Alles dat je moet weten over backpacken en reizen door Bali, Indonesië!

Ga jij een heerlijke reis naar Bali maken? Dan heb ik een hoop tips voor je! In dit blog vertel ik je namelijk alles over vervoer, budget, religie en klimaat op Bali. Handig voor wanneer jij gaat backpacken of juist een luxe reis naar Bali maakt.Rice terraces of Bali with Charlotte Plans a Trip Bali Indonesia


Bali tips: Alles dat je moet weten over reizen en vervoer op Bali

Hoe werkt het rondreizen op Bali? Is er goed openbaar vervoer? Ik vertel je meer over transport en rondreizen op Bali!

Hoe reis je rond op Bali? – per auto

Op Bali is geen openbaar vervoer dat je makkelijk van plek a naar b brengt. Tijdens je rondreis maak je daarom vaak gebruik van taxi’s of auto met driver. Dit kun je meestal heel makkelijk regelen via je hotel. Hetzelfde geldt voor transport van én naar het vliegveld. Een taxi of privé driver klinkt trouwens heel luxe en dus duur maar de prijzen vallen over het algemeen wel mee. Een ritje van Canggu naar het vliegveld (90 minuten enkele reis) kost bijvoorbeeld 250.000 IR, ongeveer 15 euro. Daar neem je in Nederland geen taxi voor!

Uber, Grab of Gojek taxi’s op Bali

Gebruik maken van Uber en Grab raden we je echt af op Bali. Op veel plekken zijn deze services verboden (0.a. in Canggu, Seminyak en Uluwatu) en daarnaast hebben we een nare ervaring gehad met een Uber driver bij het vliegveld. Wil je een taxi bestellen, maak dan gebruik van de Blue Birds, een officieel taxibedrijf. Spreek van tevoren een vaste prijs af (men rijdt op de meter, maar een indiactie is niet verkeerd) en pas op voor ‘nep’ blue birds.

Bali reistip: wel handig van Grab én toegestaan, de scooter taxi. Vooral als je net als ik geen scooter rijdt is dit heel handig!Diamond Beach more Travel Guide Nusa Penida Bali


Welk vervoer gebruik je op je bestemming in Bali? – De scooter!

Op je bestemming zelf, is een scooter het fijnste vervoer op Bali. Vaak is het erg warm om stukken te lopen. Een scooter op Bali geeft je genoeg vrijheid en het is ook wel lekker om de wind door jaar haren te voelen gaan.

Hoe huur je een scooter op Bali?

Om de paar honderd meter zit wel een scooterverhuurder op Bali. Een scooter huren gaat ook heel gemakelijk. Vaak betaal je een kleine borg, onderteken je een formulier en test je de scooter zelf. Scooterhuur op Bali is 50.000 IR tot 70.000 IR per dag, omgerekend €3-€5 euro inclusief helm. Belangrijk om te weten, officieel heb je een motorrijbewijs en internationaal rijbewijs nodig om een scooter op Bali te besturen. Niet zozeer om de scooter te kunnen huren, maar wanneer je in een ongeluk terecht komt, ben je niet verzekerd wanneer je geen motorrijbewijs hebt.

Heb je benzine nodig? Langs de kant van de weg zie je op veel verschillende plekken kleine stalletjes waar in glazen flessen benzine verkocht wordt.

De boot naar de Gili eilanden, Nusa Lembongan of Nusa Penida

De boottocht naar de Gili’s, Nusa Lembongan of Nusa Penida, regelen wij meestal bij onze hotels. Zo kun je meteen ook het vervoer van én naar de haven. De boten vertrekken meestal vanaf Sanur of Amed richting de Gili’s of Nusa Lembongan en Nusa Penida.

Hoeveel kost een bootticket in Bali?

 • De prijs van boottickets van Sanur naar Nusa Lembongan of Nusa Penida is 250.000 Ir per persoon (ongeveer €15) enkele reis.
 • De prijs van boottickets van Sanur naar Gili Trawagan, Gili Air of Gili Meno is 350.000 Ir per persoon (ongeveer €25) enkele reis.

Bali reistip: houd rekening met een wat ruwere overtocht wanneer je naar de Gili eilanden gaat. De reisziektepillen die je in de apotheek op Bali kunt krijgen werken prima tegen zeeziekte!Broken Beach Travel Guide to Nusa Penida Bali


Bali tips: Alles over geld, kosten en budget op Bali

Cash is king op Bali. Betalen met creditcard kan tegenwoordig ook steeds meer, maar vaak betaal je daar een extra fee voor. Gelukkig kun je op veel plekken pinnen.

Valuta op Bali

In Indonesië, is de valuta de Indonesian Rupiah (IDR). Op dit moment is 1 euro, net iets minder dan 14.000 IDR (maart 2020). Houd bij buitenlandse geldopnames altijd rekening met de kosten die de bank hiervoor extra in rekening brengt. Dit geldt zowel voor je eigen bank, als voor de lokale bank waarbij je pint.Travel guide Canggu Indonesia on a budget Bali

Pinnen op Bali

In de dorpen in Bali zul je veel pinautomaten vinden. Ga je naar Nusa Penida, Nusa Lembongan of een van de Gili-eilanden, geen zorgen, ook daar zijn verschillende banken. Je kunt hier altijd maar een beperkt bedrag pinnen. De maximale opname bij banken op Bali is tussen de 2 en 3 miljoen IR, omgerekend €135 en €200.

Bali reistip: Houd in de weken na je bezoek aan Bali, je creditcard- of bankafschrijvingen in de gaten. Er wordt heel veel geskimd, en dat kan zo om een paar honderd euro gaan! Wij hebben dit zelf een paar keer gehad, niet heel prettig.


Benieuwd naar de nieuwste hotspots van Bali? Lees dan onze Bali hotspot guide, vol restaurants, hotels en fijne beachclubs!


Budget en kosten op Bali

Bali is een goedkope bestemming. Je kunt dus prima met een klein budget door Bali reizen. Om je een idee te geven hierbij de prijzen op Bali:

 • Voor een simpele Balineese maaltijd betaal je ongeveer €2-€4.
 • Voor een goedkope overnachting betaal je €10 euro, in een hotel met zwembad, denk dan aan €20 en echt luxe slapen doe je al vanaf €50
 • Een blikje cola kost €0,60 net als een fles water.
 • Een bintang (biertje) kost €2.
 • Een glas wijn kost ongeveer €6,00
 • Een heerlijk ontbijt in hippe tent kost €5
 • Uitgebreid dineren met z’n tween kost ongeveer €30.

Restaurant Amok Travel Guide Nusa Penida Bali

Wat is een realistisch dagbudget voor Bali?

Reis je als backpacker door Bali? Ga dan uit van ongeveer €30 per persoon per dag. Voor dit budget slaap je in simpele guesthouses, eet je vaak buiten de deur, maar wel simpele maaltijden. Reizen doe je veelal per scooter of gedeelde taxi. Een biertje op z’n tijd pas prima in dit budget maar dure wijn of cocktails zul je skippen.

Reis je met wat meer budget door Bali? Ga dan uit van ongeveer €40-€50 per persoon per dag. Bij dit budget hoort een leuk geusthouse met mooi zwembad. Ontbijten en lunchen doe je in hippe tentjes in Canggu. Een paar massages of surflessen en een glas wijn op z’n tijd past ook prima in dit Bali budget!

Beach club the Chill and pool Nusa Penida Bali


Op zoek naar een goede Bali rondreis route? Hier vind je de ultieme Bali route voor een rondreis van twee of drie weken!


Bali tips: Moet je vooruit plannen en alles vastleggen op Bali?

Nee hoor, reizen op Bali kan lekker spontaan zonder vaste route. De eerste keer Bali hebben we ver van tevoren al onze overnachtingen geboekt, maar de keren daarop deden we dit niet meer. Er zijn meer dan genoeg hotels op Bali, een slaapplek vind je dus altijd wel. Heb je een bepaald hotel op het oog waar je per se naar toe wilt én reis je in het hoogseizoen, dan kan vooruit boeken, wel verstandig zijn.

Ook activiteiten zoals het beklimmen van Mount Batur, het bezoeken van tempels of duiktrips hoef je niet ver van tevoren boeken. We boekten onze activiteiten, net als het vervoer, meestal bij ons hotel. Dit is misschien iets duurder, maar voor ons woog het gemak absoluut op tegen iets hogere kosten.Wondering around on the rice terracces of Bali Indonesia

Bali tips: Wifi, internet en simkaarten op Bali

Bijna overal op Bali wordt wifi aangeboden, in de restaurants, hotels en zelfs soms op het strand. Deze wifi is over het algemeen van goede kwaliteit. Ga je iets verder het binnenland in, of kom je op minder toeristische plekken, dan laat het internet wel soms afweten. Altijd en overal bereikbaar zijn? Overweeg dan om een lokale simkaart te kopen.

Wij hebben bij aankomst op het vliegveld een simkaart gekocht van de provider Telkomsel. Je betaalt zowel voor de simkaart (die 30 dagen geldig is), als voor het tegoed dat je erop zet. De simkaart zelf kostte ongeveer 50.000 IDR en daarbij heb ik er 10GB voor +/- 120.000 IDR op laten zetten. In totaal waren we dus +/- €10 kwijt, prima te doen.

Ben je door je data heen of wil je ook beltegoed laten storten, ga dan langs bij een van de vele kleine convenience stores zoals Circle-K of M-mart, waar dit verkocht wordt.


Niet alleen vakantie in Bali maar ook werken? Klik hier voor de fijnste plekken voor gratis co-working in Canggu en Berawa!


Working at Monsieur Spoon Canggu Bali


Religie op Bali

Bali is met 90% bijna geheel hindoeïstisch, in tegenstelling tot de rest van Indonesië, dat voornamelijk islamitisch is. De Gili eilanden, die  officieel bij Lombok horen zijn trouwens ook Islamitisch.

Loop je ‘s ochtends je hotelkamer uit, dan staat er vast een kleurijk mandje klaar met wierook, een paar muntjes of wat koekjes. Een klein en mooi offer. Je ziet het hindoeïsme overal terug op Bali, in de vorm van vele prachtige tempels, kleine kleurrijke offers en speciale ceremonies. Maar ook merkten wij het heel erg aan de mensen, die ontzettend lief en gastvrij zijn en veel oog hebben voor de natuur

Feestdagen op Bali

Er worden verschillende feestdagen op Bali gevierd, maar een van de belangrijkste feestdag voor Balinezen is Nyepi, een zuiveringsdag die gelijk staat aan nieuwjaar volgens de Saka kalender (de hindoeïstische kalender). Deze dag vindt vaak plaats in maart of april, en het is dan helemaal doodstil en uitgestorven op Bali. De dag ervoor worden boze geesten met veel muziek, vuurwerk en optochten weggejaagd, maar op nieuwjaarsdag blijft iedereen binnenshuis om de kwade geesten niet binnen te halen. Ook van toeristen wordt verwacht dat ze binnen blijven. Probeer reizen op Nyepi dus absoluut te vermijden.

Een andere belangrijke dag is onafhankelijkheidsdag op 17 Augustus. Men viert dit met grote parades in heel Indonesië.


Bali tips: Klimaat en de reisperiode voor Bali

Bali heeft een tropisch regenwoud klimaat met twee seizoen: het droge seizoen van april tot en met september, en het regenseizoen van oktober tot april. De temperatuur is elk seizoen ongeveer gelijk. Houd in het regenseizoen wel rekening met een dagelijkse hoosbui. Wij zijn twee keer in december, midden in het regenseizoen op Bali geweest. De eerste keer hebben we geen regen gehad, de tweede keer iets vaker, maar ook dat viel mee.

Hoogseizoen op Bali

Hoogseizoen is in de maanden juli, augustus, en december. Het is drukker op het eiland. Prijzen liggen hoger, vooral met kerst en oud en nieuw, wanneer veel ‘Aussies’ over komen.

Middenseizoen op Bali

Middenseizoen is in de maanden mei, juni, en in september. Vooral voor duiken zijn dit topmaanden. Het weer is ook goed in deze maanden.

Laagseizoen op Bali

Laagseizoen is van januari tot april, oktober en november. De prijzen liggen lager. Er valt wat meer regen, maar dit is meestal niet extreem.

Sunset Barawa beach Bali

Wat voor kleding neem je mee naar Bali?

Neem vooral heel veel luchtige kleding mee. Alleen wanneer je Mount Batur (een van de drie active vulkanen) gaat beklimmen is het handig om gym- of bergschoenen aan te trekken en meerdere lagen kleding. Boven op de vulkaan kan het namelijk fris zijn. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een tempel betreedt, je je schouders en benen bedekt.


Bali tips: Wat voor visum heb je nodig in Bali?

Bij aankomst op Bali krijg je een Visum on Arrival (toeristenvisum), dat 30 dagen geldig is (kosten zijn tegenwoordig 35 USD). Wil je langer blijven (maximaal 60 dagen op een toeristen visum), dan kun je van tevoren bij de Indonesische ambassade om een verlening vragen.

Visum verlenging op Bali

Een dergelijke verlenging van je toeristen visum tot 60 dagen op Bali kan ook in Indonesië zelf. Het is wel een omslachtigprocess dat al begin bij aankomst in het land. Het is belangrijk dat je meteen bij aankomst dit al aangeeft en een verlening van $35 koopt. Vervolgens moet je nog drie keer terug naar het immigratiekantoor om dit visum geldig te maken.

Bali reistip: Begin absoluut op tijd met het langsgaan bij het immigratiekantoor. Door de vele feestdagen en systemen die er nog wel eens uit kunnen liggen, ben je makkelijk vier weken verder voor de verlenging rond is.

Visa verlenging op Bali via tussenpartij

Wij huurden een lokaal bedrijf in dat voor ongeveer $50 dit process voor ons regelden. We hadden dit ook zelf kunnen doen maar dan moesten we drie keer langs het immigratiekantoor in plaats van slechts een keer. In totaal bleven we 6 weken op Bali en starten in week 2 met het visum verlegingsproces. Drie dagen voor we Bali weer verlieten was het eindelijk rond, net op tijd dus!

Langer dan 60 dagen op Bali? Een visa run!

Langer dan 60 dagen kan je als toerist niet op Bali blijven. Wel kun je tijdelijk het land verlaten, en weer terug komen, een ‘visa run’. Blijf je illegaal langer dan je visum geldig is, dan moet je bij het verlaten van het land, voor elke dag bijbetalen. Niet aan te raden want het schijnt een heel onplezierig proces te zijn waarbij men heel moeilijk kan doen.


All my travel blogs on BaliKlik hier voor al mijn Bali blogs!


Like this post? Pin it!


Meer blogs over Bali

tagged in reistips

1 Comment

 1. by Rudi on 29 augustus 2018  16:01 Beantwoorden

  GoJek en Grab kun je prima gebruiken op Bali. Nergens problemen gehad. SIMkaart nooit op het vliegveld kopen, daar betaal je het dubbele. Ze staan de toeristen letterlijk op te wachten daar. Skimmen is inderdaad een probleem. Je kunt de app skimmer scanner gebruiken, maar in elk geval altijd bij een bank (binnen) pinnen, of een groot hotel met 24/7 beveiliging.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites