezicht!
De politie omkopen in Oeganda: de normaalste zaak van de wereld!
Op dag één in Oeganda was het al raak: we werden staande gehouden door politie die beweerde dat we te hard reden. We hadden zelf het idee dat dit niet zo was, maar het zou kunnen. De politieagente pushte zelf nogal hard op het feit dat ze een oogje dicht wilde knijpen, als we haar nu al het geld dat we op zak hadden zouden geven. Wij, ook niet helemaal gek, gaven aan dat dat slechts 20.000 UGX (omgerekend €5) was. Dus na een reprimande dat we een volgende keer meer geld moesten meenemen, mochten we de weg weer op…
Klik hier voor meer blogs over Rwanda!