Welk eiland in Belize kies je? Caye Caulker of Ambergris Caye (San Pedro)?

Kies je Caye Caulker of Ambergris Caye (San Pedro) in Belize? Vlak voor de Belizaanse kust liggen verschillende eilanden, ook wel caye’s genoemd. De bekendste eilanden zijn Caye Caulker en San Pedro ( ook wel Ambergris Caye genoemd). Wij bezochten beide eilanden en vertellen je in deze blog welk van de twee eilanden we jou kunnen aanraden en waarom!


De keuze tussen Caye Caulker of Ambergris Caye (San Pedro)?

Caye Caulker is een klein eiland van nog geen acht kilometer lang en 1 kilometer breed. Het ligt op ongeveer 45 minuten varen vanaf Belize City. Lees in deze reisgids alles over: Caye Caulker!

Ambergris Caye, ook wel San Pedro genoemd naar de enige stad op het eiland, grenst aan Mexico. Het is officieel geen eiland maar een schiereiland, al merk je daar niet veel van. Je bereikt Ambergris Caye per boot in 1,5 uur vanaf Belize City. In dit blog schreef ik over leukste activiteiten op Ambergris Caye!

In vergelijking met Ambergris Caye is Caye Caulker piepklein. Op Ambergris Caye rijdt men voornamelijk met golfkarretjes, maar we hebben ook een paar auto’s gezien. Op Caye Caulker gebeurt bijna alles gewoon te voet of per fiets. De twee eilanden zijn behoorlijk verschillend, ook al liggen ze zo dicht bij elkaar. Één ding dat wel bij beide eilanden even mooi is, is de zee, het rif en de prachtige onderwaterwereld. Scroll naar onder om het antwoord te vinden op de vraag welk eiland kies je: Ambergris Caye of Caye Caulker!


Lees tip: de ultieme Belize route voor jouw reis door Belize!


Belize Caye Caulker

Kies voor Caye Caulker als…

Kies voor Caye Caulker als je op budget reist!

Caye Caulker is over het algemeen iets goedkoper dan Ambergris Caye. Dit merk je aan de prijzen voor accomodaties, maar ook de rekening in een restaurant (kreeft vonden we een stuk goedkoper op Caye Caulker dan in San Pedro) en activiteiten zoals duiken of een vlucht boven The Great Blue Hole. Ben je toch op Ambergris Caye en op zoek naar goedkoop eten? ‘s Avonds opent er een aantal foodstands bij de haven, daar zijn de prijzen relatief laag.

Kies voor Caye Caulker als je op zoek bent naar een piepklein paradijs. 

Met slechts 8 kilometer lang is Caye Caulker echt piepklein. Je vindt hier geen echte wegen, auto’s of resorts. Alles is heerlijk kleinschalig en je kunt te voet overal naar toe.

Kies voor Caye Caulker als je het leuk vindt om je onder een jonger publiek te bevinden. 

Over het algemeen, zijn de reizigers die Caye Caulker bezoeken, wat jonger.

Kies voor Caye Caulker als het motto: ” go slow” je wel aanstaat, of je juist wat vaker “slow” zou moeten gaan! 

Caye Caulker is heel klein, met niet veel meer dan een paar relaxte barretjes, een hoop hangmatten en fijne muziek. Niet veel te doen en dus perfect om uit te rusten! Dit betekent overigens niet dat er niets te doen is hoor!

Kies voor Caye Caulker als je iets meer van het lokale Caribische leven wilt leren kennen. 

Ondanks dat Caye Caulker echt wel een toeristisch eiland is, heerst hier veel meer de Caribische sfeer. Al het leven vindt plaats op straat, er zijn grote barbecues, voetbaltoernooien van de lokale school en je raakt op straat makkelijk aan de praat met locals. Dit zal zeker ook op Ambergris Caye kunnen, maar voor ons gevoel is dat een stuk moeilijker. Daar is veel ingericht op de rijke (Amerikaanse) toerist.

Caye Caulker Belize

Kies voor Ambergris Caye (San Pedro) als…

Kies voor Ambergris Caye als je op zoek bent naar een mooi resort. 

Je vindt de meest prachtige resorts op Ambergris Caye. Bijvoorbeeld het Xanadu Island Resort. Ultiem relaxen in luxe met heerlijk eten waarbij alles voor je geregeld kan worden is iets dat je niet snel zult vinden op Caye Caulker. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom we best wel wat gezinnen naar Ambergris Caye zagen gaan.

Kies voor Ambergris Caye als je wat meer verschillende faciliteiten tot je beschikking wilt hebben. 

Ambergris Caye is een stuk groter dan Caye Caulker. Je hebt hier dus veel meer verschillende faciliteiten zoals grote (westerse) supermarkten, fitness scholen, een polikliniek (al wil je daar geen gebruik van maken), enorm veel (luxe) restaurants en zelfs een aantal echte uitgaansgelegenheden.

Kies voor Ambergris Caye als je luxe uit eten wil. 

Op Ambergris Caye zitten een veel luxe (en prijzige) restaurants. Er wordt eten van over de hele wereld geserveerd en als jij een goedgevulde portemonnee hebt kun je hier dus echt heerlijk ontbijten, lunchen en dineren. Op Caye Caulker zijn ook meer dan genoeg restaurants, maar die zijn over het algemeen niet fancy. Geen ingewikkelde recepten en bijbehorende relatief lage prijzen.

Kies voor Ambergris Caye als je jezelf absoluut niet als backpacker ziet. 

Kijk eerlijk is eerlijk, Caye Caulker is een beetje het backpacker eiland (maar dan zonder de foute feestjes) en Ambergris Caye niet. Dus, word jij al kriebelig als je alleen maar aan een backpack denkt, ga dan zeker niet naar Caye Caulker.

Kies voor Ambergris Caye als je op een echt strand wil liggen. 

Oké om heel eerlijk te zijn vonden we de stranden nou ook weer niet enorm indrukwekkend, velen zijn aangelegd en de zee heeft in bepaalde seizoenen last van kilo’s aangespoeld rottend zeewier. Maar toch kun je op Ambergris Caye echte stranden vinden. Dit in tegenstelling tot Caye Caulker waar er geen strand is. Dit maakte voor ons overigens niet veel uit, op de Split in Caye Caulker voelt het alsnog alsof je op het strand ligt.Secret Beach


Zijn er nog meer eilanden (caye’s) in Belize?

Ja en nee. Er zijn nog veel meer prachtige eilanden (Caye’s) waar op sommigen zelfs mooie resorts zijn gebouwd. Die resorts zijn echter enorm prijzig… lees je slaapt hier vanaf €600 euro per nacht. Tja, dat ligt voor ons echt ver buiten het budget. Maar mocht dit voor jou niet het geval zijn, dan kan dit een waar paradijs blijken.
Enkele voorbeelden zijn:

Belize Caye's
Heb je minder budget, maar wil je toch dolgraag een paar andere eilanden (Caye’s) bezoeken, dan heb ik goed nieuws. Met een drie-daagse zeiltocht van het bedrijf Raggamuffin bezoek je een aantal prachtige (onbewoonde) eilanden. Je slaapt op twee van dit soort paradijsjes en hebt zo de kans om meer van de Caribische Zee te ontdekken. Echt een aanrader! Lees hier onze ervaringen.

We bezochten tijdens de Raggamuffin tour de volgende Caye’s:

  • Rendezvous Caye: hier kampeerden we de eerste nacht.
  • Raga Caye: hier kampeerden we de tweede nacht. Je kunt hier ook in een overwater bungalow slapen.
  • Golfs Caye: hier maakten we een korte stop om het eiland te verkennen
  • Tobacco Caye: hier maakten we een stop van een uurtje om te snorkelen en het mooie eiland te bekijken.

Lees hier alles dat je moet weten over reizen en backpacken in Belize!


Islands Belize Raggamuffin


Ambergris Caye of Caye Caulker: voor welk eiland in Belize kiezen wij?

Echt, zonder een seconde te hoeven nadenken: Caye Caulker!! De relaxte sfeer op het eiland, de lieve mensen en ook de knusse kleinschaligheid maakte onze tijd op Caye Caulker geweldig. Daarbij is het een stuk betaalbaarder, mooier en gezelliger. We vonden grote delen van Ambergris Caye (de plekken die niet enorm luxe waren) toch een beetje vergane glorie en hadden zelf niet het geld om naar de prachtige resorts te gaan. Daarbij is dat ook niet wat wij leuk vinden op een reis. Dus zeker weten kiezen we voor het kleine Caye Caulker!


Klik hier voor al mijn Belize blogs!


Like this blog? Pin it!

Caye Caulker versus Ambergris Caye


Al mijn blogs over Belize

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites