Zeilen in Belize: alles over een meerdaagse zeiltrip in Belize met Raggamuffin!

In dit blog lees je alles dat je moet weten over de meerdaagse zeiltrip met Raggamuffin die we in de Caribische zee van Belize maakten! Hoe ziet een zeiltrip in de Caraïben eruit, wat moet je meenemen op een dergelijke boottrip en wat kost een een zeiltrip in Belize?


Eilandhoppen in Belize met Raggamuffin!

Het is het jaar 2013, we liggen op het strand in Nice en praten over de mooie reizen die we in de toekomst willen gaan maken. Ries vertelt dat hij graag een keer op een tropische plek wil gaan zeilen, en ik wil graag naar de Caraïben. Terwijl we naar de zee lopen, spreken we af dat we binnen nu en vijf jaar een zeiltocht gaan maken in de Caraïben.

Flashforward naar het jaar 2018. We hebben net onze tickets geboekt naar Guatemala en Belize wanneer we een berichtje krijgen van het bedrijf Raggamuffin: Of we het misschien leuk vinden om een paar dagen met hen te gaan zeilen* over de Caribische zee. Jeetje, het lijkt wel alsof het zo heeft moeten zijn en je begrijpt, tegen zo’n avontuur zeggen we geen nee! In deze blog vertel ik je alles over onze zeiltocht in Belize met Raggamuffin!

Islands Belize Raggamuffin


Een meerdaagse zeiltrip vanuit Caye Caulker

Na eerst een aantal dagen heerlijk te hebben gerelaxt op Caye Caulker, zeilen we om 08.00 ‘s ochtends weg. De avond ervoor hebben we een briefing gehad, de crew leren kennen en natuurlijk onze medepassagiers. We hebben een gezellige en veelzijdige groep met mensen uit Australië, Canada, Oostenrijk, Duitsland, de UK, Ierland, België en Nederland. In totaal zijn we met zestien passagiers en drie crewleden. Kapitein Shawn, kok Chris en visser Reef zorgen meteen voor een gezellige sfeer! Ze zetten raggaemuziek op en vertellen ondertussen van alles over de Caribische zee, de dieren die hier leven en hoe onze route zal zijn.

Zeilen boven het Belize Barrier Reef

We varen continue binnen het Belize reef, waardoor de zee rustig is. Op sommige stukken in het zo ondiep dat we in het turquoise water grote vissen en soms zelfs haaien zien zwemmen. Het weer is top en als snel zitten we in de zon boven op het dak van de zeilboot. Stiekem hoopten we van tevoren dat we met een catamaran zouden zeilen maar deze is in gebruik door een andere groep. En dus varen we deze dagen op de Raggaqueen, een mooie blauwe zeilboot. Ik raak aan de praat met de Australische Lisa, Oostenrijkse Ela en de Nederlandse Laura. Ries staat ondertussen op het achterdek samen met wat andere mannen te vissen. Af en toe horen we verrukt gebrom en dan hebben ze een visje gevangen.

Snorkelen boven de Belize Barrier Reef!

Na een paar uur te hebben gevaren, is het tijd voor onze eerste stop. We zijn op een prachtige plek aangekomen om te snorkelen. De groep splitst zich in tweeën en zwemt achter Shawn of Reef aan. Die laatste heeft een harpoen bij zich en vangt al snel onder water een kreeft. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe deze mannen met een ademteug een aantal meter diep kunnen duiken, minuten lang rondzwemmen, om vervolgens een vis of kreeft weten te schieten met hun harpoen. Naast kreeften zien we veel roggen, soms een kleine haai, prachtige vissen en een paar schildpadden. Na een klein uur in het water te hebben gespeeld, en ons te hebben verwonderd over alle verschillende vissen, gaan we terug aan boord. Precies op tijd voor de lunch! Chris, de kok heeft zich flink uitgeleefd en er worden volle borden met rijst, groente en kip opgediend. Na het eten klimmen we weer op het dak om te zonnen en te kletsen.

Zo verloopt ook de rest van de dag. We zwemmen, snorkelen en komen langs prachtige eilanden. Wanneer we op de boot zijn, leren we elkaar kennen, lezen we boeken of dansen op de gezellige muziek die Shawn draait. Tijdens het gouden uur, het uur voor zonsondergang begint ook het happy hour. We drinken zoete rum punch en we eten ceviche van de kreeft die vanmiddag gevangen is. Heerlijk!

Raggamuffin crew belize

De ultieme zeiltrip in Belize: Slapen op een onbewoond eiland!

Tijdens zonsondergang komen we aan op het eiland waar we vanavond gaan slapen. Het is precies wat je je voorstelt bij een onbewoond eiland: wit zand, wuivende palmbomen, strooien hutjes en turquoise water. Kortom de perfecte plek om vannacht te slapen! Snel zetten we onze tentjes op en maakt Ries enkele foto’s van de zonsondergang. Ik zet onze tent zo op, zodat we de volgende ochtend vanuit de tent kunnen kijken naar de zonsopgang.

Ook vanavond is het diner weer lekker. De vissen die vandaag gevangen zijn, worden opgediend met groente en rijst. We drinken hierbij meer dan genoeg rum punch en eindigen de avond met een spel Uno met z’n elven. Hilarisch want iedereen heeft net weer andere regels. Rond 22.00 uur zijn we helemaal uitgeteld. Van een dag op zee met alle zon en het zout word je flink moe. We kruipen in onze tent en vallen als een blok in slaap.

Raggamuffin: slapen onder de sterrenhemel!

Ries wordt midden in de nacht nog even wakker. Hij heeft een wekker gezet om de sterren te fotograferen, de hemel is helemaal helder en het zicht is dus geweldig. Daarna kruipt hij terug in bed en worden we de volgende ochtend wakker met een prachtige zonsopgang. Het is echt magisch om die oranjebal boven de zee op te zien komen!Sleeping Raggamuffin tent Belize

Harpoenvissen en dolfijnen in Belize!

Na een stevig ontbijt en een drone moment om dit mooie eiland vast te leggen, stappen we de boot weer in. Ook vandaag zullen we op verschillende plekken gaan snorkelen. Daarnaast krijgen we vandaag een speciale les: in harpoenvissen. Na een korte uitleg springt Shawn met ons het water in en mag iedereen die wil, proberen om een vis te schieten. Het blijkt een stuk moeilijker dan gedacht, en helaas schiet niemand raak. Maar, net voor de weer verder varen, komt Reef aanzwemmen met een enorme barracuda die hij geschoten heeft. Perfect voor de lunch!

Ondertussen varen we in een gebied waar veel meer eilanden liggen. Vanaf de verte zien we ze liggen, soms met een paar huisjes erop, vaak zo klein dat er enkel een palmboom staat. Bij een van de eilanden stoppen we om even rond te kijken. Er staan enkel een paar kleine huisjes en er is één barretje. De bewoners zitten rustig op hun veranda, of staan te vissen. De eilandsfeer maakt dat het hier echt ultiem relaxed is.

De perfecte eilandhop tour in Belize!

Wanneer we weer uitvaren, zien we ineens in de verte twee dolfijnen. Zo mooi om hun vinnen boven de golven uit te zien komen. Ze zwemmen helaas een andere kant op, maar een uurtje later hebben we veel meer geluk: Er zwemt ineens een kleine school dolfijnen met ons mee. Iedereen rent naar de voorkant van de boot, waar de dolfijnen langs de boeg zwemmen. Ruim een half uur lang spelen ze met elkaar en met de boot, ze lijken echt de grootste lol te hebben. Het is geweldig om te zien, die prachtige glanzende lijven die sierlijk door het water snijden. Dit is een van de dingen die ik heel graag een keer heb willen meemaken, ik ben helemaal weg van dolfijnen, en om ze van zo dichtbij te zien, is echt een droom! Het is het perfecte einde van de tweede dag!

Ook vanavond slapen we weer op een mooi eiland en na de avondmaaltijd, een paar glazen rum en een hoop spelletjes, vallen we in slaap in onze tent.

Fish in Belize

Zeekoeien in Belize

Onze laatste dag is aangebroken! We hebben vanochtend iets meer tijd en omdat er wat kajaks liggen, en Ries graag nog een paar mooie droneshots maakt, stap ik de kayak in om rond het eiland te varen. Eigenlijk best wel een hilarisch moment, want ik hou niet echt van kajakken, en omdat Ries niet snel genoeg de juiste shots schiet, vaar ik ruim drie rondjes rond het eiland. Alles voor de foto ;-).

drone kayaking Belize raggamuffin

We blijven vandaag in de buurt van dit eiland, en bezoeken eerst met de zeilboot een eiland dat een vogelnatuurreservaat is. Er zitten honderden vogels, en we zien grote pelikanen en andere mooie vogels. Daarna varen we naar een ander natuurreservaat op zoek naar zeekoeien. Deze beestjes zijn behoorlijk schuw, maar we hebben geluk, ineens zien we er eentje boven het water komen. Helaas zitten er krokodillen in het water waar we nu varen, dus we kunnen niet het water in om het dier van dichtbij te zien.

Op een andere plek gaan we nog een laatste keer snorkelen en dan varen we terug naar het eiland waar we vannacht geslapen hebben. Hier krijgen we nog een lekkere lunch en relaxen we nog wat in de zon. Om drie uur is het tijd om te gaan, er ligt een speedboot klaar die ons in ruim een half uur naar Dangriga brengt. We nemen afscheid van de crew, maken nog een laatste groepsfoto en dan stappen we in de speedboot. In Dangriga nemen we tenslotte ook afscheid van de groep. En zo eindigen we onze zeiltrip. De afgelopen drie dagen waren een prachtig avontuur! Een avontuur dat we zeker niet hadden willen missen en dat we iedereen kunnen aanraden!Raggamuffin sailing Belize


Alles dat je moet weten over een meerdaagse zeiltocht in Belize met Raggamuffin!

Klinkt goed zo’n zeiltocht van Raggamuffin, nietwaar? Hieronder vind je nog wat praktische informatie, mocht jij dit ook willen doen.

Paklijst: wat neem je mee op een Belize zeiltrip?

Zo min mogelijk spullen*. Je backpacks worden (goed ingepakt) in het ruim gedaan, maar hier kun je de komende dagen niet bij. Je verpakt alle spullen die je voor deze drie dagen nodig hebt, in een rugzak/ waterdichte tas. Hier kun je te alle tijden bij. Wij namen de volgende dingen mee:

twee sets luchtige kleding
slaapshirt
twee keer badkleding
twee keer ondergoed
twee handdoeken
pet
zonnebril
regenjas (just in case)
véél zonnebrandcreme
tandenborstel + tandpasta
babyolie (tegen de sandflies)
deodorant
facewash
zeeziekte pillen / andere medicijnen
snorkel en duikbril 
camera
drone
Go Pro + stabelizer
telefoon (op dag twee heb je pas bereik)
extra batterij
e-reader
twee opblaaskussens 

We vervoerden dit alles in mijn North Face daypack en in een waterdichte tas.

*Een dag voor vertrek krijg je een goede briefing waarin verteld wordt wat je allemaal mee moet nemen en hoe de dagen eruit gaan zien. 


Lees hier alles dat je moet weten over reizen en backpacken in Belize!


Sailing Belize

Waar slaap je tijdens een zeilvakantie in Belize met Raggamuffin?

Op de mooiste plek ooit. Zie je die foto hieronder? Dit was een van de eilanden waar we sliepen. Prachtig nietwaar? De eerste nacht slaap je in tentjes. Je krijgt beddengoed (twee lakens per persoon) en een matras (geen kussen, neem dat dus zelf mee). Daarnaast zet je zelf je tent op. Wij sliepen echt heerlijk en toen we wakker werden, zagen we vanuit onze tent een prachtige zonsopkomst!

De tweede nacht kun je ervoor kiezen om in een slaapzaal met stapelbedden te slapen of opnieuw in een tentje. Ook is er de optie om voor $100 (per twee personen.) een nacht in een privé kamer te slapen. Wij sliepen ook de tweede nacht gewoon weer in een tentje en dat was opnieuw top!

Belize drone Raggamuffin islands

Wat eet je tijdens de Raggamuffin zeiltrip?

Oooo dat eten! Zelf gevangen vis, fruit, verse ceviche, kreeft en een hoop groenten! Het eten tijdens deze driedaagse tocht, was het beste van onze hele reis door Guatemala en Belize. We hebben geen moment honger gehad, altijd stond er wel iets lekkers klaar. We mochten zelf onze vis vangen en Shawn leerde ons harpoenvissen en ving kreeften en barracuda’s. ‘s Avonds dronken we mierzoete Rumpunch, of mixten we zelf onze drankjes met rum. Je leest het al, het eten was top.

Ben je vegetarisch of veganistisch, dan is dat geen probleem. Geef het van tevoren aan, dan wordt hier rekening mee gehouden.

Belize food Raggamuffin

Zeilen van Caye Caulker naar Dangriga!

Je vertrekt om 08.00 ‘s ochtends vanaf Caye Caulker (een eiland voor de kust van Belize). Vervolgens word je drie dagen later rond 15.30 uur met een speedboot naar de kustplaats Dangriga gebracht. Dit ligt zuidelijker dan Belize city. Vanaf hier kun je per bus naar Belize city (2 tot 3 uur voor €15 ) of door naar Hopkins (1 uur). Hier vind je de busschema’s. Het is niet mogelijk om met de boot mee naar Caye Caulker terug te gaan. Ook kun je vanaf Dangriga naar verschillende plekken in Belize vliegen met Maya Air en Tropic Air.

Wij waren aanvankelijk van plan om met de bus van 16.30 naar Belize city te gaan, dan zouden we echter in het donker in de stad aankomen. Belize city staat bekend als onveilig, dus uiteindelijk besloten we last minute om te gaan vliegen. Van tevoren waren we bang de vlucht niet te halen, maar toen we op het piepkleine vliegveld aankwamen bleek dat geen enkel probleem. En zo stapten we voor €45 per persoon in een klein propeller vliegtuigje en maakten we een adembenemende vlucht van 20 minuten.


Lees hier een handig blog met de ultieme Belize reisroute!


Belize tropical islands

Wat kost een meerdaagse zeiltrip in Belize met Raggamuffin?

Voor een driedaagse (twee nachten) zeiltocht in Belize betaal je per persoon $400 USD. Dat klinkt misschien als veel geld, maar dit is inclusief ontbijt, lunch en diner, veel tussendoortjes en rum. Daarnaast kom je op de allermooiste eilanden die je normaal niet zo snel ziet, en ga je met goede gear snorkelen op mooie plekken. Ook activiteiten en natuurgebied toeslagen zitten in dit bedrag. Dus als je je bedenkt wat er allemaal inzit, valt dit bedrag best mee voor drie dagen.

Let op: tijdens de kerstvakantie (21-12 t/m 11-01) geldt een toeslag van $50 per persoon. Dit bedrag gaat rechtstreeks naar het personeel omdat ze tijdens de feestdagen moeten werken.

In het totaal bedrag zit nog niet de fooi voor de crew. Wil je een fooi geven, houd hier dan dus rekening mee.

Geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de website van Raggamuffin of stuur ze een bericht.


Benieuwd wat wij uitgaven tijdens een week backpacken door Belize? Lees dan het Belize budget blog!


Raggamuffin


Conclusie: eilandhoppen in Belize is absoluut de moeite waard!

Wauw, wat was deze zeiltocht door Belize prachtig! Deze drie dagen waren absoluut het hoogtepunt van onze tijd in Belize en we zouden dit iedereen aanraden! De mooie eilanden die je te zien krijgt, het prachtige onderwaterleven en het continue buiten in de zon zijn is top. Het eten was verrukkelijk en ons gezelschap op de boot ontzettend leuk. En misschien nog wel het allerbeste: de crew! Shawn, Reef en Chris waren echt toppers! Ze hebben ervoor gezorgd dat het ons nooit aan iets ontbrak, dat er de beste reggae muziek op stond en dat er altijd gezelligheid was!


Klik hier voor al mijn Belize blogs!


Like this post? Pin it!

Sailing Raggamuffin Belize


*We namen op uitnodiging van Raggamuffin deel aan deze zeiltocht, echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.


Meer blogs over Belize

2 Comments

  1. by Linda van My Wanderlust Diary on 20 augustus 2020  13:23 Beantwoorden

    Jullie hadden ook Shane als kapitein!! Wat een geweldige man was dat. En sowieso wat een fantastische trip was die zeiltocht. Het is jammer dat ze geen trips van een week aanbieden. Dan was ik de eerste geweest die op die boot had gelegen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites