Budget Australië en prijzen: Wat kost een reis door Australië?

Budget Australië: Hoe duur is een rondreis door Australië? Is Australië een budgetbestemming en kun je hier als backpacker goedkoop rondreizen of liggen de prijzen veel te hoog? In dit budgetblog beantwoorden we deze vragen. We geven je een overzicht van onze uitgaven tijdens het backpacken in Australië, delen de kosten van eten en geven indicaties van een dag budget voor een rondreis door Australië.Having fun on Fraser Island Hide and seek


Hoeveel geld kost een reis door Australië?

Een realistisch dag budget voor Australië is 75 euro per persoon. Maak je een rondreis van drie weken door Australië, houd dan rekening met een budget van ongeveer €1575 euro per persoon. Dit budget is gebaseerd op de gemiddelde uitgaven van een backpacker en is exclusief vluchten. Let op, het kan altijd goedkoper of duurder.

Budget Australië: is Australië een budgetbestemming?

Nee, Australië is geen budgetbestemming. Het prijsniveau ligt ongeveer gelijk aan dat van Nederland, maar vooral activiteiten en vliegtickets naar Australië kunnen erg duur zijn. Uitstapjes en activiteiten in Australië zijn vaak duur, maar over het algemeen zeker de moeite waard! Door rond te reizen per campervan waarbij je vervoersmiddel meteen ook je slaapplek is, kun je Australië wel met een kleiner budget bereizen! Vooral als je slaapt op gratis campings om de kosten te drukken!Travel guide Fraser Island camping life

Solo backpacken in Australië per bus:

Reis je als solo backpacker door Australië, dan is de kans groot dat je rondreist per bus en slaapt in hostels. Reizen per bus is nog net wat goedkoper dan per auto, maar hostels zijn niet overal even goedkoop. Een budget van 75 euro per persoon per dag blijft realistisch voor een solo backpacker.

De kosten van een vliegreis naar Australië

Waar je zeker rekening mee moet houden in je budget voor Australië is de prijs van vliegtickets. Vanuit Nederland ben je al snel 24 uur onderweg en gemiddeld kost een vliegticket daardoor toch net wat meer dan een vlucht naar Bali. Ben je flexibel en niet gebonden aan een bepaalde periode dan zijn er soms mooie aanbiedingen en vlieg je bijvoorbeeld al vanaf €587. Klik hier om de huidige vliegdeals voor Australië te zien.

Ons oordeel: Nee Australië, is geen budgetbestemming maar door goed op je budget te letten kun je tijdens het backpacken in Australië alsnog de kosten flink drukken!Travel Guide Brisbane City Hall square


Kosten van reizen door Australië: onze uitgaven!

Ten eerste even een disclaimer: Iedereen reist op zijn of haar manier en heeft hierin andere prioriteiten. Dat is helemaal prima, maar houd dit dus in je achterhoofd wanneer je onze kosten doorleest. Het kan altijd duurder of goedkoper.

Drie weken lang reisden we door Australië, al was de bedoeling dat we ruim 7 weken bleven. Corona gooide helaas roet in het eten. We reisden op een klein budget, echt backpacken door Australië dus.

Hoeveel geld gaven wij uit in drie weken in Australië?

Aantal dagen in Australië: 18
Totaal uitgegeven in Australië: $A4060/ €2243/ $2503,42
Gem. uitgave per dag in Australië: $A225,56/ €124,61/ $139,08
Uitgaven per persoon in Australië: $A2030,02/ €1121,50/ $1251,71

Uitgaven per persoon per dag: $A112,79/ €62,31/ $69,54
Ons budget per dag voor Australië: $A271,51/ €150/ $167,42
Binnen budget gebleven in Australië:  ja!
Kosten campervan huur Australië (16 dagen): $A1038,99/ €574/ $640,64

Alle uitgaven zijn voor twee personen en zijn berekend op basis van wisselkoersen tijdens de reis. Dit is exclusief onze vliegtickets. De valuta weergegeven zijn: Australische Dollar ($A), Euro (€) en USA Dollar ($).

Om dit overzicht zo representatief mogelijk te maken zijn kortingen door eventuele samenwerkingen niet meegenomen in dit overzicht.Travel blog Byron Bay Penisula


Naast Sydney heeft de Oostkust van Australië nog veel meer leuke steden! Lees hier onze blogs over Noosa, Byron Bay en Brisbane!


Wat kost een campervan huren in Australië? – Budget Australië

Totaal uitgegeven: $A1357,64/ €750,04/ $837,12
Waarvan verzekering:
$A318,58/ €176/ $196,43
Waarvan Spaceships campervan: $A1039,06/ €574,04/ $640,69
Aantal nachten: 16
Gemiddelde dag huurprijs voor een campervan: $A64,95/ €35,88/ $40,05

Een rondreis door Australië is natuurlijk niet compleet zonder een road trip. Een campervan is dan ook de beste manier om goedkoop te backpacken: het is je transportmiddel én hotel in een. Reis je voor een half jaar door Australië dan kan het lonen om een campervan te kopen. Ga je echter voor drie weken tot enkele maanden backpacken door Australië dan is het makkelijker én goedkoper om een campervan te huren.Spaceships Campervans and road tripping through east australia

Backpacken door Australië per campervan!

Wij huurden een fijne campervan bij Spaceships. Ook in Nieuw-Zeeland en Schotland hebben we bij Spaceships campervans gehuurd dus we wisten wat we konden verwachten.

De Spaceships campervans lijken op een gewone auto maar zijn heel handig ingedeeld waardoor je erin kunt slapen, al je bagage kwijt kunt en er ook nog ruimte is voor kookgerei, een koelkast en campingstoelen.

Het model campervan waarmee wij deze drie weken door Australië reisden is de Beta 2. Wil je nog iets meer ruimte, overweeg dan voor de Beta 2S te gaan of het model met daktent.Campervan life Australia pancakes


Early bird tip voor reizigers naar Australië: Momenteel heeft campervan verhuurbedrijf Spaceships een mooie deal waarbij je 5% korting krijgt als je minimaal 3 maanden van tevoren een campervan boekt! Klik hier voor meer informatie en om jouw campervan te boeken.


Autoverzekering campervan Australië

Tijdens onze rondreis door Australië kozen we voor een autoverzekering. Bijna elk verhuurbedrijf biedt verzekeringen aan, maar lees je voor de aanschaf van een dergelijke verzekering goed in. Zo is de Australische wetgeving anders dan die in Europa en heb je niet standaard een aansprakelijkheidsverzekering. Ook is er een hoog eigen risico zélfs met een verzekering. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd op reis gaat.Travel guide glass house mountains east australia


Prijzen van campings in Australië! – Budget Australië

Totaal uitgegeven: $A121,80/ €67,29/ $75,10
Aantal nachten: 16
Waarvan nachten op een gratis camping: 11
Gemiddelde kosten bij betaalde camping: $A24,36/ €13,46/ $15,02

De prijzen van betaalde campings variëren tussen de $A15 voor een budget camping met weinig faciliteiten, $A30 voor een normale camping en $A50 voor een luxe camping of camping in een populair gebied. Deze prijzen zijn voor campingplekken met twee personen, zonder stroom.  In hoogseizoen liggen de prijzen hoger, in laagseizoen heb je vaak kortingsacties waarbij je bijvoorbeeld de derde nacht gratis slaapt.

Budget tip: Wij gebruikten de apps Campermate en Spaceships om de beste campings te vinden.Travel blog australia budget itinerary with campervan budget post

Hoe vind je gratis campings in Australië?

Er zijn door heel Australië gratis campings en campsites te vinden. Soms is dit enkel een parkeerplaats, dan weer een mooi grasveld met toiletten en stromend water. Douches vind je vaak niet op gratis campings. Rondom grote steden is het lastiger gratis kampeerplekken te vinden. Aan de kust in het noordoosten van Australië zijn er sowieso relatief weinig gratis campings te vinden. Landinwaarts is meer te vinden.

Let op: het is verboden om te wildkamperen in Australië. Wil jij kamperen op een mooi stuk gras bij het strand, parkeerplaats of afgelegen weg, houd dan rekening met een hoge boete.

Budget tip: slaap jij op een gratis camping zonder douche? Dan kun je in bijna elke stad wel gratis douches en faciliteiten vinden. Zo vind je bij het strand altijd gratis (koude) douches, maar zijn er ook in de meeste steden en dorpen openbare toiletten met douche.Exploring the East Coast of Australia by Camper Travel Guide


Hoe duur zijn hotels in Australië? – Budget Australië

Totaal uitgegeven: $A203,64/ €112,5/ $125,56
Aantal nachten: 3

Hotels in Australië zijn over het algemeen behoorlijk prijzig. Zelfs voor een bed op een slaapzaal in een hostel betaal je in hoogseizoen soms wel 30 euro. Toch kan het lonen om even goed te zoeken. Wij sliepen alleen in Brisbane in een hotel. Hieronder vind je een indicatie van de prijzen van hotels in Australië.

Prijzen van hotels in Australië:

 • Prijs budget hostel Australië: de prijs van een budget hostel ligt meestal tussen de $A30 en de $A60 per nacht. Hiervoor slaap je in een privé kamer (twee personen) met soms gedeelde badkamer. Op een slaapzaal in een hostel betaal je ongeveer $A15- $A25 per persoon per nacht.
 • Prijs mid-range hotel Austalië: de prijs van een mid-range hotel in Australië ligt tussen de $A60 en $A100. Hiervoor heb je een eigen kamer met badkamer, soms ontbijt en met een beetje geluk zelfs een zwembad.
 • Prijs luxehotel Australië: de prijs van een luxe hotel in Australië ligt boven de $A100. Je kunt hierbij een mooie ruime kamer verwachten, zwembad en lekker ontbijt.

Surfers Paradise and lifeguard for the gold coast

Klik hier voor onze Australië hotelgids voor de oostkust! Hier vind je budget, mid-range en luxehotels voor verschillende steden en hotspots aan de oostkust van Australië.


Hoeveel geld gaven we uit aan benzine en overig transport in Australië?

Totaal uitgegeven: $A583,57/ €322,4/ $359,83
Taxi : $A49,92/ €27,58/ $30,78
Benzine: $A518,79/ €286,61/ $319,89
Overige: $A14,86/ €8,21/ $9,16
Gemiddelde uitgaven aan transport per dag: $A32,42/ €17,91/ $19,99

Ook al is benzine stukken goedkoper in Australië dan in Nederland, door de grote afstanden die je aflegt, ben je toch best veel geld kwijt aan benzine.

Budget tip: gebruik de app Petrol Spy om de goedkoopste benzineprijzen te vinden. Daarnaast kun je tot 4 cent per liter korting krijgen bij bepaalde tankstations. Hoe dan? Door boodschappen te doen bij Coles of Woolworths boven een bepaald bedrag (20 of 30 AUD) en je bonnetje bewaren en overhandigen bij aangesloten Shells of Caltex.


Klik hier voor een aantal handige Australië routes voor de oostkust!


Traveling on a budget trhough Australia budget tips Australia

Taxi en tolwegen in Australië

In grote steden opereren taxibedrijven zoals Uber, prijzen van een taxiritje liggen ongeveer even hoog als in Nederland. Tenslotte is er een ingewikkeld tolsysteem voor de snelwegen van Australië. Elke staat heeft zijn eigen systeem, niet heel logisch. Maar geen nood: het is goed mogelijk om deze kosten te vermijden. Geef gewoon op je gps of Google Maps aan dat je tolwegen wil vermijden! De extra reistijd viel ons erg mee en is vaak slechts enkele minuten.

Budget tip: bijna overal in Australië kun je gratis parkeren. Bij elke parkeerplaats staat aangegeven hoe lang je er mag parkeren (3P betekent 3 uur). Als je moet betalen staat er een parkeermeter op het bord bij. Enkel in Byron Bay is het soms lastig om gratis parkeerplekken te vinden.Travel guide Surfers paradise getting ready with sunscreen


Hoe duur zijn activiteiten in Australië? – Budget Australië

Totaal uitgegeven: $A950,06/ €524,87/ $585,81
Fraser Island (Inc. permits): $A950,06/ €524,87/ $585,81

Activiteiten drijven de kosten van reizen door Australië omhoog! Uitstapjes aan Fraser Island, the Whitsundays en de Great Barrier Reef zijn erg prijzigs, maar vaak wel de moeite waard! Voor de echte budget backpackers heb ik wel goed nieuws: veel activiteiten in Australië zijn ook helemaal gratis. Denk daarbij aan gratis musea, nationale parken en mooie wandelroutes.Rainbow Beach 4x4 rentals takes you there

Prijzen van activiteiten aan de oostkust van Australië

Tijdens onze (verkorte) rondreis langs de oostkust van Australië was onze enige betaalde activiteit het bezoeken van Fraser Island. De Great Barrier Reef bezochten we twee jaar terug al en Whitsundays besloten we te skippen omdat het niet het juiste seizoen was. Andere activiteiten zoals het bezoeken van wijnhuizen in de Hunter Valley en surfen kwamen helaas te vervallen omdat we door corona eerder naar huis moesten.

Budget tip: op book.me vind je allerlei leuke activiteiten en uitstapjes met heel veel korting. Zeker even op kijken dus als je naar Australië gaat!Travel Guide Fraser best lakes on the island Lake McKenzie

Fraser Island bezoeken per self-drive jeep zoals wij deden, is een prijzig uitstapje maar het is absoluut het geld waard en was onze highlight van deze drie weken in Australië.


Lees hier alles dat je moet weten over het bezoeken van Fraser Island en zelf rondrijden per jeep!


Hoe duur is eten en uit eten gaan in Australië? – Budget Australië

Totaal uitgegeven: $A671,18/ €370,80/ $413,85
Waarvan uit eten en drankjes: $A250,82/ €138,57/ $154,66
Waarvan boodschappen: $A420,36/ €232,23/ $259,19
Gemiddelde uitgaven aan eten per persoon per dag: $A18,64/ €10,30/ $11,50

Ja, ook een grote uitgaven post als je gaat backpacken door Australië: boodschappen en uit eten. Nu is uit eten erg duur in Australië dus we raden je aan wanneer je op een klein budget door Australië reist, dit niet te vaak te doen. Kampeer jij in Australië? Dan kun je perfect geld besparen door veel zelf te koken.Campinglife in Australia Travel blog East Coast Itinerary

Zijn boodschappen duur in Australië?

Boodschappen vielen ons qua prijs mee. Prijzen van groente en fruit liggen gelijk aan die van Nederland. Benieuwd naar de exacte prijzen in de Australische supermarkt? Scrol dan naar beneden, waar je een heel prijzenoverzicht vindt.

Budget tip: doe je boodschappen bij Aldi! De grootste supermarktspelers in Australië zijn Woolworths en Coles. De Aldi is ook aanwezig in Australië en die is veel goedkoper!Things to do in Byron the Farm Australia


Overige uitgaven in Australië! – Budget Australië

Totaal uitgegeven: $A98,27/ €54,29/ $60,59
Waarvan beltegoed $A27,08/ €14,96/ $16,70
Waarvan beauty producten en de was: $A71,19/ €39,33/ $43,90

Voor welke provider kies je als reiziger in Australië?

Ben je op zoek naar een lokale simkaart in Australië (prepaid of met internet) dan heb je grofweg drie providers:

 1. Telstra: duurder maar goed bereik, ook op afgelegen plekken.
 2. Optus: goedkoop, maar buiten steden minder goed bereik
 3. Vodafone: nog goedkoper, maar erg slecht bereik.

Wij kozen voor Optus en kochten voor $A25 60GB aan data en voor een hele maand en onbeperkt bellen. Optus is dé budget provider, perfect voor backpackers, maar helaas hadden we op veel plekken slecht bereik. Zo hadden we op Fraser Island nauwelijks bereik en verloren we ook buiten de steden de connectie vaak! Een volgende keer zou ik voor een data bundel bij provider Telstra gaan.Happy hour at Piccolino Noosa


Wat kosten levensmiddelen in Australië?

Hieronder geef ik de prijzen en kosten weer van levensmiddelen in Australië die je tijdens het backpacken waarschijnlijk zult kopen. Mis jij de prijs van iets, laat het ons weten!

 • Kilo appels: $A 3/ €1,66/ $1,85
 • Zak chips: $A3/ €1,66/ $1,85
 • Kilo bananen: $A4,90/ €2,71/ $3,02
 • Bak kwark (1L): $A3,90/ €2,15/ $2,40
 • Kilo tomaten: $A7,90/ €4,36/ $4,87
 • Brood: $A3,5/ €1,93/ $2,16
 • Avocado:  $A2/ €1,10/ $1,23
 • 500 ml olijfolie: $A5/ €2,76/ $3,08
 • Pak melk (1L): $A1,29/ €0,71/ $0,80
 • Nutella 400g: $A5/ €2,76/ $3,08
 • Fles cola (2L): $A2,85/ €1,57/ $1,76

 • Fles water (1,5L): $A0,8/ €0,44/ $0,49
 • Wijn bij slijterij (750 ml): $A10/ €5,52/ $6,17
 • Flesje bier in de supermarkt: $A6/ €3,31/ $3,70
 • Fles shampoo: $A4,40/ €2,43/ $2,71
 • Cappuccino: $A5/ €2,76/ $3,08
 • Glas wijn in restaurant: $A8/ €4,42/ $4,93
 • Lokaal biertje in een restaurant: $A7/ €3,87/ $4,32
 • Simpele lunch/avondmaaltijd (1 pers):  $A20/ €11,06/ $12,33
 • 1 Liter diesel: $A1,35/ €0,75/ $0,83

Our coffee set this trip travel guide


Conclusie: is Australië duur?

Ja, Australië is een duur land om door te reizen. Houd in je budget voor een vakantie naar Australië rekening met dure activiteiten, de kosten van de vliegreis en hoge hotelprijzen. Om de kosten van een vakantie door Australië te drukken raden we je aan om per campervan te reizen, op zoek te gaan naar gratis campings en veel zelf te koken.

Wat ons opviel is dat Australië wel op backpacken en kampeerders is ingesteld. Er zijn veel gratis faciliteiten zoals gratis douches, keuken en toiletten. Daarnaast is het land op zichzelf al zo mooi en kun je gratis van de prachtige natuur genieten! Travel guide Minions Falls Drone shot

Wat is een realistisch dagbudget voor backpacken in Australië?

Reis jij als backpacker door Australië, houd dan rekening met een dagbudget van 75 euro per persoon. Hiervoor reis je per campervan (met twee personen) of bus, probeer je zoveel mogelijk zelf te koken en ga je niet vaak uit eten. Een biertje op z’n tijd kan zeker, maar elke avond cocktails past niet in je budget.

Wil je iets luxer reizen, vaker in hotels slapen en uit eten gaan? Houd dan rekening met een dagbudget van 100 euro per persoon. In dit budget zitten mid-range hotels, één maaltijd per dag buiten de deur en reizen per huurauto.


All my blogs on AustraliaKlik hier voor al mijn Australië blogs!


Like this post? Pin it!

budget, prices and costs of a backpacking trip through Australia


Meer blogs over Australië

2 Comments

 1. by Karin on 9 april 2022  12:19 Beantwoorden

  Wow mooi overzicht zeg.

  Nog een vraagje, als je alleen reist, met spaceship campervan, welk dagbudget moet je dan rekening mee houden?

  • by Charlotte van de Sande on 11 april 2022  10:40 Beantwoorden

   Hi Karin,
   Hmm vind ik een lastige. Een losse schatting zou ongeveer 100 euro per dag zijn. Dan zit de campervan huur, benzine, en camping plaatsen erin, net als eten, drinken en enkele activiteiten.
   Groet,
   Charlotte

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites